Εγκρίθηκε χθες η διακήρυξη για τη μελέτη κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και επέκτασης του ΧΥΤΑ από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Άμεσα ο διαγωνισμός

Πολλαπλά τα οφέλη για τη Σύρο από το μεγάλο έργο που δρομολογείται για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Το “πράσινο φως” για τον διαγωνισμό της μελέτης για το έργο της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και της επέκτασης του ΧΥΤΑ (μετατροπή σε ΧΥΤΥ), “άναψαν” ομόφωνα χθες, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, βαδίζοντας στην τελική ευθεία για μία σημαντική παρέμβαση που θα ωφελήσει το νησί σε επίπεδο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Πρόκειται για τη μελέτη “κλειδί” που θα αποτυπώσει το κόστος του μεγάλου και σημαντικού έργου, καθώς και τις απαραίτητες παρεμβάσεις εντός του αδειοδοτημένου χώρου στη θέση Κοράκι, για το οποίο υπάρχει χρηματοδότηση 6,5 εκ. ευρώ (συνολικός προϋπολογισμός) από πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Σε συνέχεια της τελευταίας δημόσιας αναφοράς επί του θέματος, προ μηνός, οπότε και αναρτήθηκαν τα στοιχεία για την προετοιμασία του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ακολούθησε χθες το πρωί, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η έγκριση του σχεδίου της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη μελέτη, καθώς και η έγκριση της Επιτροπής Διαγωνισμού.

Τα βήματα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει και τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στα ΜΜΕ, προκειμένου σε διάστημα κάποιων ημερών να είναι εφικτό να “βγει στον αέρα” ο μεγάλος διαγωνισμός, που όσον αφορά την εκπόνηση της μελέτης, θα έχει προϋπολογισμό 338.949,28 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Το θέμα υπερψηφίστηκε ομόφωνα με τα παριστάμενα μέλη να κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά σπουδαίο έργο που θα ευνοήσει σε πολλά επίπεδα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Εξ αρχής πρέπει να αναφερθεί πως η υλοποίησή του θα απαιτήσει κάποια χρόνια, ενώ πρωτίστως ο Δήμος θα πρέπει να έχει στα χέρια του την πολύτιμη μελέτη. Διευκρινίζεται ακόμη πως η συγκεκριμένη μελέτη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” της περιόδου 2014 – 2020.

Η ΕΥΔ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης. Το βλέμμα στον διαγωνισμό

Δεδομένης της ενημέρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΝΑι με έγγραφο στις 5/7/2019 για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για τη διαδικασία του διαγωνισμού για το πρώτο υποέργο, δηλαδή την εκπόνηση της μελέτης, το θέμα τέθηκε εκτάκτως επί τάπητος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως εξήγησε και ο πρόεδρός της και απερχόμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου “Το έκτακτο και το κατεπείγον έγκειται στο γεγονός ότι είναι ΕΣΠΑ και ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα.”.

Με φόντο την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει της οποίας για τη διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να παρέλθει διάστημα 20 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακονδιος για τον χρόνο που “θα βγει στον αέρα” ο διαγωνισμός και αν θα προκύψει ως διαδικασία εντός του φετινού καλοκαιριού.

“Σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ανακοινωθεί στα ΜΜΕ και μετά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα βγει ο διαγωνισμός για να έχουμε τη μελέτη. Αυτό προσπαθούμε (σσ. μέσα στο καλοκαίρι)” δήλωσε στην εφημερίδα ο ίδιος, εξηγώντας όμως πως η προώθηση κι άλλων έργων έχει προσθέσει μεγάλο φόρτο δουλειάς στην Τεχνική Υπηρεσία.

“Δεν ξέρω όμως σίγουρα αν θα το προλάβουμε, πάντως το προσπαθούμε γιατί είναι αρκετά αυτά που “τρέχουμε” στην Τεχνική Υπηρεσία. Είναι τα Γυμνάσια που προσπαθούμε να καταθέσουμε πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης είναι το Νοσοκομείο που προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να κάνει κι αυτό ενεργειακή αναβάθμιση, επίσης είναι και τα Πευκάκια (σσ. στάδιο), που προσπαθούμε να ξεκινήσουμε ενώ ετοιμαζόμαστε για την ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκείων και έχουμε και τα γήπεδα”.

Επαναλαμβάνοντας πως, “Θα δούμε αν τα προλάβουμε όλα”, αφού η κατάθεση προτάσεων για ενεργειακές αναβαθμίσεις έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου, σκιαγράφησε πως αν αυτό δεν επιτευχθεί ως το τέλος Αυγούστου, τότε την υπόθεση του διαγωνισμού για το πρώτο υποέργο θα κληθεί να τρέξει η νέα Δημοτική Αρχή και ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Επεξεργασία αποβλήτων και παραγωγή κομπόστ

Σημαντική ενημέρωση είχε υπάρξει για το θέμα και όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα της λήψης χρηματοδότησης για όλο το έργο, προ έτους τουλάχιστον, οπότε και ο Δήμος τότε είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα μπορεί να δέχεται συνολικά 6.290 tn/έτος σύμμεικτων στερεών αποβλήτων και 1.670 tn/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων με δυνατότητα ανάκτησης πολύτιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) και παραγωγής ΚΟΜΠΟΣΤ, τόσο για αποκαταστάσεις και περιαστικό πράσινο όσο και για γεωργική χρήση (ποιότητας ECOLABEL). Για την μακροχρόνια εξασφάλιση ταφής υπολείμματος επεξεργασίας, το νέο Κύτταρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (β’ Φάση) θα αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του νέου Κυττάρου και δεν θα κινδυνέψει το νησί από μελλοντική ταχεία εξάντληση του υφιστάμενου κυττάρου.”.

Πρέπει να σημειωθεί δε, πως, πέραν του πρώτου υποέργου, η χρηματοδότηση προωθείται και για τα δύο επόμενα στάδια, τα οποία αφορούν στην εκτέλεσή του και στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις Υπηρεσίες του Δήμου (στην φάση υλοποίησης).

Αναλυτικά τα οφέλη

Σχετικά με τα οφέλη – συνολικά – για το νησί, αξίζει να υπενθυμιστεί η ενημέρωση του Δήμου. Πρωτίστως, είχε επισημανθεί πως θα δημιουργηθεί ένα πρώτο πράσινο σημείο ανακύκλωσης στην νησιωτική Ελλάδα, “υπόδειγμα νησιωτικής διαχείρισης για προβολή στο εξωτερικό”, ενώ θα προκύπτει και “τελική λύση στα σύμμεικτα αλλά και κομποστοποίηση του νέου ρεύματος βιοαπποβλήτων από διαλογή στην πηγή”. Τέλος, κατά την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές θέσεις εργασίας έως και 50 όπως εκτιμάται, ενώ θα υπάρξει και οριστική επίλυση του θέματος ταφής με την κατασκευή μακροχρόνιας επάρκειας νέου κυττάρου.

“Το συγκεκριμένο έργο πνοής για το νησί μας εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αποδοτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με βάση το Δημοτικό Τοπικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ΑΣΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του νέου ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου” είχε τονισθεί μεταξύ άλλων από την πλευρά του Δήμου αναφορικά με το σημαντικό έργο υποδομής.

 

Ετικέτες: