Οι πρώτες κινήσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για λήψη χρηματοδοτήσεων από προγράμματα που “τρέχουν” ως το τέλος του 2019

Ολοκληρώθηκε το μίνι επιχειρησιακό

Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ και χώρων υγιεινής σε σχολικές μονάδες, η τελευταία πρόταση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ

Με την πρόταση για βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες της Σύρου προς το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ολοκληρώνει τον πρώτο προγραμματισμό της η νέα Δημοτική Αρχή όσον αφορά στην προσπάθεια λήψης χρηματοδοτήσεων προς όφελος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Πρόκειται για ένα αρχικό πλάνο που είχε καταρτίσει ο Δήμος και συγκεκριμένα το Τμήμα Προγραμματισμού υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Γιαλόγλου, αλλά και με την πολύτιμη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Μηνά Αληφραγκή, το οποίο στόχευε στην υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το “μίνι επιχειρησιακό σχέδιο” υλοποιήθηκε στο ακέραιο, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Γιαλόγλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και λήφθηκε ομόφωνα μία ακόμη απόφαση για διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ προκειμένου να διαμορφωθούν υποδομές για ΑΜΕΑ σε επτά σχολικά κτίρια και συγκροτήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αν και πρόκειται για μία χρηματοδότηση που δεν υπερβαίνει το ποσό των 26 χιλ. ευρώ για τη Σύρο σύμφωνα και με τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο, ο Ανδρέας Γιαλόγλου εξήγησε ότι αυτή διεκδικείται, καθώς όποιο έξοδο μπορεί να συγκρατήσει ο Δήμος στο ταμείο του, αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει.

Υποδομές για ΑΜΕΑ σε σχολεία της Σύρου

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” στον άξονα προτεραιότητας “Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων” με τίτλο “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες”, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου, η πρόσκληση θα αφορά στην κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών πρόσβασης των ΑΜΕΑ και στην κατασκευή χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων. Βασικός στόχος αποτελεί η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στους χώρους των σχολείων. Ως εκ τούτου, βάσει του τεχνικού δελτίου για τη Σύρο, “το έργο αφορά στην κατασκευή ραμπών και wc στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Ποσεδιωνίας, στο 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου συστεγάζονται και νηπιαγωγεία που θα εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ερμούπολης και στα Λύκεια Ερμούπολης”.

Σημειώνεται επιπλέον πως, “το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 500 ευρώ για κατασκευή ή προκατασκευή ραμπών και σε 2.500 ευρώ για την κατασκευή χώρων υγιεινής”.

Σύμφωνα με το παράρτημα της σχετικής πρόσκλησης, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αντιστοιχούν επτά ράμπες και επτά χώροι υγιεινής συνολικού προϋπολογισμού 26.040 ευρώ.

Ο Δήμος θα καλύψει με ίδιους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την οικονομική διαφορά που τυχόν προκύψει.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη προσπάθεια, ο Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε τα εξής: “Το συνολικό ποσό είναι στις 26 χιλ. ευρώ, παρόλα αυτά δεν το αφήσαμε. Υπάρχει κονδύλι για τα σχολικά κτίρια από την Περιφέρεια, παρόλα αυτά, οτιδήποτε μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον κουμπαρά του Δήμου, το πράττουμε, με τη βοήθεια όλων”.

Επιτυχία σε ποσοστό 100%

Προβαίνοντας ο ίδιος σε ένα γενικότερο σχόλιο για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από πλευράς Δήμου, το πρώτο τετράμηνο της νέας θητείας, έκανε λόγο για επίτευξη των στόχων σε ποσοστό 100%.

“Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται με 100% επιτυχία το μίνι επιχειρησιακό σχέδιο που είχαμε καταρτίσει για τους πρώτους τέσσερις μήνες και προέβλεπε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την έγκριση αποφάσεων και την ωρίμανσή τους για την υποβολή τους σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έτρεχαν σε αυτό το διάστημα” ανέφερε προς το σώμα χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “Άρα, λοιπόν, εδώ μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτύχαμε αυτόν τον μικρό στόχο”.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν το πρώτο 4μηνο

Πέραν της ανωτέρω πρότασης για τη βελτίωση των υποδομών ΑΜΕΑ σε σχολεία της Σύρου, αξίζει να υπενθυμιστούν και όσες προηγήθηκαν κατά το πρώτο 4μηνο της τρέχουσας θητείας.

Ειδικότερα, άκρως σημαντική ήταν η απόφαση για διεκδίκηση ποσού ύψους 950.096,39 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020 σχετικά την ανάπτυξη δράσεων εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) σε τοπικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά, όπως είχε γνωστοποιηθεί η μεγάλη χρηματοδότηση θα αφορά στις παρακάτω δράσεις: 1. Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στη Σύρο, 2. Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης, 3. Υπηρεσίες Συμβούλου τεχνικής υποστήριξης του δικαιούχου στην εφαρμογή και την παρακολούθηση της επίτευξης των αποτελεσμάτων του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης και χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, 4. Μελέτες ωρίμασης για τη δημιουργία πράσινων σημείων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, 5. Δημιουργία πράσινων σημείων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και 6. Δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης.

Επιπλέον, τονίζεται πως ο Δήμος κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση και για την υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν Wi-Fi4EU, όπως επίσης για την πυρασφάλεια των σχολείων της Σύρου, για την αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων στον Μέγα Γιαλό, ενώ θέλησε να αξιοποιήσει και τη δυνατότητα που δόθηκε από το Interreg για την προσβασιμότητα σε παραλίες του νησιού όπως το Κίνι κ.α..

Σε σχετικές δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” ο κ. Γιαλόγλου είχε αναφέρει πως, “ Αυτό που έχει γίνει είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Με την έννοια ότι τηρείται το πλάνο που έχουμε βάλει μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό, με σχεδιασμό. Μπορεί να μην έχει καταθέσει ο Δήμος επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά εμείς καταρτίσαμε ένα σχέδιο δράσης για τους πρώτους μήνες με βάση τις χρηματοδοτήσεις που βρίσκονται “στον αέρα” μέχρι το τέλος Δεκέμβρη”.