Αναλυτικός απολογισμός πεπραγμένων της Κοινότητας Άνω Σύρου από τον πρόεδρό της, Π. Ραουζαίο

Χρονιά με παρεμβάσεις κόντρα στην πανδημία

Συνεχίζεται απρόσκοπτα το κοινωνικό έργο προς τους ηλικιωμένους κατοίκους του μεσαιωνικού οικισμού, μέσω του Κληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου

Το θετικό στίγμα της επιδίωξε να αφήσει η Κοινότητα Άνω Σύρου σε κάθε περιοχή ευθύνης της, καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της τρέχουσας θητείας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Πέτρος Ραουζαίος στο πλαίσιο απολογιστικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ως πρόεδρος της Κοινότητας μίας περιοχής του νησιού με ιδιαίτερη ιστορία και χαρακτηριστικά, της Άνω Σύρου, καθώς και των περιοχών της Αληθινής, του Κινίου και του Επισκοπειού, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μικρά έργα και παρεμβάσεις που έγιναν σε κάθε μία εξ αυτών, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων.

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για παρεμβάσεις κι εργασίες στο κομμάτι της οδοποιίας, στη φροντίδα των δρόμων όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και στο κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο για έργα υποδομής.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε και στην πορεία του έργου που “πηγάζει” από το κληροδότημα Δον Ιωάννη Στεφάνου, μέσω των εσόδων του οποίου διατηρείται και αναπτύσσεται κοινωνικό έργο προς υποστήριξη των ηλικιωμένων του μεσαιωνικού οικισμού. Όπως εξήγησε η πρόσληψη ενός ιατρού κι ενός νοσηλευτή προσφέρει αξιέπαινο έργο σε δημότες της Άνω Σύρου.

Τέλος, ο κ. Ραουζαίος θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των μελών του ΔΣ της Κοινότητας για τη συνεργασία τους, καθώς και τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, η πλευρά των οποίων ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα των κατοίκων και μεριμνά για την αναζήτηση και υλοποίηση λύσεων.

Τέσσερις περιοχές ευθύνης

Συγκεκριμένα, ο κ. Ραουζαίος μίλησε για τις εργασίες που έγιναν στο πρώτο δωδεκάμηνο της τρέχουσας θητείας, εξηγώντας τη σημασία της υλοποίησης παρεμβάσεων που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν ποιοτικά την καθημερινότητα των δημοτών και των κατοίκων των περιοχών Αληθινής, Άνω Σύρου, Επισκοπειού και Κινίου. Το σύνολο αυτών εστιάζεται σε αναπάντητα μέχρι “χθες” θέματα σε δρόμους κεντρικούς αλλά και μικρές οδούς, στην ανάπτυξη τσιμεντοστρώσεων και ασφαλτοστρώσεων, στην τοποθέτηση καθρεπτών, στην βελτίωση μονοπατιών, στην τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και σε καθαρισμό και διαπλατύνσεις δρόμων.

Τέλος αναφέρθηκε και σε προσπάθειες βελτίωσης του ηλεκτροφωτισμού στο σύνολο των ανωτέρω περιοχών, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για τις ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή της Αληθινής, οι οποίες έγιναν και ορισμένες από τις οποίες δρομολογούνται για το 2021.

Υποδομές και μεγάλα έργα σε συνεννόηση με Δήμο

Από την πλευρά του, ο κ. Ραουζαίος – στο πλαίσιο της συνεργασίας με Δήμο, ΔΕΥΑΣ και Τεχνικές Υπηρεσίες – έκανε αναφορά και στις προσπάθειες βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης όπου απαιτήθηκε, καθώς και για έλεγχο και εκσυγχρονισμό βιολογικών και αντλιοστασίων (πχ. Κίνι), ενώ εξήγησε πως στο πλάνο της Κοινότητας υπήρξε και η μέριμνα για κατασκευή αγωγών απορροής όμβριων υδάτων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αγορά οικοπέδου για parking στο Κίνι, αλλά και στη συντήρηση δημοτικών γκαράζ, όπως όμως και δημοτικών κτιρίων στην Άνω Σύρο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, έκανε λιτή αναφορά και σε χώρο της Λαλακιάς, όπου και διαμορφώθηκαν θέσεις parking μετά από την απομάκρυνση οικοδομικών υλικών ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών σε παραλίες ευθύνης της Κοινότητας, όπως στον Λωτό.

Αναμονή για το γήπεδο της Άνω Σύρου

Όσον αφορά το κλειστό σήμερα λόγω επικινδυνότητας γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου, ο κ. Ραουζαίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση της Κοινότητας αρχικά να ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την ανάπτυξη έργου με σκοπό να διατεθεί αυτό ξανά για ασφαλές παιχνίδι στους ενδιαφερόμενους αθλητές της περιοχής και όχι μόνον, διατηρώντας τον χαρακτήρα του. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του, όταν πληροφορήθηκε – όπως τόνισε – για την αλλαγή της σχετικής πρόθεσης της Περιφερειακής Αρχής, σημειώνοντας πως η αρχική σκέψη της Κοινότητας για ανάπτυξη αθλητικού και πολιτιστικού πολυχώρου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς κονδύλια. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως το ΔΣ θα συζητήσει εκ νέου για το γήπεδο, ενώ μέχρι τότε, υποστηρίζει τη θέση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την εκπόνηση μίας γεωτεχνικής μελέτης προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίον θα είναι ασφαλής ξανά ο χώρος. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, δεν αποκλείει τη μετατροπή του γηπέδου σε χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους (πχ. σύγχρονος παιδότοπος – παιδική χαρά).

Το βλέμμα στραμμένο στην ανάπλαση στο Κίνι

Επίσης, σε αναμονή για την υλοποίηση του σημαντικού έργου στον μώλο του Κινίου βρίσκεται η Κοινότητα, με τον κ. Ραουζαίο να εκφράζει δημοσίως τα συγχαρητήριά του προς το Λιμενικό Ταμείο για τις προσπάθειές του. Σύμφωνα με όσα εξήγησε θα γίνει ανάπλαση στο παραλιακό τμήμα (150 μ) και θα βελτιωθεί λειτουργικά κι αισθητικά η εικόνα στην περιοχή.

Όπως πρόσθεσε, η Κοινότητα στηρίζει πλήρως τη σχετική εξέλιξη, καθώς ο Δήμος θα δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το γραφικό χωριό, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του. Ο ίδιος, ερωτηθείς αν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει το έργο, απάντησε πως κατά πάσα πιθανότητα, εντός του πρώτου διαστήματος του 2021, αφού είναι θέμα χρόνου η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του εργολάβου.

Στήριξη κληροδοτήματος

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο έργο του κληροδοτήματος στο οποίο προεδρεύει και του οποίου τα έσοδα προέρχονται από τα ενοίκια των ΕΛΤΑ Σύρου και της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων.

“Παρά τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα το τρέχον έτος 2020, το Κληροδότημα καταφέρνει να παρέχει αδιάλειπτα και δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη χωρίς να κάνει καμία περικοπή στις βασικές του παροχές δηλαδή στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και στην παροχή κατ΄οίκον πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υπηρεσίες που σήμερα κρίνονται περισσότερο αναγκαίες και σημαντικές από ποτέ” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, σημειώνοντας όμως πως δεδομένης της φορολογίας που υπάρχει – δυστυχώς – το κληροδότημα χάνει ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων του.

“Γι αυτό κάνω δημόσια έκκληση στους ευυπόληπτους συνδημότες μας όσοι μπορούν και επιθυμούν να συνδράμουν στη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του Ιστορικού Κληροδοτήματος κάνοντας την όποια δωρεά επιθυμούν” ανέφερε, γνωστοποιώντας τον λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα: Αριθμός Λογαριασμού: 469/296408–22. ΙΒΑΝ: GR93 0110 4690 0000 4692 9640 822.