Έγκριση της μελέτης για την αναβάθμιση της υποδομής στη θέση “Καρνάγιο” στη Σύρο

Έργο βελτιώσεων για το αλιευτικό καταφύγιο της Ερμούπολης

Στόχος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου η λήψη χρηματοδότησης για διαμορφώσεις που θα χαρίσουν μία σύγχρονη εγκατάσταση στους αλιείς
  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:16

Στη λήψη χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LEADER στοχεύει η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να προβεί σε αναγκαίες βελτιώσεις για την υποδομή του αλιευτικού καταφυγίου στο “Καρνάγιο” της Ερμούπολης.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση που δεν έχει δεχθεί εργασίες αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να συνοδεύεται από αρκετά αναπάντητα θέματα που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των αλιέων, οι οποίοι αξιοποιούν το συγκεκριμένο καταφύγιο σκαφών στην Ερμούπολη.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση ενός έργου προϋπολογισμού 124.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ενέκρινε χθες, στη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, την απαιτούμενη μελέτη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας θα αναπτυχθούν επιστρώσεις δαπέδων, θα γίνει κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης και ύδρευσης, ενώ θα βελτιωθεί και ο ηλεκτροφωτισμός της κατά τις βραδινές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η βελτίωση της γενικότερης εικόνας και κατάστασης του καταφυγίου αποτελεί αίτημα και των ίδιων των αλιέων του νησιού.

Οριοθέτηση του καταφυγίου

Λεπτομερώς αναφέρονται οι εργασίες στην τεχνική έκθεση – μελέτη, οι οποίες θα αφορούν αρχικά και στην οριοθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο σήμερα, μοιάζει να είναι συνέχεια του δρόμου που γειτνιάζει με τη λιμενική εγκατάσταση.

Αναλυτικά, στην τεχνική περιγραφή αναφέρονται τα εξής: “Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η επισκευή της ανωδομής του αλιευτικού καταφυγίου καθώς και η κατασκευή δικτύων πυρόσβεσης και ύδρευσης. Οι εργασίες θα συμβάλλουν στη δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων, που θα εξυπηρετήσουν τις σημερινές απαιτήσεις του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ερμούπολης.

Η επίστρωση των δαπέδων αφενός με την κατασκευή αντιολισθητικής επιφάνειας στην ανωδομή και αφετέρου με τη διαμόρφωση πεζοδρομίου, κατά μήκος του μετώπου του κρηπιδώματος, θα δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη διέλευσης των χρηστών και επισκεπτών και θα συμβάλει στον φυσικό διαχωρισμό του καταφυγίου από τον χώρο στάθμευσης οχημάτων και την παραλιακή οδό”.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σχετικά με το καταφύγιο όπως αυτό υφίσταται ως τώρα, “Στη σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει διαχωρισμός των χρήσεων και εγκαταστάσεων στην περιοχή, καθώς το κρηπίδωμα είναι στην ίδια στάθμη με τη δημοτική οδό και αποτελεί χώρο ανεξέλεγκτης και άναρχης στάθμευσης, εγκυμονώντας πολλαπλούς κινδύνους”.

Επιπλέον, τα νέα δίκτυα πυρόσβεσης και ύδρευσης “με την εγκατάσταση του κατάλληλου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (πυροσβεστικές φωλιές κλπ), θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του καταφυγίου”.

Λεπτομέρειες εργασιών

Στο περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης αναφέρονται αναλυτικά και οι λεπτομέρειες στο κομμάτι των επιστρώσεων και του κρηπιδώματος. “Το σύνολο των επιστρώσεων είναι 1.520 τ.μ. το πλάτος στο μέτωπο του κρηπιδώματος, για την οριοθέτηση του κρηπιδώματος από την πλευρά του δρόμου ανέρχεται σε 6,00 m, θα τοποθετηθεί κατά μήκος του μετώπου πρόχυτο κράσπεδο το οποίο θα εγκιβωτιστεί με ρείθρο διαστάσεων 25x25 εκ. από σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20. Συγχρόνως θα κατασκευαστούν ράμπες και όδευση για άτομα με προβλήματα όρασης από έγχρωμες τσιμεντόπλακες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προδιαγραφές.

Το σύνολο των επιστρώσεων των κρηπιδωμάτων θα γίνει με διάστρωση σκυροδέματος κατηγορίας C20/25 οπλισμένου με συνθετικές ίνες και επεξεργασία της επιφάνειάς του, ώστε να είναι αντιολισθητική, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης”.

Δίκτυο πυρόσβεσης και δίκτυο ομβρίων υδάτων

Σαφείς κατευθύνσεις θα δοθούν στον ανάδοχο, αφού πρωτίστως εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και προκύψει ο διαγωνισμός, για το δίκτυο πυρόσβεσης. “Το κεντρικό δίκτυο πυρόσβεσης και ύδρευσης θα κατασκευαστεί από σωλήνα πολυαιθυλενίου διαμέτρου (...), τα δε δευτερεύοντα θα κατασκευαστούν από σωλήνα πολυαιθυλενίου διαφορετικής διαμέτρου, σύμφωνα με το αναλυτικό τιμολόγιο και τα σχέδια της μελέτης. Το δίκτυο θα οδεύσει εντός χάνδακα διαστάσεων 1 μ. βάθους και 1 μ. πλάτους. Στον ίδιο χάνδακα θα οδεύσει και σωλήνας απορροής όμβριων υδάτων. Οι σωλήνες θα εγκιβωτιστούν σε άμμο λατομείου και ο χάνδακας θα αποκατασταθεί με διαβαθμισμένο θραυστό υλικό, υπόβαση, βάση και ασφαλτοτάπητα.

Για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων “θα κατασκευαστούν κατά μήκος του μετώπου σε επιλεγμένα σημεία φρεάτια με χυτοσιδηρή σχάρα”. Διευκρινίζεται μάλιστα πως, “Ο ανάδοχος πριν από την κατασκευή του δικτύου ομβρίων θα υποβάλλει στην Υπηρεσία, τα σημεία που προτείνει να κατασκευαστούν τα φρεάτια υδροσυλλογής, κατόπιν τοπογραφικών και υψομετρικών μετρήσεων. Σε ενδεδειγμένες θέσεις κατά μήκος του κρηπιδώματος θα τοποθετηθούν και οι νέες πυροσβεστικές φωλιές. Κάθε πυροσβεστική φωλιά θα συνδεθεί με το νέο δίκτυο της πυρόσβεσης με κατάλληλη δικλείδα, ώστε να είναι δυνατή η αυτοτελής απομόνωσή της από το συνολικό δίκτυο, με κατάλληλης διαμέτρου δικλείδα θα απομονώνεται κάθε ένα από τα δευτερεύοντα δίκτυα της ύδρευσης”.

Τέλος, εκτός των ανωτέρω επεμβάσεων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων προβλέπεται και η αντικατάσταση των υφιστάμενων ενεργοβόρων προβολέων παλαιάς τεχνολογίας με νέους τύπου led. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο του προβλεπόμενου κόστους ανέρχεται στα 124.000 ευρώ με ΦΠΑ.