Εκμετάλλευση απορριπτόμενης ενέργειας
- Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει το έργο “Εκμετάλλευση Απορριπτόμενης Θερμότητας του Εργοστασίου της ΔΕΗ (ΑΣΠ Σύρου) προς Θέρμανση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου”.
Ταυτόχρονα, υπερψηφίστηκε η πρόταση για τη συμμετοχή των Ανδρέα Γιαλόγλου και Μιχάλη Ζουλουφού στην επιτροπή που θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης του έργου, ενώ κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, μειοψήφησαν τα περισσότερα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως θα δοθούν χρήματα για μία λύση που ενδεχομένως να μην είναι ωφέλιμη καθώς έχει προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός της ΔΕΗ, που αφορά στη σύνδεση των νησιών με το Λαύριο μέσω αγωγού.
Αμεσότερη λύση
“Πρωτοποριακό και καινοτόμο” χαρακτήρισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας το συγκεκριμένο έργο, το οποίο όπως εξήγησε θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες θέρμανσης του κολυμβητηρίου σχεδόν άμεσα, τονίζοντας ιδιαίτερα πως πρόκειται για μία επιλογή που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο δήμαρχος κάλεσε τα μέλη να παραχωρήσουν τη θετική ψήφο τους όσον αφορά στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, λέγοντας ότι η επαναλειτουργία της αθλητικής δομής το χειμώνα είναι απαίτηση των τελευταίων ετών, τόσο από τους αθλητές, όσο και από τους Συλλόγους που κατά καιρούς έχουν κάνει παρεμβάσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης τάχθηκε υπέρ της προώθησης του συγκεκριμένου σχεδίου, τονίζοντας ότι το ΔΣ του Οργανισμού “έφαγε όλη τη “μπόρα””, συμπληρώνοντας επιπλέον πως θα πρέπει να υπερψηφίσει την πρόταση, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.
Προβληματίζει η υπόθεση σύνδεσης νησιών – Λαυρίου με αγωγό
Αντίθετος με τη συγκεκριμένη θέση παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης”, Γιώργος Πάπιτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι “Το θέμα δεν αντιμετωπίσθηκε με τη δέουσα σημασία αφού δεν έχουν εξετασθεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας για το συγκεκριμένο ζήτημα” προσθέτοντας πως, “Τα στοιχεία που συζητούν οι τεχνικοί της ΔΕΗ κάνουν λόγο για ένα ανεπαρκές σύστημα απόρριψης ενέργειας για να θερμανθεί το κολυμβητήριο”, εξηγώντας ότι αυτό προκύπτει επειδή “αξιοποιείται η ενέργεια για να θερμαίνεται το μαζούτ που καίνε οι μηχανές παραγωγής”. Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Πάπιτσης ισχυρίστηκε πως μείζον θέμα αποτελεί “η επαναδημοπράτηση του αγωγού της ΔΕΗ που θα συνδέει το Λαύριο με τη Σύρο και τα υπόλοιπα νησιά με χρόνο υλοποίησης εντός δύο ετών”.
Συμπέρασμα του ίδιου, αποτέλεσε ότι η εν λόγω ενέργεια “δεν είναι λύση αποτελεσματική” αφού “θα δαπανηθούν χρήματα, πριν ξεκινήσει η λειτουργία του έργου”.
“Έχουμε εμπειρία από δημόσια έργα”
Στον προβληματισμό που γνωστοποίησε ο κ. Πάπιτσης, απάντησε ο κ. Δεκαβάλλας λέγοντας ότι “η εκτίμηση που έχουμε από δημόσια έργα είναι ότι πριν το 2017 - 2018 δεν πρόκειται αυτά να υλοποιηθούν και το Κολυμβητήριο, με το προτεινόμενο έργο, προβλέπεται να κάνει απόσβεση μέσα σε 1,5 χρόνο”. Τόνισε δε πως, τα έργα είναι χρονοβόρα καθώς συναντούν ενστάσεις και διαφωνίες. Τέλος, επανέλαβε ότι επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος με δεδομένη την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που αποτρέπει το Δήμο από τη συμμετοχή στη δαπάνη. “Δε θα βάλουμε χρήματα σαν Δήμος. Θα πρέπει απλώς να επιταχύνουμε τις διαδικασίες” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπερψήφισαν παρά τις διαφωνίες
Στη συνέχεια, ο Κώστας Απέργης σημείωσε πως ο σκοπός δεν αφήνει περιθώρια ώστε να μην υποστηριχθεί το έργο, θέτοντας ωστόσο το ρητορικό ερώτημα, “πόσο “πράσινο” μπορεί να είναι ένα έργο όταν θα υλοποιηθεί από ένα εργοστάσιο που εξελίσσεται ως καρκίνωμα στο κέντρο της πόλης. Δεν ξέρω αν το καύσιμο με το οποίο λειτουργεί είναι συμβατό με το περιβάλλον και βεβαίως σίγουρα υπάρχει και πολιτική ευθύνη εκείνων που έφτιαξαν ένα αθλητικό κέντρο δίπλα στο εργοστάσιο, το οποίο μπορεί να έχει φανερές αλλά και ύπουλες συνέπειες μελλοντικά”, σχολίασε. Εξέφρασε ωστόσο, κάποιες σκέψεις που σχετίζονται με μία πρόταση που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν εντός του δημοτικού συμβουλίου, η οποία “έδειχνε” πως υπάρχει η δυνατότητα για περιορισμό της εξάρτησης του κολυμβητηρίου από τη ΔΕΗ, σε συνάρτηση με την παραμονή του θόλου, κάτι που όμως δεν είναι εφικτό καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Βεβαίως είναι γνωστό ότι με το έργο του θόλου ασχολείται η Δικαιοσύνη πλέον”.
Σε παρόμοια τροχιά κινήθηκε η τοποθέτηση του Ανδρέα Τζίνη, όπου μεταξύ άλλων εξήγησε ότι το εν λόγω ζήτημα “είναι μέρος της γενικότερης διαχείρισης και αντιμετώπισης του ενεργειακού θέματος του νησιού”, προσθέτοντας πως είναι υπέρ της πρότασης με άξονα πως έχει κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση.
Επισήμανση και προβληματισμό που διατύπωσε ωστόσο, υπήρξε η σκέψη πως “η κυβέρνηση “απομιζεί” τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου και τα δίνει στους τραπεζίτες”, σενάριο που αν ευσταθεί, ενδεχομένως να υπάρξει εμπλοκή στη χρηματοδότηση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προς εξέταση το σενάριο της μικρότερης πισίνας
26 Σεπ. 2024 - 6:20 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τις κύριες αθλητικές υποδομές του νησιού
19 Σεπ. 2024 - 12:22 - Διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών το… λουκέτο στο κολυμβητήριο
16 Σεπ. 2024 - 6:19 - Απαραίτητη μία λύση μόνιμου χαρακτήρα για το κολυμβητήριο Σύρου
9 Σεπ. 2024 - 6:19 - “Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;”
1 Σεπ. 2024 - 8:09