Νέες εξελίξεις για την απόκτηση κατά κυριότητα από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, τμήματος του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, έκτασης 42 στρεμμάτων

Θετικό το ΓΕΣ για την παραχώρηση του στρατοπέδου

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε θετική γνωμάτευση για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα και εν γένει μη στρατιωτική χρήση, του προς αποδέσμευση τμήματος, με σκοπό να προωθηθεί η πολεοδόμησή του

Τη σύμφωνη γνώμη του για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου – κατά κυριότητα – προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, για την αξιοποίηση του χώρου, προκειμένου να αναπτυχθεί – σε ένα μεγάλο μέρος του, μελλοντικά – Πανεπιστημιούπολη.

Σε συνέχεια της θετικής στάσης του ΤΕΘΑ για την παραχώρηση 42 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον Δεκέμβριο του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να αποκτήσει τον πολυσυζητημένο χώρο, μέρος του οποίου επιθυμεί να διαθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας γνωστοποίησε τις ανωτέρω εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας πως με έγγραφό του, ο Στρατός πληροφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου 2021 τη δημοτική πλευρά, πως δεν χρειάζεται τμήμα του στρατοπέδου για επιχειρησιακή χρήση κι ως εκ τούτου, ο Δήμος μπορεί να προβεί πλέον στις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης γης, ώστε να πολεοδομηθεί το προς αποδέσμευση τμήμα.

Πράσινο φως” από το ανώτατο όργανο του Στρατού

Δεδομένης της θετικής εξέλιξης που θέλει την ανώτατη ηγεσία του Στρατού να δίνει το “πράσινο φως” για την απόκτηση των 42 στρεμμάτων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Νίκος Λειβαδάρας μιλώντας στην Κοινή Γνώμη μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε τα εξής:

“Έχουμε από το ανώτατο όργανο πλέον, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού τη σύμφωνη γνώμη τους. Είχαμε πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά από τη συμφωνία που είχαμε κάνει με το ΤΕΘΑ ότι αναλαμβάνουμε κάποιες υποχρεώσεις προκειμένου να γίνει η παραχώρηση για το κομμάτι που αφορά το μη ενεργό στρατόπεδο. Πλέον, ήρθε έγγραφο από το ΤΕΘΑ που μου κοινοποιεί τη γνωμάτευση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ)”.

Τονίζοντας πως ο Δήμος περίμενε αυτό το έγγραφο με τη συναίνεση του ΓΕΣ, διευκρίνισε παρακάτω πως, πλέον ο Δήμος οφείλει να μεριμνήσει το ταχύτερο δυνατόν για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του, αναφορικά με τις οποίες ανταποκρίθηκε θετικά ο Στρατός. “Ουσιαστικά το έγγραφο λέει ότι συμφωνεί το ΓΕΣ για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα του τμήματος πλην του ενεργού στρατοπέδου και συναινεί για την αξιοποίησή του, μέσω πολεοδόμησης”. Σύμφωνα με όσα συμπληρώνει ο κ. Λειβαδάρας, “προϋπόθεση γι αυτό είναι ο Δήμος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του όπως τις έλαβε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου”.

Διαδικασίες για την πολεοδόμηση με ειδικό σύμβουλο

Σε αυτό το πλαίσιο, βασικό θέμα που πρέπει να “τρέξει” ο Δήμος, αποτελεί η τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ για τη δυνατότητα πολεοδόμησης του χώρου που θα αποσπαστεί από το τμήμα του ενεργού στρατοπέδου. “Με την τροποποίηση που θα γίνει στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα έχουμε ένα ποσό, το οποίο θα αφορά στην απόκτηση ενός ειδικού συνεργάτη, ο οποίος θα ασχοληθεί ώστε να εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη. Είναι κατανοητό πως θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσεων γης” δήλωσε ο Δήμαρχος, εξηγώντας πως η επιλογή ειδικού συμβούλου, θα βοηθήσει στο να συμπτυχθούν οι χρόνοι ανταπόκρισης του Δήμου.

“Για να επισπεύσουμε τους χρόνους, θα προχωρήσει ο ειδικός συνεργάτης με την Πολεοδομία ώστε να πετύχουμε την αλλαγή χρήσεων γης και να γίνει η ανοικοδόμηση. Αμέσως μόλις τελειώσει αυτό το κομμάτι, θα πρέπει να έχουν τελειώσει και τα έργα για τα οποία εμείς έχουμε δεσμευθεί. Αυτό αναφέρεται ρητά και στο έγγραφό τους” πρόσθεσε ο Νίκος Λειβαδάρας.

Τρεις δεσμεύσεις από τον Δήμο

Συγκεκριμένα, οι τρεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος απέναντι στο ΓΕΣ και το ΤΕΘΑ με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούν στα εξής:

Πρωτίστως, να μεριμνήσει με δική του οικονομική επιβάρυνση (κατ΄ εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας 350 – 400 χιλ. ευρώ) για την μεταφορά των “θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων” που βρίσκονται στο προς αποδέσμευση τμήμα του στρατοπέδου, σε χώρο που θα παραμείνει το ενεργό στρατόπεδο, να φροντίσει για την κατασκευή ειδικής περίφραξης και να υλοποιήσει εργασίες ηλεκτροφωτισμού.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις εν λόγω προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Στρατό για το προς αποδέσμευση κομμάτι, ο Δήμος πρέπει να κάνει τα εξής: “α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, Λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που ευρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης. β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα. γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης)”.