Ρεπορτάζ για την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων κατά της διασποράς του κορωνοϊού στο νησί της Σύρου

Μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας... σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος επιβεβαιώνει τις ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ της Σύρου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβεβαιώνει την ανταπόκριση των υπευθύνων, των υπαλλήλων, αλλά και των πελατών στα έκτακτα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται σε κάθε επιχείρηση – αλυσίδα τροφίμων, καθώς και σε κάθε φαρμακείο, προκειμένου οι πολίτες να προστατεύονται και η “απειλή” της μετάδοσης του κορωνοϊού να περιορίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει επεκτείνει σημαντικά τα μέτρα πρόληψης, τα οποία τηρούνται απαραιτήτως, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ από αύριο, γνωστοποιήθηκε πως θα κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα και γενικότερα τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η “Κοινή Γνώμη” με φόντο τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ αλλά και για τα φαρμακεία κατέγραψε την κατάσταση στο νησί της Σύρου, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο.

Ο ίδιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως, ο κόσμος ανταποκρίνεται στις οδηγίες που λαμβάνει κατά την είσοδό του στα φαρμακεία, γνωστοποιεί επιπλέον πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες, όπως συμβαίνει δυστυχώς, παντού, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει ακόμη πως οι φαρμακοποιοί λειτουργούν στα γνωστά ωράριά τους, ενώ σε περίπτωση ενδεχόμενης αλλαγής στην εξυπηρέτηση του κοινού, αυτό θα ανακοινωθεί σε κεντρικό επίπεδο και θα ισχύσει για όλη την Ελλάδα.

Οι κύριες κατευθύνσεις για τα φαρμακεία

Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εφαρμόζονται όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού που αφορούν πολλές κατηγορίες της οικονομίας, ενώ στο περιεχόμενό τους αναφέρονται οι οδηγίες και οι κύριες κατευθύνσεις που πρέπει να τηρούνται από κάθε πλευρά. Ειδικότερα, για τα φαρμακεία, τα βασικά μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών με ασφάλεια, έχουν ως εξής: Α. Δεν θα μπαίνουν περισσότερα από δύο άτομα μέσα στον χώρο του φαρμακείου. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά τη σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος. Β. Οι πολίτες πρέπει να τηρούν υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (π.χ. με αυτοκόλλητη ταινία) μία διαχωριστική γραμμή, σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο. Γ. Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν καθ'όλη τη διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου γάντια και μάσκα.

Γ. Ρούσσος: Τηρούνται τα μέτρα στη Σύρο

Με φόντο τα παραπάνω και δεδομένης της τήρησης των μέτρων στα φαρμακεία της Σύρου, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο του σημερινού ρεπορτάζ, μίλησε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στις Κυκλάδες, Γιάννης Ρούσσος.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί πως οι πελάτες του κάθε φαρμακείου ενημερώνονται για τη σωστή συμπεριφορά τους εντός του χώρου, από την είσοδο, όπου υπάρχουν αναρτημένες οι σχετικές οδηγίες.

Σχετικά με την ανταπόκριση των πολιτών, ο κ. Ρούσσος σημείωσε πως προς το παρόν δεν διαπιστώνεται κανένα πρόβλημα και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση στην τήρηση των μέτρων .

“Ο κόσμος δεν φέρνει καμία αντίρρηση. Δε νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και δεν μου έχει μεταφερθεί κάτι αρνητικό σχετικά με τα μέτρα” σχολίασε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την “Κοινή Γνώμη”, λέγοντας παρακάτω πως τα μέτρα που εφαρμόζει το κάθε φαρμακείο - ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι -, οφείλουν να τα ακολουθούν και οι πολίτες και είναι σαφή: “Αναλόγως του μεγέθους του φαρμακείου μπαίνουν μέσα ένας ή δύο πολίτες, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους, να μην έρχονται κοντά στο ταμείο. Από την πλευρά μας, οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι φοράμε γάντια και μάσκες και καθαρίζουμε κάθε δέκα λεπτά με ένα τέταρτο τους πάγκους, αναλόγως και της κίνησης που υπάρχει”. Αναφορικά με τη στάση των πολιτών, επανέλαβε πως, “Υπάρχει ανταπόκριση καθώς αντιλαμβανόμαστε πως αυτά τα μέτρα είναι για προστασία δική μας και δική τους”. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως, “Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι από ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται να προστατευθούν”. Επιπλέον, ο ίδιος θέλησε να συμπληρώσει πως προτροπή προς τους πολίτες είναι να προχωρούν σε αγορές χωρίς συνοδούς, για να μην συνωστίζεται κόσμος σε ουρές.

Ο πανικός “κατάπιε” αντισηπτικά και μάσκες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων σχετικά με το κομμάτι των ελλείψεων στα φαρμακεία των νησιών, καθώς τονίζει πως το γεγονός ότι πανικοβλήθηκε ο κόσμος, οδήγησε στην αγορά όλων των διαθέσιμων μασκών και αντισηπτικών, με αποτέλεσμα σήμερα, να μην υπάρχει απόθεμα.

“Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε αντισηπτικά και σε γάντια. Δεν υπάρχει τίποτα” δηλώνει κατηγορηματικά, εξηγώντας μάλιστα πως οι φαρμακοποιοί δεν βρίσκουν τα σχετικά υλικά ούτε και σε φαρμακαποθήκες.

“Όλον αυτόν τον καιρό μας έφερναν λίγα τεμάχια. Δηλαδή πέντε ή δέκα μάσκες σε ένα φαρμακείο, δύο ή τέσσερα αντισηπτικά και γενικότερα ελάχιστες ποσότητες” τόνισε ο ίδιος αναφορικά με το διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων, λέγοντας πως, το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι δεν υπάρχουν, αλλά πως, “δεν βρίσκουμε να παραγγείλουμε ούτε υλικά για να φτιάξουμε εμείς (σσ. αντισηπτικά)”. Μάλιστα εξήγησε πως, για διάστημα λίγων ημερών, “είχαμε ξεκινήσει και φτιάχναμε αντισηπτικά αλλά σήμερα δεν βρίσκουμε οινόπνευμα ούτε ισοπροπυλική αλκοόλη” για να παρασκευαστεί κάποιο αντισηπτικό.

Στην ερώτηση αν έχει πληροφόρηση για δυνατότητα(;) εφοδιασμού των φαρμακείων σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο κ. Ρούσσος υπήρξε συγκεκριμένος: “Ακούγεται ότι θα γίνουν κάποιες εισαγωγές. Προσωπικά με δύο εταιρείες που μίλησα μου είπαν ότι θα κάνουν κάποιες προ-παραγγελίες και ίσως μας έρθουν τέλος της επόμενης εβδομάδας”.

Σχετικά με την αιτία που πυροδότησε αυτές τις ελλείψεις, δηλαδή τον πανικό στον κόσμο, ο πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί.

“Είναι δύο εβδομάδες τώρα που από τους 100 πελάτες που μπαίνουν μέσα, οι 90 ζητούν μάσκες και αντισηπτικά. Είχα εφημερία και να σας πω, πως, ακόμη και 200 ή 500 κομμάτια να είχα από το καθένα (σσ. αντισηπτικά, μάσκες) θα τα πουλούσα σε μία ημέρα. Έρχεται ο κόσμος μέχρι την πόρτα συνήθως και ρωτά, “Μάσκες έχετε; Αντισηπτικά έχετε;” και μετά φεύγουν και πηγαίνουν παρακάτω και τα ψάχνουν όλα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα ύψη οι τιμές σε μάσκες και “απώλεια” μικρού αποθέματος

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Ρούσσος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τα ωράρια των φαρμακείων, διαβεβαιώνοντας πως μέχρι σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία αλλαγή.

“Τα ωράρια παραμένουν τα ίδια. Δεν αποκλείεται όμως να εξυπηρετούμε σταδιακά όπως γίνεται και στις εφημερίες στην Αθήνα, από το “παραθυράκι” της εισόδου. Δηλαδή από την είσοδο, για να μην μπαίνει μέσα ο κόσμος. Αναλόγως των αποφάσεων που λαμβάνονται” απάντησε σχετικά με το θέμα, επανερχόμενος στο ζήτημα της μη ύπαρξης στοκ και αποθέματος μασκών και αντισηπτικών.

“Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα στοκ 2.000 ή 3.000 μασκών. Για ποιόν λόγο να τις είχαμε ως τώρα; Ο κάθε φαρμακοποιός είχε 50 – 100 μάσκες. Αυτά τα κομμάτια σε μία εβδομάδα τελείωσαν” ανέφερε, ενώ θέλησε να θίξει και το ζήτημα του κόστους τους, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

“Και οι τιμές έχουν πάει στα ύψη. Για παράδειγμα παίρναμε ένα πακέτο με μάσκες που πουλούσαμε τις πέντε, ενάμιση ευρώ, ενώ οι τελευταίες που πήραμε ήταν στα οκτώ ευρώ”.

Ο κ. Ρούσσος ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του, λέγοντας τέλος πως, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κυκλάδων ακολουθεί την ενημέρωση και τις οδηγίες των αρμοδίων, ενώ είναι σε συνεχή επαφή με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη λεπτομερή πληροφόρηση των πολιτών.

“Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μας στέλνει ενημέρωση. Έχουμε βάλει όλοι στις εισόδους και στις βιτρίνες μας τις οδηγίες για το πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κόσμου και τί μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν. Αυτά τα έχουν όλα τα φαρμακεία”.

Οδηγίες προς τα σούπερ μάρκετ. Διεύρυνση ωραρίου

Επιπλέον, σαφείς είναι οι οδηγίες προς τα σούπερ μάρκετ σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου ο κόσμος να προστατεύεται στο μέτρο του εφικτού, με σκοπό – αν είναι δυνατόν - να μη μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε πλατιές μάζες κόσμου. Στο πλαίσιο της πρόληψης δε, ανακοινώθηκε χθες επισήμως, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους και συγκεκριμένα, από τις επτά το πρωί έως και τις δέκα το βράδυ, απόφαση που θα ισχύσει από σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι γενικές κατευθύνσεις που ακολουθεί κάθε επιχείριση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι οι ακόλουθες: Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός). Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών. Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων. Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών. Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν. Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών. Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση. Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή. Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη). Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

Σύρος: Με κάρτες εισόδου εισέρχονται οι καταναλωτές για αγορές

Αναφορικά με την περίπτωση της Σύρου, πρέπει να αναφερθεί πως στο σύνολο τους, τα σούπερ μάρκετ ακολουθούν κι εφαρμόζουν τις ανωτέρω οδηγίες, προστατεύοντας τόσο το προσωπικό τους, όσο και τους πελάτες τους.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, η “Κοινή Γνώμη” πραγματοποίησε επισκέψεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαπιστώνοντας πως οι αγορές σε αυτά γίνονται κατόπιν διάθεσης κάρτας εισόδου από το κατάστημα προς τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Οι πολίτες διατηρούν την προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου στην ουρά, ενώ το προσωπικό στην είσοδο διαθέτει αντισηπτικό και οδηγίες προς τους πολίτες πριν αυτοί εισέλθουν για τις αγορές τους. Αξίζει να αναφερθεί, πως, το πρωί της Δευτέρας δεν υπήρχε συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ της Σύρου, αφού όπως ανέφεραν εργαζόμενοι σε αυτά προς την “Κοινή Γνώμη”, υπάρχει επάρκεια προϊόντων, ενώ αρκετός κόσμος προτίμησε να σπεύσει για αγορές το Σάββατο, δηλαδή πριν την έναρξη της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, αξίζει να γνωστοποιηθεί μέρος από την αναρτημένη ανακοίνωση σούπερ μάρκετ του νησιού, προκειμένου να καταδειχθεί η μέριμνα των αρμοδίων για το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί και αφορά τη δημόσια υγεία.

“Παρακαλούμε τους αγαπημένους μας πελάτες να κρατούν απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους και μεταξύ των εργαζομένων μας που συνίσταται βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ να μην είναι μικρότερη των δύο μέτρων. Επίσης, σας παρακαλούμε να μη δημιουργείτε ουρές αναμονής άνω των πέντε ατόμων ανά ταμείο, στα self service και το κρεοπωλείο”.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, χθες, στο πλαίσιο δημόσιων δηλώσεών του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε την πρόθεση επιβολής πλαφόν στις αγορές αντισηπτικών στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του, δεν θα επιτρέπονται περισσότερα από τρία αντισηπτικά σε κάθε καρότσι.