«Το θαλάσσιο περιβάλλον άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή στο νησί»
- Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:19
Συναντήσεις με στελέχη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και με εκπροσώπους φορέων του νησιού, είχαν μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Aegean Rebreath, με κύριο μέλημα την συνέχιση και ενίσχυση των δράσεων για τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, με “άξονα” τον Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Σταθμού Συλλογής Θαλασσίων Απορριμμάτων, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Aegean Rebreath, το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Λιμενικό Ταμείο και τον καταργηθέντα πλέον ΦΟΔΣΑ Σύρου.
Πλέον, περίπου έναν χρόνο αργότερα και στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας της Aegean Rebreath με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την συντήρηση και διεύρυνση του δικτύου των σταθμών συλλογής, στελέχη της Aegean Rebreath βρέθηκαν στη Σύρο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και μικροσυντηρήσεις στους κάδους του σταθμού, καθώς επίσης και να συνομιλήσουν, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν από τους τοπικούς φορείς, αναφορικά με τη λειτουργία του για αυτό το έτος.
Εντατικοποίηση των δράσεων ενημέρωσης
Από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο χώρο που βρίσκεται ο Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο Καρνάγιο της Ερμούπολης, βρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Πέτρος Μώτος, καθώς η ανακύκλωση, μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου, η υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος για τα θέματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, κ. Αγγελική Πρίντεζη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία του Σταθμού, ενώ σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην περαιτέρω ενίσχυση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόσο σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, όσο και σε σχολεία.
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στα ζητήματα της ανακύκλωσης, είναι κάτι που θεωρούμε, τόσο ο Δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας, όσο και όλη η δημοτική αρχή, ότι αφορά όλους μας και κυρίως το μέλλον του νησιού και των παιδιών μας που θα μεγαλώσουν σε αυτό. Η θαλάσσια ρύπανση είναι ένα κομμάτι, που μέσω αυτού του σταθμού συλλογής αντιμετωπίζεται οργανωμένα με τη συμβολή κυρίως της ίδιας της αλιευτικής κοινότητας και των ανθρώπων της θάλασσας. Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του σταθμού εδώ και περίπου ένα χρόνο, στόχος μας είναι, σε συνεργασία πάντα με την Aegean Rebreath, να προχωρήσουμε σε εντατικοποίηση των δράσεων ενημέρωσης σχετικά με αυτόν, αλλά και εν γένει τα θαλάσσια απορρίμματα, ξεκινώντας άμεσα, ενδεχομένως και από τον επόμενο μήνα», τόνισε η κ. Πρίντεζη, εξηγώντας ότι έχει κριθεί χρήσιμη η διοργάνωση μίας ψηφιακής ημερίδας, με τη συμμετοχή κυρίως των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων με τα θαλάσσια απορρίμματα φορέων (αλιευτικοί σύλλογοι, ναυτικοί όμιλοι, επιχειρήσεις κλπ) αλλά και όσων επιθυμούν να ενημερωθούν.
Υπογράμμισε δε, ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει μεριμνήσει προκειμένου να προετοιμαστεί, με τις κατάλληλες συνεργασίες, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις υποδομές για δράσεις ανακύκλωσης, οι οποίες σταδιακά γίνονται υποχρεωτικές, βάσει κοινοτικών οδηγιών και εθνικής νομοθεσίας.
Περισσότερες δράσεις σε ακτές, βυθό, σχολεία και κοινωνία
Από την πλευρά του, ο project manager της Aegean Rebreath, κ. Βασίλης Σταμογιάννης, μιλώντας την εφημερίδα, αναφέρθηκε στην επίσκεψη των στελεχών της εταιρείας στη Σύρο, τονίζοντας ότι στάθηκε μία αφορμή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και σημαντικές ανταλλαγές απόψεων με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, αλλά και να εντοπιστούν οι δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων, σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταμογιάννης, «βρεθήκαμε στη Σύρο, προκειμένου να δούμε τον Σταθμό από κοντά, να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, τον φροντίσαμε, κάναμε κάποιες αναγκαίες αλλαγές στις ταμπέλες, Έχουμε συγκεντρώσει αρκετά καλά στοιχεία, αναφορικά με τα υλικά τα οποία συλλέγονται, μεταξύ των οποίων και αρκετά δίχτυα».
Ο ίδιος υποστήριξε, πως «είμαστε θετικοί, ότι μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα ο σταθμός. Με αυτό το στόχο, συνομιλήσαμε με τους αλιείς, οι οποίοι από την πλευρά τους μας είπαν ότι είναι πολύ βοηθητικό το γεγονός ότι υπάρχει σε αυτό το σημείο ο σταθμός ώστε να μπορούν να αποθέτουν τα απορρίμματά τους και ειδικά τα δίχτυα, τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να πετάξουν στα κοινά απορρίμματα, ενώ τώρα που συλλέγονται στο σταθμό, πηγαίνουν προς ανακύκλωση, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως και όλα τα υπόλοιπα υλικά».
Ο κ. Σταμογιάννης υπενθύμισε, πως «όλα τα υλικά που συλλέγονται καταμετρώνται και έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε μία πολύ καλή εικόνα, σχετικά με το τι θα κατέληγε διαφορετικά στη θάλασσα».
«Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και διάλογο με φορείς από το νησί, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου, με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, τον Αντιδήμαρχο, κ. Πέτρο Μώτο, την υπεύθυνη για τα θέματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, κ. Πρίντεζη και τον κ. Σκουλάτο, προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου. Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, ενώ συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε και σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τα θαλάσσια απορρίμματα σε σχολεία του νησιού, δεδομένου ότι το υλικό μας έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας», υπογράμμισε, δηλώνοντας τη βούληση της Aegean Rebreath να επιστρέψει σύντομα στη Σύρο για περισσότερες δράσεις παράκτιων καθαρισμών, αλλά και καταδύσεων για την ανέλκυση θαλάσσιων απορριμμάτων. «Θέλουμε ο κόσμος να μάθει για το εγχείρημα και να το αγκαλιάσει. Σαφώς, αφορά ιδίως τους αλιείς, ωστόσο αφορά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς βελτιώνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον στο νησί δημιουργείται μία αλυσίδα θετικών επιδράσεων που επηρεάζει επίσης θετικά όλους τους τομείς. Το θαλάσσιο περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή στο νησί, τον τουρισμό, την αλιευτική δραστηριότητα».
Όπως επεσήμανε, η συλλογή των απορριμμάτων στον ειδικό σταθμό αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, καθώς γίνεται ενδελεχής καταγραφή τους σε σύγχρονο σύστημα και βάσεις δεδομένων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και ως εκ τούτου, δίνεται η δυνατότητα μελετώντας τα δεδομένα αυτά, να διαμορφώνονται περισσότερο στοχευμένες πολιτικές και δράσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα εποχή με επιβράβευση για την ανακύκλωση
11 Αυγ. 2023 - 6:20 - Σύρος: Κενά στην τήρηση της εργολαβίας για την ανακύκλωση
21 Ιουλ. 2023 - 6:20 - Σύρος: Αιρετός πέταξε “βουνά” ανακύκλωσης στον δρόμο
7 Ιουλ. 2023 - 6:20 - “Συρρίκνωση” των ρευμάτων στην αποκομιδή ανακύκλωσης
17 Οκτ. 2022 - 6:19 - Αυξημένες βάρδιες για ανακύκλωση και καθαριότητα
1 Αυγ. 2022 - 6:20