Η Σύρος στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco
- Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, 2018 - 06:19
- / Eνημέρωση: 29 Ιαν. 2018 - 18:00
Σπουδαίο όφελος δύναται να αποκομίσει η Σύρος από την προσπάθεια υλοποίησης της πρότασης δημιουργίας ενός Γεωπάρκου στο νησί, με πολύτιμο δεδομένο τον γεωλογικό πλούτο της Απάνω Μεριάς, αφού το ενδεχόμενο συμπερίληψής της στο παγκόσμιο δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων της Unesco μπορεί να χαρίσει ιδιαίτερες προοπτικές επισκεψιμότητας στον άξονα του θεματικού τουρισμού.
Σαφή ενημέρωση περί της σχετικής προσπάθειας που μελετάται, καταγράφεται ήδη και στηρίζεται από μία σημαντική μερίδα κόσμου στο νησί αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, έχοντας καταθέσει το αίτημά του στο προεδρείο.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος εξηγεί στην εφημερίδα αναφορικά με όσα θα παρουσιάσει προς τους αιρετούς, η εν λόγω πρότασή αφορά σε μία σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της Απάνω Μεριάς, που “κουμπώνει”, αλλά κι έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών δημιουργίας ενός γεωλογικού εκθετηρίου και ανάδειξης ορισμένων μονοπατιών γεωλογικού ενδιαφέροντος, προτάσεις τις οποίες κι έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προωθήσει με απόφασή του τον Ιούλιο του 2017, προσδοκώντας σταδιακά στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού.
Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός Γεωπάρκου στη Σύρο και η στοχευμένη προσπάθεια ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, όπως δηλώνει κατηγορηματικά ο ίδιος, θα χαρίσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μεγάλο όφελος, τόσο σε επίπεδο οργανωμένης ανάδειξης του γεωλογικού πλούτου της, όσο όμως και σε επίπεδο ανάπτυξης της εν λόγω κατηγορίας θεματικού τουρισμού.
Με φόντο τα παραπάνω και τη δυνατότητα που “ανοίγεται” προκειμένου η Σύρος να καταφέρει να δημιουργήσει ένα Γεωπάρκο - το έκτο στη σειρά μετά τα πέντε πρώτα ελληνικά Γεωπάρκα ενταγμένα στο δίκτυο της Unesco -, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σημειώνει τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για να επιτύχει η τοπική κοινωνία να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία προς όφελος του τόπου.
Ένα διεθνές σήμα ποιότητας
Εξ αρχής ο κ. Γιαλόγλου διευκρίνισε πως πρόθεσή του στον παρόντα χρόνο είναι να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και μέσω αυτού, την τοπική κοινωνία, σχετικά με την αξία και τη σημασία υποστήριξης αυτής της προσπάθειας προκειμένου να ληφθεί προσεχώς απόφαση για υποβολή φακέλου με σκοπό την ένταξη της Σύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.
“Επιθυμία είναι να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε να υποβάλουμε φάκελο για ένταξη στο δίκτυο της Unesco” σημείωσε αρχικά ο κ. Γιαλόγλου, εξηγώντας πως, μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε όφελος για την επισκεψιμότητα της Σύρου σε περιόδους “νεκρές” τουριστικά όπως πριν και μετά το διάστημα της αυστηρά καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
“Πρέπει να έχουμε μία συναίνεση από το δημοτικό συμβούλιο κι όχι μόνον” πρόσθεσε σχετικά, αναφέροντας παράλληλα πως, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει πρωτίστως “να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα εκπροσωπεί όλη τη Συριανή κοινωνία (Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο, Αναπτυξιακές κλπ), ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή κι εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας και να αρχίσουμε σιγά σιγά να τελειοποιούμε κάποιες δράσεις ώστε όταν κατατεθεί ο φάκελος να είμαστε ώριμοι για να ανταποκριθούμε”.
Ταυτόχρονα, θέλησε να επισημάνει πως, η σημερινή ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου θα εστιάζει στο να καταστεί ξεκάθαρο το πλαίσιο της προσπάθειας, για την οποία ήδη έχει δημιουργηθεί μία ΚΟΙΝΣΕΠ για την Απάνω Μεριά, η οποία πλαισιώνεται από σημαντικά πρόσωπα και μέλη της επιστημονικής – πανεπιστημιακής κοινότητας, που αντιλαμβάνονται ως πολύτιμη κληρονομιά τον γεωλογικό πλούτο.
Προτού υπογραμμίσει μάλιστα στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, πως η συμμετοχή της Σύρου στο δίκτυο Γεωπάρκων, θα “οικοδομήσει” μία ισχυρή ταυτότητα στο νησί στο πεδίο του γεωλογικού τουρισμού, θέλησε να διευκρινίσει πως η ένταξη της Απάνω Μεριάς στο δίκτυο, δεν θα σημάνει κανέναν περιορισμό σε θέματα ανάπτυξης.
“Μέσα από τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο, τα Γεωπάρκα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας και βέλτιστων πρακτικών καθώς και να συμμετέχουν από κοινού σε έργα και προγράμματα για την ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για όλα τα προϊόντα και πρακτικές που αφορούν τα Γεωπάρκα. Η συμμετοχή στο δίκτυο δεν προσδίδει ιδιαίτερο νομικό καθεστώς αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια ετικέτα, ένα σήμα ποιότητας” υποστήριξε σχετικά, επισημαίνοντας πως ήδη καταγράφεται μία “βαθιά κοινωνική κινητοποίηση” για την προώθηση της συγκεκριμένης προσπάθειας.
Επαφές με εθνική αντιπροσωπεία της Unesco
Αναφορικά με τις πιθανότητες ένταξης της Σύρου στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε αισιόδοξος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ήδη έχει πραγματοποιήσει πρώτες επαφές με την εθνική αντιπροσωπεία της Unesco για την περίπτωση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
“Έκανα διάφορες επαφές με την αρμόδια Επιτροπή, την εθνική αντιπροσωπεία για την Unesco για τα Γεωπάρκα και είδα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Η Ελλάδα έχει πέντε Γεωπάρκα ενταγμένα στο διεθνές δίκτυο της Unesco και ήδη η Επιτροπή αυτή, ως έκτο Γεωπάρκο για την Ελλάδα, βολιδοσκοπεί τη Σύρο” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “οι επαφές από την πλευρά τους ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικές για να βοηθήσουν και είχα πάρα πολύ αναλυτική ενημέρωση”.
Καθιστώντας σαφές μάλιστα πως, κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών εξετάστηκαν προτάσεις υποψηφιότητας, σχετικοί φάκελοι προκειμένου να αποκτηθεί εικόνα του ενδιαφέροντος, ανέφερε πως, τον προσεχή Μάιο προγραμματίσθηκε μία νέα συνάντηση στην Αθήνα. “Παράλληλα, τον Μάιο μας κάλεσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών για να γίνει μία αναλυτική ενημέρωση για τα Γεωπάρκα και να μας δοθούν αναλυτικές οδηγίες” συμπλήρωσε παρακάτω, δίνοντας έμφαση την παρούσα περίοδο στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προωθηθούν σταδιακά τα επόμενα βήματα. “Θέλω επί της ουσίας στη συνεδρίαση να ξεκινήσω τη διαδικασία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης πριν προχωρήσουμε σε αποφάσεις, καταρχήν του δημοτικού συμβουλίου ώστε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να ζητήσω να λάβουμε απόφαση για τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον φορέα” επανέλαβε ο ίδιος, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Από αυτήν την προσπάθεια μόνον να κερδίσουμε έχουμε κι όχι να χάσουμε”.
Απαραίτητα βήματα για την επίτευξη του στόχου
Εκτός των ανωτέρω και όσων θα αναλύσει διεξοδικά ο κ. Γιαλόγλου στην αποψινή συνεδρίαση, έχει προβεί και σε σαφή ενημέρωση προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθιστώντας ξεκάθαρα τα τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά για ένα παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco.
Γεωλογική κληρονομιά παγκόσμιας αξίας: Η Σύρος με βάση το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί από ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο σε σχέση με τη γεωλογική της κληρονομιά, μπορεί με ιδιαίτερα ευνοϊκές πιθανότητες να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης σε σχέση με το κριτήριο αυτό.
Διαχείριση του Γεωπάρκου: Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους και θα εκπονήσει ένα σχέδιο διαχείρισης που θα ικανοποιεί τις κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις του πληθυσμού και παράλληλα θα προστατεύει τα σημεία ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά στη δική μας περίπτωση ο εν λόγω Φορέας θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της Δ/νσης Περιβάλλοντος, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, την ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει ιδρυθεί για την Απάνω Μεριά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Σύρου, τη WWF (Σύρου) κλπ.
Δικτύωση προκειμένου το Γεωπάρκο να είναι “ορατό”: Τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO προωθούν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη κυρίως μέσω του γεωτουρισμού. Για να προωθηθεί ο γεωτουρισμός το γεωπάρκο θα πρέπει να κάνει μια σειρά ενεργειών δημοσιότητας, προώθησης, διασύνδεσης με τις υπόλοιπες μορφές ενδιαφέροντος στην περιοχή (πολιτισμός, χλωρίδα, πανίδα κλπ.) σε συνεργασία με το δίκτυο των γεωπάρκων της UNESCO Global Geoparks Network (GGN), από το οποίο θα αντλήσει καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και κυρίως αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια κοινότητα ενδιαφέροντος για αυτές τις τοποθεσίες, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας κυρίως σε περιόδους χαμηλής προσέλευσης τουριστών (Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κατεύθυνση ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σύρο
28 Σεπ. 2021 - 6:18 - Σοβαρή καθυστέρηση στην υπόθεση του Γεωτουρισμού
27 Ιαν. 2021 - 6:20 - “Καμία παρέμβαση που να θίγει περιουσίες”
27 Σεπ. 2019 - 6:19 - Βήμα βήμα η ανάπτυξη του γεωτουρισμού
3 Σεπ. 2018 - 6:20 - Η Σύρος αξιοποιεί τον γεωλογικό “θησαυρό” της
6 Ιουλ. 2017 - 6:19