Δήμος χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο
- Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 11 Ιαν. 2017 - 20:00
Την ανυπαρξία χάραξης προορισμού και σκοπών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την πορεία κι ανάπτυξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κι ως εκ τούτου, του νησιού, έρχεται να επισημάνει – εκ νέου, σήμερα - η πλευρά των υπαλλήλων, μετά από τη συμπλήρωση των πρώτων δυόμιση ετών της τρέχουσας θητείας.
Αφορμή για τις νέες δηλώσεις του γραμματέα του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Αλεξανδρή προς την εφημερίδα, αποτέλεσε το περιεχόμενο του χαιρετισμού του στην εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο πλαίσιο του οποίου υπογράμμισε, πως, παραμένει επιτακτικά στο προσκήνιο το ζήτημα της μη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδιασμού εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.
Κληθείς να μιλήσει αναλυτικά για το σοβαρό θέμα που απασχολεί έντονα την πλευρά των υπαλλήλων, τόνισε πως, η απουσία επιχειρησιακού σχεδίου “γεννά” προβλήματα σε επίπεδο συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή και δη, σε επίπεδο παραγωγής έργου, αφού οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να έχουν μία “πυξίδα” όσον αφορά στον προορισμό που πρέπει να κατακτήσουν.
Ο κ. Αλεξανδρής υπήρξε καυστικός στις δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας για ακόμη μία φορά τη διαφοροποίηση του Σωματείου σε σχέση με τη θέση της Δημοτικής Αρχής με φόντο τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), υπογραμμίζοντας πως, η χάραξη ενός προορισμού (επιχειρησιακού σχεδίου), δεν συνδέεται με την έγκρισή του, αντίθετα, μπορεί να προϋπάρξει.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα των υπαλλήλων, ακολούθησε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο διοικητικών υπηρεσιών, Αλέξη Αθανασίου προκειμένου να τοποθετηθεί, αλλά και να ενημερώσει για το στάδιο έγκρισης του νέου ΟΕΥ.
Γ. Αλεξανδρής: “Δεν έχουμε ούτε ένα απλό χαρτί που να αναφέρει την “Ιθάκη””
Επισημαίνοντας εξ αρχής τη σημασία ύπαρξης οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πλευρά του Δήμου συνολικά, ο γραμματέας του Σωματείου τόνισε πως, το περιεχόμενό του, αποτυπώνει τον στόχο, τον προορισμό και άρα, την “Ιθάκη”, που πρέπει να φθάσουν από κοινού πολιτικό προσωπικό και δημοτικοί υπάλληλοι. “Το επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι απλά ένα χαρτί, μία τυπική διαδικασία που θα καλύψει μία τυπική υποχρέωση. Στο επιχειρησιακό σχέδιο απεικονίζεται το ότι ο Δήμος σήμερα είναι “εδώ” και πρέπει να φτάσει σε ένα άλλο σημείο” σχολίασε ο κ. Αλεξανδρής, εξηγώντας πως, αυτός ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μπορεί να θεωρηθεί ως η “Ιθάκη” για τη δημοτική πλευρά. “Το άλλο σημείο που προανέφερα είναι η “Ιθάκη”. Είναι ο προορισμός. Και για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να θέσουμε στόχους” ανέφερε, σημειώνοντας πως, οι στόχοι μεταφράζονται στην οδό που πρέπει να ακολουθηθεί με σκοπό την άφιξη στον τελικό προορισμό. “Οι στόχοι είναι η διαδρομή. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ούτε πού θέλει να φτάσει ο Δήμος” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας μάλιστα πως, οι στόχοι που γνωρίζει η πλευρά των υπαλλήλων σε γενικό άξονα είναι το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, δεν υπάρχει κανένα άλλο γραπτό κείμενο, σχέδιο. “Η τελευταία απεικόνιση που έχουμε είναι πριν από τις εκλογές, ό,τι ανέφεραν στο φυλλάδιο που βγάζει η κάθε παράταξη. Δεν έχουμε έναν μπούσουλα, ένα χαρτί, ούτε καν ένα “μπακαλόχαρτο”, το οποίο να μας λέει ότι αυτός είναι ο σκοπός για το 2017 και θα φτάσουμε τον Δήμο εκεί, κάνοντας ένα, δύο, δέκα πράγματα για να είναι και μετρήσιμα”.
“Η Δημοτική Αρχή να μοιραστεί τον σκοπό”
Θίγοντας κατ΄ επέκτασιν το ζήτημα της συνεργασίας των δύο πλευρών (Δημοτικής αρχής και υπαλλήλων), ο κ. Αλεξανδρής κατέστησε με σαφήνεια πως, αυτό, κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για τον τελικό σκοπό. Μάλιστα επεσήμανε, πως, οι υπάλληλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες κι όχι ως “εργαλεία” που θα λαμβάνουν εντολές προς υλοποίηση. “Οι υπάλληλοι, αν θέλεις να τους έχεις μαζί σου, όπως και σε οποιαδήποτε επιχείρηση, θα πρέπει να τους βάλεις σε μία διαδικασία, όχι να συναποφασίσουν, αλλά να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό που θέλεις να χτίσεις” υποστήριξε, αναφέροντας πως, καταγράφεται διαφορά σε επίπεδο αποτελέσματος όταν ο κάθε δημοτικός υπάλληλος γνωρίζει αφενός τον στόχο και δουλεύει σε συνεργασία με τον πολιτικό προϊστάμενο γι αυτόν. “Το να δίνει κάποιος εντολές όπως “πάρε αυτό και καν΄το” και κάποιες φορές αυτό να μη γίνεται, αυτό δημιουργεί προβλήματα και διοικητικό κόστος” όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εξηγώντας μάλιστα πως, η απουσία ενημέρωσης, γνώσης και συμμετοχής εκ μέρους των υπαλλήλων, ενδέχεται να δημιουργήσει αστοχίες.
“Δημιουργούνται αστοχίες και οι αστοχίες είναι ότι η “Ιθάκη”, ο προορισμός, ο σκοπός και η διαδρομή κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό” σημείωσε καυστικά, εκφράζοντας την πρόθεση της πλειοψηφίας των υπαλλήλων “να συνεισφέρουν στον σκοπό” με τη Δημοτική Αρχή, όταν όμως αυτός υφίσταται και μάλιστα καταγεγραμμένος σε ένα οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. “Υπάρχουν υπάλληλοι ικανοί, χωρίς να λέω ότι το σύνολο είναι έτσι. Είναι λογικό όμως, ότι γίνεσαι πιο αποδοτικός όταν συμμετέχεις και μοιράζεσαι τον σκοπό” υποστήριξε κατηγορηματικά, διατυπώνοντας μάλιστα την αντίθεσή του με την τακτική των εντολών. “Στη διοικητική πυραμίδα υπάρχουν κενά” πρόσθεσε παρακάτω, σημειώνοντας πως, αυτό μεταφράζεται στο ότι “δεν περνά σωστά η πληροφορία με βάση το οργανόγραμμα του Δήμου”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, θα ήταν χρήσιμο “η πληροφορία να περνά από τα “πάνω” προς τα στελέχη, τους διευθυντές, μετά στους τμηματάρχες και μετά στους υπαλλήλους”, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, “αυτή η διαδικασία δεν υπάρχει και πολλές φορές έχουμε μία απόφαση η οποία δεν έχει συμφωνηθεί με κανέναν, την λαμβάνουν μεταξύ τους κι αυτή η απόφαση έχει προβλήματα στην υλοποίησή της”.
“Ο υπάλληλος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πράγμα, αλλά ως συνεργάτης”
Σημείο που στάθηκε ιδιαιτέρως στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο κ. Αλεξανδρής, υπήρξε το ζήτημα των ευθυνών που φέρουν οι υπάλληλοι σε ενδεχόμενο σοβαρό λάθος ή αστοχία. Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, αλλά θέλοντας να επισημάνει την ουσία του αιτήματος περί συνεργασίας για το εφικτό της υλοποίησης των στόχων, σημείωσε τα εξής: “Η υλοποίηση των πάντων είναι διοικητική διαδικασία και την κάνουν οι υπάλληλοι. Ο αιρετός είναι στη θέση του για να αποφασίζει κι εμείς για να υλοποιούμε. Η υλοποίηση όμως που είναι διοικητική διαδικασία, γίνεται από υπαλλήλους που μάλιστα έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη” καθώς όπως υπογράμμισε, “πρέπει όσα υλοποιούν να γίνονται με βάση τα δέοντα και ό,τι γράφει ο νόμος”.
Από την πλευρά του και σε επίπεδο προσωπικού σχολιασμού, έκανε λόγο για “διοίκηση κλειδαρότρυπας” στον Δήμο, φωτογραφίζοντας τα κενά συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και διατυπώνοντας ξανά την απαίτηση για ανοικτή επικοινωνία των υπαλλήλων με το πολιτικό προσωπικό και σε επίπεδο σχεδιασμού. “Αυτή η νοοτροπία είναι πολύ παλιά και προσωπικά τη βαφτίζω διοίκηση “κλειδαρότρυπας”, η οποία κατά τη γνώμη μου έχει κάποια στοιχεία εγωισμού, αλαζονείας, υπεροψίας κι έχει να κάνει με το πώς “αντιλαμβάνομαι” τον άλλον” σχολίασε ο Γιάννης Αλεξανδρής, προσθέτοντας πως, “Οι τελευταίες θεωρήσεις παρακίνησης προς τη διοίκηση, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να παρακινήσει κανέναν, αν τον αντιμετωπίζει σαν ρόλο ή σαν πόρο ή πολύ περισσότερο σαν res, σαν αντικείμενο”. Υποστήριξε δε, πως, “Δεν θέλω να το πάω τόσο μακριά, αλλά αν θέλεις να παρακινήσεις τον άλλον, πρέπει να τον αντιμετωπίζεις ως άνθρωπο για να συμβάλει κι αυτός, όσο περισσότερο μπορεί”.
“Ποιοτικά κριτήρια στον συνδικαλισμό”
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, θέλησε να επαναλάβει τον τρόπο με τον οποίο το Σωματείο των υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αντιλαμβάνεται κι ως εκ τούτου, αναπτύσσει τη συνδικαλιστική δράση του. “Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς ως Σωματείο βάλαμε πρώτη φορά κάποια ποιοτικά κριτήρια στη δουλειά μας. Δεν ξέρω ακριβώς πώς να το εξηγήσω, αλλά βάζουμε μία ποιότητα στον συνδικαλισμό. Η ποιότητα αυτή, συμβάλλει στο να έχουμε κι ένα αποτέλεσμα στο Δήμο” σχολίασε, εξηγώντας πως, “Μιλήσαμε για αποτελεσματικότητα της διοίκησης, αποτελεσματικότητα του έργου που παράγουμε εδώ και γιατί όχι ακόμη και για μεγιστοποίησή του”. Βάσει αυτών, τόνισε πως, το Σωματείο δεν καταπιάνεται με προσωπικές υποθέσεις, αλλά με το πώς “ο Δήμος θα λειτουργήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα”.
Προβληματισμός για την αξιολόγηση
Ζήτημα που συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου είναι και οι αξιολογήσεις και κρίσεις των υπαλλήλων, με τον κ. Αλεξανδρή να σημειώνει πως, άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχουν κριτήρια. “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϊστάμενοι αναπληρωτές. Δεν είναι μόνο τα 2,5 χρόνια που είναι η συγκεκριμένη διοίκηση, αυτό συμβαίνει περίπου στα επτά χρόνια” εξηγεί ο ίδιος, αναφέροντας πως, “τώρα που υπάρχουν αναπληρωτές, στην ουσία είναι “έρμαιο” της διοίκησης”. Επεσήμανε δηλαδή πως, “Είναι ορισμένοι με μία άλλη διαδικασία κι όχι με μία διαδικασία μέσω αξιολόγησης”. Από την πλευρά του, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει”, επαναλαμβάνοντας πως, αποτελεί ένα θέμα που αν διευθετηθεί, θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου. “Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε στο Σωματείο έχουμε προτάξει τα θέματα ως Δήμος κι όχι τα προσωπικά του ενός ή του άλλου. Εμείς άλλωστε θα συνεχίσουμε και με την καινούργια διοίκηση και υπήρχαμε και με την παλιά διοίκηση” υποστήριξε, ολοκληρώνοντας τη δική του τοποθέτηση ως εκπρόσωπος του Σωματείου.
Αλ. Αθανασίου: “Προηγείται ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του επιχειρησιακού σχεδίου”
Την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής επί του θέματος, γνωστοποίησε με πιο αναλυτικό τρόπο ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών, τονίζοντας μέσω των δηλώσεών του, πως, για τη σύνταξη, ολοκλήρωση και ψήφιση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένος – πρωτίστως – ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. “Οι υπάλληλοι πράγματι έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος. Δεν μπορείς να προχωρήσεις με τον παλαιό Οργανισμό και μετά να πρέπει να το ανατρέψεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου ΟΕΥ” δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Αθανασίου, ενημερώνοντας για το στάδιο έγκρισης του ΟΕΥ, ο οποίος για να ισχύσει θα πρέπει να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. “Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας έχει πάρει τη θετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των υπαλλήλων των ΟΤΑ νομού Κυκλάδων και βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου” σημείωσε, γνωστοποιώντας πως, “Σε συνεννόηση που είχαμε με την Αποκεντρωμένη, επειδή το ακροτελεύτιο άρθρο κάθε οργανισμού αναφέρει τις χρονιές της προηγούμενης σε θέματα προϋπολογισμού (2015 και 2016) κι επειδή το 2016 συμπληρώθηκε, πιθανότατα θα ζητηθεί από την ΑΔΑ μία βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας για το ότι υπάρχουν οι πιστώσεις για τους ανθρώπους που προβλέπονται στο νέο Οργανισμό ώστε αυτός να “φύγει” για ΦΕΚ”. Απαντώντας αρνητικά μάλιστα στην ερώτηση αν έχουν υπάρξει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του, εκτίμησε εν συνεχεία, πως εντός του τρέχοντος μήνα, δεν αποκλείεται να αποσταλεί προς δημοσίευση σε ΦΕΚ. “Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω και υποθέτω ότι θα “φύγει” για ΦΕΚ μάλλον μέσα στον Ιανουάριο. Δεν έχουμε κάποια τέτοια ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη (σσ. για παρατηρήσεις). Το μόνο που δείχνει ως θετικό είναι ότι πέρασε ομόφωνα από το υπηρεσιακό συμβούλιο των υπαλλήλων”.
Σημείωσε “αντικειμενικά κωλύματα” καθυστέρησης του ΟΕΥ
Πάντως, εστιάζοντας στη συνέχεια στο θέμα της σύνταξης του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο κ. Αθανασίου, τόνισε πως, απομένουν ακόμη κάποιες ενέργειες, τονίζοντας παράλληλα, πως, η Δημοτική Αρχή αναμένει τη δημοσίευση του νέου ΟΕΥ, καθώς ως βήμα, θεωρεί ότι προηγείται, σημειώνοντας δε, πως, η μέχρι σήμερα καθυστέρηση, οφείλεται σε “αντικειμενικά κωλύματα”. “Ο ΟΕΥ είναι κι άλλο ένα θέμα που μας έχει καθυστερήσει στο κομμάτι της ολοκλήρωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Πρέπει να έχουμε τον ΟΕΥ που θα ισχύσει, δηλαδή αυτόν που θέλει η Δημοτική Αρχή να έχει και που ψήφισε, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό” σημείωσε, γνωστοποιώντας πως, “είναι κατά 70% έτοιμος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και απλώς, περιμένουμε τον νέο Οργανισμό για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να ψηφιστεί κι αυτός στο δημοτικό συμβούλιο”. Όπως κατηγορηματικά επανέλαβε, “για εμάς είναι αλληλοεξαρτώμενα ζητήματα”.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το γεγονός πως, δεν υπάρχει νέος ΟΕΥ έως σήμερα και καθώς έχουν παρέλθει τα πρώτα δυόμιση έτη της νέας θητείας, οφείλεται σε συγκεκριμένα εμπόδια. “Δεν ευθυνόμαστε κι εμείς ως Δήμος αποκλειστικά για την καθυστέρηση. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπήρχε υπηρεσιακό συμβούλιο για σχεδόν έναν χρόνο με τη νέα νομοθεσία που έφερε η κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχαν και κάποιοι λόγοι και αντικειμενικά κωλύματα τα οποία δεν μπορούσαμε να τα διεκδικήσουμε με κάποιον τρόπο”. Ισχυρίστηκε δε, πως, “Δεν κρυβόμαστε πίσω από αυτά”, καθώς όπως εξήγησε, “Δεν μπορείς να παρουσιάσεις έναν Οργανισμό αν δεν δουλέψεις μέσα στον Δήμο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Χωρίς να έχεις εικόνα, μπορούσες να έρθεις την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 και να παρουσιάσεις νέο Οργανισμό; Όχι βέβαια”.
“Οι υπάλληλοι γνωρίζουν ποιά είναι η δουλειά τους”
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το κατά πόσον η Δημοτική Αρχή εκτιμά ως συνεργάτες της τους υπαλλήλους, ο κ. Αθανασίου υπήρξε σαφής. “Σαφώς και είναι συνεργάτες μας” απάντησε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “και σχέδιο υπάρχει και επιχειρησιακός σχεδιασμός”, αφού όπως, ισχυρίστηκε, “από τον πολιτικό προϊστάμενο του κάθε τμήματος, του κάθε γραφείου, της κάθε μονάδας, της κάθε διεύθυνσης του Δήμου τίθενται σε καθημερινή βάση οι στόχοι της κάθε μονάδας και το πού θέλουμε να φτάσουμε. Δεν θεωρώ ότι κάποιο τμήμα του Δήμου, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν γνωρίζει ποιοί είναι οι στόχοι”.
Συμπλήρωσε ωστόσο, πως, “Από εκεί και πέρα συμφωνώ απόλυτα μαζί του ότι το γραπτό επιχειρησιακό σχέδιο και το ψηφισμένο από το δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει ακόμη, αλλά είπαμε γι αυτούς τους αντικειμενικούς λόγους που δεν μπορεί να μην τους λάβει κάποιος υπόψιν”.
Συνοψίζοντας την αναφορά του για τα θέματα που αποτέλεσαν εμπόδιο ως σήμερα, σημείωσε πως, “Μία Δημοτική Αρχή δεν θα μπορούσε να φτιάξει έναν Οργανισμό από την πρώτη ημέρα, μετά είχαμε όλες αυτές τις καθυστερήσεις με την αλλαγή νομοθεσίας από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν είχαμε υπηρεσιακό συμβούλιο σχεδόν ένα έτος και όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν ως αντικειμενικοί λόγοι που δεν έχουμε προχωρήσει”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Θυμόμαστε και τιμούμε τη δράση του φοιτητικού κινήματος”
17 Νοε. 2024 - 9:35 - Προβληματισμός για την κατάργηση του β΄ γύρου των εκλογών
13 Νοε. 2024 - 6:20 - “Κόκκινη γραμμή η αύξηση του νερού στη Σύρο”
12 Νοε. 2024 - 6:20 - “Πιο έτοιμοι στοχεύουμε στην έγκριση του master plan”
4 Νοε. 2024 - 6:20 - "Nα αντιστεκόμαστε σθεναρά σε ό,τι μας υποδουλώνει και μας απομακρύνει από τις αξίες μας"
28 Οκτ. 2024 - 7:54