Συνέντευξη με τον υποψήφιο του συνδυασμού “Η Σύρος που αξίζουμε” Κώστα Βαμβακούρη

"Δεν αρκεί ένα βήμα μπροστά"

“Όχι ένα απλό βήμα, αλλά άλματα προς τα μπροστά” προτείνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Κώστας Βαμβακούρης, υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση για την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι να καταφέρει το νησί να σπάσει τα “δεσμά” της στασιμότητας, η οποία το χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Βαμβακούρης, αρτοποιός και μέλος τόσο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, όσο και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρώτη απόπειρα ενασχόλησής του με τα κοινά, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του επιχειρηματικού κλάδου που δύναται να συμβάλει στη γενικότερη τόνωση του τουριστικού ρεύματος.

Πώς πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε με την πολιτική και μάλιστα στο πλευρό του Γιώργου Μαραγκού;

“Νομίζω ότι λίγο-πολύ όλοι μας κουβεντιάζουμε “καφενειακά” τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη ζωή μας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πόλη. Νομίζω ότι ήρθε πλέον ο καιρός να αναλάβουμε δράση και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον κ. Μαραγκό έχω συνεργαστεί δύο φορές στο παρελθόν, μέσω ευρωπαϊκών και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει όραμα, ιδέες, λύσεις για να βάλουμε όλοι μαζί τα δυνατά μας, με κύριο στόχο την αλλαγή πορείας αυτού του τόπου”.

Ποιο κομμάτι αποτελεί για εσάς βασική προτεραιότητα;

“Θεωρώ ότι είναι πολλά τα προβλήματα του νησιού, στα οποία χρειάζεται να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας, μεταξύ αυτών και η επιχειρηματικότητα. Αυτή τη στιγμή πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν χαθεί χιλιάδες ευρώ από τον τζίρο της αγοράς, έχουν περικοπεί συντάξεις, έχουν μειωθεί μισθοί, το Νεώριο δεν πάει καλά, γενικότερα έχουν χαθεί πολλά χρήματα και δεν έχουμε κάνει κάτι σε αυτό, να βρούμε άλλους τρόπους να φέρουμε λίγο τζίρο στα μαγαζιά μας”.

Πού αποδίδετε τις ευθύνες για την υφιστάμενη κατάσταση;

“Λίγο-πολύ όλοι φταίμε και κακά τα ψέματα, το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι τόσα χρόνια δε βλέπουν λίγο πιο πέρα απ' το τραπέζι ώστε να αναζητηθούν τρόποι για την αύξηση του τουρισμού ή την ενδυνάμωση του Ναυπηγείου, δεν υπάρχει κανένα φως. Δε γίνεται να παραμένουμε στάσιμοι και τα υπόλοιπα νησιά γύρω-γύρω να αναπτύσσονται”.

Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο κλάδος των αρτοποιών δεν έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση;

“Όλοι οι κλάδοι έχουν προβλήματα. Η τιμή του ψωμιού μας έχει παραμείνει σταθερή τουλάχιστον για τρία-τέσσερα χρόνια. Επομένως, με όλα τα τρέχοντα έξοδα, τους μισθούς, τις εργατικές εισφορές, το πετρέλαιο που είναι η βασική μας πηγή, το ρεύμα και τις πρώτες ύλες συνεχώς να ανεβαίνουν, το ψωμί λειτουργεί πλέον ως κράχτης στο μαγαζί. Δεν έχεις κέρδος από αυτό. Μπορεί ο κόσμος να μη σταμάτησε να τρώει ψωμί, αλλά το ψωμί δεν είναι πια η βασική πηγή εσόδου για να στηριχτεί μια επιχείριση”.

