Δεν εκδήλωσε καμία εταιρεία ενδιαφέρον για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του έργου διάσωσης τεσσάρων ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου Ερμούπολης

Άγονη η προσπάθεια εξεύρεσης εξειδικευμένου συμβούλου

Ο Δήμος προχωρά σε παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι 21 Δεκεμβρίου

Απουσία ενδιαφέροντος για την ανάληψη των συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με το έργο της διάσωσης τεσσάρων ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου της Ερμούπολης καταγράφηκε προ τριών ημερών (16/11) από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οπότε και έληξε το χρονικό περιθώριο που είχε προσδιορίσει η Δημοτική Αρχή για τη σοβαρή υπόθεση.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής εκφράζοντας την αγωνία του για την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος, αφού η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης των τεσσάρων μαυσωλείων, απαιτεί απαραιτήτως εξειδικευμένη γνώση από σύμβουλο ή εταιρεία.

Σύμφωνα με προ μηνός ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε προχωρήσει στον διαγωνισμό για την ανάθεση των συμβουλευτικών υπηρεσιών, με σκοπό να καταφέρει να συντηρήσει και να αναδείξει τα ταφικά μνημεία των Πρασσακάκη, Γιαννίκογλου, Γεωργιάδη και Πρώιου, για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 450 χιλ. ευρώ.

Όπως είχε αναφερθεί, καθώς πρόκειται για μνημειακού χαρακτήρα τάφους, η οποιαδήποτε παρέμβαση επί αυτών, πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και από εξειδικευμένους μηχανικούς με εμπειρία, ώστε να διασωθεί το αρχιτεκτονικό κάλλος τους.

Η ανωτέρω εξέλιξη της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οδήγησε τον Δήμο σε νέες κινήσεις, προκειμένου να επιχειρήσει την εξεύρεση γραφείου που θα ενδιαφέρεται αλλά και θα μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο και ιδιαίτερο έργο της διάσωσής τους.

Παράταση προθεσμίας για έναν μήνα

Δεδομένης της αναφοράς του κ. Αληφραγκή στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής περί της αρνητικής εξέλιξης κατά το διάστημα που προσδιόριζε ο συνοπτικός διαγωνισμός, κλήθηκε ο ίδιος να απαντήσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου, προκειμένου να γνωστοποιηθεί πώς θα δρομολογηθεί η υπόθεση των ταφικών μνημείων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Δήμος ως πρώτο βήμα θα παρατείνει την προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, ώστε να κερδίσει χρόνο και να δοθεί περιθώριο για πιθανή εμφάνιση κάποιας εταιρείας ή συμβούλου που θα έχουν εξειδικευμένη γνώση.

“Προχωράμε σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών. Εισηγηθήκαμε να προχωρήσουμε μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Δεν κάνουμε κάποια διαδικασία από την αρχή, απλώς γίνεται παράταση στον χρόνο υποβολής ενδιαφέροντος”.

Κατά συνέπεια, για τον Δήμο ξεκινά ένα δεύτερο διάστημα αναμονής σχετικά με την εμφάνιση κάποιας εταιρείας.

Εναλλακτικά σενάρια μετά τον Δεκέμβρη

Σε συνέχεια των ανωτέρω και καθώς καθίσταται ξεκάθαρο πως η υπόθεση εξεύρεσης συμβούλου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε αν η ανησυχία του προκύπτει σε μεγάλο βαθμό και αν υπάρχει φόβος διαπίστωσης μίας ακόμη άκαρπης διαδικασίας.

“Σαφώς και μας ανησυχεί επειδή είναι πολύ εξειδικευμένο το αντικείμενο” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω όμως, πως, αφού παρέλθει και το δεύτερο διάστημα και στην περίπτωση που είναι άκαρπη ξανά η προσπάθεια, τότε η Τεχνική Υπηρεσία θα θέσει επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια.

“Θα δούμε πώς θα κυλήσει η προσπάθεια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και μετά θα εξετάσουμε ποιες εναλλακτικές επιλογές έχουμε” ανέφερε, κλείνοντας την ενημέρωσή του για το σοβαρό θέμα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις, εξειδίκευση και εμπειρία

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος αναζητά ανάδοχο για το έργο συντήρησης και αποκατάστασης 4 διατηρητέων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης. Η Τεχνική Υπηρεσία δεδομένης της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας των προαναφερθέντων ταφικών μνημείων έχει θέσει σαφείς προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στον εν λόγω διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όσοι οικονομικοί φορείς έχουν νόμιμο δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/16 και το άρθρο 2.2 της διακήρυξης και διαθέτουν: α. Έναν τουλάχιστον μηχανικό (αρχιτέκτονα μηχανικό Π.Ε. ή πολιτικό μηχανικό Π.Ε. ή μηχανικό δομικών έργων Τ.Ε. ή μηχανικό έργων υποδομής Τ.Ε) με επαγγελματική εμπειρία άνω των δέκα ετών και εμπειρία ειδικά σε μελέτες και έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης μνημείων και έργων τέχνης κατά την τελευταία δεκαετία.

β. έναν τουλάχιστον συντηρητή μνημείων ή έργων τέχνης εγγεγραμμένο στα Μητρώα Συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού με ειδίκευση στις εργασίες μαρμάρων με εμπειρία στην συντήρηση μαρμάρινων μνημείων και έργων τέχνης κατά την τελευταία πενταετία.

Ακόμη στη διακήρυξη του διαγωνισμού σημειώνεται πως, η αμοιβή της εν λόγω υπηρεσίας του τεχνικού συμβούλου έχει προεκτιμηθεί στο ποσό των 59.437,80 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η χρηματοδότηση είναι από εθνικούς πόρους μέσω ΠΔΕ.

Ο χρόνος παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα βοηθήσει τον Δήμο να φτάσει μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης προϋπολογισμού 450 χιλ. ευρώ, ανέρχεται σε 24 μήνες και ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως, το έργο του γραφείου που θα αναλάβει, θα ξεκινήσει πρωτίστως από τον έλεγχο και την ωρίμανση των μελετών που έχει εγκεκριμένες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ενώ θα επιβλέψει και το έργο στη φάση της υλοποίησής του, καθώς τέλος, θα βοηθήσει τον Δήμο να εκδώσει και τα απαραίτητα πιστοποιητικά περαίωσής του.