Έκταση στα Βαπόρια ζητά το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου

Απόκρυψη των απαιτήσεων

  • Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 2 Οκτ. 2014 - 8:25
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Νέα δεδομένα απαιτήσεων για έκταση «φιλέτο» στην Ερμούπολη, που γνώριζε ο πρώην Δήμαρχος και ουδέποτε είχε δημοσιοποιήσει, έρχονται στην επιφάνεια, αιτιολογώντας την εμπλοκή που δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο.

Παρά την έγκριση παραχώρησης του στρατοπέδου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι κωλυσιεργίες, από πλευράς της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αλλά και το πλήθος των διαδικαστικών αγκυλώσεων, συντέλεσαν στην εμπλοκή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η απαίτηση ανταποδοτικών ωφελειών εκ μέρους του Δήμου, οι οποίες μεταφράζονται σε ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων στην περιοχή Βαπόρια, που τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο, με την νέα Δημοτική Αρχή να καλείται να ανταποκριθεί στα προσυμφωνημένα.

Οι ενέργειες δεκαετίας σχετικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου στην κυριότητα του Δήμου, παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις τελεσφόρησης τους από τον πρώην Δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, λίγο πριν τις εκλογές, τον Απρίλιο του 2014, φαίνεται να πέφτουν στο κενό, καθώς οι παλαιώθεν απαιτήσεις εκ μέρους του Ταμείου Εθνικής Άμυνας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, ανατρέποντας τα δεδομένα.

Η παραχώρηση αφορά σε 75 στρέμματα του στρατοπέδου εκ των οποίων τα 25 θα αποδοθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα υπόλοιπα 50 θα εκμεταλλευτούν, βάσει και της σχετικής πολεοδομικής μελέτης, τόσο για χώρο στάθμευσης προς αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, όσο και για χώρους ποικίλων δράσεων.

Ο νέος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός καλείται πλέον να διαχειριστεί το θέμα, κατόπιν και της έγγραφης ενημέρωσης που είχε εχθές εκ μέρους του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, για τις ήδη από διετίας διατυπωμένες ανταποδοτικές απαιτήσεις του, που αντιστοιχούν στο ακίνητο του Δήμου στα Βαπόρια.

Ήδη δε για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν υπάρχουν κατοχυρωμένοι πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 1,3 εκ. ευρώ

Οι πρόσφατες ενέργειες

Να υπενθυμιστεί ότι πριν ένα χρόνο η μεταβίβαση της κυριότητας του στρατοπέδου προς τον Δήμο είχε περάσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την στασιμότητα που είχε προκληθεί με την πρόταση του Δήμου, βάσει της οποίας η μεταβίβαση θα γινόταν με διαλυτική αίρεση, σε σχέση με την υποχρέωση του για συγκεκριμένες κατασκευαστικές ενέργειες, που εάν δεν προχωρούσε η υλοποίηση τους να επανερχόταν η κυριότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από την πλευρά του υπουργείου είχε κατατεθεί πρόταση αναβλητικής αίρεσης, την οποία τελικά αποδέχθηκε ο Δήμος, όμως η νομική υπηρεσία του υπουργείου ζήτησε και την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία και αποδέχθηκε πλήρως η Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδου (ΥΑΜΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τους όρους και στις προϋποθέσεις μεταβίβασης της έκτασης του στρατοπέδου προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Τελικά υπό αναβλητική αίρεση θα οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση, γεγονός που σημαίνει, ότι το ακίνητο θα παραχωρηθεί προσωρινά στη Δημοτική Αρχή, ώστε να πραγματοποιηθούν τα έργα και να εκπληρωθούν οι όροι του ΥΕΘΑ.

Μόλις πριν 6 μήνες, τον Απρίλιο του 2014 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή της γνωμοδότησης παραχώρησης κατά κυριότητα, της έκτασης του Στρατοπέδου «Ζαφείρη» στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Με επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μόλις πριν δύο μήνες, τον Αύγουστο του 2014, ο απερχόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, λαμβάνοντας και τη συναίνεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, έθετε εκ νέου θέμα επίσπευσης των διαδικασιών για τη μεταβίβαση του χώρου του στρατοπέδου στη δικαιοδοσία του Δήμου.

Ενώ είναι εμφανής η συνεργασία των δύο δημάρχων σχετικά με το θέμα, γεννώνται ερωτηματικά ως προς την απόκρυψη από την πλευρά του κ. Δεκαβάλλα των απαιτήσεων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση της συγκεκριμένης οικοπεδικής έκτασης στα Βαπόρια.

