Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αποκατάσταση του στίβου στο στάδιο των Πευκακίων

Ανάκτηση του χαμένου χρόνου

Ανανεώθηκε η σύμβαση του δήμου με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

“Ντροπή” χαρακτηρίστηκε από τον Κώστα Απέργη η μέχρι σήμερα αδυναμία εξεύρεσης μιας ριζικής λύσης για τη συνολική αποκατάσταση του Ανοιχτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια, σημειώνοντας ότι οσονούπω άλλη μία δημοτική αρχή ολοκληρώνει τη θητεία της, χωρίς να έχει κλείσει “οριστικά” το πονεμένο αυτό ζήτημα.

Το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση του στίβου τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Αλμπανόπουλο να υπογραμμίζει ότι οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Διευκρίνισε ακόμη ότι το έργο αφορά αποκλειστικά στην τοποθέτηση ενός σύγχρονου τάπητα με τις προδιαγραφές που εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να χρησιμοποιείται τόσο από αθλητές, όσο και από το σύνολο των πολιτών. Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές ότι για την πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου έργου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη βελτίωση των κτηρίων, του γηπέδου μπάσκετ και των κερκίδων, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Ολοκλήρωση του έργου μέχρι το καλοκαίρι

Ωστόσο, ενημέρωσε πως η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει και το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι. Συνάμα, αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των οχτώ τσιμεντένιων κολόνων που υπήρχαν στο γυμναστήριο, καθώς κρίθηκαν τόσο από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και από την αρμόδια υπάλληλο του δήμου – πολιτικό μηχανικό ότι είναι ετοιμόρροπες. Κλείνοντας, έκρινε επιτακτική την εξεύρεση πόρων και για την τοποθέτηση επιπλέον τεχνητού φωτισμού.

Τη δέσμευση του κ. Αλμπανόπουλου ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξομάλυνση του γηπέδου μπάσκετ εντός του γυμναστηρίου, υπενθύμισε στον ίδιο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μάνθος Μανθόπουλος, σημειώνοντας ότι το κόστος που απαιτείται για μία απλή επίστρωση του τάπητα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

“Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τα Πευκάκια”

Από την πλευρά του, ο. κ. Απέργης τόνισε ότι η πρόοδος των διαδικασιών θεωρείται ένα θετικό βήμα, ιδίως σε μια στιγμή που η στέρηση τόσο των αυτοδιοικητικών πόρων όσο και των αθλητικών υποδομών, που κάποτε αποτελούσαν πρότυπα και για άλλα νησιά των Κυκλάδων, ασκούν μεγάλη πίεση. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανεξάρτητα από τις ενέργειες που γίνονται σήμερα “το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να είναι υπερήφανο για τα Πευκάκια”. Πρόσθεσε ακόμα ότι η πολυετής ακαταλληλότητα του γηπέδου στέρησε από δυο-τρεις γενιές τη δυνατότητα να προπονηθούν και να διαγράψουν μια αξιόλογη πορεία στον αθλητισμό. Έκρινε δε ότι προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του γηπέδου, “θα μπορούσαν να είχαν περικοπεί κάποιες άλλες δαπάνες, οι οποίες ήταν ίσως πολυτελείς και όχι τόσο προσοδοφόρες”.

Ο τρόπος παραχώρησης των γηπέδων στα αθλητικά σωματεία

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη γενικότερη πικρία που υπάρχει από τα αθλητικά σωματεία του νησιού, σχετικά με την αποξένωσή τους από τις υποδομές, χαρακτηρίζοντας επ' ευκαιρίας “τραγική” τη σημερινή εικόνα του γηπέδου της Ερμούπολης, το οποίο είναι μισθωμένο στην ΕΠΣ Κυκλάδων. Αναφορικά με την ενοικίαση του γηπέδου της Άνω Σύρου στις ομάδες που το χρησιμοποιούν, σημείωσε ότι αυτό δε συνάδει με την ιδέα του κλασικού αθλητισμού.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, Γιάννη Κεράνη, ο οποίος εξήγησε τη “φιλοσοφία” του πρώην νομικού προσώπου γύρω από τις ενοικιάσεις των χώρων σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Όπως τόνισε, το αντίτιμο που είχε οριστεί από τον ΟΠΑΣ για τη χρήση του γηπέδου της Άνω Σύρου ήταν πολύ χαμηλότερο από το τιμολόγιο του γηπέδου της Ερμούπολης. “Εμείς χρεώναμε 4 ευρώ τη 1,5 ώρα ενώ το κάτω γήπεδο 5 ευρώ την ώρα, συν 10 ευρώ για τον προβολέα, την ίδια στιγμή που εμείς τον είχαμε 2,5 ευρώ την προπονητική περίοδο” σημείωσε ο κ. Κεράνης, προσθέτοντας ότι στόχος του Οργανισμού ήταν να ορίσει μία υποτιθέμενη αξία στην ενοικίαση του χώρου, προκειμένου να υπάρχει ίση αντιμετώπιση ανάμεσα στα φιλοξενούμενα αθλητικά σωματεία και προπαντός ο προβλεπόμενος σεβασμός του χώρου. Κατέστησε δε γνωστό ότι στο γήπεδο γυμνάζονται και ακαδημίες, οι οποίες είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθώς από τη μια τα μέλη τους πληρώνουν συνδρομή και από την άλλη, υπάρχει εισιτήριο για τους αγώνες τους. “Όταν έχεις ένα γήπεδο που το δίνεις στον κόσμο, πρέπει αυτό να μη γίνεται βάρος στις πλάτες του”, κατέληξε ο κ. Κεράνης.

“Εκμετάλλευση” του Φοίνικα για την τουριστική προβολή της Σύρου

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Απέργης έκρινε ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει εκμεταλλευτεί περισσότερο την επιτυχημένη πορεία και το όνομα του Α.Ο. Φοίνικα Σύρου, με στόχο την ευρύτερη προβολή του νησιού. Έθεσε μάλιστα τον προβληματισμό για το αν έχει χαθεί το νήμα της συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο και τον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί ένα βασικό “όπλο” για τη διατήρηση μιας επαφής με τη νεολαία. Από την πλευρά του, ο κ. Κεράνης διευκρίνισε ότι ο ΟΠΑΣ πέρα από την επιχορήγηση ύψους 20.500 ευρώ στο Φοίνικα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει την ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται και η δωρεάν διάθεση χώρου, ο οποίος χρησιμοποιείται ως γραφείο και δωμάτιο προβολής βίντεο και συζήτησης των αθλητών με τον προπονητή.

Για την προσπάθεια “εκμετάλλευσης” της ομάδας βόλεϊ προς όφελος της Σύρου, μίλησε ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Δημήτρης Ρούσσος, εξηγώντας ότι κατά το παρελθόν είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία, στην οποία αναφερόταν ότι ο Α.Ο. Φοίνικας θα συνοδεύεται πάντα από το όνομα της Σύρου το οποίο και καθιερώθηκε. Εξήγησε ακόμα πως πριν από λίγο καιρό, η Επιτροπή παρέλαβε ένα μικρό σποτ και ένα βίντεο το οποίο, κατόπιν αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου θα προωθείτο στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για να εγκριθεί. Αν και η προσπάθεια αυτή δε συνεχίστηκε, ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι στην επιτροπή υπάρχουν χρήματα για να επανέλθει το θέμα, με στόχο τη διαφήμιση του νησιού.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Δίνοντας απαντήσεις για την καθυστέρηση της αποκατάστασης του δημοτικού γυμναστηρίου, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβαλλας σημείωσε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος όταν το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει αρχικά να δημιουργήσει στάδιο μέσα στην έκταση του στρατοπέδου, που θα παραχωρούταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο δήμο. Λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος για τις δικές της ανάγκες, η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε και έτσι το πρόβλημα του σταδίου “έμεινε στον αέρα”.

Καταλήγοντας, ο κ. Αλμπανόπουλος τόνισε ότι αν και το έργο καθυστέρησε σημαντικά μέχρι να μπει στο πρόγραμμα, πλέον προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αφού τόσο η σύνταξη της μελέτης, όσο και οι διαδικασίες ανάθεσης και εγκρίσεων διευθετήθηκαν άμεσα. Ωστόσο εξήγησε ότι η δημοτική αρχή που θα αποφασίσει να κάνει παρεμβάσεις και στις εξέδρες που είναι κτισμένες επάνω σε παλαιό τείχος, θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπη με την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία το ελέγχει. Πράγμα που σημαίνει ότι η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων πιθανόν να είναι περισσότερο χρονοβόρα.