Σύρος: Υπογραφή συμβάσεων για τις δύο πολύ σημαντικές μελέτες

Ενεργειακή αναβάθμιση αφαλάτωσης Ερμούπολης και ολοκλήρωση αποχετευτικού

Στην υπογραφή των συμβάσεων για δύο πολύ σημαντικές μελέτες που αφορούν σε έργα για την αφαλάτωση της Ερμούπολης και για τον βιολογικό των περιοχών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας Σύρου προχώρησαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου με εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. 

Η παρουσίαση των μελετών έγινε στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία παρουσία του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και προέδρων Κοινοτήτων, ενώ συμμετείχαν επίσης, η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Πρίντεζη με χωρική αρμοδιότητα την Ποσειδωνία, καθώς και ο Διευθυντης της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος. 

Αναλυτικά η παρουσίαση αφορούσε τις παρακάτω μελέτες: 

  1. Μελέτη βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης, ποσού 370.940€

  2. Μελέτη συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας Σύρου, ποσού 312.411€

​Μετά την εκπόνηση των ανωτέρω μελετών, θα προσδιοριστούν λεπτομερώς τα έργα που θα ακολουθήσουν τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του αποχετευτικού σε όλο το  νησί της Σύρου, καθώς και την αναβάθμιση της λειτουργίας της αφαλάτωσης. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ και χρονοδιαγράμματα στην έντυπη έκδοση της Κοινής Γνώμης.

Ομιλία Ανδρέα Γιαλόγλου

Αξιότιμοι,

Οι συνθήκες της πανδημίας δεν μας επιτρέπουν να μοιραστούμε αυτή τη σημαντική στιγμή δια ζώσης με όσους συμπολίτες μας θα το επιθυμούσαν. Πιστεύω όμως ότι οι εκλεκτοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα την αποτυπώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από τη στιγμή που ο Δήμαρχος μου έκανε την τιμή να με ορίσει πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, κινηθήκαμε από κοινού το Διοικητικό Συμβούλιο με το Γενικό Διευθυντή και τα Στελέχη της Επιχείρησης με κοινό όραμα και σχεδιασμό, ο οποίος πέρα από την εξυπηρέτηση των καθημερινών ζητημάτων που ανακύπτουν, περιλαμβάνει δράσεις που θα μας οδηγήσουν σταδιακά στη νέα εποχή της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΔΕΥΑΣ υλοποιεί ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα με πόρους που έχει ήδη εξασφαλίσει αξιοποιώντας με ιδιαίτερη επιτυχία όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα (Ευρωπαϊκά και Εθνικά).

Βασικοί στόχοι του επενδυτικού αυτού προγράμματος είναι:
H επέκταση του δικτύου αποχέτευσης προκειμένου να καλύψει όλους τους οικισμούς που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν αντίστοιχες Εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων και παράλληλα δίκτυα ύδρευσης έτσι ώστε τα επεξεργασμένα λύματα να επιστρέφονται στις περιοχές προέλευσης ως νερό άρδευσης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια σημαντική περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση των Χωριών του νησιού με παράλληλη εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Τα έργα που υπηρετούν το στόχο αυτό είναι:
Το έργο με τίτλο «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου Α’ Φάση» Π/Υ 2.358.950 € με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι που εκτελείται ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 και το αμέσως επόμενο υπογράφεται η σύμβαση για τη Β’ φάση του εν λόγω έργου με Π/Υ δημοπράτησης 5.500.000 € που εξασφαλίσαμε από το ΠΔΕ με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με το οποίο θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές της Βάρης, της Αζολίμνου και του Μέγα Γυαλού. Παράλληλα εκτελείται από τον Ιούνιο του 2020 το  Έργο με τίτλο «ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟ.ΚΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ» με σύμβαση ποσού 1.441.477,43 € το οποίο αποτελεί την αναγκαία υποδομή για την επεξεργασία των λυμάτων από τα παραπάνω αναφερόμενα δίκτυα.
Για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού στόχου που έχουμε θέσει απομένουν τα αποχετευτικά δίκτυα των περιοχών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας καθώς επίσης και η κατασκευή της απαραίτητης Μονάδας Επεξεργασίας.

Η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης εξασφαλίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο και σήμερα υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση, σε χρόνο ρεκόρ για τι διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς. Επιπλέον έχει εξευρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο το οποίο θα περιέλθει στην κυριότητα της ΔΕΥΑΣ τις επόμενες μέρες κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη, για την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας των λυμάτων τα οποία με ανάλογο τρόπο όπως στην περίπτωση της Βάρης θα μετατρέπονται σε νερό άρδευσης που θα κατευθύνεται στις καλλιέργειες της περιοχής.
Η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών διαχείρισης υδάτων και λυμάτων με στόχο αφενός τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αφετέρου την εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου έτσι ώστε το όφελος που θα προκύψει να μεταβιβαστεί στους πολίτες. Τα έργα που εξυπηρετούν αυτό το στόχο είναι :
H «Προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού μείωσης διαρροών και βελτίωσης πόσιμου νερού Σύρου» (1.166.964 €) που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, η «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα λυμάτων της ΔΕΥΑ Σύρου» Π/Υ 1.184.386 € που έχει υποβληθεί και αναμένεται η ένταξή του στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και η «Μελέτη βελτίωσης επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης» τη σύμβαση της οποίας υπογράφουμε σήμερα. 

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό τεχνοκρατικό επίπεδο και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει η Επιχείρηση και το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στην τρέχουσα δημοτική θητεία θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την υλοποίηση και των 2 αυτών φιλόδοξων στόχων.