Ομόφωνο ψήφισμα από τα αιρετά μέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν

Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ν. Λειβαδάρας: Ιδιαίτερη η σχέση της Σύρου με την Αρμενία εδώ και πολλά χρόνια

Με αλληλέγγυα συναισθήματα προς τον δοκιμαζόμενο και βαθιά πληγωμένο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ στέκεται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα αιρετά μέλη του οποίου ομόφωνα εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης προς την Αρμενία με φόντο την απρόκλητη επίθεση που δέχεται από πλευράς Αζερμπαϊτζάν.

Το ψήφισμα εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ενώ θα πρέπει να τονισθεί πως, σχετικό αίτημα υπήρξε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρο Ραουζαίο προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της στενής σχέσης της Σύρου με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από το οποίο επί 22 έτη φιλοξενούνταν στο νησί, μικρά παιδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρακάτω ακολουθεί το ψήφισμα όπως συντάχθηκε και αναγνώστηκε από τον κ. Λειβαδάρα προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και το υπόμνημα που αναγνώστηκε έξω από την Τουρκική Πρεσβεία της Ελλάδος και προωθήθηκε στον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής προ ημερών, με θέμα την πορεία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Αρτσάχ και υπογράφουν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας.

Σεβασμός στα δικαιώματα των λαών

Αυτούσιο το ψήφισμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει ως εξής: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στέκει αλληλέγγυο και με σεβασμό απέναντι στον δοκιμαζόμενο Αρμενικό λαό με τον οποίον μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας που προκύπτουν από το γεγονός ότι Έλληνες και Αρμένιοι κατά τη Βυζαντινή περίοδο εκδιώχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων η οποία συνετελέστηκε το 1915 ενώ αντίστοιχα η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή κι ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς ενώ παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Αρμενία.

Ιδιαιτέρως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διατηρούσε ουσιαστικούς και άρρηκτους δεσμούς φιλίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς επί 22 συναπτά έτη, αρχής γενομένης από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και Φορέων, αλλά και επιχειρήσεων και κατοίκων της Σύρου φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πλειοψηφία τους ορφανά εξαιτίας των συγκρούσεων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να περάσουν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς στο νησί μας και να “διαφημίσουν” τον ελληνικό πολιτισμό.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο πρώτον καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών που δηλώνουν βαθιά την πεποίθηση πως η επίλυση κάθε κρίσης είναι δυνατή μόνο μέσα από τον διάλογο στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου με τη χρήση ειρηνικών μέσων και όχι με την απειλή των όπλων.

Δεύτερον αποδοκιμάζει απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

Τρίτον εκφράζει την προσήλωσή του στο σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα όλων των λαών”.

Αρμενική Νεολαία Ελλάδας και Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

Την 27η Σεπτεμβρίου 2020, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σε μια κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησαν προσπάθεια εισβολής στη Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), πραγματοποιώντας ένοπλες επιθέσεις από βορρά και νότο, βάλλοντας συγχρόνως με πυραύλους την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις, με στόχο τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε απροκάλυπτα η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, με την ενίσχυση της πρώτης γραμμής του μετώπου των Αζέρων με σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, αλλά και μισθοφόρους τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από την Συρία.

18 ημέρες μετά, η τουρκοαζερική επιθετικότητα ενάντια στο Αρτσάχ και την Αρμενία συνεχίζεται, παραβιάζοντας την συμφωνηθείσα εκεχειρία και ενώ πυκνώνουν οι πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι τρεις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ -Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ- καταδίκασαν την κλιμάκωση των επιθέσεων και ζήτησαν τον τερματισμό της βίας. Δυστυχώς όμως εξακολουθούμε να παραμένουμε θεατές σε μια πάγια συλλογική θέση της διεθνούς κοινότητας, που καταδικάζει μεν, αλλά εμπράκτως αδιαφορεί για το δυσανάλογο κόστος των επιθέσεων της τουρκοαζερικής σύμπραξης. Είναι η ίδια αδιαφορία της οποίας γινόμαστε θεατές, όσο η Τουρκία προκαλεί σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Οι προσπάθειες εισβολής στο Αρτσάχ συνεχίζονται, ενώ ο αρμενικός στρατός αμύνεται ηρωϊκά. Είναι αποδεδειγμένη η χρήση απαγορευμένων όπλων, με βόμβες διασποράς και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, με θύματα ακόμα και μικρά παιδιά. Έχουν πληγεί νοσοκομεία, σχολεία, ζωτικές υποδομές, έχει βομβαρδιστεί ο μητροπολιτικός ναός του Σωτήρος στο Σουσί, καθώς και άλλες εκκλησίες σε διαφορετικές πόλεις, έχουν καταστραφεί υγειονομικές υπηρεσίες από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Άγκυρα και Μπακού διαπράττουν εγκλήματα στο Αρτσάχ, που δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. Οι βάρβαρες ενέργειες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως της Σύμβασης της Γενεύης, σχετικά με την προστασία των αμάχων και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Η τριπλή συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-τρομοκρατών απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο.

Υπό αυτές τις επιδεινούμενες συνθήκες, η διεθνής αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ είναι ένα αποτελεσματικό και δίκαιο βήμα, που θα τερματίσει τα εγκλήματα κατά του ειρηνικού πληθυσμού του Αρτσάχ και θα προστατέψει τα δικαιώματα του. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η διαδικασία της διεθνούς αναγνώρισης, τόσο νωρίτερα θα διασφαλιστεί στην περιοχή η πολυαναμενόμενη και διαρκής ειρήνη.

α. Καλούμε το αδελφό ελληνικό κράτος και σύσσωμο τον ελληνικό λαό να σταθεί για άλλη μια φορά δίπλα μας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του λαού μας, στηρίζοντας και αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

β. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τις επιθέσεις και τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, ενάντια στον αρμενικό πληθυσμό του Αρτσάχ.