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι και ένας τρόπος προσωπικής προβολής και διαφήμισης για έναν επιχειρηματία;

“Σαφώς και όχι. Όταν ασχολείσαι με την πολιτική, μόνο “χαμένος” βγαίνεις επαγγελματικά, παρά κερδισμένος, καθώς στερείσαι τον ελεύθερο χρόνο σου. Η δική μας δουλειά απαιτεί πολλές ώρες πρωινής εργασίας και απομένει μόνο το απόγευμα, το οποίο στην περίπτωση που μας εμπιστευτεί ο κόσμος, θα το διαθέσουμε και αυτό για το καλό του τόπου”.

Μένετε και δραστηριοποιείστε στην Πλατεία Ηρώων, ένα από τα κομβικά σημεία του νησιού με τη μεγαλύτερη κίνηση. Ποια κυκλοφοριακά προβλήματα αντιμετωπίζετε καθημερινά;

“Μπροστά από το κατάστημά μου και περιμετρικά της πλατείας, υπάρχουν σημεία στα οποία απαγορεύεται η στάθμευση. Αυτό το πράγμα δεν ελέγχεται ποτέ. Ο καθένας παρκάρει χωρίς να σκέφτεται τον άλλον, να σέβεται λίγο το κατάστημα που υπάρχει στην περιοχή, τον γείτονά του, τον διπλανό επιχειρηματία. Δεν μπορεί να κάθεται ο άλλος να πίνει τον καφέ του στο καφενείο και να αφήνει το αυτοκίνητό του να το βλέπει, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω στο Καρνάγιο, υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης. Ο χώρος θα πρέπει να είναι ελεύθερος, ώστε να εξυπηρετούνται τα καταστήματα, να μην μπλέκουν τα αυτοκίνητα μέσα στην πλατεία και κατά συνέπεια, να μη δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία του κόμβου”.

Τι θα έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος;

“Υπάρχουν προτάσεις που θα έδιναν μια “ανάσα” στην πόλη. Η στήριξη περιφερειακών πάρκινγκ και οι εντατικοποιήσεις των mini-bus θα ήταν ιδανικές λύσεις. Επιπλέον, επειδή παρακολουθώ πολλά χρόνια τα δημοτικά συμβούλια, εκτιμώ πως πολλές φορές έχουν αναλωθεί σε μελέτες και προτάσεις, όπου δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για ηλεκτρονικές πινακίδες και άλλα, χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί τίποτα. Λείπει η πρωτοβουλία. Κάποιος να πει “αναλαμβάνω την ευθύνη”. Ωστόσο, πιστεύω ότι κανείς δεν παίρνει θέση, γιατί φοβούνται όλοι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης”.

Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές συνέπειες και στο τουριστικό προφίλ του νησιού;

“Πολλές φορές έχουμε ακούσει σε τηλεοπτικές εκπομπές να αναφέρονται στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σύρου και στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους τουρίστες για παράνομη στάθμευση. Αυτό λειτουργεί δυσφημιστικά για το νησί. Αν ερχόταν κάποιος επισκέπτης πριν δύο χρόνια στη Σύρο με την ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι και ερχόταν και σήμερα, θα έβλεπε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Δε γίνεται κάθε δύο χρόνια να αλλάζουμε την κυκλοφοριακή μελέτη της Σύρου”.

Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε προς τους δημότες της Σύρου;

“Πρέπει να μας εμπιστευτούν. Είμαστε νέα άτομα με όρεξη για δουλειά. Δεν έχουμε φθαρεί, ούτε από προηγούμενες ενασχολήσεις μας με την πολιτική, ούτε επιζητούμε τις καρέκλες για τις καρέκλες. Είπαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε λίγο τον τόπο μας και να μη συζητάμε “καφενειακά”. Ο αντίπαλος συνδυασμός του κ. Γιαλόγλου μιλάει για ένα βήμα μπροστά, νομίζω δεν χρειάζεται ένα βήμα μπροστά, χρειάζονται άλματα μπροστά. Έχουμε μείνει χιλιόμετρα πίσω και χρειάζονται άλματα μπροστά. Έχουμε τις ιδέες, έχουμε τις λύσεις, περιμένουμε το λαό της Σύρου να μας εμπιστευτεί”.

Ετικέτες: