Στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με έκτακτο προσωπικό και ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Πλήρωση κενών με προσωρινό χαρακτήρα

Στην ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών, από προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, προσλήψεις διμηνιτών και τριμηνιτών, αλλά και κάλυψη αναγκών μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Τις αυξημένες ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του τομέα της Καθαριότητας, με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, απασχόλησης ωφελουμένων των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά και πρόσληψης προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε καθεστώς ΙΔΟΧ, προτίθεται να καλύψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Νίκος Φωτεινιάς, ο ίδιος ζήτησε από τις Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Δήμου να ιεραρχήσουν και να δηλώσουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες για τη στελέχωση των θέσεων με τα διαθέσιμα εργαλεία, που δίνει η πολιτεία.

Σημαντικός παράγοντας, είναι πως η στελέχωση θα είναι προσωρινή, καθώς οι μόνιμες θέσεις συνεχίζουν να τελούν υπό το καθεστώς 1 προς 5, δηλαδή πρόσληψη ενός μόνιμου υπαλλήλου για κάθε πέντε μόνιμους υπαλλήλους που αποχωρούν.

Εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ για προσλήψεις ορισμένου χρόνου

Από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οποία καλούνται οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, που αφορούν σε προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με την επισήμανση, ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα θα πρέπει να έχουν περιέλθει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΣ μέχρι 31-03-2020, προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επεξεργασία τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο και σε ό,τι αφορά στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με την οποία διευκρινίζεται, ότι έως και την στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, οι εν ενεργεία συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι 30/09/2020.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει, ότι «Με τις διατάξεις του άρθρου 91 του ν.4583/2018 προβλέφθηκε η ένταξη του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄ βαθμού και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, μέσω της έκδοσης σχετικής προκήρυξης. Επειδή ως γνωστόν οι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού είναι αρκετά χρονοβόρες, και προκειμένου να μην διακοπεί η παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 229 του ν. 4635/2019 (Α’ 167) παρατάθηκε η διάρκεια του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων στο πλαίσιο του προγράμματος από τη λήξη τους μέχρι 30.09.2020. Αιτήματα θα αποσταλούν μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης απασχολούμενου στο πρόγραμμα λόγω αποχώρησης».

Αίτημα για πάνω από 90 υπαλλήλους μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, κ. Φωτεινιάς, «εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με το Δήμο να έχει υποβάλλει αίτημα για 91 άτομα, που θα αξιοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου».

Ο κ. Φωτεινιάς εξήγησε, ότι «απ' όσο γνωρίζω, όταν ξεκινήσει η διαδικασία θα γίνουν πρώτα οι αιτήσεις των ωφελούμενων, θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ τους προσωρινούς πίνακες με τους ωφελούμενους, θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων, στη συνέχεια θα βγει ο οριστικός πίνακας, ο Δήμος θα ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους, θα ζητήσει τα απαραίτητα για την τήρηση της νομιμότητας δικαιολογητικά, τα οποία θα εξεταστούν και τέλος θα ακολουθήσει η στελέχωση». Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «κατά προσέγγιση, η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες».

Προγραμματισμός προσλήψεων και μέσω ΑΣΕΠ

Περισσότερο χρονοβόρες και πολύπλοκες είναι οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, μέσω του ΑΣΕΠ, καθώς αφενός θεωρείται απαραίτητη η λήψη θετικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων από την Οικονομική Υπηρεσία και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και αφετέρου η διαδικασία που προβλέπεται βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου απαιτεί περισσότερο χρόνο.

«Με το έγγραφο που μας ήρθε τώρα, σχετικά με τον προγραμματισμό των έκτακτων αναγκών, ζήτησα από τις Διευθύνσεις να δηλώσουν τις ανάγκες τους και μέχρι στιγμής έχω λάβει απάντηση από δύο Υπηρεσίες, που ζητούν συγκεκριμένα άτομα. Συγκεκριμένα, έχουν δηλωθεί οι ανάγκες από την Υπηρεσία Καθαριότητας και από το Τμήμα Παιδείας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού», εξηγεί ο κ. Φωτεινιάς, προσθέτοντας, πως «εμείς, ως Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού, δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη, διότι πρέπει να επεξεργαστούμε τα αιτήματα, αλλά και να λάβουμε τη διαβεβαίωση από την Οικονομική Υπηρεσία, ότι μπορεί ο Δήμος να καλύψει τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων».

Αναφερόμενος στη διαδικασία που προβλέπεται, ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε, πως τα αιτήματα των Υπηρεσιών, με την ιεράρχηση των αναγκών σε προσωπικό και τη σχετική αιτιολόγηση αποστέλλονται στην Οικονομική Υπηρεσία, η οποία εισηγείται ανάλογα θετικά ή αρνητικά προς την Οικονομική Επιτροπή, με τη σειρά της εγκρίνει ή απορρίπτει, βάσει των δυνατοτήτων του Δήμου τις προτεινόμενες προσλήψεις, καθώς οι δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ θα καλυφθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Δήμου.

Κάλυψη έκτακτων αναγκών ενόψει καλοκαιριού

Όσον αφορά στις έκτακτες ανάγκες του Δήμου, ενόψει θερινής περιόδου, ο κ. Φωτεινιάς διευκρίνισε, πως το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών θα έχει ενισχυθεί από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ παράλληλα «έχουμε δυνατότητα να πάρουμε προσωπικό με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, το οποίο θα καθοριστεί σύμφωνα με τα αιτήματα της Υπηρεσίας Πρασίνου, της Υπηρεσίας Καθαριότητας, του Γραφείου Πολιτισμού κλπ».

Η διαδικασία για την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού είναι απλούστερη, καθώς απαιτείται μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο εξετάζει τα τεκμηριωμένα αιτήματα των Υπηρεσιών και δεν χρειάζεται κάποια άλλη πρόσθετη διαδικασία.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο θα ενισχυθούν κυρίως η Καθαριότητα, η Υπηρεσία Πρασίνου, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αποψιλώσεις των ξερών χόρτων και ως εκ τούτου καλύπτει τις ανάγκες πυροπροστασίας και ο Πολιτισμός, ενόψει καλοκαιριού, με τις προσλήψεις να έχουν ήδη προϋπολογιστεί.

Εμβαλωματική ενίσχυση με τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό να παραμένουν

«Ο Δήμος σίγουρα θα συνεχίσει να εμφανίζει ανάγκες στελέχωσης», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς όπως υπογραμμίζει, «τα άτομα τα οποία θα έρθουν με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων αποτελούν βοηθητικούς υπαλλήλους. Δεν είναι, δηλαδή, άτομα που έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν, δεν είναι άτομα τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν μεγάλες αρμοδιότητες στο Δήμο. Τα άτομα αυτά έρχονται εδώ ώστε να επικουρήσουν».

Επίσης και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, στην περίπτωση που κριθεί δυνατή η πρόσληψή τους, θα είναι ορισμένου χρόνου, με διάρκεια έξι ή οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινιά, «το μόνιμο προσωπικό είναι κάτι που συνεχώς φθίνει. Υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις και αν δεν γίνονται καινούριες προσλήψεις, όπως είναι κατανοητό, θα υπάρξει πρόβλημα», δεδομένου, ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, επιτρέπεται μόνο μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, σε ό,τι αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους.

Παρ' όλα αυτά, η λειτουργία του Δήμου βασίζεται κυρίως στους μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και βαρύτητας και καλούνται να φέρουν σε πέρας τις σημαντικότερες εργασίες των υπηρεσιών και η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του μόνιμου προσωπικού, συνεπάγεται και δημιουργία μεγαλύτερου “κενού” στη λειτουργία τους.

Όπως επισήμανε και ο Αντιδήμαρχος, «το προσωπικό αυτό έρχεται εμβαλωματικά, βοηθάει πάρα πολύ, αλλά δεν είναι προσωπικό το οποίο θα μπορέσει να επιφορτιστεί με σοβαρές αρμοδιότητες που θα αναλάμβαναν μόνιμοι υπάλληλοι.