Τα θετικά σχόλια πλειοψηφίας και μειοψηφίας απέσπασε ο απολογισμός του Syros Trimore Triathlon 2016 και ο έγκαιρος προγραμματισμός της διοργάνωσης του 2017 κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πεντάστερη» διοργάνωση

Στόχος η διεύρυνση των διαδρομών, των παροχών και των συμμετοχών

Διθυραμβικά σχόλια απέσπασε ο απολογισμός και η παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης διοργάνωσης, του Syros Trimore Triathlon, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με πλειοψηφία και μειοψηφία να εγκρίνουν ομόφωνα τη διεξαγωγή του 2ου αγώνα τριάθλου στο νησί.

Η αναλυτική και λεπτομερής αναφορά στα δεδομένα και τα στοιχεία της διοργάνωσης του 2016, καθώς και η παρουσίαση, επίσης με διεξοδικό τρόπο, στο Σώμα, του προγραμματισμού για τις δράσεις του 2017, πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο της κύριας διοργανώτριας εταιρείας Trimore, κ. Κωνσταντίνο Μητρόπαπα, με τη βοήθεια σχετικών slides.

Τόσο ο Δήμαρχος και τα μέλη της δημοτικής αρχής, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, σχολίασαν με το θετικότερο τρόπο τα αποτελέσματα της «παρθενικής» διοργάνωσης, ευχόμενοι αυτή να καταστεί θεσμός για τη Σύρο, ενώ παράλληλα, από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, να προτείνει, η νοοτροπία της ενημέρωσης του Δήμου για τα πεπραγμένα, αλλά και ο έγκαιρος προγραμματισμός, για επόμενες κινήσεις, την οποία επέδειξαν οι άνθρωποι της Trimore, να υιοθετηθεί από το σύνολο των υπεύθυνων, για διοργανώσεις, τις οποίες χρηματοδοτεί και στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος.

 

«Ακεραιότητα – Διαφάνεια – Ηθική»

Ξεκινώντας τον απολογισμό του ο κ. Μητρόπαπας, τόνισε, πως η διοργάνωση αυτή του τριάθλου επιβάλλει τη Σύρο ως αγωνιστικό προορισμό, στην αγορά, συμπληρώνοντας, πως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σχόλια, που έχει αποσπάσει, τόσο από την πλευρά των συμμετεχόντων αθλητών, όσο και από την πλευρά των κατοίκων, επιχειρηματιών και επισκεπτών, που την παρακολούθησαν, το Syros Trimore Triathlon έχει αγκαλιαστεί θερμά, ήδη από την πρώτη του διεξαγωγή.

Ως πρωταρχικό στόχο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, σημειώνοντας, πως οι διοργανωτές έδωσαν μεγάλο βάρος στην ασφάλεια των αθλητών, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο άθλημα, ενώ πρόσθεσε, πως αν και σε γενικές γραμμές, η καλή υγεία των αθλητών διασφαλίστηκε, έχουν σημειωθεί τα «αδύναμα» σημεία, τα οποία και σκοπεύουν να βελτιώσουν, στο μέτρο του δυνατού.

Όπως επεσήμανε, βούληση της οργανωτικής ομάδας, είναι η πραγματοποίηση μίας διοργάνωσης υψηλού επιπέδου, με την ελάχιστη δυνατή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, αναφέροντας ενδεικτικά, πως για τη διοργάνωση του 2016, ο προϋπολογισμός άγγιζε τις 100.000 ευρώ, με συμμετοχή του Δήμου στα 2.500 ευρώ. «Ο σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε χρήματα από το Δήμο, σκοπός μας είναι να υπάρχει ο Δήμος μέσα στη διοργάνωση με ενεργό τρόπο», εξηγώντας στη συνέχεια, πως με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα ελέγχου και αξιολόγησης του event.

Επιπλέον σημείωσε, ότι το τρίπτυχο, στο οποίο βασίστηκε η διοργάνωση, ήταν οι αξίες της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της ηθικής, προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, είτε πρόκειται για φορείς, για συμμετέχοντες, για κριτές, για κατοίκους, είτε για συνεργαζόμενους επιχειρηματίες κλπ.

Ο κ. Μητρόπαπας αναφέρθηκε στις προωθητικές ενέργειες, στις οποίες έχει προχωρήσει τόσο η οργανωτική ομάδα, με στοχευμένη παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις, σε φεστιβάλ και δημοσιοποίηση της διοργάνωσης, όσο και οι ίδιοι οι αθλητές που συμμετείχαν, μέσα από τα προσωπικά τους blog, τα σχόλια και τις κριτικές τους και που εκτός από την διοργάνωση, προωθούν και το νησί, ως προορισμό, για τριαθλιτικό τουρισμό και όχι μόνο, δεδομένου, ότι, όπως τόνισε, οι αθλητές, από το εξωτερικό, αγάπησαν τη Σύρο και δήλωσαν, πως επιθυμούν να μετάσχουν ξανά.

Για τη διοργάνωση του Ιουνίου, υπογράμμισε, πως στόχος και των υπευθύνων, είναι ο προγραμματισμός με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει παράλληλα και τουρισμός στο νησί και γι’ αυτό το λόγο η διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών εκδηλώσεων, διήρκησε από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, προκειμένου αθλητές και συνοδοί να έχουν την ευκαιρία να δουν, να εξερευνήσουν και να αγαπήσουν το νησί, στόχος, που φαίνεται να επιτεύχθηκε, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Blue Star, 1.200 άτομα αποβιβάστηκαν το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στο νησί.

Επιπλέον, γνωστοποίησε, πως η αξιολόγηση της διοργάνωσης, από τους ίδιους τους αθλητές, μέσω εξειδικευμένου, αξιόπιστου, αθλητικού portal, όπου φιλοξενήθηκε και το Syros Trimore Triathlon, απέσπασε την εξαιρετική βαθμολογία των 4.8 αστεριών, με υψηλότερη δυνατή βαθμολογία τα 5 αστέρια, μία από τις υψηλότερες αξιολογήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάλογων διοργανώσεων, αλλά και την υψηλότερη βαθμολογία για τις διοργανώσεις τριάθλου στην Ελλάδα.

 

Στόχοι αναβάθμισης της εκδήλωσης

Βούληση των διοργανωτών, είναι το τρίαθλο της Σύρου να μεγαλώσει, τόσο σε συμμετοχές, όσο και σε αθλητικό περιεχόμενο, με τον κ. Μητρόπαπα, να σημειώνει, πως εξετάζεται η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων Half-Ironman ή και Ironman, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αξίζει να αναφερθεί, πως η διαδρομή Ironman, αποτελείται από κολύμβηση σε απόσταση 3,9 χλμ, 180,3 χλμ. με ποδήλατο και ένα πλήρη μαραθώνιο των 42,2 χλμ, ενώ διαρκεί περίπου 8-9 ώρες. Ο εκπρόσωπος τόνισε, πως η μετάβαση σε μεγαλύτερες αποστάσεις, θα γίνεται σταδιακά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση και διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων και παραμέτρων, όπως και να διαπιστωθεί η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Όσον αφορά στην αναζήτηση κατάλληλων ημερομηνιών για την επόμενη διεξαγωγή του Syros Trimore Triathlon, ο κ. Μητρόπαπας ενημέρωσε, πως λήφθηκαν υπόψιν οι διοργανώσεις, που θα λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικό, στη χώρα μας, καθώς επίσης και στα γειτονικά νησιά, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη χρονική περίοδος, που θα επιτρέψει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε και στη συμμετοχή των ντόπιων αθλητών, αλλά και παιδιών, στις μικρές αποστάσεις, ενώ τόνισε, πως σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον στα παιδιά, η συμμετοχή των οποίων δεν υπήρξε η αναμενόμενη φέτος, θα πραγματοποιηθούν προωθητικές ενέργειες σε αθλητικές ακαδημίες και σχολεία, ζητώντας και την υποστήριξη του Δήμου στις δράσεις αυτές, έτσι ώστε, αφενός η συμμετοχή να αυξηθεί και αφετέρου, μέσω της γνωριμίας τους με τον κόσμο αυτό, οι μικροί «ironmen» να ασχοληθούν ενεργά, στην καθημερινότητά τους, με τον αθλητισμό. Επεσήμανε, ωστόσο, πως αν και η συμμετοχή των Συριανών στα αθλήματα της διοργάνωσης είναι ένα ευχάριστο γεγονός, κύριος στόχος των υπευθύνων, είναι η προσέλκυση ξένων αθλητών, όπως επίσης και η επέκταση της τουριστικής περιόδου του νησιού, γεγονός, που οδηγεί σε σκέψεις για επιπλέον δράσεις στο πλαίσιο της βασικής διοργάνωσης, στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτώβρη.

Επίσης, έχουν υπάρξει επαφές και συνεννόηση με τους φορείς, προκειμένου η κύρια διοργάνωση, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, να συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο το εύρος του νησιού, ενώ ο κ. Μητρόπαπας εξέφρασε την πρόθεση των διοργανωτών, να συζητήσουν με όλους τους φορείς, για την ενεργό συμμετοχή τους στο event, προκειμένου το Syros Trimore Triathlon να αποτελεί διοργάνωση όλης της Σύρου και όχι ενός μεμονωμένου φορέα.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη χρονιά, είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των αθλητών, η αναβάθμιση της εκδήλωσης, η επιβεβαίωση της ακεραιότητας και της διαφάνειας, η περαιτέρω ενίσχυση των προϋποθέσεων καθιέρωσης, η διατήρηση και η επέκταση του θαυμασμού της αθλητικής κοινότητας, η περαιτέρω ενδυνάμωση του γεγονότος, και ο φιλόδοξος στόχος των 500 συμμετοχών, κάτι που δεν είναι αδύνατον, καθώς ήδη υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπαπα, 240 προεγγραφές, στην ιστοσελίδα του Syros Trimore Triathlon.

Όπως τόνισε, για το 2017, το μεγάλο πάρτι για τους αθλητές, το οποίο θα ακολουθήσει ακόμη ένα μικρότερης εμβέλειας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο χώρο του θερινού κινηματογράφου Παλλάς, τον οποίο ο κ. Μητρόπαπας χαρακτήρισε, ως έναν από τους ωραιότερους κινηματογράφους, που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπου η γιορτή μπορεί να γίνει μοναδική.

Οι κολυμβητικοί αγώνες ανοιχτής θαλάσσης προγραμματίζονται για την Παρασκευή, με τη συμμετοχή και βοήθεια, του Λιμεναρχείου Σύρου, καθώς και φουσκωτών, για τη στενή παρακολούθηση της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, σε διαδρομές, οι οποίες επιλέχθηκαν και σχεδιάστηκαν προσεγμένα, προκειμένου να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους αθλητές.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν επιπλέον δραστηριότητες, όπως αγώνας πόλο, κολύμπι μετ’ εμποδίων, παιδικό τρίαθλο, σκοποβολή, αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του προγραμματισμού.

Ένα εκ των κυριότερων ζητημάτων, που θα χρειαστεί να λυθεί, προκειμένου, να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής ολυμπιακών προδιαγραφών τριάθλου, είναι η διέλευση των επιβατηγών πλοίων. Όπως τόνισε ο κ. Μητρόπαπας, θα χρειαστεί επικοινωνία με τους υπεύθυνους των ακτοπλοϊκών εταιρειών, προκειμένου έγκαιρα, να υπάρξει τροποποίηση των δρομολογίων, αφήνοντας κενή την ημέρα διεξαγωγής του τριάθλου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών μέσα στο νερό, αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες αρκετά νωρίς, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Από το Δήμο, ο κ. Μητρόπαπας αιτήθηκε την ενεργό συμμετοχή του στην προώθηση της διοργάνωσης, την συμμετοχή του στον τομέα του σχηματισμού εθελοντικής ομάδας, την προώθηση στις μικρές ηλικίες, αλλά και την συμμετοχή του σε συζητήσεις, όσον αφορά στις επόμενες διοργανώσεις, καθώς επεσήμανε την τεράστια σημασία του έγκαιρου προγραμματισμού.

 

Ένσταση για την οικονομική ενίσχυση

Μετά το πέρας της παρουσίασης του κ. Μητρόπαπα, ο λόγος δόθηκε στο Σώμα, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του για τη διοργάνωση.

Οι μοναδική ένσταση, διατυπώθηκε από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνού Στρογγύλη, ο οποίος αν και χαρακτήρισε τη διοργάνωση επιτυχημένη, από πολλές απόψεις, ζήτησε το λόγο, που η ιδιωτική εταιρεία, η οποία αποτελεί την κύρια διοργανώτρια, δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος της διοργάνωσης, εφόσον το ποσό συμμετοχής είναι όντως μηδαμινό για το Δήμο, σε σχέση με όλο τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, με τον κ. Μητρόπαπα να απαντά, πως η Trimore επιθυμεί τη συμμετοχή του Δήμου και της Περιφέρειας, προκειμένου η διοργάνωση να λαμβάνει τοπικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

 

Βλέψεις για καθιέρωση ως το μεγαλύτερο τρίαθλο της Ελλάδας

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της πρώτης διοργάνωσης, τονίζοντας τη συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι με την παρουσίαση μετρήσιμων αποτελεσμάτων και με την έγκαιρη έναρξη του διαλόγου για τον προγραμματισμό της επόμενης, το Syros Trimore Triathlon, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμησιν και για τους υπόλοιπους φορείς, που προτίθενται και προγραμματίζουν εκδηλώσεις μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς στο νησί, σε συνέχεια της συζήτησης, που είχε ανοίξει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, όσον αφορά στην έλλειψη απολογιστικών στοιχείων από τους φορείς, παρά το γεγονός, ότι χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά από το Δήμο.

Επιπλέον, σχολίασε θετικά το γεγονός, πως η οικονομική συμμετοχή του Δήμου, με 5.000 ευρώ, έρχεται προς συζήτηση πριν την κατάρτιση προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη προετοιμασία εκ μέρους και των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΤΑ.

Επίσης απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και την παρουσίαση της διοργάνωσης, εμφανίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Βαγγέλης Κεράνης, παρά τις επιφυλάξεις, τις οποίες είχε εκφράσει αρχικά, κατά τη συζήτηση για την έγκριση της πρώτης διοργάνωσης τριάθλου. Όπως τόνισε, οι όποιες επιφυλάξεις άρθηκαν, οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, τόσο για το άθλημα, όσο και για το νησί, ενώ δήλωσε υπέρ της οικονομικής και όχι μόνο συμμετοχής του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, επεσήμανε τη σοβαρότητα των διοργανωτών, υπογραμμίζοντας, πως δεν υπήρξε κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ η συμβολή του Δήμου είναι κατανοητή και τον βρίσκει θετικό.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, κ. Γιώργος Περρής, ζήτησε από τον κ. Μητρόπαπα, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένταξης και του Φοίνικα στις εκδηλώσεις, γεγονός που αποδέχτηκε πλήρως ο εκπρόσωπος της εταιρείας, σημειώνοντας, πως η ένταξη αυτή, μαζί με οποιοδήποτε άλλο αίτημα, από άλλα μέρη της Σύρου, θα εξεταστεί.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, αρχικά εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, σε σχέση με την τροποποίηση των δρομολογίων των πλοίων, ενώ στη συνέχεια, επεσήμανε την αρτιότητα της διοργάνωσης, υποστηρίζοντας, πως έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη του ΔΛΤ, καθώς αφενός η οργάνωσή της είναι άρτια, ενώ αφετέρου λειτουργεί προς όφελος συνολικά του νησιού.

Κλείνοντας, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της διοργάνωσης, χαρακτηρίζοντας τη δουλειά τους, ως την επιτομή της σοβαρότητας και του επαγγελματισμού, ενώ υπογράμμισε, πως πρόκειται για την καλύτερη, μέχρι στιγμής, συνεργασία του Δήμου σε διοργάνωση εκδήλωσης, το θετικό αποτέλεσμα της οποίας φάνηκε, καθώς η οικονομική συνεισφορά του Δήμου, υπήρξε ελάχιστη, μπροστά στα οφέλη, που αποκόμισε η κοινωνία του νησιού.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη διοργάνωση «γουρλίδικη», καθώς αποτέλεσε το ξεκίνημα, για ένα καλοκαίρι γεμάτο αθλητικές διοργανώσεις στη Σύρο, η σειρά των οποίων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένεται η έναρξη των εκδηλώσεων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας, σε μερικές ημέρες.

Τέλος, ο κ. Μαραγκός τόνισε, πως θα καταβληθούν απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές όλες οι δυνατές προσπάθειες, προκειμένου το Syros Trimore Triathlon να καθιερωθεί, ως το μεγαλύτερο τρίαθλο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Ετικέτες: