Ο νέος πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου κληρονόμησε και παραβάσεις σε επίπεδο περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο “Κοράκι”

Αντιμέτωπος με την εφιαλτική αδιαφορία ετών για τον ΧΥΤΑ

Κλήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου για ενημέρωση σχετικά με τη συμμόρφωση όσον αφορά στις σοβαρές εκκρεμότητες της προηγούμενης διοίκησης στην υπόθεση της πυρασφάλειας

Αντιμέτωπος με την εφιαλτική αδιαφορία της προηγούμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ Σύρου έρχεται συνεχώς ο νέος πρόεδρος του ΔΣ, Γιάννης Βρούτσης, αφού μετά από τις σοβαρές εκκρεμότητες της ανύπαρκτης πυρασφάλειας στο κύτταρο, κληρονομεί και μεγάλα ζητήματα σε επίπεδο μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων στον ΧΥΤΑ της Σύρου.

Από την έναρξη της θητείας του, ο ίδιος καλείται να δρομολογήσει άμεσα λύσεις για εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση “Κοράκι”, αφού μετά από τις διαπιστώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αναπάντητα θέματα πυρασφάλειας, έρχεται στο προσκήνιο αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που επισημαίνει παραβάσεις απέναντι στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ο προηγούμενος πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου επέδειξε εγκληματική πολιτική ανευθυνότητα τον καιρό της διοίκησής του, παραδίδοντας στο επόμενο ΔΣ μία κατάσταση χάους στο κύτταρο του ΧΥΤΑ, η οποία ολοκληρώνεται... από τη μη τήρηση των απαραίτητων βιβλίων για τη λειτουργία και την παρακολούθησή του.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” είχε αναφερθεί πως ο ΦΟΔΣΑ, αναφορικά με την υπόθεση της πυρασφάλειας, θα προκαλούσε άμεσα ενέργειες για τη συμμόρφωσή του με τα προβλεπόμενα, γεγονός για το οποίο μάλιστα, ο Γιάννης Βρούτσης κλήθηκε προ ημερών σε σχετική ενημέρωση και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Με φόντο τον νέο κύκλο εξαιρετικά σοβαρών εκκρεμοτήτων που φορτώνονται ο ίδιος και το νέο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις προς την “Κοινή Γνώμη”, προκειμένου να εξηγήσει τί σημαίνει η εν λόγω ανευθυνότητα της προηγούμενης διοίκησης για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και πώς θα απαντήσει χωρίς καθυστέρηση σε όλες αυτές τις ανοικτές υποθέσεις που συνοδεύουν τη θέση του.

Ο ίδιος, αφού πρώτα εξήγησε πως, η κλήση εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου προέκυψε σε συνέχεια της ενημέρωσης και αναφοράς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, έδωσε ακολούθως απαντήσεις για το πρόβλημα της μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων στον ΧΥΤΑ Σύρου, εξέλιξη που υπήρξε κατόπιν των ευρημάτων της Πυροσβεστικής και τα οποία πυροδότησαν τον έλεγχο από πλευράς Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΠΝΑι, δύο ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα το νέο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση των περιβαλλοντικών όρων, ο κ. Βρούτσης έχει γνωστοποιήσει πως θα κάνει αναλυτική ενημέρωση στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ.

 

Mη τήρηση περιβαλλοντικών όρων

Ειδικότερα, κατόπιν του εγγράφου της αυτοψίας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναφορικά με τον έλεγχο της 24ης Σεπτεμβρίου του 2019, ο οποίος έγινε σε συνέχεια της επίσημης ενημέρωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με αφορμή τα σοβαρά θέματα σε επίπεδο πυρασφάλειας στο κύτταρο, ο ΦΟΔΣΑ κλήθηκε να γνωστοποιήσει τις θέσεις του, για όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Συγκεκριμένα, στον ΦΟΔΣΑ απεστάλη νέο έγγραφο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στις 29 Οκτωβρίου του 2019, με το οποίο ζητούνται οι άμεσες ενέργειές του για όλα τα παρακάτω, όπως αυτά διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο των αρμόδιων υπαλλήλων στον ΧΥΤΑ Σύρου στις 24/9/2019.

Αυτά έχουν ως εξής: 1. Εκτεταμένη διασπορά των απορριμμάτων στην πλαγιά του βουνού και εκτός ορίων του γηπέδου της μονάδας του ΧΥΤΑ (κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά του κυττάρου του ΧΥΤΑ), όπως πλαστικές σακούλες και συσκευασίες και η μη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου Ε3.2 της ΑΕΠΟ του έργου. 2. Η περιμετρικής τάφρος για την απορροή των όμβριων υδάτων είχε πληρωθεί με φερτά υλικά, όπως γεώδη υλικά και πέτρες, καθώς και πολλά απορρίμματα κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων Ε7.16 και Ε3.3 της ΑΕΠΟ. 3. Η εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων ήταν εκτός λειτουργίας κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου Ε3.3. 4. Δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις βιοαερίου και των λοιπών παραμέτρων από φορητή συσκευή όπως απαιτείται από τον περιβαλλοντικό όρο Ε7.9. 5. Δεν πραγματοποιείται έλεγχος της ποιότητας των υπόγειων υδάτων μέσω γεωτρήσεων ελέγχου του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο Ε7.12. 6. Δεν συλλέγονται μετεωρολογικά στοιχεία λόγω βλάβης του σταθμού κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου Ε7.1 της ΑΕΠΟ. 7. Οι πυροσβεστικές φωλιές του ΧΥΤΑ ήταν μη λειτουργικές, ενώ τα προβλεπόμενα μέσα των πυροσβεστικών σταθμών είτε απουσίαζαν, είτε δεν ήταν χρηστικά κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου της ΑΕΠΟ Ε3.6. 8. Η μη κατασκευή της αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά της περίφραξης σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο της Ε3.6 της ΑΕΠΟ. 9. Η μη τήρηση βιβλίων και μη υποβολή της ετήσιας ειδικής έκθεσης με τα συγκεντρωτικά, πρωτογενή και επεξεργασμένα αποτελέσματα για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ, όπως απαιτεί ο υπ΄ αρ. Ε7.23 περιβαλλοντικός όρος της ΑΕΠΟ του έργου.

Στο τέλος του ίδιου εγγράφου αναφέρεται ρητά πως σε περίπτωση μη απαντήσεων εκ μέρους του Φορέα εντός 10 ημερών από την παραλαβή του παρόντος για το σύνολο των παραπάνω θεμάτων, τότε – και στην περίπτωση που αυτές δεν κριθούν επαρκείς από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας -, “θα βεβαιωθούν ως παραβάσεις” και θα επιβληθούν “σχετικές διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο), που προβλέπονται από το άρθρο 30 του Ν.1650/1986, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 21 του Ν.4014/2011 και ισχύει”.

 

Απαντήσεις νέου προέδρου ΦΟΔΣΑ Σύρου, Γιάννη Βρούτση

  • Υπάρχει η πληροφορία ότι κληθήκατε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου για τα γνωστά ζητήματα της σχεδόν ανύπαρκτης πυρασφάλειας στον ΧΥΤΑ Σύρου. Ισχύει αυτή η πληροφορία; Αν ναι, ποιες είναι οι κινήσεις σας σε επίπεδο συμμόρφωσης με όσα απαίτησε ορθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης;

“Όντως υπάρχει μία κλήση από την Εισαγγελέα, η οποία αφορά στην αυτοψία που είχε κάνει η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από 14/9, δηλαδή πριν αναλάβουμε εμείς σαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε προβεί σε μία αυτοψία στο κύτταρο του ΧΥΤΑ και είχε διαπιστώσει κάποια σοβαρά ζητήματα στο θέμα της πυρασφάλειας. Είχαμε δεσμευθεί από πλευράς μας, πως αμέσως μόλις αναλάβουμε, το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι αυτό. Όντως στις 8 Οκτωβρίου κάναμε το πρώτο μας ΔΣ και ομόφωνα είπαμε να προβούμε αμέσως στις προδιαγραφές που προβλέπονται και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αμέσως ζητήσαμε προσφορές από επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι, πήραμε προσφορές και καταλήξαμε στην εταιρεία που είχε τη μειοδοτική προσφορά. Οι πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει για να προωθηθούν οι εργασίες επάνω στο κύτταρο αφορούν σε αγορές του απαραίτητου εξοπλισμού και έχουμε και συνεχή ενημέρωση προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχει και έγγραφο από την Εισαγγελία, το οποίο λάβαμε πριν από λίγες ημέρες και μας ζητά να ενημερώσουμε για τις ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο συμμόρφωσης του Φορέα με το έγγραφο της Πυροσβεστικής (14/9). Φυσικά εγγράφως θα αναφέρουμε όσα έχουμε κάνει”.

  • Άρα, ο ΦΟΔΣΑ αναφορικά με τα σοβαρά θέματα που είχε επισημάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκίνησε να “τρέχει” για να απαντήσει στις εκκρεμότητες.

“Αμέσως, ναι. Ήταν προτεραιότητά μας γιατί το θεωρήσαμε κι εμείς επικίνδυνο. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα αυτονόητα”.

  • Πόσος καιρός θα απαιτηθεί προκειμένου ο Φορέας να τηρήσει όσα προβλέπονται για το ζήτημα της πυρασφάλειας του ΧΥΤΑ;

“Είναι θέμα και καιρικών συνθηκών γιατί ήδη ξεκίνησαν κάποιες βροχές. Να πω ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι μεγάλο το διάστημα. Πάντως, έχουν ξεκινήσει όπως προείπα ήδη οι εργασίες και πιστεύω, αρχές του 2020 θα είναι όλα τελειωμένα”.

  • Ποιο είναι το ύψος της δαπάνης με την οποία επιβαρύνεται ο ΦΟΔΣΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες για το κομμάτι της πυρασφάλειας; Κατά τη γνώμη σας γιατί όλα αυτά δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη πυρασφάλειας; Δεν είχε τα λεφτά ο Φορέας; Εσείς πώς εξασφαλίσατε τα χρήματα;

“Το ποσό που χρειάζεται για την αποκατάσταση της πυρασφάλειας είναι 9.800 ευρώ συν ΦΠΑ. Επειδή είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε έτσι, όμως η λογική η δική μας είναι να είμαστε όσο μπορούμε πιο δίκαιοι και ξεκάθαροι. Σχετικά με το γιατί δεν έγιναν, επειδή δεν είναι παρών ο κ. Πρίντεζης και παρούσα η προηγούμενη διοίκηση, δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για εκείνους. Πάντως, δεν είναι μία κατάσταση που προκλήθηκε – όπως μας είπε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία – μέσα σε μία εβδομάδα ή σε έναν χρόνο. Αυτή η κατάσταση είναι κάτι που θα το γνώριζε η προηγούμενη διοίκηση και κατ΄ εμέ θα έπρεπε να είχε “τρέξει” για τα σχετικά”.

  • Αδιαφόρησε η προηγούμενη διοίκηση;

“Δεν θέλω να κρίνω τους προηγούμενους, αλλά φαντάζομαι τα γνώριζαν”.

  • Απεστάλη η ημερήσια διάταξη για τη νέα συνεδρίαση της Τρίτης. Στο τελευταίο θέμα καθίσταται σαφές πως υπάρχει ζήτημα σχετικά με τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων στον ΧΥΤΑ Σύρου. Πόσο σοβαρή υπόθεση είναι αυτή;

“Να διευκρινίσω εξ αρχής πως η συνεδρίαση του ΔΣ είχε οριστεί αρχικά για την Παρασκευή 15/11, αλλά μία προσωπική αδιαθεσία μου δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή της. Ενημέρωσα όλα τα μέλη και τακτικά και αναπληρωματικά για την αλλαγή της ημερομηνίας, ώστε όταν ακολουθήσει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι όλοι σωστά πληροφορημένοι.

Επί της ουσίας, αυτό το θέμα αφορά σε μία αυτοψία που έκανε η Περιφέρεια, η οποία απόλυτα λογικά και ακολουθώντας τις διαδικασίες που έπρεπε, αφού έλαβε το χαρτί του ελέγχου από την Πυροσβεστική, προχώρησε και η ίδια σε αυτοψία στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Αυτό έγινε δύο ημέρες πριν αναλάβουμε εμείς σαν ΔΣ και η Περιφέρεια εκτός τα ζητήματα τα σχετικά με την πυρασφάλεια, διαπίστωσε και άλλα θέματα που αφορούν στους περιβαλλοντικούς όρους. Δεν τηρούνται κάποιοι όροι”.

  • Ποιες είναι κάποιες από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου;

“Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα όχι μόνον από τη μεταφορά σακουλών και απορριμμάτων που πηγαίνουν στις πλαγιές με τον αέρα, αλλά υπάρχουν επίσης κάποια “ρυάκια” (σσ. τάφροι) που θα έπρεπε να είναι καθαρά και δυστυχώς είναι “πνιγμένα” στα σκουπίδια. Βρήκαν πολλά προβλήματα σε θέματα αποστράγγισης και “λειτουργίας” του εξοπλισμού κ.α. Τελικά δεν υπάρχουν θέματα μόνο με την πυρασφάλεια, αλλά γενικότερα ζητήματα μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων. Εμείς άμεσα απαντήσαμε με ένα υπόμνημα, αφού είχαμε περιθώριο να τοποθετηθούμε σε διάστημα δέκα ημερών, αλλά το θέσαμε και στο επόμενο ΔΣ του Φορέα, δηλαδή την Τρίτη 19/11. Το αφήσαμε τελευταίο όχι λόγω μη σπουδαιότητας, αλλά πρέπει να συζητηθούν πρώτα ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα και τα τέλη του ΧΥΤΑ”.

  • Άρα, για να απαντήσετε απέναντι σε όλα τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις εκκρεμότητες που επισημαίνει η Περιφέρεια αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς όρους, θα πρέπει να πάρετε μία συλλογική απόφαση ως νέο ΔΣ;

“Επειδή εντός δέκα ημερών έπρεπε να απαντήσουμε και δεν προλαβαίναμε να κάνουμε ένα ΔΣ, απάντησα ως πρόεδρος προς την Περιφέρεια. Όμως, όπως και στην υπόθεση με την πυρασφάλεια, θα πάρουμε απόφαση στο ΔΣ για να κάνουμε έναν άλλον διαγωνισμό, να πάρουμε προσφορές, ώστε να αρχίσει ο καθαρισμός όπου πρέπει και γενικά προκειμένου να έχουμε εργασίες που θα μας οδηγήσουν στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως μας ζητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Δεν κάνουμε θαύματα, αλλά κάνουμε τα αυτονόητα. Είναι υποχρέωσή μας”.

  • Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί δημοσίως – όπως καταγράφεται ξεκάθαρα από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – πως, η προηγούμενη διοίκηση του Φορέα δεν τηρούσε βιβλία για τον ΧΥΤΑ και δεν προχωρούσε ως όφειλε στην υποβολή ετήσιας έκθεσης με τα αποτελέσματα για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ. Πόσο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό;

“Είναι ένα από τα σοβαρά θέματα κι αυτό, που θα θέλαμε να το θέσουμε στη συζήτηση της Τρίτης στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο”.

  • Βλέπουμε ότι έχετε παραλάβει εφιαλτικές εκκρεμότητες αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από την προηγούμενη διοίκηση. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

“Όταν αναλάβαμε το κομμάτι του Φορέα συνειδητοποιήσαμε ότι έχει δύο πολύ σημαντικά “πόδια”. Το ένα είναι η ανακύκλωση και άρα, το πώς θα το “τρέξουμε” για να ευαισθητοποιήσουμε ξανά τον κόσμο και να καταφέρουμε να αγαπήσει πάλι την ανακύκλωση. Γι αυτό φέρνουμε και νέες δράσεις. Το άλλο “πόδι” είναι το κύτταρο στο “Κοράκι”. Κάθε μέρα μας έχει και μία δυσάρεστη έκπληξη. Φορτηγά που δεν έχουν λάστιχα, τεμαχιστές που δεν λειτουργούσαν, πυρασφάλεια ανύπαρκτη, περιβαλλοντικοί όροι που δεν τηρούνται. Κάθε μέρα βλέπουμε ότι αυτό το “πόδι”, ο ΧΥΤΑ, δυσλειτουργεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς και είναι προτεραιότητά μας είναι να αγκαλιάσουν ξανά οι δημότες την ανακύκλωση και να μην αφήσουμε προβλήματα στον επόμενο που θα διοικήσει”.

  • Άρα, επιθυμείτε να δείξετε πολιτική υπευθυνότητα, σε αντίθεση με την προκλητική αδιαφορία του προηγούμενου προέδρου;

“Αν δεν μπορούμε να είμαστε στο “συν”, τουλάχιστον στον επόμενο, θα ήθελα να μην αφήσω αρνητικά. Απλά να κάνει έργο και να μην έχει να ασχοληθεί με λάθη των προηγουμένων ή με όσα δεν έκαναν. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες, γιατί δεν ήμουν μέσα στο παλιό ΔΣ και δεν γνωρίζω πολλά. Όμως, θα ήθελα ο επόμενος να μην έχει να πει τίποτα για εμάς”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: