Υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης του έργου επισκευής και συντήρησης του κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας»

Ξεκινά το έργο επισκευής του κολυμβητηρίου

Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και για το έργο της επισκευής και συντήρησης του κολυμβητηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας».

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την επισκευή της Α’ και Β’ Κλειστής Αίθουσας του ΑΚΔΕ με τις αναδόχους εταιρείες, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προχώρησε στην οριστικοποίηση της ανάθεσης του έργου επισκευής και για το χώρο του κολυμβητηρίου.

Για το συγκεκριμένο έργο, τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί με το Δήμο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 169.688 ευρώ, σύμφωνα με την προσφορά που είχε καταθέσει ο ανάδοχος.

Παρ’ όλο που το έργο είχε χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2021, η διαδικασία των ενστάσεων που προηγήθηκε της οριστικοποίησης του αναδόχου, οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση το έργο, το οποίο ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα εντός των επόμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται επιπλέον, ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 600.000 ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η εγκατάσταση θόλου στο κολυμβητήριο, με στόχο την παράταση της λειτουργίας του μέσα στο έτος.

Χρόνια έλλειψη συντήρησης οδήγησε σε πολλαπλά προβλήματα

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη η οποία δόθηκε δωρεάν στο Δήμο και έχει εκπονηθεί, έπειτα από πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, που αποτελεί και τον κύριο χρήστη της εγκατάστασης, το κολυμβητήριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε λειτουργεί χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές και μεγάλης κλίμακας εργασίες συντήρησης.

Προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη, ελήφθησαν υπόψιν οι παρατηρήσεις και προτάσεις της αν. προϊστάμενης του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές και χρηστικές συναντήσεις με το εργαζόμενο προσωπικό των εγκαταστάσεων, προκειμένου να ενημερωθεί ο μελετητής για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην καθημερινή διαχείριση της υποδομής. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και επιμελής έλεγχος των εγκαταστάσεων με τους υπεύθυνους συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Από τις ανωτέρω επισκέψεις και τον ενδελεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων κατέστη εμφανής στους μελετητές η χρόνια έλλειψη συστηματικής συντήρησης και οι επιπτώσεις της στις εγκαταστάσεις. Η κύρια αιτία που συνέτεινε σ’ αυτό, όπως αναφέρει ο μελετητής, οφείλεται στην απουσία κρατικών χρηματοδοτήσεων ακόμα και για την συντήρηση βασικών εγκαταστάσεων (σχολεία , νοσοκομεία κλπ) την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία περιήλθε ολόκληρη η χώρα. Συνέπεια της έλλειψης πόρων και της αναγκαιότητας εξορθολογισμού εσόδων – εξόδων και κρατικών δαπανών ήταν η δραματική μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η διάθεση ελάχιστων και πλήρως αναγκαίων πόρων.

Επισημαίνεται δε, ότι στη μελέτη δόθηκε πρωτεύον βάρος στην αποκατάσταση των οικοδομικών κυρίως προβλημάτων αλλά και των απολύτως αναγκαίων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, διότι κρίθηκε ότι η άμεση αποκατάστασή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας και των υπολοίπων κτιριακών και Η/Μ εγκαταστάσεων.

Οι εργασίες που προβλέπονται για την αναβάθμιση του κολυμβητηρίου

Κατόπιν των ανωτέρω, η μελέτη προβλέπει την εκπόνηση εργασιών συντήρησης, επισκευής, βελτίωσης και αναβάθμισης, σε τέσσερις άξονες, δηλαδή σε εργασίες που αφορούν στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), στους χώρους των αποδυτηρίων, στις κερκίδες και στους υπόλοιπους χώρους, όπως περιγράφονται αναλυτικότερα παρακάτω.

1. Κολυμβητικές δεξαμενές και συνοδές εγκαταστάσεις:

  • Αντικατάσταση σιδηρογωνιάς σχάρας καναλιού υπερχείλισης με νέες από γαλβανισμένο εργοστασιακά χάλυβα
  • Αντικατάσταση ρηγματωμένων πλακιδίων στα επιχείλια της πισίνας
  • Αποκατάσταση καθιζήσεων περιβάλλοντος χώρου πισίνας
  • Κατασκευή τμήματος καναλιού απορροής ομβρίων υδάτων
  • Επάλειψη εσωτερικών παρειών καναλιού υπερχείλισης με στεγανωτικό υλικό
  • Στεγανοποίηση οπών διάτρησης οροφής τούνελ όδευσης Η/Μ εγκαταστάσεων λόγω των πρόσθετων κατασκευών
  • Αντικατάσταση μεταλλικής σχάρας όδευσης καλωδιώσεων και ανάρτησης φωτιστικών σωμάτων διαδρόμου πρόσβασης μεταξύ αποδυτηρίων και πισίνας

2. Αποδυτήρια κοινού, ομάδων και προσωπικού:

  • Αντικατάσταση υαλοπινάκων αποδυτηρίων με νέους διπλούς υαλοπίνακες. Επισημαίνεται ότι ο ένας από τους δύο υαλοπίνακες θα καταστεί αδιαφανής
  • Αντικατάσταση καταιωνιστήρων ντους με σύγχρονους αναμικτήρες κεραμικής κεφαλής
  • Αντικατάσταση υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης από γαλβανισμένους σιδηροσωλήνες με νέο δίκτυο. Στο πλαίσιο της αντικατάστασης του δικτύου θα κατασκευαστεί επί πλέον δίκτυο για την προσαγωγή θερμού νερού στους νιπτήρες των αποδυτηρίων. Επίσης, θα αντικατασταθούν οι παλαιές βρύσες ψυχρού ύδατος με νέους αναμικτήρες κεραμικής κεφαλής.
  • Στο πλαίσιο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης προβλέπεται και η αποκατάσταση των πλακιδίων των τομών διέλευσης και η ολική αντικατάστασή τους στις νουζιέρες.
  • Αντικατάσταση 17 θυρών και των σιδηρών κασσών ανάρτησή τους, με νέες σύγχρονων προδιαγραφών με υπενδεδυμένες επιφάνειες από έγχρωμα φαινοπλαστικά φύλλα.
  • Προτείνεται επίσης η αντικατάσταση όλων των καθρεπτών στα αποδυτήρια.
  • Σε τελικό στάδιο θα αποκατασταθούν οξειδωμένοι οπλισμοί σε μικρές επιφάνειες της οροφής και θα χρωματιστούν τοίχοι και οροφές.

3. Κερκίδες:

  • Αντικατάσταση της πυροσβεστικής φωλιάς με ανοξείδωτη.
  • Αποξήλωση μετωπικού κιγκλιδώματος κερκίδων – κολυμβητικής δεξαμενής και τοποθέτηση νέων γαλβανισμένων και χρωματισμένων κιγκλιδωμάτων.
  • Αποξήλωση υπολοίπων (πλαϊνών κιγκλιδωμάτων κλίμακας κλπ) κερκίδων , μετατροπή τους ώστε να τηρείται η προδιαγραφή του ύψους (1,10μ)
  • Προσεκτική αφαίρεση του εγκιβωτισμένου στο σκυρόδεμα σιδηρού τμήματος του κιγκλιδώματος με εργαλεία χειρός, συντήρηση οπλισμού σκυροδέματος και αποκατάσταση τομής.
  • Καθαίρεση θρυμματισμένου σκυροδέματος, αποκατάσταση σιδηρού οπλισμού και σκυροδέματος.
  • Αντικατάσταση τετράφυλλων σιδηρών θυρών, με νέες από γαλβανισμένα σιδηρά στοιχεία και χρωματισμός.
  • Καθαίρεση τσιμεντοκονίας, επιμελής καθαρισμός της επιφάνειας και αποκατάσταση επιφανείας με χρήση τσιμεντοειδούς υλικού δύο συστατικών κατάλληλου για μικρού πάχους στεγανωτικές τσιμεντοκονίες δαπέδων με αντοχή στην τριβή.
  • Αφαίρεση υλικού επικάλυψης και εσωτερικού υλικού αρμού και επισκευή αρμού, ώστε να καταστεί απολύτως στεγανός και λειτουργικός ως προς τους σκοπούς του.
  • Αποκατάσταση χρωματισμών φέροντος οργανισμού κτιρίου (τσιμεντοχρωμτισμών).

4. Υπόλοιποι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι:

  • Αποξήλωση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίων πρόσβασης και κατασκευή νέων κιγκλιδωμάτων από γαλβανισμένα σιδηρά στοιχεία, χρωματισμός και τοποθέτηση.
  • Αποκατάσταση ζημιών μαρμάρινων επενδύσεων κλιμακοστασίων
  • Αποκατάσταση ανισοσταθμίας μεταξύ κλιμακοστασίων και μαρμάρινου δαπέδου.
  • Καθαίρεση επιχρισμάτων οροφών, αποκατάσταση διάβρωσης οπλισμών και ενανθρακωμένου σκυροδέματος , αποκατάσταση επιχρισμάτων, χρωματισμοί.
  • Αφαίρεση παλαιών χρωματισμός και επαναχρωματισμός επιφανειών.
  • Τοποθέτηση αντιολισθητικού ελαστικού παρεμβύσματος στις βαθμίδες των εξωτερικών κλιμακοστασίων πρόσβασης.