Λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης στον Φοίνικα

“Καίει” η θωράκιση του παραλιακού μετώπου

Ζήτημα ύψιστης σημασίας για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Φοίνικα τα τελευταία χρόνια αποτελεί η θωράκιση του παραλιακού μετώπου, εξαιτίας του πλήθους των προβλημάτων που συναντούν καθημερινά κυρίως δε, κατά τη χειμερινή περίοδο από τον έντονο κυματισμό.

Το εν λόγω θέμα αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο στη χθεσινή συνάντηση των κατοίκων της περιοχής με τη Δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αλλά και της τοπικής κοινότητας του Φοίνικα, στο πλαίσιο της λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα του ΚΑΠΗ.

Πλην του συγκεκριμένου θέματος, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία ανάπλασης της πλατείας, ενώ εξέθεσαν μία σειρά από άλλα ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας που αντιμετωπίζουν, όπως η έλλειψη βιολογικού, η αξιοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου και η ανάδειξη του μικρού λιμένα σε τουριστικό πόλο έλξης, η ύπαρξη της επικίνδυνης πλατφόρμας στη θάλασσα και συγκεκριμένα στη θέση “Ψαχνό”, ενώ τους γνωστοποιήθηκε πως, έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, ο περιφερειακός δρόμος.

Εφικτό το σενάριο της πόντισης ογκόλιθων

Ορμώμενοι από τις “καταστροφικές” συνέπειες της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε το “απροστάτευτο” παραλιακό μέτωπο του Φοίνικα, οι κάτοικοι και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Περρής βρήκαν την ευκαιρία να περιγράψουν στους αιρετούς και τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, την κατάσταση που επικρατεί τη χειμερινή περίοδο, με τον παραλιακό δρόμο να καθίσταται απροσπέλαστος, “παραλύοντας” επί της ουσίας την ομαλή κυκλοφοριακή ροή οχημάτων και δικύκλων. Αρκετοί εκ των παρευρισκομένων, υπογράμμισαν ότι θίγονται μάλιστα οι περιουσίες τους, από τον ισχυρό κυματισμό, ο οποίος αφήνει το στίγμα του κάθε φορά που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Διατύπωσαν δε, την αγανάκτησή τους όσον αφορά στη μη αντιμετώπιση του θέματος τα τελευταία χρόνια από τους αρμοδίους, στηλιτεύοντας το γεγονός πως, κατά τις προηγούμενες θητείες, οι αιρετοί δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να υπάρξει κάποια αποτελεσματική παρέμβαση στην περιοχή.

Από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς, γνωστοποίησε πως ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με μελετητικά γραφεία, ώστε να αναζητηθεί η καλύτερη λύση στο μείζονος σημασίας ζήτημα που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, σε πρώτο επίπεδο υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά σε επέκταση του μόλου, έργο δαπανηρό αφού με μία πρόχειρη εκτίμηση προϋπολογίζεται σε 5 εκατ. Ευρώ, ενώ, το δεύτερο σενάριο, αφορά σε πόντιση ογκολίθων παράλληλα με την παραλιακή οδό και σε κατάλληλη απόσταση από αυτήν, παρέμβαση που θα απαιτήσει 500 χιλ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρών ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος βάσει της επαγγελματικής εμπειρίας του (Διαχειριστική Αρχή), κατέστησε σαφές, πως για οποιαδήποτε παρέμβαση, απαιτείται χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να εξευρεθεί μόνον μέσω ΕΣΠΑ, γεγονός που καταδεικνύει πως, το δεύτερο σενάριο είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί, ενώ κρίνεται ταυτόχρονα και αποτελεσματικό.

Ωριμάζει με γοργούς ρυθμούς η ανάπλαση της πλατείας

Σε ενημέρωση σχετικά με το στάδιο των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα, προέβη ο Δημήτρης Κοσμάς, επισημαίνοντας πως, πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να υλοποιηθεί μεμονωμένα από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, αφού ιδωμένο αποκλειστικά ως έργο ανάπλασης πλατείας, μπορεί να “τρέξει”, παρακάμπτοντας τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των αδειοδοτήσεων που χρειάζεται ένα λιμενικό έργο. Διευκρινίζοντας πως, μπορεί να μην είναι το πρώτο ζήτημα στη λίστα των προτεραιοτήτων των κατοίκων του Φοίνικα, ωστόσο έκανε λόγο για μία σοβαρή παρέμβαση που θα αναβαθμίσει ως ένα βαθμό το παραλιακό τμήμα. “Η πολυπόθητη ανάπλαση της πλατείας είναι σε πολύ καλό δρόμο. Η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται στην Περιφέρεια προς αδειοδότηση, μετά θα απαιτηθούν οι ενέργειες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και μετέπειτα θα προχωρήσουμε στη διάθεση πιστώσεων και στη μελέτη δημοπράτησης” τόνισε μεταξύ άλλων, λέγοντας ταυτόχρονα, πως το Λιμενικό Ταμείο φροντίζει να προχωρά στην αναζήτηση λύσης με εντατικούς ρυθμούς. Την εν λόγω εξέλιξη αντιμετώπισαν θετικά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, διατυπώνοντας παράλληλα, τον προβληματισμό τους αναφορικά με την προάσπιση του συγκεκριμένου έργου από τον ισχυρό κυματισμό κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι που όπως εξήγησαν, κρίνεται αναγκαίο να ληφθεί υπόψιν από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.

Τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση λιμένα

Παρά το γεγονός πως οι κάτοικοι του Φοίνικα κλήθηκαν να ιεραρχήσουν τις άμεσες ανάγκες τους στην πρώτη λαϊκή συνέλευση στο χωριό, ωστόσο, στο πλάνο της συζήτησης τέθηκε επί τάπητος η ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της αξιοποίησης του λιμένα. Εκφράσθηκε η άποψη πως, μπορεί να μετατραπεί σε ένα λιμάνι που θα υποδέχεται - οργανωμένα - τουριστικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να συνδέει τη Σύρο με τις Δυτικές Κυκλάδες, και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, δεν αποκλείεται η επικοινωνία και με το λιμάνι του Λαυρίου. Επισημαίνοντας πως ο Φοίνικας, δεν έχει τύχει της προσοχής που θα έπρεπε μέχρι σήμερα και υποστηρίζοντας πως, έμφαση έχει δοθεί μόνο στην Ερμούπολη, ζήτησαν να καταγραφεί επιπρόσθετα, το αίτημά τους για ανάδειξη του Φοίνικα, ακόμη και με την υποδοχή υδροπλάνων, που προϋποθέτει τη δημιουργία υδατοδρομίου στο χωριό.

Βιολογικός κι επικίνδυνη πλατφόρμα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κάτοικοι άδραξαν την ευκαιρία να τονίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μη ύπαρξης βιολογικού, με τους αιρετούς να εξηγούν πως πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων, συμπληρώνοντας ακόμη πως μία τέτοια επιλογή, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε αυξημένο κόστος για τους δημότες, μέσω των τελών, ενώ ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα με φόντο τη χωροθέτησή του. Ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει προσανατολισμός για την αναζήτηση εφικτής λύσης.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα της επικίνδυνης πλατφόρμας στη θέση “Ψαχνό”, μετά τις επιλογές που εξέθεσε ο κ. Κοσμάς (απομάκρυνση με την πιθανότητα να έρθουν στην επιφάνεια βράχια ή προσπάθεια νομιμοποίησής της και ενέργειες για να αρθεί η επικινδυνότητα), οι κάτοικοι επέλεξαν τη δεύτερη οδό, με άξονα να μην “αναδυθούν” κίνδυνοι για πολίτες αλλά και λουόμενους.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, όσον αφορά στον περιφερειακό δρόμο, γνωστοποίησε πως για πρώτη φορά προβλέφθηκε χρηματοδότηση στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Ετικέτες: