Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχολιάζει το σενάριο που έθεσε επί τάπητος το Υπουργείο Οικονομικών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναφορικά με ανείσπρακτες οφειλές ετών

Λογιστικό “τρικ” η είσπραξη οφειλών προς Δήμους μέσω ΑΑΔΕ

Επισημαίνει την πολυπλοκότητα μίας τέτοιας ενέργειας στην πράξη

Για σχέδιο επί χάρτου και χωρίς άμεση πρακτική εφαρμογή κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης αναφερόμενος στο σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το “πέρασμα” των οφειλών προς τους Δήμους, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με σκοπό την είσπραξή τους, με φόντο τις πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας προβαίνοντας σε έναν δημοσιονομικό απολογισμό και μία αποτίμηση της κατάστασης δεδομένης και της πανδημίας, υποστήριξε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η σκέψη για είσπραξη των οφειλών προς τους Δήμους από την ΑΑΔΕ, με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων τους. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες εσόδων εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, τονίζοντας πως το κράτος οφείλει να βρει τρόπο – αποτελεσματικό – προκειμένου να ενισχύσει τους Δήμους. Κρίνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διεκδίκησης των ανείσπρακτων ποσών μέχρι σήμερα που διατηρούνται προς τους ΟΤΑ της χώρας, ο κ. Σκυλακάκης προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Επί αυτών, ρωτήθηκε να σχολιάσει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εξήγησε πως η μεταφορά των συγκεκριμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ, δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για χρήματα που ήδη έχουν διεκδικήσει με κάθε τρόπο οι Δήμοι.

Υποστήριξε δε, πως, πίσω από τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη διακρίνει ένα “λογιστικό “τρικ”” του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να φανούν αυξημένα τα έσοδα των Δήμων, δεδομένης της πανδημίας που βάζει τους Δήμους σε δρόμο αυξημένων δαπανών.

Θ. Σκυλακάκης: Η αδυναμία είσπραξης, βλάπτει τα έσοδα

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών μιλώντας για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το κομμάτι της ενίσχυσης των εσόδων των Δήμων, υπήρξε συγκεκριμένος σχετικά με ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται. “Σε αυτό το θέμα έχουμε τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Το ένα είναι οι Δήμοι να μπορέσουν οι ίδιοι αποτελεσματικά, στα πλαίσια και της αυτονομίας τους, όπως ξέρετε έχω υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δήμαρχος, για πολλά χρόνια, τέσσερα χρόνια, και έχω μία εικόνα πολύ καλή των οικονομικών. Πρέπει να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδά της να τα εισπράττει, και εκεί ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κάποια έσοδα που είναι δύσκολο στους Δήμους να τα εισπράττουν με αποτελεσματικότητα, ως εισπρακτικό μηχανισμό αυστηρά, με δεδομένο ιδίως ότι όσο πιο αδύναμος είναι ο Δήμος και όσο πιο αδύναμη είναι η δυνατότητά του να εισπράττει έσοδα, αυτό βλάπτει στην πραγματικότητα και αδικεί και τους ίδιους τους δημότες.”.

Γ. Πιταούλης: Έγιναν προσπάθειες να εισπραχθούν και ήταν άκαρπες

Επί των ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης υπήρξε σαφής. “Βλέπω πως προσπαθούν με κάποιον τρόπο – κι αυτό φαίνεται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του κράτους – να ενισχυθούν τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στοχεύοντας σε οφειλές παλαιότερων οικονομικών ετών που έχουν δημιουργηθεί για όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και προσπαθώντας να ενισχύσουν τα έσοδα των Δήμων, θεωρούν ότι η μεταφορά των οφειλών αυτών στην ΑΑΔΕ για την είσπραξή τους θα μπορέσει να αποδώσει περαιτέρω στους Δήμους και ειδικά στους μικρότερους Δήμους που μπορεί να μην έχουν την τεχνογνωσία και τον κόσμο να “κυνηγήσουν” όλες αυτές τις οφειλές” παρατήρησε αρχικά, διατυπώνοντας στη συνέχεια την προσωπική εκτίμησή του, πως κάτι τέτοιο, δεν θα είναι εφικτό εύκολα.

“Στην πράξη εκτιμώ προσωπικά πως κάτι τέτοιο πιθανότατα δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα γιατί πολλές οφειλές έρχονται από αρκετά παλαιότερα χρόνια και εφόσον δεν μπόρεσαν να εισπραχθούν παλαιότερα, πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να εισπραχθούν.

Βλέποντας κάποιες προβλέψεις για είσπραξη κάποιων εσόδων να φθάνει στο 50%, ξέρω ότι αυτές έρχονται από αρκετά παλαιότερα”.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως, από την πλευρά των Δήμων έχουν γίνει προσπάθειες είσπραξής τους, ωστόσο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. “Πιθανότατα έχουν ασκηθεί και από τους Δήμους όλα τα μέσα που έχουν τη δυνατότητα όπως την στέρηση της φορολογικής ενημερότητας, το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών, ή κάποιος να μην μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητο αν τυχόν διατηρεί οφειλές σε έναν Δήμο. Όλες αυτές οι οφειλές δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες είσπραξης” επανέλαβε, λέγοντας ακόμη πως, “το ίδιο ισχύει και για το κράτος”.

“Μεταφέρονται αρκετά ληξιπρόθεσμα από χρονιά σε χρονιά, χωρίς να υπάρχει είσπραξη. Αυτά μεταφέρονται σαν οφειλή στο κράτος, αλλά δεν έχουν καταφέρει να εισπραχθούν” υπογράμμισε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Άρα, αν οι δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει αρκετά”.

Τέχνασμα για να φανούν υψηλότερα τα έσοδα των Δήμων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιάννης Πιταούλης σημείωσε πως η αναφορά του κ. Σκυλακάκη μπορεί να κρύβει ένα τέχνασμα ώστε να φανούν τα έσοδα των Δήμων υψηλά, δεδομένων των αναγκών που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

“Ίσως να πρόκειται για ένα τρικ λογιστικό. Ίσως είναι λίγο βαριά η κουβέντα που λέω. Όμως ίσως προσπαθούν να κάνουν ένα τέχνασμα ώστε να εμφανίσουν τα έσοδα των Δήμων συνολικά υψηλότερα, ώστε να φανεί ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες που υπάρχουν λόγω πανδημίας” σχολίασε, υποστηρίζοντας ακόμη μάλιστα και την παρατήρηση του υπεύθυνου της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ ότι οι Δήμοι δεν θα γίνουν φοροεισπρακτικός μηχανισμός της κυβέρνησης. “Οι Δήμοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να μοιράζει φοροελαφρύνσεις – και καλά κάνει και από την άλλη πλευρά να απαιτεί από τους Δήμους την αύξηση του φορολογικού βάρους και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών” τόνισε ο κ. Πιταούλης, μιλώντας τέλος και για νομοθετική και τεχνική πολυπλοκότητα όσον αφορά την εφαρμογή αυτής της πρότασης.

“Ένα τέτοιο εγχείρημα έχει αρκετές δυσκολίες. Μία από αυτές είναι και το νομικό καθεστώς που διέπει τα έσοδα των Δήμων και το τεχνικό μέρος. Πώς θα μπορέσει τόσο άμεσα όταν κάτι δεν έχει γίνει τόσα χρόνια; Θα ήταν καλό να υλοποιηθεί αλλά στη φάση που είμαστε μοιάζει περισσότερο σαν ένα λογιστικό τρικ για τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά σαν κάτι που θα μπορέσει να υλοποιηθεί” δήλωσε κατηγορηματικά.

Τέλος, ερωτηθείς αν με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα ποσά μέσω των ΚΑΠ που έρχονται στους Δήμους, ο κ. Πιταούλης υπήρξε ξεκάθαρος. “Αυτό δεν νομίζω να γίνεται τόσο εύκολα. Όταν μάλιστα τα έσοδα είναι τα ίδια ή μειώνονται και οι δαπάνες αυξάνονται.

Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ελέγχουμε συνέχεια. Γιατί σήμερα μπορεί να είμαστε καλά, όμως αύριο αν παρουσιάζονται ανάγκες πρέπει να μπορείς να τις καλύπτεις”.