Από την MTC Group γνωστοποιήθηκε η απόφασή της να μην υπάρξει ξανά συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Έκλεισε η “αυλαία” της τουριστικής καθοδήγησης

Δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας, Ν. Μαρτάκη και του αντιδημάρχου Τουρισμού, Π. Κουταβά

Έκλεισε απότομα η αυλαία της συνεργασίας ανάμεσα στην MTC Group και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά την τουριστική καθοδήγηση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, μετά από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην προβεί στην ανάπτυξη νέας σύμβασης με την εταιρεία του Νότη Μαρτάκη για το 2020, εξέλιξη η οποία οδήγησε τον τουριστικό manager να ανακοινώσει την απόφασή του να μην δεχθεί καμία πλέον συμπόρευση με τον Δήμο, μελλοντικά.

Ειδικότερα, η διακοπή της πολυσυζητημένης ως σήμερα συνεργασίας, ήρθε σαν συνέπεια της στάσης της Δημοτικής Αρχής – όπως γνωστοποίησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού - να θεωρήσει πως για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έθεσε στο προσκήνιο η πανδημία, θα ήταν αποτελεσματική η συνεργασία με διαφορετική εταιρεία, προκειμένου για τη σεζόν του 2020, να δοθεί έμφαση στις ανάγκες των επιχειρηματιών. Η συγκεκριμένη άποψη της Δημοτικής Αρχής συνοδεύτηκε όμως από την επιθυμία να επιστρέψει ο Δήμος στη συνεργασία με τον κ. Μαρτάκη από το 2021 και μετά, σκέψη την οποία απέρριψε κατηγορηματικά η εταιρεία του ίδιου, μέσω λακωνικής ανακοίνωσής της.

Στο περιεχόμενό της δε, η εταιρεία αναφέρει ρητά πως ο Δήμος υπήρξε ασυνεπής ως προς την αρχική δέσμευσή του να προχωρήσει η μεταξύ τους συνεργασία για το 2020, για την οποία συμφωνία μάλιστα, η Τουριστική Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει θετικά πριν από λίγους μήνες.

Με φόντο τα παραπάνω κλήθηκαν να μιλήσουν στην “Κοινή Γνώμη” τόσο ο πρόεδρος της MTC Group, Νότης Μαρτάκης, όσο και ο νέος Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συνεργασία του Δήμου με την εταιρεία του κ. Μαρτάκη είχε ξεκινήσει το 2019.

MTC Group: Τέλος μέσα από λακωνική ανακοίνωση

Ειδικότερα η εταιρεία του κ. Μαρτάκη γνωστοποίησε δημοσίως το τέλος της συνεργασίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μέσω μίας ιδιαιτέρως λακωνικής ανακοίνωσης το απόγευμα της Τρίτης. Αυτούσιο το περιεχόμενό της έχει ως εξής: “Η MTC GROUP εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ασυνέπεια λόγων και πράξεων εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως προς τη συμφωνημένη και εγκεκριμένη και από την Τουριστική Επιτροπή συνέχιση της συνεργασίας μας και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παρόμοια προοπτική στο μέλλον.

Ευχαριστούμε όσους αιρετούς και επαγγελματίες του Τουρισμού μας περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους και ευχόμαστε στο Δήμο καλή επιτυχία στο έργο του”.

Οι κινήσεις από πλευράς Νότη Μαρτάκη

  • Προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωσή σας για το οριστικό τέλος της συνεργασίας σας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Τι προέκυψε και λάβατε τη σχετική απόφαση, την οποία γνωστοποιήσατε δημοσίως;

Ν.Μ.: “Έκανε ένα τηλεφώνημα ο κ. Κουταβάς, με τον οποίο ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία και επαφή όλο αυτό το διάστημα, όπως και με τους επαγγελματίες, με την προοπτική της συμφωνίας κυρίων για τη συνέχιση της συνεργασίας και παρότι είχε λήξει η σύμβαση, εμείς συνεχίσαμε κατά το δυνατόν και να στέλνουμε ενημερώσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσης και να κάνουμε τις επαφές μας με το εξωτερικό για να κρατάμε ενεργές τις επαφές και για τη Σύρο. Είδαν όλοι και το μεγάλο αποτέλεσμα και με το National Geographic της Ιταλίας, το οποίο πραγματικά με έκανε περήφανο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κουταβά, - ο οποίος ομολογώ ότι με περιέβαλε με πολλή εκτίμηση και σεβασμό -, ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία. Μου ζήτησε να ετοιμάσουμε την ανανέωση από την 1η Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί όροι δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, προχώρησε η εταιρεία μας και είχαμε στείλει και το σχέδιο σύμβασης που μου είχε ζητήσει και το είχε προωθήσει στην Οικονομική Υπηρεσία”.

  • Άρα, περιμένατε την υπογραφή της νέας σύμβασης. Τι άλλαξε σε αυτό το διάστημα, το οποίο σας οδήγησε στην απόφαση παύσης της συνεργασίας σας;

Ν.Μ.: “Περίμενα να πάρω τη σύμβαση και σήμερα (σσ. Τρίτη) πήρε ένα τηλέφωνο ο κ. Κουταβάς. Επειδή εγώ δεν μπορούσα να μιλήσω, του απάντησε η Αντιπρόεδρος της εταιρείας. Της είπε πως έχει εξουσιοδότηση από τον Δήμαρχο να μας ανακοινώσει ότι αποφάσισαν πως γι αυτούς τους μήνες του 2020, θα κάνουν συνεργασία με την Marketing Greece για να βοηθήσουν και τους επαγγελματίες, κάτι που εγώ δεν το κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής.

Η Marketing Greece ασχολείται με διαδίκτυο, ανεβάζει video, posts στα social media και είναι κάτι που δεν το κατάλαβα με την έννοια πως εμείς, στη στρατηγική που είχαμε υποβάλει (σσ. στον Δήμο), είχαμε συμπεριλάβει και δράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες όμως δεν ήταν του παρόντος, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία διαχείριση κρίσης. Και η διαχείριση κρίσης στηρίζεται και κινείται σε όρους επικοινωνιακούς και όχι σε κλασικούς όρους (μαρκετίστικους).

Επιπλέον, δεν κατανοώ με ποιον τρόπο από τις όποιες αναρτήσεις θα κάνει η Marketing Greece θα βοηθηθούν οι επαγγελματίες, οι οποίοι ήταν σε συνεχή ενημέρωση από εμένα, πέραν του δικτύου που έχουν κάνει και ενημερώνονται για όλα τα τεκταινόμενα”.

  • Καταστήσατε σαφές πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω συμπόρευση. Είναι οριστική η απόφασή σας;

Ν.Μ.: “Ο κ. Κουταβάς ανέφερε πως αυτό ισχύει μόνον για το 2020 και ότι κανονικά συνεχίζουμε το 2021. Αλλά εγώ δεν δέχομαι τέτοιες συμπεριφορές. Γνωρίζουν όλοι τί τράβηξα και με τις Υπηρεσίες για να περνούν αυτά που έστελνα. Αυτό δεν το ανέχομαι με τίποτα. Επίσης, η Marketing Greece έχει ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο από εμάς. Εμείς ασχολούμαστε με διαχείριση τουριστικών προορισμών που είναι τελείως διαφορετικό το αντικείμενο και πολύ πιο ευρύ από το διαδικτυακό και επομένως, τί είδους “σκυτάλη” θα παραλάβω από τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, όποτε δηλαδή εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός; Δεν θα υπάρχει ούτε συνέχεια σε αυτά που κάναμε, ούτε τίποτα.

Είχε χαραχθεί μία στρατηγική. Ένα μέρος αυτής της στρατηγικής είχε ατονίσει λόγω της πανδημίας. Επικεντρωθήκαμε στο επικοινωνιακό μέρος και στο πώς μπορεί να βοηθηθούν οι επαγγελματίες και να οχυρωθούν έναντι των νέων συμφωνιών που θα κάνουν γιατί εκεί είναι πλέον όλο το παιχνίδι. Η όλη πίεση θα έπεφτε πάνω στους επαγγελματίες. Εμείς είχαμε δώσει οδηγίες για το πώς μπορούν να οχυρωθούν και για το πώς θα διαμόρφωναν την τιμολογιακή πολιτική τους.

Περιμέναμε να γίνει και το σεμινάριο επί της νέας κατάστασης, όπως το έχουμε πραγματοποιήσει και με όλα τα άλλα νησιά (Πάρος, Αμοργός κ.α.), το οποίο δεν διοργανώθηκε”.

  • Έχετε πρόθεση να επικοινωνήσετε με τον Δήμαρχο ή πλέον δεν κρίνετε απαραίτητη μια τέτοια επαφή;

Ν.Μ.: “Εφόσον ο κ. Κουταβάς τηλεφώνησε κατ΄ εξουσιοδότηση του Δημάρχου, εγώ τί να πάρω να πω στον Δήμαρχο; Ότι είστε ασυνεπής; Ούτε και με τον κ. Κουταβά επιθυμώ να μιλήσω. Δεν έχω λόγο να μιλήσω. Καταρχήν υπάρχει μία γνωμοδοτική απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής. Δεν αναιρέθηκε αυτή η απόφαση που αφορούσε στη συνέχιση της συνεργασίας, η οποία συνέχιση της συνεργασίας λόγω της καθυστέρησης έγκρισης προϋπολογισμού και λόγω της πανδημίας που μεσολάβησε, καθυστέρησε περισσότερο”.

  • Άρα, δεν είχατε ενεργή σύμβαση αυτό το διάστημα με τον Δήμο, αλλά όπως προαναφέρατε στηρίζατε τους επιχειρηματίες.

Ν.Μ: “Ναι. Θεωρώντας βέβαιη τη συνέχιση, δεν μπήκε η εταιρεία μου στη λογική να πει – γιατί ποτέ δεν το κάνουμε αυτό – ότι δεν θα βοηθήσουμε. Θεωρώ ότι μία συμφωνία κυρίων, τηρείται”.

Οι επιλογές από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Παναγιώτη Κουταβά

  • Αναφορικά με την ανακοίνωση του κ. Μαρτάκη και τη συγκεκριμένη κίνησή του, ήταν κάτι που περιμένατε; Προηγήθηκε κάποια επικοινωνία δική σας με την MTC Group;

Π.Κ.: “Προφανώς και προηγήθηκε επικοινωνία και ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση, πόσο μάλλον μέσω ανακοίνωσης. Περίμενα μία προσωπική επικοινωνία με την εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Μαρτάκης. Προσωπικά στην επικοινωνία που είχα με την εταιρεία του, τους ανέφερα ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η παύση - γι αυτήν τη χρονιά – της συνεργασίας. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συνθήκες στο κομμάτι του τουρισμού έχουν αλλάξει. Αυτό που διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα δεν είναι η πεπατημένη που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να αποφασίσει να υπάρξει μία παύση της συνεργασίας για τη φετινή σεζόν. Τους εξέφρασα την πρόθεση του Δήμου να μεταφέρουμε τη συνεργασία μας την επόμενη χρονιά, αν κι εφόσον κι ο ίδιος επιθυμεί. Κάτι που όπως βλέπω στο περιεχόμενο της ανακοίνωσής του, δεν επιθυμεί. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση”.

  • Από την ανάληψη των καθηκόντων σας και μετά, υπήρχε σταθερή επικοινωνία και συνεργασία; Υπήρξε η γνωμοδοτική θέση της Τουριστικής Επιτροπής να υπάρξει συνέχιση της συγκεκριμένης συνεργασίας. Η επαφή σας αυτό το διάστημα είχε κινηθεί σε καλό επίπεδο;

Π.Κ.: “Φυσικά ήταν σε καλό επίπεδο. Από τη στιγμή που ανέλαβα εγώ δεν υπήρχε σύμβαση ενεργή. Υπήρχε φυσικά η γνωμοδοτική απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής, υπήρχε δική μου επικοινωνία με σκοπό τη συνέχιση της συνεργασίας, η οποία είχε οριοθετηθεί. Είχαμε επικοινωνία επ΄αυτού του θέματος και είχαμε συζητήσει. Από εκεί και μετά, είχαμε την πανδημία, με αποτέλεσμα και εμείς να αναθεωρήσουμε όσον αφορά τη συγκεκριμένη συνεργασία, λόγω των νέων συνθηκών. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουμε άμεσα και θα έχουμε άμεσα μία νέα συνεργασία με μία άλλη εταιρεία, η οποία στο πλαίσιο των νέων συνθηκών θα μπορέσει να παράξει ένα έργο το οποίο θα είναι βασισμένο στις νέες συνθήκες”.

  • Η συνεργασία είναι με την Marketing Greece όπως είχατε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις σας στην εφημερίδα (φύλλο 12ης Μαΐου); Επιπλέον, αυτή την πρόθεση νέας συνεργασίας την γνωστοποιήσατε στον κ. Μαρτάκη; Θεωρείτε ότι αυτό θα ενοχλούσε λογικά την εταιρεία του; Άλλωστε ένας Δήμος προσλαμβάνει manager για να λαμβάνει καθοδήγηση, είτε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, είτε όχι. Θα θέσετε άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια πρόταση για νέα συνεργασία;

Π.Κ.: “Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά σε κάποια εταιρεία, πριν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Θα περάσει πρώτα από Τουριστική Επιτροπή, κατόπιν από Οικονομική Επιτροπή και μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

  • Ότι υπάρχει πρόθεση από τον Δήμο να προχωρήσει σε μία άλλη συνεργασία είναι κάτι που το γνωστοποιήσατε στην εταιρεία του κ. Μαρτάκη; Ενδεχομένως αυτό να ενόχλησε;

Π.Κ.: “Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο ενοχλήθηκε. Εμείς αναφέραμε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών, οι οποίες επικρατούν κατά τη φετινή σεζόν, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία με μία εταιρεία, η οποία να μπορέσει να καλύψει τις φετινές ειδικές συνθήκες και ανάγκες. Θεωρούμε ότι η νέα συμφωνία την οποία θα φέρουμε τις επόμενες μέρες, θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της φετινής τουριστικής προβολής της Σύρου που επαναλαμβάνω είναι ειδική. Θα είναι μία συμφωνία, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, τους οποίους σκεφτόμαστε και λειτουργούμε γι αυτούς, διότι είναι οι κυρίως πληττόμενοι της πανδημίας και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην μπούμε σε μία διαδικασία συζήτησης με την εταιρεία του κ. Μαρτάκη για το 2021, εφόσον οι συνθήκες είναι συνθήκες κανονικότητας”.

  • Άρα, αξιολογήσατε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία σας με την εταιρεία του, δεν θα καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας όσον αφορά την τουριστική προώθηση του νησιού;

Π.Κ.: “Θεωρούμε ότι στις ειδικές συνθήκες πρέπει να παίρνονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με την πεπατημένη. Και η πεπατημένη λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας. Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, δεν είναι τέτοια. Οπότε κι εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε με γνώμονα τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους και με γνώμονα το καλό του τόπου. Θεωρούμε ως Δημοτική Αρχή ότι το καλύτερο του τόπου είναι η σύναψη συνεργασίας με μία άλλη εταιρεία για τη φετινή σεζόν. Είτε αυτό αρέσει, είτε όχι”.

  • Τη συγκεκριμένη απόφασή σας, την έχετε γνωστοποιήσει στα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής; Αν ναι, υπάρχει συμφωνία από την πλευρά τους;

Π.Κ.: “Η απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον κ. Μαρτάκη είναι μία απόφαση η οποία προϋπήρχε της παρουσίας μου στη θέση αυτή. Εγώ από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου κινήθηκα με γνώμονα το καλύτερο δυνατόν. Η μη υλοποίηση μίας γνωμοδοτικής απόφασης της Τουριστικής Επιτροπής είναι μία απόφαση που δεν είναι μόνον δική μου, αλλά είναι μία απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Από εκεί και μετά, η όποια συμφωνία με κάποια άλλη εταιρεία, θα περάσει προφανώς πρώτα από τα αρμόδια όργανα. Δεν θα είναι μία προσωπική απόφαση. Θα περάσει από όλες τις Επιτροπές που πρέπει να έχει έγκριση”.

  • Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, ήταν μία ξεκάθαρη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να πάτε σε νέα συμφωνία.

Π.Κ.: “Ακριβώς”.

  • Σε επίπεδο οργανωμένης προώθησης της Σύρου, από εσάς πότε να περιμένουμε ότι θα θέσετε μία νέα πρόταση;

Π.Κ.: “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Άμεσα θα υπάρξει η υποβολή στα αρμόδια όργανα προτάσεων, όσον αφορά τη σύναψη συνεργασίας με άλλη εταιρεία. Άμεσα. Εντός των επόμενων ημερών”.

  • Από την πλευρά της MTC Group κατέστη σαφές πως ο κ. Μαρτάκης δεν έχει πλέον καμία πρόθεση συνεργασίας από το 2021 και μετά. Άρα, θα αναζητήσετε κάποια άλλη εταιρεία;

Π.Κ.: “Εμείς τους συνεργάτες μας τους τιμούμε. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου που απέστειλε στα τοπικά Μέσα ίσως είναι υπερβολικό ή ίσως εκδόθηκε εν βρασμώ. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μία επικοινωνία και αν κι εκείνος επιθυμεί να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας εφόσον υπάρχουν συνθήκες κανονικότητας, ο Δήμος είναι ανοικτός. Δεν αποκλείει κανέναν. Αν ο κ. Μαρτάκης θέλει να αποκλείσει από το πελατολόγιό του τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι δικό του θέμα. Εμείς πολύ ευγενικά θα επικοινωνήσουμε μαζί του και θα ζητήσουμε να συνεχίσουμε την όποια συνεργασία είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αν εκείνος δεν θέλει είναι προσωπικό θέμα του.

Από την πλευρά μου, εξήγησα πως δεν είναι μία απόφαση επί προσωπικού, αλλά είναι απόφαση των καιρών. Είναι επαγγελματίας και νομίζω καταλαβαίνει ότι ο κάθε φορέας, όπως είναι ο Δήμος που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο νησί, οφείλει να κοιτάξει το καλύτερο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Δεν είναι μία απόφαση στοχοποίησης κάποιου. Δεν έχουμε μένος εναντίον ορισμένων όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν”.