Οι υποχρεώσεις έργου εκ μέρους του Δήμου για την τελική υπογραφή της παραχώρησης κυριότητας του στρατοπέδου, εστιάσθηκαν για ακόμα μία φορά στα υποέργα κατασκευής νέας περίφραξης υπό τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαχωρίζει και θα οριοθετεί το κομμάτι που θα παραχωρηθεί στη δημοτική αρχή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από αυτό που θα παραμείνει στην κατοχή του Υπουργείου, καθώς επίσης και έργα για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων του ρέματος, το οποίο διέρχεται από τον εν λόγω χώρο και την κατασκευή τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ούτε λόγος δεν έγινε για τα όσα είχαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 απαιτηθεί σχετικά με το οικόπεδο «φιλέτο» στην περιοχή Βαπόρια, το οποίο είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και με συντελεστή δόμησης 1,5.

Απορίες παράλληλα γεννώνται όσον αφορά στις επαφές του κ. Δεκαβάλλα για το θέμα, ο οποίος συζητούσε για την επίλυση του προβλήματος του στρατοπέδου με την Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) και όχι με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το οποίο είναι αρμόδιο λόγω της παραμονής των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου στο χώρο.

Επίσημη επιβεβαίωση

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ξεκινώντας τη διερεύνηση του θέματος του στρατοπέδου, προκειμένου να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες, ήρθε σε επαφή με τον διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, υποστράτηγο, Γεώργιο Σταθιά, ο οποίος και τον ενημέρωσε για την σχετική απαίτηση.

Τα όσα ελέχθησαν κατά το προηγούμενο διάστημα προφορικά από τον κ. Σταθιά, εχθές διατυπώθηκαν και σε επίσημο έγγραφο προς τον Δήμαρχο, μέσω του οποίου αποδεικνύεται η πλήρης γνώση του πρώην Δημάρχου για την εν λόγω επιπλέον απαίτηση, η οποία όμως ουδέποτε γνωστοποιήθηκε εκ μέρους του.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «προκειμένου όχι μόνον να αμβλυνθούν οι προαναφερθείσες επιφυλάξεις μας, αλλά να συμβάλλουμε και στην εμπέδωση ενός κλίματος περαιτέρω καλής συνεργασίας μεταξύ ημών, που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη προαναφερθείσα συμφωνία, θεωρούμε ότι η παραχώρηση επιπροσθέτως υπέρ ΤΕΘΑ κάποιου τμήματος εκ της εν γένει ακινήτου ιδιοκτησίας σας, το οποίο θα αξιοποιήσουμε εξ ιδίων πόρων αλλά επ’ ωφελεία και της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία βέβαια μαζί σας, θα προσμετρούσε γενικώς θετικά, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προώθηση και έγκριση της εν λόγω συμφωνίας από την ΔΕ/ΤΕΘΑ».

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά στα όσα επιπλέον έχουν ήδη ζητηθεί κατά την σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι, αναφέροντας πως «η επιπρόσθετη υπέρ ΤΕΘΑ απόδοση τμήματος πολεοδομημένης γης, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την κατά κυριότητα παραχώρηση ετέρου ακινήτου αποκλειστικής ιδιοκτησίας του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ελεύθερο φυσικά από βάρη και δουλείες, όπως αυτό είχε προταθεί και στη σύσκεψη της 3 Σεπ 2013».

Επιπλέον επιβεβαιώνεται και ο προεπιλεγείς χώρος «Εν προκειμένω ένα από τα ακίνητα που θα μπορούσε κάλλιστα να επιλεγεί και συμφωνηθεί μεταξύ ημών, για την εξομάλυνση της ως προανεφέρθη ανισοβαρούς καταστάσεως, είναι αυτό με ΚΑΕΚ 2904512001025/0/0 έκτασης 2.176m2, το οποίο βρίσκεται στη θέση Μύλος της συνοικίας Βαποριών Ερμουπόλεως, ιδιοκτησίας σας, του οποίου ειρήσθω εν παρόδω και παλαιότερον είχε δρομολογηθεί η παραχώρησή του στο ΤΕΘΑ, χωρίς όμως ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας».

Επιβεβαιωμένη απόκρυψη

Απαιτήσεις που ουδέποτε είχαν αναφερθεί από τον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος αρκέστηκε λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου να θριαμβολογήσει, μέσω ενός δελτίου τύπου που εξέδωσε, για την επίλυση του προβλήματος του στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα στην σύσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου 2013, στην οποία γίνεται αναφορά στο έγγραφο του κ. Σταθιά, αυτή πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και μετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Πουσσαίος, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Δαρζέντας.

Στη σύσκεψη, εκ μέρους των εκπροσώπων του ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκαν οι ενστάσεις που είχε υποβάλει του ΤΕΘΑ σχετικά με την πράξη εφαρμογής της πολεοδόμησης του στρατοπέδου, καθώς από τα 127 στρέμματα της συνολικής του έκτασης λαμβάνει μόνο το 16,70%, που αντιστοιχεί σε 20.724 τ.μ., ποσοστό που θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα μικρό και ετέθη προς τον Δήμαρχο η συμπληρωματική παραχώρηση κάποιας άλλης έκτασης.

Με το σκεπτικό μιας συμβιβαστικής και κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς να ζημιώνεται η Στρατιωτική Υπηρεσία, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΘΑ, ενώ επέμειναν στην επιπλέον παραχώρηση έκτασης εκ μέρους του Δήμου, που θα αυξήσει τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ ΤΕΘΑ.

Οι αναφορές αυτές περί αντισταθμιστικών ωφελειών που έγιναν στην σύσκεψη αποδεικνύουν ότι ο απελθών δήμαρχος, Γ. Δεκαβάλλας, είχε πλήρη γνώση των εν λόγω απαιτήσεων.

Σύμφωνα δε με διασταυρωμένες πληροφορίες, το ακίνητο στην περιοχή Βαπόρια το οποίο απαιτεί το ΤΕΘΑ, του είχε παραχωρηθεί ξανά στο παρελθόν, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα στην κατασκευή των Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ), για τα οποία το προόριζε, με αποτέλεσμα αυτό να περιέλθει εκ νέου στην κυριότητα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ενώ εκ μέρους του ΤΕΘΑ υπήρξε σχετικό αίτημα προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, να χορηγήσουν τα απαραίτητα στοιχεία, για την σύνταξη του σχετικού φακέλου.

Από τη πρώτη στιγμή είχε καταστεί σαφής η πρόθεση του υπουργείου Άμυνας να έχει οικονομικό όφελος από το στρατόπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται από την αρχική του πρόθεση να ρυμοτομήσει την έκταση του και να προχωρήσει σε πώληση μέρους της έκτασης του.

Να σταθμιστεί το κοινό όφελος

Ο Γιώργος Μαραγκός είναι αυτός που τώρα καλείται να διεκπεραιώσει το θέμα, προκειμένου αυτό να λάβει ένα τέλος. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» κάνει αναφορά στις κινήσεις του ως νέα Δημοτική Αρχή για την διερεύνηση του θέματος, λέγοντας πως «Το τελευταίο εικοσαήμερο είχαμε μία τακτική επικοινωνία με την ΥΑΜΣ και με το ΤΕΘΑ, γιατί είχαμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι το θέμα δεν είχε φτάσει σε φάση ολοκλήρωσης της παραχώρησης του στρατοπέδου, διότι ανέκυπταν ζητήματα, σύμφωνα με το ΤΕΘΑ, ότι ή σύμβαση ήταν ανισοβαρής και δεν συναινούσαν στην παραχώρηση. Εμείς λάβαμε υπόψη τα νέα δεδομένα, αλλά και την ασφυκτική χρονική πίεση, προ του κινδύνου να απωλέσουμε τα εξασφαλισμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και τις ενέργειες που έχουμε ενταγμένες. Αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι δεν έχει ωριμάσει το ιδιοκτησιακό, με την εξασφάλιση της κυριότητας του στρατοπέδου, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την λήψη της προέγκρισης δημοπράτησης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, βρισκόμαστε προ ενός εκβιαστικού διλήμματος. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα και με ακρίβεια χειρουργικών κινήσεων να ξεμπλοκάρουμε το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου, με τις απαιτήσεις που εγείρονται εκ μέρους του ΤΕΘΑ, οι οποίες είναι παλαιότερες, όπως φαίνεται από τα σχετικά έγγραφα. Η απελθούσα Δημοτική Αρχή, λόγω της επιδερμικής και ανεπαρκούς προσέγγισης του θέματος και της μη ενημέρωσης, μας φέρνει σήμερα προ ενός αδιεξόδου. Εάν θα θέλουμε το στρατόπεδο θα πρέπει να παραχωρήσουμε το συγκεκριμένο οικόπεδο, διότι δεν έχουμε τον χρόνο για περεταίρω διαπραγμάτευση, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για ολοκλήρωση των ενεργειών μέσα στον επόμενο μήνα. Με βάση τον σχεδιασμό της νέας Δημοτικής Αρχής, η παραχώρηση του στρατοπέδου είναι μείζονος σημασίας και τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό μας εάν ναυαγήσει, καθώς έχουμε ενταγμένες δράσεις, άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενες από το στρατόπεδο. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί εν αγνοία μας τα δεδομένα και χωρίς την ρεαλιστική προσέγγιση που θα έπρεπε να έχει γίνει, με τη χιονοστιβάδα εξελίξεων, όσον αφορά στην απαίτηση του οικοπέδου στα Βαπόρια, θα πρέπει με νηφάλια σκέψη να αποφασίσουμε πως θα πορευτούμε. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ του ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας, όμως θα πρέπει να σταθμίσουμε και να συνυπολογίσουμε το κοινό όφελος και την ανάπτυξη της Σύρου».

Ετικέτες: