Νέα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Κατεύθυνση στάθμευσης... στο Κολυμβητήριο

Αναζήτηση χώρου για μετατροπή σε δημοτικό parking στον Γαλησσά - Αίτημα του ΝΟΣ για χρήση χώρων του Κολυμβητηρίου χωρίς απαίτηση θέρμανσης

Η απρόσκοπτη κυκλοφοριακή ροή οχημάτων και δικύκλων στον Γαλησσά με την αναζήτηση χώρου στάθμευσης, καθώς και η επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου για μερική χρήση του από αθλητές του ΝΟΣ μονοπώλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το κυκλοφοριακό ταξιδεύει... Γαλησσά

Ένα πολύχρονο ζήτημα στην καρδιά του Γαλησσά που σχετίζεται με την στάθμευση κατά μήκος πολλών οδών και δη στην κεντρική κυκλοφοριακή οδό που εξυπηρετεί τη διέλευση των οδηγών από και προς το χωριό, φαίνεται να δρομολογείται με την τοπική κοινότητα να αιτείται την αναζήτηση χώρου που θα μετατραπεί σε δημοτικό χώρο στάθμευσης.

Μπορεί το κυκλοφοριακό ως μείζον πρόβλημα με τη μορφή που γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Σύρου να απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά την Ερμούπολη, ωστόσο με ένα διαφορετικό πρόσωπο, κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες περιοχές, ακόμη όμως και σε χωριά όπως στον Γαλησσά.

Ομόφωνη πρόταση της τοπικής κοινότητας και του προέδρου, Γιάννη Βουτσίνου είναι μέσω κατάλληλης διαδικασίας να υπάρξει χώρος, ο οποίος θα καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των οδηγών για στάθμευση, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κεντρική οδός – κάτω από την ενοριακή αίθουσα –, η οποία φαίνεται να λειτουργεί καθημερινά σαν “γκαράζ” οχημάτων και δικύκλων.

Στο περιθώριο του εν λόγω θέματος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κληθείς να αναφερθεί αν εξετάζονται κι άλλες αλλαγές κυκλοφοριακού χαρακτήρα που θα αφορούν στον Γαλησσά, γνωστοποίησε πως, υπάρχουν πρώιμες σκέψεις για μελλοντική μονοδρόμηση της παραλιακής οδού το 2016, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, μέσω αυτής της ενέργειας, δύναται να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία συνολικά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένης της τακτικής διέλευσης και των λεωφορείων.

Κατάληψη κενού χώρου του οδοστρώματος

Το θέμα της αναζήτησης χώρου στάθμευσης επρόκειτο να συζητηθεί χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού το σχετικό αίτημα της τοπικής κοινότητας είχε διαβιβαστεί πριν από κάποιες ημέρες γραπτώς.

Παρά την εικόνα που διαπιστώνει κάθε διερχόμενος οδηγός, με τα σταθμευμένα οχήματα κατά μήκος της κεντρική οδού να “κλέβουν” την παράσταση, μέχρι σήμερα στο χωριό δεν είχε ληφθεί κάποια ανάλογη απόφαση και ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ ένας χώρος μισθωμένος που να λειτούργησε ως δημοτικός χώρος στάθμευσης. Το μέγεθος του προβλήματος δε, όπως εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος, αυξάνεται όταν πραγματοποιείται κάποια γιορτή στο χωριό και λαμβάνει κυρίως χώρα στην ενοριακή αίθουσα. Το αποτέλεσμα είναι πως, ζωτικής σημασίας χώρος για τη διέλευση άλλων οδηγών, καταλαμβάνεται από παράνομα σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα, τα οποία πολλές φορές προκαλούν εμπόδια στην ομαλή ροή, περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών, ενώ σε πολλά σημεία λόγω στενότητας δρόμου, ελλοχεύουν κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων.

“Είναι ένα αίτημα που έρχεται να ανακουφίσει την περιοχή αφού αν εξευρεθεί κατάλληλος χώρος, τότε η διέλευση οχημάτων θα γίνεται ομαλά” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Βουτσίνος κατά τη διάρκεια της αναφοράς του στο θέμα.

