Συναίνεση των ΟΤΑ
- Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2015 - 06:10
Οι υπερβολικές αντιδράσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν ως μέσον άσκησης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, σχετικά με την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων, με τους αυτοδιοικητικούς να σηκώνουν μεγάλο βάρος της συγκεκριμένης πολιτικής, αποδείχθηκε ότι επελέγησαν ως στοιχείο πρόκλησης αναστάτωσης κατά των προηγούμενο τριήμερο, με κύρια στόχευση να πληγεί η κυβερνητική ηθική.
Η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδας, για την παροχή διευκόλυνσης στο κράτος να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις, χρησιμοποιήθηκε στο έπακρο ως στοιχείο αντιπολιτευτικής τακτικής, με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ να εμφανίζονται ως κύριοι εκφραστές της.
Οι πολιτικοί λόγοι που προκάλεσαν και οδήγησαν σε ακραίες πολιτικές «παραστάσεις» εντός του κοινοβουλίου, υποβίβασαν ακόμα περισσότερο την ήδη «καταρρακωμένη» εικόνα της πολιτικής ζωής της χώρας, αγνοώντας επιδεικτικά το ιστορικό της συγκεκριμένης απόφασης, που βαραίνει εξ ολοκλήρου τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Από τη πλευρά των αυτοδιοικητικών, κατευνάστηκε άμεσα το «αντάρτικο» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις περί προσωρινότητας του μέτρου και εγγυήσεων για τα διαθέσιμα ποσά.
Βαρύ ιστορικό
Με το κράτος, ως πρώτιστη οικονομική του υποχρέωση, την καταβολή μισθών και συντάξεων, προέκυψε η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων 1.500 φορέων (εξαιρουμένων των ασφαλιστικών ταμείων και των εισηγμένων ΔΕΚΟ), κατόπιν των έντονων πιέσεων που ασκούνται προς την χώρα από τους πιστωτές, προκαλώντας της οικονομική ασφυξία.
Η αντιπολίτευση αγνοώντας επιδεικτικά την παλαιότητα της διαδικασίας εκμετάλλευσης των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και την ανάμειξη της ΤτΕ, όπως και άλλων τραπεζικών συμφερόντων, στην διαχείριση τους, εστίασε στην έκδοση της ΠΝΠ, την οποία προεκλογικά η παρούσα κυβέρνηση χαρακτήριζε ως αντισυνταγματικό τρόπο νομοθέτησης, μη αναγνωρίζοντας το έκτακτο και απρόβλεπτο της περίπτωσης, όπως εκ του Συντάγματος ορίζεται, ασχέτως εάν μόνο κατά την προηγούμενη διετία διακυβέρνησης, είχε υπογραφεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας πληθώρα αντίστοιχων πράξεων.
Για την ιστορία να επισημανθεί πως ήδη από το 1990, η Ν.Δ. είχε ανοίξει τον δρόμο των διαχειρίσεων των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου, με την χρηματιστηριακή αξιοποίηση του 20% των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξάνει το ποσοστό αυτό σε 23%, νομοθετώντας παράλληλα την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των τραπεζών στις εν λόγω «αξιοποιήσεις».
Νωπή δε είναι ακόμα η απόφαση εσωτερικού δανεισμού, που λήφθηκε στις 25-2-2014 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να παρέχουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο δημόσιο με συμφωνία επαναγοράς repos.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνόδευσε την εν λόγω υπουργική απόφαση «παρέχεται εξουσιοδότηση στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ως εντολοδόχου του Ελληνικού Δημοσίου, για τη σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει διερευνήσει και προτίθεται να προβεί σε σύναψη πράξεων συμφωνιών repos με αντισυμβαλλόμενους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης».
Επεξηγώντας δε τα δημοσιονομικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων συμφωνιών ως μέθοδος διαχείρισης ρευστότητας, αναφέρεται ότι «…Δεν επιβαρύνονται ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω συμφωνιών εντάσσονται στο πλαίσιο του ενδοκυβερνητικού χρέους» και συμπερασματικά καταλήγει πως «Πρόκειται για μία κίνηση αξιοποίησης του συγκεκριμένου εργαλείου από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο, όταν κρίνεται απαραίτητο, να ενισχύεται η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου».
Υπερψήφιση εν μέσω «πυρών»
Μία ενορχηστρωμένη εντονότατη αντιπολιτευτική επίθεση δέχθηκε η κυβέρνηση και εντός του κοινοβουλίου, όπου η εξυπηρέτηση πολιτικών στοχεύσεων πέρασε μέσα από μία «παράσταση» αντιπαράθεσης, που έφθασε στα όρια του ανεπίτρεπτου, εξαιτίας των υψηλών τόνων και της αγοραίας φρασεολογίας που χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς εκπροσώπους.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, λαμβάνοντας το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβανόταν την πλειοψηφία των ψήφων, τόσο στο σύνολο όσο και επί των άρθρων της.
Από τους 260 ψηφήσαντες βουλευτές, έλαβε 156 θετικές ψήφους του συνόλου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. και
104 αρνητικές ψήφους των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης δόθηκαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία την οποία αιτήθηκε η Ν.Δ. και το Κ.Κ.Ε. επί της αρχής και του άρθρου 1 του νομοσχεδίου.
Υπαναχώρηση των αυτοδιοικητικών
Κατόπιν των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις, για την προσωρινότητα του μέτρου, τη διασφάλιση των ταμειακών τους διαθέσιμων και υπερπήδησης των προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αναδιπλώθηκαν, συναινώντας τελικά στην εφαρμογή του μέτρου.
Η αλλαγή της στάσης των αυτοδιοικητικών έγινε άμεσα εμφανής, καθώς αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό προέβησαν σε ήπιες δηλώσεις, κατεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός, μιλώντας εξ ονόματος και των 13 περιφερειαρχών της χώρας, ανέφερε πως «Είχαμε μια ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, από τον οποίο πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό, συνεπώς άμεσα θα έρθει νόμος που θα αλλάζει το συγκεκριμένο μέτρο. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει το μέτρο με νόμο σύντομα. Η πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού τα λέει όλα».
Σε αυτή την βάση εστίασε στο ότι «τη στιγμή που το μέτρο είναι προσωρινό αλλάζουν και οι αποφάσεις μας», συμπληρώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός μας μίλησε πραγματικά και αληθινά και πως χρειάζεται η χώρα το εργαλείο της διαπραγμάτευσης και για αυτό εμείς θα το δώσουμε».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε (την πατρίδα) και να αλλάξει αυτό σύντομα», τονίζοντας πως «Πάντα η ρευστότητα δημιουργεί βαθμό ελευθερίας στην διαπραγμάτευση και εμείς θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση και να πετύχει».
Ανάλογη και η στάση που κράτησε, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γ. Πατούλης, ο οποίος μίλησε για «Θετικό πρόσημο» της συνάντησης καθώς όπως είπε «Ο πρωθυπουργός, μας απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα , μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου».
Ενημέρωσε πως εκ μέρους του πρωθυπουργού υπήρξε δέσμευση «ότι για τα ζητήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά», ενώ τόνισε πως «Θέλω να επαναλάβω τη θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. πως θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα από όλους».
Συμπλήρωσε δε ότι η ΚΕΔΕ θα λάβει αποφάσεις σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Κατά της εφαρμογής της ΠΝΠ η Δημοτική Αρχή
Το θέμα τέθηκε και εκτός ημερησίας διάταξης κατά την προχθεσινή συνεδρίαση (24-4-2015) του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, με τον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό, να εισηγείται το θέμα αναφερόμενος στις σχετικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, επικεντρώνοντας «στην συνταγματική εκτροπή που συνιστά η ψήφιση της συγκεκριμένης ΠΝΠ, αλλά και της καταστρατήγησης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
Ο Δήμαρχος, πέραν των προαναφερόμενων, έθεσε στην εισήγηση του και θέμα «ασάφειας της διατύπωσης της ΠΝΠ, αλλά και του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος το οποίο εστάλη από ΥΠΟΙΚ, αναφορικά με θέματα τυπικά, ουσιαστικά και νομικά, που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή, στην πράξη πλέον, αυτής της ΠΝΠ».
Ο κ. Μαραγκός λειτούργησε ως πομπός των θέσεων της ΚΕΔΕ, αναφέροντας ότι «η επίμαχη ΠΝΠ τελεί σε προφανή αναντιστοιχία με την συνταγματική τάξη, καθώς α) δεν μνημονεύεται ούτε στο σώμα της ούτε στην αιτιολογία της κανένας λόγος ή καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στη θέσπιση της, ενώ αντίθετα η οικονομική αναγκαιότητα της, στην οποία γίνεται επίκληση, μόνο άγνωστη και μόνο αιφνίδια δεν είναι και β) παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στην οικονομική διαχείριση των πόρων των αυτοδιοικούμενων Νομικών Προσώπων, όπως οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων, που προσβάλουν και την οικονομική αυτοτέλεια τους».
Αφού αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν απαντήθηκαν κατά τη συνάντηση των αυτοδιοικητικών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «Αυτό το οποίο προτάξαμε οι Δήμοι στο συλλογικό μας όργανο ήταν ότι εάν πρόκειται για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, βεβαίως οι Δήμοι, που διαχρονικά και συστηματικά έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν τη χώρα, να βάλουμε «πλάτη», με ότι αυτό συνεπάγεται και να δώσουμε όχι μόνο τα ταμειακά μας διαθέσιμα αλλά και ότι άλλο απαιτείται».
Συμπλήρωσε όμως πως «αυτό πρέπει να γίνει επί τη βάσει ενός πραγματικού και συγκεκριμένου διαλόγου, όπου θα πρέπει για τις πραγματικές κατεπείγουσες ανάγκες, να ξέρουμε δηλαδή αυτά τα χρήματα που θα πάνε και για ποιο λόγο θα χρησιμοποιηθούν».
Ειδικά για το ύψος των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για το οποίο ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Στρογγύλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος των Οικονομικών, Γ. Παπαμανώλης ενημέρωσε το σώμα ότι πρόκειται για 3,7 εκ. ευρώ, από τα οποία όμως, όπως είπε «πόσα θα καταλήξει να υποχρεωθεί ο Δήμος να μεταφέρει στην ΤτΕ είναι ρευστό, γιατί το τι εξαιρείται και πως υπολογίζεται και τι ακριβώς θα προκύψει είναι κάτι που ακόμη είναι σε συζήτηση».
Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Αντιδήμαρχοι, Μ. Βουτσίνος, Γ. Παπαμανώλης, Α. Αθανασίου υπερασπιζόμενοι την άποψη του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ που αντιτίθεται στην εφαρμογή της ΠΝΠ και το οποίο να σημειωθεί είχε εκδοθεί πριν την συνάντηση των εκπροσώπων της με τον πρωθυπουργό κατόπιν της οποίας και μετάβαλε την στάσης της.
Διαφοροποιήθηκαν οι θέσεις της μειοψηφίας
Εκ μέρους της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Κεράνης σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα κομματικό παιχνίδι, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανήκει σε άλλον πολιτικό χώρο, ζητά από τους Δήμους να μην συναινέσουν, όμως ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν ο Δήμος το πράξει. Πως θα μπορεί να «κοντράρει» όπως τόνισε, μία νομοθετική ρύθμιση και μετά δεν δεχθεί δίωξη για απιστία ή δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη συνέπεια.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Ζουλουφός, ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στα προβλήματα και σημείωσε ότι «πάνω από όλα σε μια δύσκολη εθνική διαπραγμάτευση, πάνω απ’ όλα οφείλουμε να είμαστε Έλληνες. Ως Έλληνες οφείλουμε να στηρίξουμε την όποια κυβέρνηση και ως Συριανοί, τα χρήματα των Συριανών δεν τα ακουμπάει κανείς από την στιγμή που θα εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά οφέλη».
Αφού έκανε αναφορά στα «καραγκιοζιλίκια» και «παπατζιλίκια», όπως χαρακτηριστικά είπε, που έχουμε δει επί 5 χρόνια «που είναι αισχρότατα για μία κυβέρνηση».
Σημείωσε ότι «Όσο και αν διαφωνώ με την κομματική επιλογή της κυβέρνηση, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προαιρετική στάση σε μία ΠΝΠ…και ως Έλληνας θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την επιλογή».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Α. Γιαλόγλου, αν και απουσίαζε κατά την συζήτηση του θέματος, παρ’ αυτά μόλις αφίχθη στο νησί και προσήλθε στο Δ.Σ. θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το θεωρεί «μείζονος εθνικής σημασίας». «Όπως τόνισε «όταν βλέπουμε να διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, θεωρώ τραγικό από μέρους μας να μην συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορούμε…..Όταν φτάνεις σε τέτοιο κίνδυνο οφείλεις και πρέπει να βάλεις κι εσύ «πλάτη»…Σε αυτή την ώρα της κρίσιμης μάχης οφείλουμε κι εμείς να συστρατευτούμε».
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος, Ν. Καϊλης στην τοποθέτηση του μίλησε για συνέχεια του κράτους, εστιάζοντας στην ΠΝΠ λέγοντας ότι «μέχρι τώρα ήταν κατακριτέες και τώρα απέκτησαν ένα πιο προοδευτικό περιτύλιγμα».
«Δεν διαφωνούμε», όπως είπε «ότι το κράτος έχει ανάγκη από λεφτά, το ζήτημα είναι όμως ποιος τα έχει τελικά ανάγκη;. Αυτά είναι λεφτά τα οποία στερήθηκε ο ελληνικό λαός μέσα από την φορολογία του και τα οποία πάνε για την αποπληρωμή ενός χρέους, το οποίο δεν έχει δημιουργήσει ο ελληνικό λαός». Τελικά παρά την έκφραση των αντιθέσεων του υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου.
Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της «Κίνησης Πολιτών Σύρου», Π. Χρυσαφίδης, μίλησε για «μεγάλες αλλά υποκριτικές αντιδράσεις από δημάρχους και περιφερειάρχες που –με δεδομένη την πολιτική τους διαδρομή και το καταστροφικό τους έργο– θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι σεμνότεροι».
Μέμφθηκε δημάρχους και περιφερειάρχες ότι «αντί να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά επέλεξαν να βάλουν στην πρώτη γραμμή την κομματική τους ταυτότητα (αυτή που ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν πριν τις εκλογές) αντί για το συμφέρον της αυτοδιοίκησης και της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «αντιδρούν οι ίδιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που έχουν στήσει μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων και ρουσφετολογικών προσλήψεων, οι ίδιοι που κράταγαν χαμηλό προφίλ όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν τους πόρους των δήμων τους και απέλυαν το προσωπικό τους, οι ίδιοι που δεν ξεσηκώνονταν όταν οι κυβερνήσεις κούρευαν παράνομα τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου».
Ως λύση «γιατί αυτή έχει δυνατότητες επιτυχίας και είναι σύμφωνη με την πρόσφατη απόφαση του ελληνικού λαού» επιλέγεται «Να συνεχίσει η Ελλάδα τη διαπραγμάτευση χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις και τους πόρους της για να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέπει να συνεχίσει εντός ευρώ, αλλά χωρίς να λάβει νέα υφεσιακά μέτρα»
Κατέθεσε δε, σε αντικατάσταση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, να τεθεί νέο ψήφισμα, το οποίο τελικά έλαβε τρεις θετικές ψήφους, ενώ το ψήφισμα της ΚΕΔΕ πέρασε κατά πλειοψηφία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα μεγάλο έργο ύψους 650.000 ευρώ
9 Οκτ. 2024 - 6:20 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου του Kληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου
3 Οκτ. 2024 - 12:51 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ανάρτηση ψηφιακής πλατφόρμας δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων
29 Μαΐου. 2024 - 11:44 - Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης για τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων
29 Μαρ. 2024 - 10:18 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών, χορτολιβαδικών εκτάσεων
20 Μαρ. 2024 - 14:06