“Ακροβασίες” και οικονομική διαχείριση
- Τρίτη, 22 Μαΐου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 22 Μαΐου. 2018 - 18:00
“Ακροβασίες” καταγράφονται στην πορεία των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο τις εξελίξεις που προκύπτουν από παλαιές υποθέσεις και δικαστικές εκκρεμότητες, αλλά και με αφορμή “εξόφθαλμες” αστοχίες στη διαχείριση μεγάλων θεμάτων, με τη Δημοτική Αρχή να αναζητά τρόπους “ανακούφισης” για μεγάλες υποθέσεις, που απαντώνται έστω και στο “παρά πέντε”.
Μη τυπικά ορθές διαδικασίες έγκρισης δαπανών, “γεννούν” την ανάγκη απόσυρσης προγραμματισμένων θεμάτων, όπως για παράδειγμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού στην αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου με φόντο τη ναυαγοσωστική κάλυψη, ενώ επίσης, η αναζήτηση χρηματοδοτικών “εργαλείων” και επιχορηγήσεων φαίνεται ως σωτήρια “οδός” για μεγάλα ποσά που έρχονται στο προσκήνιο και απειλούν να “αδειάσουν” το δημοτικό ταμείο.
Τέτοια ζητήματα αναδείχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, ενώ παραμένουν στο προσκήνιο με δεδομένη την προετοιμασία της Δημοτικής Αρχής για τον επίσημο απολογισμό πεπραγμένων του 2017, στην αυριανή προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση (18.00) στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου κλήθηκε από την εφημερίδα να τοποθετηθεί τόσο ως προς το ζήτημα της διαχείρισης οικονομικών θεμάτων αναφορικά με τα οποία παρουσιάζει “αστοχίες” στην αντιμετώπισή της η Δημοτική Αρχή, όσο και ως προς το θέμα του απολογισμού για την πορεία των οικονομικών του 2017.
Αποσύρεται θέμα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη με ευθύνη Δημοτικής Αρχής. Νέες έκτακτες συνεδριάσεις
Σε υπόθεση που “καίει” τη Δημοτική Αρχή έχει εξελιχθεί η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης της ναυαγοσωστικής κάλυψης τριών παραλιών στην ευθύνη της (πέραν του Λιμενικού Ταμείου Σύρου), αφού η αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις πολυσύχναστες παραλίες, πρόσθεσε πριν την έναρξη της σεζόν, αυξημένο κόστος αλλά και “πονοκέφαλο” αναφορικά με τις υποχρεώσεις της προς δημότες κι επισκέπτες.
Η αναζήτηση του ποσού των 60 χιλ. ευρώ για την αύξηση της δαπάνης στις 85 χιλ. ευρώ συνολικά για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν απαραιτήτως από 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες, οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της, τα οποία προορίζονταν για την προμήθεια σαρώθρου.
Με παρέμβασή του, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Φωτεινιάς ανέδειξε τη μη ορθή διαδικασία έγκρισης του ποσού που πρότεινε η Δημοτική Αρχή, το οποίο σύμφωνα με το μέλος της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε πρώτα να “αποχαρακτηριστεί” και να φύγει από τη δεξαμενή των ποσών για έργα, προκειμένου να αξιοποιηθεί για λειτουργικές ανάγκες. Η εν λόγω παρέμβαση του κ. Φωτεινιά εντός της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής προέκυψε με σκοπό να αποφευχθεί η καθυστέρηση στην πρόσληψη ναυαγοσωστών, αφού η πιθανή μη έγκρισή του από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, θα έφερνε νέο πονοκέφαλο στον Δήμο και δεν θα υπήρχε έγκαιρη τοποθέτηση των ναυαγοσωστών στις παραλίες της Σύρου.
“Μπορούμε να πάρουμε λεφτά από την ΣΑΤΑ; Απ΄ όσο γνωρίζω με προηγούμενες αποφάσεις που δεν ήμουν εγώ δημοτικός σύμβουλος τα ποσά για το σάρωθρο ήταν 169.740 ευρώ ήταν δηλαδή χρήματα που προορίζονταν για επενδύσεις και τώρα παίρνετε τα χρήματα αυτά, κομμάτι χρημάτων και τα βάζετε στο αποθεματικό και συγκεκριμένα βάζετε στο αποθεματικό 85.900 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα τα βάζετε για να πληρωθούν οι ναυαγοσώστες. Είναι νόμιμο αυτό;” σχολίασε σχετικά ο κ. Φωτεινιάς, εξηγώντας από την πλευρά του, πως η Δημοτική Αρχή ακολουθεί μία πρόχειρη οδό, που θα την εκθέσει.
“Νομίζω ότι δεν είναι” απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως, “Θεωρώ ότι αν το ψηφίσουμε το κομμάτι αυτό θα καταλογιστούν σε εμάς”.
Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις του ίδιου, ο κ. Αθανασίου στην Οικονομική Επιτροπή επέμεινε στην άποψή του να προχωρήσουν στην έγκριση της δαπάνης, αφού όπως εξήγησε στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα αποφασιστεί η αλλαγή της “δεξαμενής” για τα συγκεκριμένα χρήματα, ωστόσο, εκ των υστέρων και ειδικότερα μόλις χθες, υπό τον φόβο μην προκύψουν προσφυγές κατά της απόφασης, θέλησε να αποσύρει το εν λόγω θέμα και να ορίσει έκτακτη Οικονομική Επιτροπή κι έκτακτο συμβούλιο την Πέμπτη, ώστε να μην είναι “στον αέρα” η απόφαση της οικονομικής κάλυψης των ναυαγοσωστών.
Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα να εξηγήσει τον λόγο της αποδοχής της κριτικής της μειοψηφίας, απάντησε τα εξής: “Ορισμένοι τις προσφυγές τις έχουν σαν μαρουλόφυλλα. Θα το αποσύρω την Τετάρτη το θέμα, όπως το ανέφερε και ο κ. Φωτεινιάς. Δεν θέλω να το ρισκάρω. Θέλουμε και πρέπει να παρέχουμε τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους λουόμενους. Δεν είναι για να παίζουμε και να κάνουμε μικροπολιτική με αυτόν που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τα άτομα που θα εργασθούν” δήλωσε ο Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας επιπλέον πως, “Επειδή οι προσφυγές πέφτουν “βροχή” δεν θα ήθελα να το ρισκάρουμε”.
Καταβολή α΄ δόσης προς πρώην υπαλλήλους μετά από έκτακτη επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών
Αναφορικά με τον όγκο των υποχρεώσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή σχετικά με οφειλές που προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για παλαιές υποθέσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ή των πρώην τριών Δήμων, φαντάζει μεγάλο “δώρο” η νέα επιχορήγηση από το Υπ. Εσωτερικών με το ποσό των 122.397,77 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν αποκλειστικά ανάλογες εκκρεμότητες.
Η διεκδίκηση αυτών των χρημάτων, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αφορά στην προσπάθεια “να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός του Δήμου και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους”.
Όπως διευκρίνισε μάλιστα, μέρος του ποσού και ειδικότερα περί τις 73 χιλ. ευρώ θα προωθηθούν στην κάλυψη των οφειλόμενων ποσών (α΄ δόση) προς πρώην εργαζομένους του Δήμου, οι οποίοι είχαν διεκδικήσει το επίδομα των 176 ευρώ και τα ποσά που τους οφείλονται είναι κάτω από 3.000 ευρώ στον κάθε έναν.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Αθανασίου, “Μιλάμε για 56 πρώην και νυν εργαζομένους του Δήμου μας. Θεωρώ ότι οι δύο δόσεις είναι αν θέλετε αυτό που αποδέχεται η πλειοψηφία” σχολίασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας πως σε επόμενη συνεδρίαση θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι για να προβεί ο Δήμος σε συμβιβασμό για την εξόφληση των ποσών σε δύο δόσεις.
“Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις και από τους εργαζομένους δηλαδή και από τους συνταξιούχους που θέλουν κάτι άλλο, εγώ νομίζω όμως, ότι το αποδεκτό - και αν πάμε με την πλειοψηφία - είναι αυτές οι δύο δόσεις που δεν θα ανατρέψουν κιόλας τον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019” δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας στη συνέχεια πως σε επόμενη Οικονομική Επιτροπή “θα κληθούν όλοι για να δούμε ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση”.
Στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών
Αναφορικά με την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αύριο, έχει αναρτηθεί το υπηρεσιακό σημείωμα για τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2017 στην ιστοσελίδα του Δήμου. Τα σημαντικότερα, από αυτά αφορούν στο ότι, “Στο ξεκίνημα του οικ. Έτους 2017 το Τμήμα συνέλεξε όλα τα τιμολόγια των παρελθόντων ετών που παρέμειναν ανεξόφλητα, συνολικού ποσού 1.153.519,70 ευρώ, ολοκλήρωσε τις αναρτήσεις των ανακλήσεων και ανατροπών και ταξινόμησε σε φακέλους, και φρόντισε για την εκκαθάρισή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά προτεραιότητα” ενώ όπως σημειώνεται και παρακάτω, η αρμόδια Υπηρεσία, “επιμελήθηκε την έκδοση 1.545 Εκθέσεων Αναλήψεων Δαπάνης, όπως αυτές έπρεπε να εκδοθούν κατά περίπτωση και δέσμευσε από τους Κ.Α. πρ/σμού 2017 το συνολικό ποσό των 23.617.124,77 ευρώ”. Πέραν αυτών, επισημαίνεται ακόμη πως, “Παρακολουθούσε τις συμβάσεις προμηθειών, εργασιών ή έργων σύμφωνα με την εξέλιξη των εκκαθαρίσεων για την αποφυγή των υπερβάσεων” ενώ επιπλέον, “Εξέδωσε 1.710 χρηματικά εντάλματα πληρωμής Α’ σειράς (χωρίς επιτροπικό έλεγχο) συνολικού ποσού 9.783.543,20 ευρώ. Τα διαβίβασε στο Δημοτικό Ταμείο με την πλήρη σειρά νομίμων πρωτότυπων δικαιολογητικών για την εξόφλησή τους και διατήρησε αρχείο των αντιγράφων τους στο Τμήμα μας”.
Τέλος, μεταξύ άλλων, εξέδωσε εντάλματα πληρωμής, ενώ επίσης, “Συνέλεξε τα τιμολόγια που εκδόθηκαν στο οικ. Έτους 2017 και δεν εκκαθαρίσθηκαν, συνολικού ποσού 880.254,38 ευρώ, ώστε να εκδοθούν τα αντίστοιχα Χρηματικά εντάλματα μέσα στο 2018 κατά προτεραιότητα”.
“Μείωση αποθεματικού και χαμηλή απορρόφηση σε έργα”
Με φόντο τους πολυσέλιδους πίνακες που έχει γνωστοποιήσει η Δημοτική Αρχή και αφορούν στα απολογιστικά στοιχεία του 2017, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, κλήθηκε να σχολιάσει τη διαχείριση της Δημοτικής Αρχής.
Διευκρινίζοντας πως θα τοποθετηθεί αναλυτικά στην επίσημη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/5), ο ίδιος περιορίστηκε να αναφέρει δυο βασικά θέματα, ως προς τα οποία η παράταξή του σταθερά αναπτύσσει την κριτικής της.
“Στον απολογισμό του τριμήνου τα είχαμε πει όλα. Υπάρχει μείωση του αποθεματικού του Δήμου και παρατηρείται δραματική αποτυχία στην εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα που ξεχωρίζουν” υπογράμμισε σχετικά, εξηγώντας μάλιστα πως πρόκειται για θέματα “που έχουμε μιλήσει επανειλημμένως”. Αφού τόνισε εκ νέου πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να προσέξει την κριτική που της ασκείται, επανέλαβε τέλος πως, “η τεράστια αποτυχία στην εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος είναι κάτι πάγιο και ισχύει για όλες τις επενδύσεις του Δήμου, όπως επίσης, υποστήριξε πως, “Διαχρονικά επίσης παρατηρούμε τη μείωση του αποθεματικού από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής”.
Έκλεισε τη δήλωσή του προς την εφημερίδα, λέγοντας πως, “Στον επίσημο απολογισμό δεν θα περιοριστούμε μόνον στα οικονομικά θέματα”.
Αναγνώριση δουλειάς υπαλλήλων προκειμένου “να μην ξεμείνει ο Δήμος”
Με φόντο τα ανωτέρω, κλήθηκε σε πολιτική τοποθέτηση ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, προκειμένου να μιλήσει για την οικονομική πορεία του Δήμου και δη, κατά το έτος 2017.
Αφού υπενθύμισε τον χρόνο κατά τον οποίο ανέλαβε τα καθήκοντα του, θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους υπαλλήλους για την ανταπόκρισή τους σε μεγάλους διαγωνισμούς του Δήμου για πάγιες ανάγκες.
“Εγώ ανέλαβα τον Αύγουστο του 2017 με τον προϋπολογισμό πλήρως “ξεδιπλωμένο” σχεδόν σε όλα τα μέρη του, πλην των μεγάλων διαγωνισμών, για τους οποίους έχω πει κατά καιρούς και σε Οικονομικές Επιτροπές και σε δημοτικά συμβούλια, πως ευχαριστώ πάρα πολύ ανεξαιρέτως όλους τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας για το τρέξιμο που κάναμε για να μην ξεμείνει ο Δήμος από καύσιμα, από τρόφιμα κλπ”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Διάφοροι μεγάλοι διαγωνισμοί δεν είχαν διεξαχθεί” ενώ “πλέον, αν κι έχουμε σύμβαση για τα τρόφιμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, ήδη ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τον επόμενο διαγωνισμό”.
Εμμένοντας στο συγκεκριμένο θέμα που όπως σκιαγράφησε προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη Δημοτική Αρχή, τόνισε πως, “Τότε είχαμε μόλις τέσσερις μήνες για να μη μείνει ο Δήμος και ο στόλος των οχημάτων του χωρίς καύσιμα, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ χωρίς τρόφιμα όπως και οι άποροι. Έγινε δουλειά 10μηνου μέσα σε ένα 4μηνο. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους”.
Πέραν του συγκεκριμένου σχολιασμού, ρωτήθηκε ειδικότερα για τα τιμολόγια που ήταν ανεξόφλητα εντός του 2017, με τον ίδιο να εξηγεί πως, “Τα τιμολόγια του 2017 που είχαν απομείνει έχουν εξοφληθεί σήμερα που μιλάμε”. Χωρίς να αναλύει περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Αθανασίου τοποθετήθηκε πιο επισταμένα σχετικά με το σοβαρό θέμα των οφειλών από τελεσίδικες δικαστικές υποθέσεις.
Όπως ανέφερε, εντός του 2017 “έπρεπε να γίνει η προετοιμασία γιατί ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα σκάσουν οι δικαστικές αποφάσεις παλαιότερων υποθέσεων, είτε για το πολεοδομικό θέμα, είτε τα 176 ευρώ, είτε για τις πρώην εργαζόμενες στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα, είτε με τους τρεις πρώην εργαζομένους στο ΚΕΚ Φερεκύδης”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “έπρεπε να προετοιμάσουμε εν μέρει και τον προϋπολογισμό του 2018” αφού τα ποσά σε κάθε περίπτωση “έπρεπε να καλυφθούν είτε με την επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών, είτε με δικές μας δυνάμεις”.
Εξηγώντας μάλιστα πως το περασμένο οικονομικό έτος, “Δεν έγινε μόνον μία λογιστική προετοιμασία, αλλά μία γενικότερη προετοιμασία για να μην κινδυνεύσει ο προϋπολογισμός του Δήμου γιατί μιλάμε για μεγάλα ποσά”, προέβη σε σχόλιο για τις κατά καιρούς έκτακτες επιχορηγήσεις που προκύπτουν και λειτουργούν ανακουφιστικά στον Δήμο.
“122 χιλ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη στον προϋπολογισμό που είναι για τις τρεις πρώην εργαζόμενες στον Βήσσα και τους πρώην εργαζομένους του ΚΕΚ Φερεκύδης ενώ παλεύουμε για το πολεοδομικό και για τα 176 ευρώ ώστε να δοθεί η α΄ δόση” σημείωσε σχετικά, επισημαίνοντας για το συγκεκριμένο θέμα πως, “Σαφώς είναι δύσκολοι οι καιροί και αν δεν υπήρχαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα είχαμε θέμα τουλάχιστον με τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν παλαιότερα έτη”.
Απαντήσεις για χαμηλή απορρόφηση και αποθεματικό
Ο Αλέξης Αθανασίου έδωσε τις απαντήσεις του και ως προς τα δύο θέματα που έθιξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου. Όσον αφορά στα στοιχεία που δείχνουν χαμηλή απορρόφηση στην υλοποίηση έργων, υποστήριξε πως, “Αυτό είναι ένα θέμα διαχρονικό και όχι σημερινό, το οποίο το έχει εξηγήσει πολλάκις και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κι εγώ. Θα φέρω το παράδειγμα της προμήθειας εξοπλισμού μουσείου, το οποίο κατακυρώθηκε τέλη του 2017, δεν απορρόφησε ούτε μισό ευρώ και παρόλα αυτά, το έργο “τρέχει” μέσα στο 2017. Είναι περίεργες οι εγγραφές που πρέπει να κάνουμε στον προϋπολογισμό που ναι μεν φαίνονται ποσά, αλλά μπορεί να μην μπορούν να δαπανηθούν”.
Υπογράμμισε δε, πως, “Τα έργα του Δήμου τουλάχιστον για το 2018 προχωρούν με έναν ρυθμό πολύ μεθοδικό και σοβαρό είτε είναι οι χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κλπ. και νομίζω η απορρόφηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα θα φανεί εντός του έτους 2018”.
Αναφορικά με τις μειώσεις στο αποθεματικό, ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει πως ο Δήμος έχει έρθει αντιμέτωπος με μία σειρά απωλειών σε έσοδα που μέχρι πρότινος είχε στο ταμείο του σταθερά ο Δήμος. “Για τα τακτικά έσοδα όπου γι αυτά είναι οι αιτιάσεις, είμαστε πολύ πιο μειωμένοι με την έννοια ότι τα παρακρατηθέντα, δηλαδή τα 350 χιλ. ευρώ από τους ΚΑΠ δόθηκαν τέλος του 2016 και δεν δόθηκαν ξανά ποτέ. Το λατομείο της Lafarge πηγαίνει προς παράδοση και έχει σταματήσει ένα αρκετά μεγάλο έσοδο για τον Δήμο, επίσης, αυξήθηκαν πολύ οι υποχρεώσεις με τον ΕΝΦΙΑ, με την παραπάνω φορολογία που επέβαλε το κεντρικό κράτος στους Δήμους κι εκεί υπάρχει μία μείωση των τακτικών εσόδων, την οποία όμως την παλεύουμε”.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος ρωτήθηκε αν ο Δήμος σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό θέμα. “Δεν έχουμε δείξει ότι ο Δήμος μας έχει θέμα. Σαφώς ελέγχουμε καθημερινά και ανά τρίμηνο και έχουμε συγκράτηση δαπανών” σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας τέλος πως, “Νομίζω πως κάναμε πολύ σοβαρή συγκράτηση δαπανών από την ημέρα που ανέλαβα ως σήμερα και πορευόμαστε καλώς. Οι “Κασσάνδρες” λένε, αλλά διαψεύδονται συνεχώς και εύχομαι να διαψεύδονται μέχρι το τέλος”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έλεγχος του ταμείου παρά την οικονομική “φουρτούνα”
11 Φεβ. 2022 - 6:20 - Στόχος η “ανάκτηση” του αποθεματικού του Δήμου
23 Οκτ. 2018 - 6:20 - Ερασιτεχνισμοί και οικονομικές “φούσκες”
6 Αυγ. 2018 - 6:20 - Αναζήτηση διεξόδου από τον οικονομικό λαβύρινθο
3 Μαΐου. 2018 - 6:20 - Πολεοδομικές εκκρεμότητες “ταράζουν” τα οικονομικά
13 Μαρ. 2018 - 6:20