Ενέργειες από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από έγγραφο του ΤΕΘΑ

Διεκδικήσεις για απόκτηση κατά κυριότητα 42 στρεμμάτων του στρατοπέδου της Σύρου

Εξελίξεις προς την κατεύθυνση της παραχώρησης κατά κυριότητα 42 στρεμμάτων του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης καταγράφηκαν στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας γνωστοποίησε τις προϋποθέσεις που θέτει η πλευρά του ΤΕΘΑ.

Ο ίδιος ανέγνωσε το σχετικό έγγραφο, με το οποίο η Στρατιωτική Υπηρεσία ζητά από τον Δήμο να ικανοποιήσει τρία βασικά αιτήματα προκειμένου να εκδώσει γνωμάτευση για την αποδέσμευση τμήματος 42 στρεμμάτων και την παραχώρησή του στον Δήμο για αξιοποίηση. 

Οι τρεις προϋποθέσεις για τις οποιες έλαβε θετική απόφαση - κατά πλειοψηφία - το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτομάτως ανέλαβε δέσμευση είναι οι εξής: α. μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το προς αποδέσμευση τμήμα, στο κομμάτι του στρατοπέδου που θα παραμείνει ενεργό, β. μέριμνα για τον ηλεκτροφωτισμό του και γ. κατασκευή νέας περίφραξης. 

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως μετά τα ανωτέρω, θα πρέπει να τροποποιηθεί το ΦΕΚ σχετικά με την πολεοδόμηση, κάτι που θα απαιτήσει χρόνο, ενώ αιρετοί επισήμαναν πως τον τελευταίο λόγο έχει η πολιτκή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου (Εθνικής Άμυνας). 

Το θέμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις "Ανοικτοί Οριζοντες για τη Σύρο", "Πρώτα η Σύρος", "Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου" ενώ καταψήφισαν τα μέλη της παράταξης "Η Σύρος που αξίζουμε". 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.