Δόθηκε 6μηνη παράταση για να γίνει ο διαγωνισμός μέσω του οποίου θα προκύψει η λειτουργία γραφείου για προσέλκυση επενδυτών στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στενά περιθώρια για τον μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων

Τέλος του 2021 λήγει το Πρόγραμμα Ειδικού Αναπτυξιακού Σκοπού, στο οποίο είναι ενταγμένη η ανωτέρω πράξη

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση της πράξης με τίτλο “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης των Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου” δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, ώστε η αρμόδια εταιρεία να προετοιμάσει τον μεγάλο διαγωνισμό που απαιτείται για τη δημιουργία ενός γραφείου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα αναλάβει την υπόθεση της προσέλκυσης επενδύσεων στον τόπο.

Η ανωτέρω πράξη που είναι ενταγμένη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου, προήλθε από ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, προκειμένου στο νησί να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Συγκεκριμένα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Γιώργου Μαραγκού, ο Δήμος προχώρησε (Ιούλιος 2019) στη σύναψη δύο συμβάσεων για να αποκτήσει ο Δήμος αρχικά τρεις φακέλους που θα περιλαμβάνουν προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, αλλά στη συνέχεια κι έναν μηχανισμό, δηλαδή ένα γραφείο που θα αναλάβει την προώθηση της Σύρου σε Ελλάδα και κυρίως σε εξωτερικό, προβάλλοντας ένα ελκυστικό προφίλ της πρωτεύουσας των Κυλάδων προς επενδυτές.

Βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων, ο Δήμος πλέον έχει στη διάθεσή του τα παραδοτέα της πρώτης σύμβασης, δηλαδή τους τρεις φακέλους με τις επενδυτικές προτάσεις, ωστόσο εκκρεμεί το βασικό βήμα της δημιουργίας του γραφείου.

Για τη συγκεκριμένη υποχρέωση, στην τελευταία συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποφάσισε να προχωρήσει σε 6μηνη παράταση της δεύτερης σύμβασης, δηλαδή μέχρι και την 31η/3/2021, ώστε η εταιρεία να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης του αναγκαίου διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα βρεθεί εταιρεία που θα προωθήσει κατάλληλα το νησί. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο, από το οποίο θα αποδειχθεί στο μέλλον αν η Σύρος θα ωφεληθεί.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως έντονη ανησυχία γεννάται για το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου καθώς το Ειδικό Πρόγραμμα Αναπτυξιακού Σκοπού πήρε παράταση μέχρι και το τέλος του 2021, ωστόσο, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο, έρχεται στο προσκήνιο η αγωνία για την έγκαιρη σύναψη της απαραίτητης σύμβασης με νέα εταιρεία που θα πρέπει να “στήσει” γραφείο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ακόμη, αν και το συγκεκριμένο γραφείο προβλέπεται να λειτουργήσει για δύο έτη, αν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός πως το Ειδικό Πρόγραμμα Αναπτυξιακού Σκοπού θα είναι ενεργό μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς, γίνεται αντιληπτό πως μάλλον, η λειτουργία του γραφείου δεν θα υπερβεί μετά βίας το ένα έτος.

Για τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται να υπάρξει ή να ζητηθεί ενημέρωση στο πλαίσιο επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να γίνει απόλυτα σαφές στην τοπική κοινωνία τί μπορεί να προσδοκά μέσω της συγκεκριμένης πράξης.

Αγωνία για το Ειδικό Πρόγραμμα Αναπτυξιακού Σκοπού

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά για την πορεία του, πρέπει να υπογραμμισθεί πως συνολικά το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού έχει αβέβαιη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού έληγε τέλος του 2020, κάτι που πρακτικά σήμαινε πως το σύνολο των έργων που είναι ενταγμένα σε αυτό, - όπως μεταξύ άλλων και το Γεωπάρκο στη Σύρο – θα έμεναν χωρίς ολοκλήρωση. Δηλαδή, ακόμη και τα έργα που ήταν ενεργά, δεν θα ήταν εφικτό να υλοποιηθούν στο σύνολό τους μέχρι και τέλος του Δεκεμβρίου 2020.

Θετική εξέλιξη υπήρξε το γεγονός πως μετά από πολλές προσπάθειες διαφόρων πλευρών σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, εκδόθηκε μία υπουργική απόφαση με την οποία δινόταν παράταση του Προγράμματος Ειδικού Σκοπού μέχρι και το τέλος του 2021.

Αναφορικά με την περίπτωση της Σύρου, καθίσταται σαφές πως, θα πρέπει να μην καθυστερήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες σχετικά με τον μηχανισμό ενθάρρυνσης και υποστήριξης επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθεί το γραφείο, όπως προβλέπεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κύριο έργο της πρώτης σύμβασης για την κατάθεση προτάσεων για επενδύσεις στη Σύρο, έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο και πλέον, στη διάρκεια της 6μηνης παράτασης που έδωσε η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να “τρέξουν” οι ενέργειες της εταιρείας για τον μεγάλο διαγωνισμό.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως για τη συγκεκριμένη πράξη, η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ανερχόταν σε 400 χιλ. ευρώ.

Tρεις ολοκληρωμένοι επενδυτικοί φάκελοι

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ο Δήμος έχει στη διάθεσή του τρεις επενδυτικούς φακέλους, στο πλαίσιο της πρώτης σύμβασης, η οποία μεριμνούσε και για την αξιολόγηση των προοπτικών της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επενδύσεις στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης & Υποστήριξης των Επενδύσεων & της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”, που έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ), με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν επισημανθεί παλαιότερα, αλλά και αναφέρονταν στη σχετική διακήρυξη για την προώθηση της πράξης, ουσιαστικά “Η ανωτέρω δράση έχει σαν στόχο την ενθάρρυνση, υποστήριξη των επενδύσεων και την ανάδειξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης σε τομείς που το νησί της Σύρου διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο Τουρισμός, η Αξιοποίηση Ακινήτων, η Τεχνολογία, οι Υποδομές και οι Κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος”.

Διευκρινιζόταν δε, πως, “Οι τομείς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου για τα επόμενα χρόνια, εφόσον αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, πάντα με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις, και με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη του τόπου”.

Ζουμ στις δυνατότητες της Σύρου για ανάπτυξη επενδύσεων

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου έπρεπε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες και αποσκοπούν: α. στην προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων, καινοτόμων, δυναμικών, επίδοξων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Σύρο επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την οικονομία του νησιού, β. στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γ. στην προβολή της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού προς τις νέες, καινοτόμες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, δ. στη μέγιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης στη Σύρο, ιδιαίτερα στους προαναφερόμενους τομείς.

Κατά την αρχική φάση του έργου, παρασχέθηκαν “υπηρεσίες αξιολόγησης των προοπτικών της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας” ενώ στην ανωτέρω αξιολόγηση “πρέπει να καταγράφεται και να αναλύεται το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, οι βασικοί stakeholders, τα κριτήρια επιλογής επενδυτικών προορισμών από υποψηφίους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, και η θέση της Σύρου στο περιβάλλον αυτό (ανάλυση SWOT, παρούσα κατάσταση, προοπτικές, κλάδοι και τομείς της τοπικής οικονομίας με ενδιαφέρον για διεθνείς επενδυτικούς οίκους, στρατηγική τοποθέτησης της Σύρου στον παγκόσμιο χάρτη των επενδυτικών προορισμών)”.

Βάσει και των εν λόγω συμπερασμάτων από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, έχουν παραχθεί τρεις ολοκληρωμένοι επενδυτικοί φάκελοι, με εξειδίκευση σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομία.

Μηχανισμός – γραφείο εντός του Δήμου

Όσον αφορά τη λειτουργία του γραφείου υποστήριξης επενδύσεων στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, το οποίο – όπως επανειλημμένως προαναφέρθηκε – θα προκύψει μετά τον μεγάλο διαγωνισμό που θα ετοιμάσει η αρμόδια εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος, θα έχει συγκεκριμένο έργο να παράξει.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται και αναφέρονταν ρητά στη διακήρυξη, “Σε χώρο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, θα εγκατασταθεί ο Μηχανισμός Προσέλκυσης και Υποστήριξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Επενδυτών. Ο Μηχανισμός, ως φυσικός χώρος, θα εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός για την παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης των δυνητικών επιχειρηματιών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή προβολής των υπηρεσιών του Μηχανισμού που θα περιλαμβάνει μια πολύγλωσση διαδικτυακή πύλη υποδοχής των υποψηφίων επενδυτών, η πρώτη έκδοση εντύπων ενημέρωσης και παρουσιάσεων για τους υποψηφίους επενδυτές, κ.λπ.”.

Επιπλέον, προβλέπεται πως ο Μηχανισμός θα πρέπει να υποστηριχθεί από εμπειρογνώμονες σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο, “οι οποίοι θα επιλεγούν με ανοικτές προσκλήσεις και θα έχουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, χρηματοοικονομικά, επενδυτικά, νομικά, που σχετίζονται με την επενδυτική / επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας”.

Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου και φορείς της Σύρου. Μεγάλος ο όγκος δουλειάς του

Πέραν των ανωτέρω, πρέπει να υπογραμμισθεί πως ο Μηχανισμός θα πρέπει να φέρει εις πέρας ένα άκρως απαιτητικό έργο.

Ως εκ τούτου, πρωταρχικό μέλημα του Μηχανισμού θα είναι “η εγκαθίδρυση σχέσεων διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της δράσης του”.

Επιπλέον, όσον αφορά στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων προώθησης της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, σε αυτές σημειώνεται πως περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: “α. Φιλοξενία υποψηφίων επενδυτών. Θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης από όλο τον κόσμο, με στόχο τη γνωριμία τους με το νησί της Σύρου αλλά και την επιτόπια παρουσίαση σε αυτούς των ευκαιριών που το νησί παρουσιάζει. β. Διεξαγωγή παρουσιάσεων σε επιλεγμένα κοινά – στόχους στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα στελέχη του Μηχανισμού θα προβαίνουν σε ολοκληρωμένες παρουσιάσεις του νησιού ως επενδυτικού προορισμού. γ. Επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό. Ο Μηχανισμός θα διοργανώνει συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων καινοτόμων επιχειρήσεων της Σύρου που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, δυναμισμό και καινοτομία και υποψηφίων επενδυτών / χρηματοδοτών από όλο τον κόσμο. δ Διαφημιστικές καταχωρήσεις. Θα διεξαχθεί οργανωμένη καμπάνια προβολής της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων στον εξειδικευμένο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο”.

Καμπάνια δημοσιότητας των αποτελεσμάτων

Αν και οι χρόνοι για να “τρέξει” και να ολοκληρωθεί η λειτουργία του Μηχανισμού στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και ιδιαιτέρως ασφυκτικοί, ωστόσο, η προσπάθεια από δημοτικής πλευράς συνεχίζεται όπως φαίνεται από τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων (Οικονομική Επιτροπή) και στην τρέχουσα θητεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει στο τέλος της υλοποίησης της πράξης να γνωστοποιηθούν αποτελέσματα προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Άλλωστε όπως προβλεπόταν και στη διακήρυξη σε συνέχεια των αναφορών για το έργο του Μηχανισμού, “στην τελευταία φάση του έργου θα υλοποιηθεί καμπάνια δημοσιότητας των αποτελεσμάτων του έργου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για ειδικά κοινά – στόχους”.