Δημιουργία χώρου στάθμευσης για πέντε έτη

Δεδομένου ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν διαθέτει δημοτικό χώρο για την αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισήγηση του θέματος, προκειμένου να ικανοποιήσει το προαναφερθέν αίτημα, θα πρέπει να προχωρήσει σε σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό για να “κατοχυρώσει” έναν χώρο που θα καλύψει ανάγκες στάθμευσης. Προϋποθέσεις του αγροτεμαχίου ή του οικοπέδου θα πρέπει να είναι οι εξής: Να είναι εύκολα προσβάσιμο, να έχει ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 450 τ.μ., να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο σε ακτίνα 100 μέτρων περίπου από την ενοριακή αίθουσα αλλά και να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για τη χρήση που θα προορίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην περίπτωση που προωθηθεί η εν λόγω απόφαση, το αίτημα της τοπικής κοινότητας είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος για πέντε έτη.

Θεωρητικό προς το παρόν το σενάριο μονοδρόμησης της παραλιακής οδού

Πέραν της ανωτέρω απόφασης, στο πλαίσιο της λήψης κυκλοφοριακών μέτρων ή της πραγματοποίησης κυκλοφοριακών αλλαγών μελλοντικά στα γεωγραφικά όρια του Γαλησσά, εντάσσεται και η ενδεχόμενη πιλοτική εφαρμογή της μονοδρόμησης της παραλιακής οδού για την επόμενη χρονιά. “Καλλιεργείται η σκέψη για την πιλοτική μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου του Γαλησσά για το 2016, οπότε αυτό θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση αλλά και την αποφυγή ατυχημάτων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Βουτσίνος, επισημαίνοντας ωστόσο, πως πρόκειται για μία σκέψη που δεν τεθεί οργανωμένα επί τάπητος στην τοπική κοινότητα, αλλά δεν αποκλείεται άμεσα να ξεκινήσει ένας πρώτος διάλογος.

Μεγάλο ζητούμενο σύμφωνα με όσα κατέστησε γνωστά, είναι να αποφευχθεί η διαιώνιση της κυκλοφοριακής σύγχυσης στον παραλιακό δρόμο, κυρίως δε, τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και η κίνηση αυξάνεται με την παρουσία κατοίκων, επισκεπτών αλλά και λουομένων που κάνουν χρήση της παραλιακής οδού προκειμένου να μεταβούν στη θάλασσα, ενώ, πρόσθεσε, πως την κυκλοφορία επιβαρύνει εύλογα η διέλευση των λεωφορείων αλλά και η προσωρινή στάση τους, προκειμένου να μετακινηθούν όσοι επιθυμούν από και προς τις άλλες περιοχές. “Είναι μία κατάσταση που προβληματίζει τους καλοκαιρινούς μήνες. Σταματούν τα οχήματα για να εξυπηρετήσει το λεωφορείο τους επιβάτες και φαίνεται να απορρυθμίζεται η κυκλοφορία” τόνισε ο κ. Βουτσίνος, καταλήγοντας πως, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα εξετασθεί αναλυτικά το ζήτημα και θα υπάρξουν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Αίτημα του ΝΟΣ υπενθυμίζει την ανάγκη επαναλειτουργίας

Το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Σύρου (ΝΟΣ) για χρήση του Κολυμβητηρίου προκειμένου να προπονούνται οι αθλητές των τμημάτων υδατοσφαίρισης, κολύμβησης και κανόε καγιάκ έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της αθλητικής υποδομής στο προσκήνιο, με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να καλούνται να αποφασίσουν σχετικά.

Ειδικότερα, ο Ναυτικός Όμιλος με έγγραφη επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρό του, Γεώργιο Φίλιο ζήτησε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να απαντήσει θετικά στο αίτημα για χρήση χώρων του, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τις προπονήσεις των παιδιών, χωρίς μάλιστα να ζητούν τη θέρμανση της πισίνας.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της επιστολής η οποία φέρει ημερομηνία 17 Νοεμβρίου του 2014, έχει ως εξής “Παρακαλούμε όπως μας παραχωρήσετε την αίθουσα οργάνων του Κολυμβητηρίου και χώρο στο φουαγιέ αυτού, μαζί με τα στρώματα γυμναστικής ώστε να μπορούν να προπονηθούν τα τμήματα υδατοσφαίρισης, κολύμβησης και κανόε καγιάκ του Ομίλου μας. Επίσης, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την πισίνα δύο φορές την εβδομάδα για τα μαθήματα εκμάθησης αρχαρίων στο τμήμα κανόε καγιάκ. Σημειώνουμε δε, ότι για λόγους οικονομίας, δεν ζητάμε να λειτουργεί ο καυστήρας διότι οι αθλητές φορούν ειδικές στολές. Παρακαλούμε για την έγκαιρη απάντησή σας προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των προπονήσεών μας καθώς και των υπεύθυνων προπονητών των τμημάτων αυτών”

Ομόφωνη έγκριση με διευκρινίσεις χρόνου χρήσης

Εκ μέρους του Δήμου εισηγητής του θέματος ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου, κατέθεσε την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής επί του αιτήματος.

Τα ερωτήματα που ετέθησαν από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παύλο Χρυσαφίδη αφορούσαν στο εάν υπάρχει κόστος το οποίο θα επιβαρύνει τον Δήμο από την χρήση της πισίνας από τον ΝΟΣ και εάν ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει ασφάλεια του χώρου για την χρησιμοποίηση του.

Σχετική απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Θάνος Φώσκολος, ο οποίος ανέφερε ότι από την στιγμή που τίθεται σε λειτουργία το κολυμβητήριο και υπάρχει φύλαξη του χώρου, αυτομάτως υπάρχει και ασφάλεια.

Εκ μέρους δε της μείζονος αντιπολίτευσης, ερώτημα έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο αίτημα του ΝΟΣ που αφορά στο κανός καγιάκ, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει σχετική διευκρίνιση στο αίτημα που κατατέθηκε, ενώ το επόμενο ερώτημα του αφορούσε στο πότε υπάρχει πρόβλεψη να ανοίξει το κολυμβητήριο και σε αυτή την περίπτωση εάν έχει δοθεί η αδειοδότηση για την προαναφερθείσα χρήση μήπως αυτό αποτελέσει αιτία μπλοκαρίσματος των παράλληλων δραστηριοτήτων, εκτός εάν υπάρξει συγκεκριμένη αδειοδότηση για τα κανόε καγιάκ.

Απαντώντας στο ερωτήμα που ετέθη, ο κ. Πρίντεζης ανέφερε πως όσον αφορά στον χρόνο που θα χρησιμοποιηθεί το κολυμβητήριο για το κανόε καγιάκ θα είναι μόνο για δύο μήνες.

Ο κ. Κεράνης έθεσε και ερώτημα σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου, τώρα που η τιμή του είναι ήδη χαμηλότερη, για την θέρμανση του κολυμβητηρίου ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει.

Απαντώντας ο αρμόδιος επί των οικονομικών Αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης, είπε ότι στην ισχύουσα σύμβαση για προμήθεια καυσίμων η οποία είναι ετήσια και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όμως στη νέα σύμβαση, υπάρχει ρητή πρόβλεψη για προμήθεια 50 κυβικών πετρελαίου αποκλειστικά για την θέρμανση του κολυμβητηρίου.

Ασφαλιστική ενημερότητα, στασιμότητα εργασιών και προσωρινή λύση

Αξίζει να αναφερθεί για ακόμη μία φορά πως το κολυμβητήριο είναι γνωστό πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη χειμερινή περίοδο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, λόγω του θέματος της θέρμανσης της πισίνας, υπόθεση η οποία έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων. Υπενθυμίζεται δε, ότι εδώ και κάποιους μήνες είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες για την προσωρινή λύση της θέρμανσης του κολυμβητηρίου, μέσω του εργοστασίου της ΔΕΗ, με τον ανάδοχο ωστόσο να έχει ανακοινώσει την παύση αυτών, καθώς δεν του έχουν καταβληθεί τα χρήματα, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 100 χιλιάδες ευρώ μέχρι στιγμής. Το κώλυμα στην υλοποίησή τους, προέρχεται από την αδυναμία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, με τον αντιδήμαρχο Σταύρο Γουσγουνέλη, να έχει ενημερώσει το σώμα πως, η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μπορεί να γίνει μόνον αν λυθεί το προαναφερθέν θέμα του Δήμου, το οποίο θα άναβε και το “πράσινο φως” για την πληρωμή του αναδόχου, ο οποίος θα συνέχιζε τις εργασίες.

Σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση της εφημερίδας, δεν αποκλείεται το ζήτημα να δρομολογηθεί εντός των επόμενων δύο μηνών. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί έστω και επιγραμματικά, ότι η εν λόγω λύση της θέρμανσης έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οδηγούμαστε στην κατεύθυνση της διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο.