Ανοικτή ενημερωτική συζήτηση στην Άνω Σύρο με πρωτοβουλία της αρμόδιας Τοπικής Κοινότητας και τη συνεργασία του Ανδρέα Γιαλόγλου

Όφελος από την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού

Προσέλκυση επιστημονικού, περιπατητικού και μαθητικού τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Το όφελος που μπορεί να αποκομίσει συνολικά το νησί της Σύρου και κυρίως η Απάνω Μεριά καθώς και ο μεσαιωνικός οικισμός, από την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού, “φώτισε” ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, στο πλαίσιο της πρώτης ανοικτής ενημερωτικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες, στην Άνω Σύρο, προς σαφή πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα.

Η πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου να διοργανώσει αυτήν τη συζήτηση, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, αφού συμμετείχαν δημότες κι επιχειρηματίες της Σύρου, καθώς επίσης κάτοικοι του μεσαιωνικού οικισμού, όπως και ιδιοκτήτες της Απάνω Μεριάς που ανέπτυξαν έναν ζωηρό διάλογο για τις λεπτομέρειες του έργου “Ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς της Άνω Σύρου”, προσπαθώντας να λάβουν ενημέρωση για κάθε θέμα που τους απασχολεί και σχετίζεται με την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού.

Ιδιαίτερα συγκεκριμένος στην τοποθέτησή του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου μίλησε για το περιεχόμενο του πρότζεκτ, ενημερώνοντας τους κατοίκους πως ο Γεωτουρισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού στη Σύρο, κατεύθυνση που αποτελεί μονόδρομο για τις σημερινές δυνατότητες του νησιού.

Άλλωστε όπως επεσήμανε, η ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου μπορεί να προσελκύσει μαθητικό και περιπατητικό τουρισμό, όπως σαφώς και μεγάλη μερίδα του επιστημονικού κύκλου από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιοκτησίας στην Απάνω Μεριά, ενώ τέθηκε επί τάπητος ο γενικότερος προβληματισμός για την ερημοποίηση του μεσαιωνικού οικισμού.

Πρέπει να σημειωθεί πως τον κ. Γιαλόγλου, - ο οποίος έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα -, πλαισίωναν στο πάνελ, εκτός από τον πρόεδρο της Κοινότητας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Άνω Σύρο, Παναγιώτης Κουταβάς, όπως επίσης στην ίδια συνάντηση παρευρέθηκε και το μέλος της δημοτικής μειοψηφίας, Νίκος Σκευοφύλαξ.

Μονόδρομος να επεκταθεί η τουριστική περίοδος μέσω θεματικού τουρισμού

Προλογίζοντας την ενημέρωσή του σχετικά με το σημαντικό έργο της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Σύρου, αρχικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου θέλησε να επισημάνει πως όλες οι σχετικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατεύθυνση της προώθησης του θεματικού τουρισμού.

“Αν είχαμε δέκα χιλιάδες κλίνες στο νησί, 2 χλμ παραλίες και ένα διεθνές αεροδρόμιο, δεν θα σκάγαμε να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Θα τα είχαμε όλα λυμένα και θα ήμασταν μία Μύκονος, μία Πάρος, μία Νάξος. Επειδή όμως, δεν τα έχουμε αυτά και στο πικ του τουρισμού δεν μπορούμε να πάρουμε το κομμάτι αυτό που θα θέλαμε, μονόδρομος είναι να μεγαλώσουμε την περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη προσπάθειά μας” υπογράμμισε κατηγορηματικά, προβαίνοντας στη συνέχεια, σε μία σύντομη αναδρομή για την πορεία κατοχύρωσης της απαραίτητης χρηματοδότησης με την οποία θα δημιουργηθεί ένα γεωλογικό εκθετήριο, ενώ θα σηματοδοτηθούν και οι περιπατητικές διαδρομές στην Απάνω Μεριά.

“Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Κάναμε μία αρχική μελέτη με τον Δήμο, προσπαθήσαμε να το εντάξουμε στο τότε ΕΣΠΑ το έργο, έκλεισε η πρόσκληση αυτή και δεν καταφέραμε να το βάλουμε. Άνοιξε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και καταφέραμε να το κάνουμε” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως ακολούθως, “τον Μάιο του 2018 πήραμε την έγκριση της χρηματοδότησης και τον Μάιο του 2019 την τροποποιήσαμε γιατί χρειάστηκε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Σήμερα που μιλάμε, έχουμε στα χέρια μας μία εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το έργο αυτό που λέγεται “Ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς της Σύρου” ύψους 367 χιλ. ευρώ”.

Γεωλογικό εκθετήριο με μοναδικές εμπειρίες για τον επισκέπτη και διαδρομές

Ενημερώνοντας τους δημότες για το περιεχόμενο του έργου, σημείωσε πως αυτό χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία εκθετηρίου που θα χαρίζει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του, ενώ το δεύτερο στην ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών στην Απάνω Μεριά.

“Το ένα κομμάτι είναι η διαμόρφωση ενός Γεωλογικού εκθετηρίου και όχι Γεωλογικού μουσείου, διότι η δημιουργία μουσείου συνεπάγεται μία γραφειοκρατική διαδικασία με το Υπουργείο Πολιτισμού που αγγίζει τα 3 – 4 χρόνια” εξήγησε πρωτίστως ο κ. Γιαλόγλου, λέγοντας ως εκ τούτου πως, “Άρα, πάμε σε ένα γεωλογικό εκθετήριο το οποίο και θα στεγαστεί στο κτίριο Κορνηλάκη”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “δεν θα είναι ένα συμβατικό εκθετήριο, καθώς η εποχή στα μουσεία έχει γίνει διαδραστική – βιωματική” κι άρα, “ένα τέτοιο εκθετήριο σχεδιάζεται για τη Σύρο, το οποίο θα δείχνει το παρελθόν του νησιού εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια. Θα παίρνει τον επισκέπτη, ο οποίος θα “ταξιδεύει” με μία λιθοσφαιρική πλάκα που θα τον οδηγεί στο σήμερα.

Θα διαπιστώνει πως διαμορφώθηκε η Σύρος σήμερα από τα κομμάτια της, ενώ μετά, θα υπάρχει μία 3D απεικόνιση του νησιού σε συνεργασία με έναν Γάλλο ειδικό, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να διαπιστώσει πώς είναι η Σύρος σήμερα, σε βάθος 10 χλμ”.

Επεσήμανε ακόμη πως, “το τελευταίο κομμάτι θα αφορά στην πληροφόρηση του επισκέπτη μέσω της εικονικής πραγματικότητας” και θα είναι ένα κομμάτι του έργου “στο οποίο θα συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο”.

Πέραν των ανωτέρω και μιλώντας για το δεύτερο κομμάτι του έργου, δηλαδή τις περιηγητικές διαδρομές, τόνισε τα εξής: “Στις περιηγητικές διαδρομές της Απάνω Μεριάς σε πρώτη φάση, δεν θα γίνουν παρεμβάσεις. Εκείνο που θα γίνει είναι ψηφιακές εφαρμογές, καθαρισμοί, σήμανση και αν καταφέρουμε να κάνουμε κάπου ένα ξύλινο κιόσκι για να ξεκουράζεται ο κόσμος”.

Ζήτησαν γραπτές διαβεβαιώσεις για το ότι δεν θα θιγεί ιδιωτική περιουσία

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αλλά και με φόντο τα πολλά ερωτήματα για το αν θα θιγούν περιουσιακά στοιχεία στην Απάνω Μεριά, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Δεν θα υπάρξει παρέμβαση στον χώρο και αλλοίωση του τοπίου. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους απαγόρευση από αυτή τη “δραστηριότητά” μας εκεί. Δηλαδή οι όροι δόμησης που ισχύουν τώρα για την περιοχή και οτιδήποτε κατασκευάζεται, θα εξακολουθήσει να κατασκευάζεται και πάλι και το μόνο που επιθυμούμε είναι η υπάρχουσα κατάσταση διέλευσης που υπάρχει, να διατηρηθεί. Τίποτα άλλο”.

Αναφορικά με τις παραπάνω διευκρινίσεις δε, ο κ. Γιαλόγλου κλήθηκε να μεταφέρει στη Δημοτική Αρχή πως οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων από τα οποία διέρχονται οι σημερινές περιπατητικές διαδρομές και τα μονοπάτια, ζητούν γραπτή διασφάλιση από τον Δήμο για τα λεγόμενά του. Τόσο ο κ. Γιαλόγλου, όσο και ο κ. Αληφραγκής απάντησαν θετικά, εξηγώντας όμως, πως, οι όποιες γραπτές θέσεις του Δήμου, δεν υπερβαίνουν νόμους και υπαγορεύσεις του κεντρικού κράτους. Πάντως ξεκάθαρα ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος του πρότζεκτ, επανέλαβε πολλές φορές πως από το συγκεκριμένο έργο της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς δεν θα θιγεί καμία ιδιωτική περιουσία.

Διεκδίκησαν το εκθετήριο στην Άνω Σύρο

Δημότες της Άνω Σύρου αλλά και κάτοικοι της Απάνω Μεριάς επισημαίνοντας την ερημοποίηση αυτών των περιοχών, θέλησαν να πληροφορηθούν για τους λόγους που το γεωλογικό εκθετήριο δεν θα μπορεί να στεγαστεί στην Άνω Σύρο, ώστε αρκετοί επισκέπτες να μπορούν να βρεθούν στον λόφο, να δώσουν ζωή και να τονώσουν την οικονομία των μαγαζιών.

Απαντώντας στις συγκεκριμένες παρατηρήσεις – ερωτήσεις, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε σαφής: “Όταν ψάχναμε να βρούμε τον κατάλληλο χώρο που θα δημιουργηθεί το εκθετήριο, γυρίσαμε διάφορα ακίνητα. Η έκταση του χώρου, δεν υπήρχε στην Άνω Σύρο. Δηλαδή δεν υπήρχε ένας τόσο μεγάλος χώρος για να το στεγάσει κι αφετέρου κρίθηκε σκόπιμο να είναι προσβάσιμο, να είναι στην Ερμούπολη για να μπορεί κάποιος που δεν μπορεί να έρχεται εδώ πέρα στον μεσαιωνικό οικισμό, να παίρνει τη γεωλογική εμπειρία και φυσικά εκείνοι που μπορούν, θα πηγαίνουν μετά, παίρνοντας το “ορεκτικό” από την τρισδιάστατη περιήγηση”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε δε, “Αυτή ήταν η άποψη των επιστημόνων και δεν ήταν δική μου απόφαση” αφού μάλιστα σημείωσε πως το γεωλογικό εκθετήριο για να αναπτυχθεί απαιτεί χώρο 600 τ.μ.. Ο ίδιος, μετά από συγκεκριμένες τοποθετήσεις μάλιστα δημοτών αλλά και αιρετών, όπως και του κ. Σκευοφύλακα, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα διαμόρφωσης – στην Άνω Σύρο - ενός μικρού χώρου ως προθάλαμου ενημέρωσης των περιπατητών της Απάνω Μεριάς.

Οργανωμένη άφιξη επισκεπτών και τουριστικά πακέτα

Αμέσως μετά τα παραπάνω, ο Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε πως σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η προσέλκυση επισκεπτών με οργανωμένο τρόπο, προκειμένου το νησί να αποκομίσει όφελος, αξιοποιώντας ένα ισχυρό όπλο του, τον γεωλογικό πλούτο του.

“Έχει συστρατευθεί σε αυτό το πρότζεκτ όλη η αφρόκρεμα της Γεωλογίας της Ευρώπης και όχι μόνο, με αφετηρία τον Martin Engin, έναν γεωλόγο Ελβετό που έρχεται στη Σύρο από το 1972 και διατηρεί σπίτι εδώ και είκοσι χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός είναι ερωτευμένος και παθιασμένος όχι μόνο με τη Γεωλογία της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα. Έχει μελετήσει κι έχει συσπειρώσει γύρω από αυτήν την ιδέα όλους τους επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές ανά τον κόσμο, που έχουν κάνει ερευνητικές εργασίες στη Σύρο είτε οι ίδιοι, είτε μέσω μεταπτυχιακών ή διδακτορικών που έχουν αποστείλει” σχολίασε παρακάτω, εξηγώντας μάλιστα πως, “ο αριθμός των εργασιών που έχουν διαμορφωθεί για τη Σύρο, ξεπερνά τις 1.200”.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, τόνισε πως, “έχουμε ένα “διαμάντι”, ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο το ξέρουν στον κόσμο, αλλά έρχονται ατάκτως μέχρι τώρα και με δική τους πρωτοβουλία. Ο στόχος είναι να φτιάξουμε έναν πυρήνα και να τους φέρουμε εμείς. Οργανωμένα και με συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα που θα δημιουργηθούν, εκτός της τουριστικής περιόδου γιατί δεν τους ενδιαφέρει η τουριστική σεζόν αυτούς τους ανθρώπους. Τους ενδιαφέρουν οι άλλες εποχές που εμείς έχουμε κρεβάτια να τους κοιμίσουμε, έχουμε υπηρεσίες να τους παρέχουμε”.

Μέσω συγκεκριμένων τουριστικών πακέτων δε, από πράκτορες της Σύρου, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως θα μπορεί να τονωθεί και η επισκεψιμότητα της Άνω Σύρου.

Περιφρούρηση του γεωλογικού πλούτου

Άξιες αναφοράς αποτελούν οι παρατηρήσεις αρκετών πολιτών και κατοίκων της Απάνω Μεριάς, που αφορούσαν στην παράνομη αφαίρεση τμημάτων από γεωλογικά πετρώματα.

Οι ίδιοι τόνισαν προς τη Δημοτική Αρχή πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει γενικότερα, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο γεωλογικός πλούτος του τόπου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξήγησε ο κ. Γιαλόγλου πως έρχεται να συμβάλει η οργανωμένη επισκεψιμότητα στην περιοχή, λέγοντας πως σήμερα, όσοι μεταβαίνουν στην Απάνω Μεριά πηγαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο. “Πρέπει να περιφρουρήσουμε την κληρονομιά μας. Δεν πρέπει να παίρνουν τα σφυράκια τους και όσοι έρχονται να εξαφανίσουν τα όμορφα κομμάτια που υπάρχουν. Πρέπει να μπουν κανόνες και να πουληθεί όμορφα αυτό το μοναδικό αγαθό που έχουμε και λέγεται γεωλογική κληρονομιά της Σύρου” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Θα ακολουθήσουν λαϊκές συνελεύσεις

Τόσο κατά την έναρξη της συζήτησης, όσο και και στον επίλογο αυτής, ακούσθηκαν από τους κατοίκους γενικότερα σχόλια και προβληματισμοί για την ερημοποίηση της Άνω Σύρου και της Απάνω Μεριάς. Για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Πέτρος Ραουζαίος δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων το προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί κάθε πρόταση για την αναζωογόνηση των περιοχών.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλόγλου σχολίασε πως, “Η ερημοποίηση του οικισμού, μας πονά όλους και είναι ζητούμενο να φέρουμε κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και αυτή η δράση. Προφανώς δεν έρχεται να απαντήσει σε όλα τα ερωτηματικά. Και είναι κατανοητό ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες συζητήσεις για τα προβλήματα του οικισμού”.

Σε παρόμοιο τόνο, ο κ. Ραουζαίος δήλωσε τέλος: “Σήμερα μιλάμε για το πρότζεκτ της ανάπτυξης του Γεωτουρισμού, αλλά όμως θα γίνουν ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις, τόσο για τα θέματα της Άνω Σύρου, της Απάνω Μεριάς, του Κινίου, του Επισκοπειού κατά τόπους. Εκεί θα συζητήσουμε αναλυτικά τα προβλήματα του καθενός, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις που έχει η Δημοτική Αρχή κι εμείς ως Κοινότητα”.

 

 

Ετικέτες: