Άκαρπη η διαγωνιστική διαδικασία για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπως γνωστοποιήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή

Κανένα ενδιαφέρον για το έργο αποκομιδής ανακύκλωσης

Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να βρει τρόπο να εξασφαλίσει ανάδοχο καθώς η τρέχουσα σύμβαση λήγει την 1η Απριλίου

Μη ελκυστικό για τις εταιρείες, ως αποδεικνύεται είναι το έργο της αποκομιδής ανακύκλωσης στη Σύρο, καθώς ο συνοπτικός διαγωνισμός ύψους 67.952 ευρώ που είχε βγάλει στον αέρα ο Δήμος για τα έτη 2021 - 2022, απέβη άκαρπος.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της κατεπείγουσας συζήτησης του θέματος στην χθεσινή συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε ο προβληματισμός και η αγωνία για τις εργασίες αποκομιδής από αρχές Απριλίου, οπότε και λήγει η σημερινή σύμβαση.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί με σχετικά ρεπορτάζ, μέχρι πρότινος και πριν την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, ο διαγωνισμός για την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών έβγαινε μαζί με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, ωστόσο, μετά τη δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, στον οποίον πέρασε η δεύτερη αρμοδιότητα, ο διαγωνισμός δεν είναι ενιαίος.

Γ. Πιταούλης: Άμεσα θα κάνουμε την επόμενη ενέργειά μας

Ειδικότερα, για την άγονη πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης εξήγησε πως, “προχωράμε στην έγκριση του πρακτικού για το διαγωνισμό σχετικά με τις Υπηρεσίες αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών και το θέμα έρχεται ως εξαιρετικά επείγον καθώς η σύμβαση που υπάρχει λήγει την 1η Απριλίου και απομένει σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την ανάληψη νέου αναδόχου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, δυστυχώς δεν εκδηλώθηκε καμία προσφορά και ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξετάσει τίνι τρόπω θα προχωρήσει προκειμένου να εξασφαλίσει εργολαβία.

“Δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, οπότε θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα κινηθούμε καθώς τα περιθώρια είναι ήδη στενά” συμπλήρωσε ο Γιάννης Πιταούλης, γνωστοποιώντας παράλληλα, πως, “Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές. Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Υπηρεσία της Καθαριότητας και με το Τμήμα Προμηθειών για τις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να δούμε τί θα κάνουμε”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε μάλιστα πως, “Σχετικά σύντομα θα πρέπει να κάνουμε την επόμενη ενέργειά μας”.

Aλ. Αθανασίου: Προβληματισμός για εκμετάλλευση ανακυκλώσιμων και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων

Σε σχολιασμό της κατάστασης που διαμορφώνεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με φόντο τα παραπάνω, προχώρησε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, εξηγώντας πως δύο είναι τα θέματα που κατά τη δική του εμπειρία, θέτουν εμπόδια στην εξέλιξη της διαδικασίας.

“Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Το ένα είναι η εμμονή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ώστε το ΚΔΑΥ να είναι στη Νάξο. Κάτι που τις μεγάλες εταιρείες των Αθηνών που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, δεν τις συμφέρει. Το είχαμε κι εμείς και γι αυτό το αναφέρω” τόνισε, προσθέτοντας ακόμη πως, το δεύτερο θέμα εστιάζεται στον διαχωρισμό των υποθέσεων της διαχείρισης του ΧΥΤΑ και της αποκομιδής.

“Όταν ένας μεγάλος εργολάβος πάρει τη δουλειά της αποκομιδής και του ΧΥΤΑ, ο βασικός στόχος του είναι να επεξεργαστεί και αυτά τα υλικά, που σημαίνει ότι αν η εμμονή της ΕΕΑΑ μείνει για τη Νάξο θα έχουμε θέμα για μειοδότες” συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, “το δεύτερο είναι αυτό το “σπάσιμο” που έχει γίνει τώρα σχετικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ που την έχει ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και ο Δήμος που έχει την αποκομιδή. Φοβάμαι μήπως το κάνουν και λίγο επίτηδες οι εταιρείες και ήθελα να το καταθέσω για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα”.

Η αρμοδιότητα στον Δήμο

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η ανάγκη ανάπτυξης εργολαβίας για την ανακύκλωση, προκύπτει καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει δικά του οχήματα και προσωπικό, την ίδια στιγμή που πλέον η ανακύκλωση μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης περνά στον Δήμο και την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Τα παραπάνω επισημαίνονται και στο περιεχόμενο του σχετικού διαγωνισμού: “Η συλλογή και διάθεση των ανακυκλώσιμων υλικών συνιστούσε μέχρι πρότινος αρμοδιότητα του καταργηθέντος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Με την πρόσφατη κατάργηση του Φορέα η υποχρέωση συλλογής (αποκομιδής) των ανακυκλώσιμων υλικών βαρύνει πλέον το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Οι υπηρεσίες του Δήμου ωστόσο δεν διαθέτουν αφενός το απαιτούμενο απασχολούμενο προσωπικό και αφετέρου τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ασκήσουν την εν λόγω αρμοδιότητα με ίδια μέσα. Για το λόγο αυτό ο Δήμος υποχρεούται στην ανάθεση των συγκεκριμένων εργασιών σε ανάδοχο. Ο ανάδοχος θα προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή α) χαρτί, β) πλαστικό γ) γυαλί, δ) αλουμίνιο, ε) συσκευασίες, στ) μεταλλικές συσκευασίες και ζ) ηλεκτρικές συσκευές”.