Με πρόστιμο για τους ναυαγοσώστες
- Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:18
- / Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2016 - 18:00
Πρόστιμο ύψους 2.200 ευρώ καλείται να καταβάλλει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, σχετικά με την πλημμελή κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών κατά την θερινή περίοδο, αλλά και ατέλειες στον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Γνωρίζοντας οι αρμόδιοι του Δήμου, τα σαφώς εκ του νόμου οριζόμενα για τις ναυαγοσωστικές θέσεις στις πολυσύχναστες παραλίες, κατά το τρίμηνο του θέρους, αποφασίστηκε η μη διεκδίκηση με ένδικα μέσα άρσης του προστίμου.
Η διαγωνιστική διαδικασία
Στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε εκ μέρους του Δήμου δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σύνολο των θέσεων, με αποτέλεσμα όποιες έμειναν ακάλυπτες εντός της θερινής περιόδου, οπότε ήταν και η επίμαχη περίοδος, κατά την οποία απαιτείται η παρουσία ναυαγοσωστών στις χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, να παρουσιάζουν τα κενά για τα οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο.
«Η διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφερομένων και της έγκρισης της πρόσληψης, είχε ξεκινήσει από νωρίς, σε συνεργασία και με τον Ναυτικό Όμιλο, παρ' όλα αυτά δεν προχώρησε», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, σχολιάζοντας πως «ήταν δύσκολο το εγχείρημα επειδή δεν υπάρχουν στη Σύρο αδειοδοτημένοι ναυαγοσώστες με πτυχίο ανοιχτής θαλάσσης».
Το συνολικό κόστος των ναυαγοσωστών για την θερινή περίοδο, όπως πέρασε στον δημοτικό προϋπολογισμό, ανέρχεται σε περίπου 24.000 ευρώ, υπολογιζομένου ότι οι 4 από τους 5 ναυαγοσώστες ήταν πτυχιούχοι της Γυμναστικής Ακαδημίας, άρα η μισθοδοσία τους αναλογούσε σε υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Επειδή τα άτομα αυτά δεν απασχολήθηκαν από την πρώτη ημέρα του υποχρεωτικού τριμήνου, ενώ υπήρξε και μία παραίτηση και στη θέση του μπήκε κάποιος άλλος, το ποσό καταλήγει κάπως μειωμένο.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι «κατά την πορεία του καλοκαιριού είχαμε και παραιτήσεις ναυαγοσωστών και ψάχναμε εκ νέου άλλους, με αποτέλεσμα να δουλέψουν για αρκετές μέρες κάποια άτομα χωρίς ρεπό, για να τα πάρουν μετά, παρά του ότι είχε προσληφθεί και ένας ακόμα για να κάνει τα ρεπό».
Η εναλλακτική τη εργολαβίας
Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την κάλυψη των θέσεων ήταν να ακολουθηθεί η διαδικασία διαγωνισμού ώστε να μην επιβαρυνθεί με το κέρδος του εργολάβου, που θα είχε ως εναλλακτική και ο οποίος θα αναλάμβανε την επάνδρωση των παραλιών με ναυαγοσώστες.
Αυτό στην παρούσα περίπτωση και σύμφωνα με την εξέλιξη που προέκυψε αποδεικνύει πως τελικά το πρόστιμο επιβαρύνει το προϋπολογισθέν ποσό αναλόγως με το κέρδος του εργολάβου, στην περίπτωση επιλογής αυτής της εναλλακτικής.
Η εναλλακτική που είχε εξεταστεί τον Απρίλιο ήταν μία έρευνα αγοράς για να καλυφθούν οι θέσεις με εκτός Σύρου ναυαγοσώστες ως εργολαβία.
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αφού εξέτασε άλλου Δήμου ανάλογη προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού, είδε ότι είχε προϋπολογισμό 60.000 ευρώ, για ισάριθμες παραλίες, με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται, γιατί κάποια πρόστιμα αφορούσαν και εξοπλισμό που δεν υπήρχε ακριβώς για την θέση του ναυαγοσώστη, αφού από τη νομοθεσία ορίζεται πως και το μπλουζάκι και το καπελάκι που θα φορέσει πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρώμα.
Μία εναλλακτική ήταν να προκηρυχθεί διαγωνισμός αυτού του ύψους, για να καλυφθεί η ανάγκη. Για την απόρριψη αυτής της επιλογής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διευκρινίζει πως «Επειδή είχαμε σχεδόν όλο τον εξοπλισμό, όχι στο 100%, αλλά το μεγαλύτερο μέρος, δεύτερη επιλογή ήταν να μην δώσουμε εργολαβία όλο το πακέτο αλλά να μας φέρουν μόνο ναυαγοσώστες, οπότε γι’ αυτό πήραμε προσφορά από δύο σχολές ναυαγοσωστών της Αθήνας. Η προσφορά ήταν γύρω στα 1.700 ευρώ τον μήνα κατ' άτομο, συν ένα άτομο παραπάνω των θέσεων για τα ρεπό, συν ξενοδοχείο και φαγητό, για τα πέντε αυτά άτομα για το τρίμηνο. Οπότε και οι δύο εναλλακτικές ήταν πιο κοστοβόρες ως επιλογές».
Οπότε κατάληξε στο συμπέρασμα πως «ουσιαστικά η εναλλακτική για να μην πληρώσουμε το πρόστιμο θα μας κόστιζε πολλαπλάσια».
Αποδοχή του προστίμου
Ο Δήμος αποφάσισε να μην ακολουθήσει την επιλογή της άσκησης ένδικων μέσων, οπότε δεν πρόκειται να προσφύγει κατά της επιβολής του προστίμου, σύμφωνα και με την γνωμοδοτική εισήγηση του γραφείου νομικής υποστήριξης, σύμφωνα με το οποίο τα ένδικα μέσα θα απορριφθούν εφόσον η μη ύπαρξη ναυαγοσωστών ήταν πραγματικό γεγονός άμεσα ελεγχόμενο.
Το ότι κάποιες παραλίες πρέπει να διαθέτουν ναυαγοσώστη για την ασφάλεια των λουομένων είναι γεγονός, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να υπάρχει την 1η Ιουνίου υποχρεωτικά ναυαγοσώστης. Αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό των παραλιών ως “πολυσύχναστες”, το οποίο χαρακτηρίζεται σε ετήσια βάση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκ νέου τον Απρίλιο του 2017 θα υπάρξει επικαιροποίηση της απόφασης και εφ' όσον δεν χαρακτηριστούν “πολυσύχναστες” οι παραλίες «δεν θα έχουμε τον “βραχνά” της 1ης Ιουνίου και το κόστος που συνεπάγεται» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος.
Μειοψήφισε η αντιπολίτευση
Υπήρξε πλημμέλεια εκ μέρους του Δήμου για την πρόσληψη ναυαγοσωστών και εξ αιτίας της μη πρόσληψης επιβαρύνονται οι πολίτες με το πρόστιμο των 2.200 ευρώ, υποστηρίζει η πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου, κρίνει πως η μη έγκαιρη ενεργοποίηση της διαδικασίας των απαιτούμενων προσλήψεων δεν επέτρεψε την απόλυτη κάλυψη των θέσεων, με αποτέλεσμα κατά τον έλεγχο της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, το οποίο αυτή υποχρεούται να διεξάγει, είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου, το οποίο επιβαρύνθηκαν οι δημότες, χωρίς να οφείλουν.
Εάν η διαδικασία πρόσληψης των ναυαγοσωστών για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων είχε εκκινηθεί νωρίτερα από πλευράς Δήμου, τότε θα είχε αποφευχθεί το πρόστιμο, καθώς θα υπήρχε χρόνος αντιμετώπισης του προβλήματος που προέκυψε με την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος, καταλήγει ο κ. Γιαλόγλου.
Μία λύση για τον Δήμο
Προκειμένου να μην καταγραφεί ανάλογο πρόβλημα και στην επόμενη θερινή περίοδο, ο Ναυτικός όμιλος έχει δρομολογήσει ήδη τη διαδικασία δημιουργίας μίας σχολής ναυαγοσωστών ώστε αυτή να αποτελέσει το φυτώριο των ατόμων αυτών που επιθυμούν να ασχοληθούν.
Παράλληλα η κίνηση αυτή δίνει και μία διέξοδο στην ανεργία, καθώς υπάρχουν και ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνες, όπου και εκεί είναι επιβεβλημένη η παρουσία ναυαγοσώστη, ασχέτως εάν για αυτή την κατηγορία απαιτείται μικρότερο πτυχίο πιστοποίησης γνώσης.
«Εφόσον προχωρήσει αυτή η σχολή, αφού ο Ναυτικός Όμιλος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να δώσει αξιόπιστα πτυχία και να αποκτηθεί και η πιστοποίηση από το Λιμενικό, θα είναι μία λύση για τον Δήμο», όπως υποστήριξε ο κ. Παπαμανώλης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα μεγάλο έργο ύψους 650.000 ευρώ
9 Οκτ. 2024 - 6:20 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου του Kληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου
3 Οκτ. 2024 - 12:51 - “Έπεσαν” οι προσφυγές για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στη Σύρο
27 Αυγ. 2024 - 6:19 - Σύρος: Προσφυγή του Δήμου για τα πρόστιμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης
17 Αυγ. 2024 - 10:18 - Πρόστιμα ύψους 60 χιλ. ευρώ για τη ναυαγοσωστική απουσία
9 Αυγ. 2024 - 6:19