Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων στην αυριανή συνάντηση των φορέων του Νεωρίου στον Πειραιά

  • Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2015 - 13:45

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων από τις πρώτες ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης των συναδέλφων του Ναυπηγείου Νεωρίου, βρέθηκε δίπλα τους και με ανακοίνωση του στις 20/04/2015 και στις δικαστικές τους εμπλοκές με την Διοίκηση της Εταιρείας, παριστάμενο υπέρ αυτών στις δίκες που ακολούθησαν και συνδράμοντας ουσιαστικά στην πραγματική και στην νομική τους στήριξη.

Έκτοτε και διαρκώς σε συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου το μείζον θέμα ήταν και είναι η απεργιακή κινητοποίηση του Νεωρίου, η επίλυση του θέματος με την πληρωμή των εργαζομένων και την συνέχιση των εργασιών της επιχείρησης.

Λειτουργώντας λοιπόν στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου και διαισθανόμενο το κρίσιμο πλέον σημείο στο οποίο έχει βρεθεί η απεργιακή κινητοποίηση των συναδέλφων, την προηγούμενη εβδομάδα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Απόλυτο γνώμονα είχε την διακηρυγμένη θέση των εργαζομένων ότι επιθυμούν έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πολιτική ηγεσία και την Διεύθυνση του Ναυπηγείου και του Ομίλου για το μέλλον του Ναυπηγείου.

Ωστόσο η πρόσφατη αυτή πρωτοβουλία δεν απέφερε καρπούς για λόγους που δεν αφορούν το Εργατικό Κέντρο. Αντίθετα ενώ έγιναν μεγάλες προσπάθειες να φέρει σε ένα επίπεδο συνεννόησης και συζήτησης τα κύρια μέρη της εμπλοκής δηλαδή την εργοδοσία και τους απεργούς (χωρίς καμία απολύτως πρόθεση να τα υπερκεράσει ) παρά το γεγονός ότι κάποιοι αδαείς επιχείρησαν να εμφανίσουν ως ύποπτο το ρόλο του Εργατικού Κέντρου τουλάχιστον οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.

Αποδείχθηκε προφανώς ότι δεν είναι ικανές και ώριμες οι συνθήκες για μια τέτοια συζήτηση και προσέγγιση τόσο από την πλευρά της εργοδοσίας η οποία έφερε αντίρρηση στην συμμετοχή κάποιων φορέων στην σχεδιασμένη συνάντηση όσο και από την πλευρά του Εργοστασιακού Σωματείου που με την σειρά του έθεσε ζήτημα μη συμμετοχής τρίτων τόσο συνδικαλιστών όσο και μη στην συνάντηση αυτή για την επίλυση του μείζονος θέματος πληρωμής των εργαζομένων και της τελικής προοπτικής του Ναυπηγείου.

Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, παρά την διαφαινόμενη κατ'αρχήν “αποτυχία” της πρωτοβουλίας του αυτής θα συνεχίσει να λαμβάνει και άλλες στην κατεύθυνση της μη περαιτέρω όξυνσης των προβλημάτων και κυρίως στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των απεργών σε συνδυασμό με την προοπτική ανάπτυξης του Ναυπηγείου όντας προς τούτο υποχρεωμένο από τον ρόλο του αλλά και επί της ουσίας να προστατεύσει όλους τους εργαζόμενους των Κυκλάδων.

Δηλώνει δε ότι θα συμμετάσχει ενεργά στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη 21/05/2015 συνάντηση των εμπλεκόμενων (εργοδοσίας και σωματείων του Ναυπηγείου) που θα γίνει στον Πειραιά.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Εργατικού Κέντρου η μόνη έγκυρη πληροφόρηση προέρχεται από το ίδιο το Εργατικό Κέντρο.