Προχωρά σε διαγωνισμό η ΔΕΥΑ Σύρου καθώς εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για το σημαντικό έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 635 χιλ. ευρώ

Ολοταχώς προς δημοπράτηση το δίκτυο ύδρευσης του Επισκοπειού

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Σύρου: Βελτιώνεται απόλυτα η ποιότητα του νερού στη βρύση του καταναλωτή

Στο αμέσως προσεχές διάστημα βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός του έργου “Αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης του οικισμού Επισκοπειού Σύρου”, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου, ενέκρινε τους όρους διακήρυξης και τα τεύχη δημοπράτησης κατά την τελευταία συνεδρίασή του, με φόντο την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

Ειδικότερα, η Δημοτική Επιχείρηση μετά από την πολύτιμη εξέλιξη της κατοχύρωσης της χρηματοδότησης ύψους 635 χιλ. ευρώ μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” προχώρησε τις διαδικασίες για τον απαραίτητο διαγωνισμό, ώστε να εκτελέσει ένα έργο άκρως σημαντικό για τον οικισμό του Επισκοπειού Σύρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ., Ανδρέα Γιαλόγλου πρόκειται για ένα έργο που θα έρθει να προσφέρει στην περιοχή ποιότητα νερού σε απόλυτο βαθμό, ενώ βασική παρέμβαση που θα γίνει είναι πως το μέχρι σήμερα εκτεθειμένο δίκτυο νερού, θα υπογειοποιηθεί. Από αυτό, θα προκύψει όφελος σε επίπεδο αποφυγής φθορών και γενικότερα ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

Υπενθυμίζεται εξ αρχής πως το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε μία από τις προτάσεις της ΔΕΥΑ Σύρου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, τις οποίες στο σύνολό τους είχε εγκρίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στις 18 Ιουνίου (2021).

Προ ημερών εγκρίναμε τα τεύχη δημοπράτησης και τους όρους, έγινε η διάθεση πίστωσης και δημοπρατούμε” ανέφερε προλογικά ο κ. Γιαλόγλου, απαντώντας αναλυτικότερα στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με το έργο ύδρευσης.

Έφερε καρπούς ο αγώνας δρόμου για την ένταξη

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος υπενθύμισε αρχικά πως η ένταξη του εν λόγω έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έγινε μετά από μεγάλο αγώνα δρόμου της ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου να καταφέρει να υποβάλει εμπρόθεσμα τα αιτήματά της.

“Αυτό το έργο είναι απόρροια των ενεργειών που έγιναν το 2020 από τη ΔΕΥΑ Σύρου. Κατάφερε να υποβάλει πριν λήξει το 2020, προτάσεις στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για δυο μεγάλα έργα. Το ένα αφορούσε έργα ύδρευσης και το άλλο έργα αποχέτευσης” ανέφερε πρωτίστως, συμπληρώνοντας παρακάτω πως το έργο του νέου δικτύου ύδρευσης του Επισκοπειού εγκρίθηκε από τα πρώτα έργα σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.

“Ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι υποβάλαμε τις προτάσεις μας πολύ νωρίς, τον Δεκέμβριο, πήραμε και γρήγορα έγκριση, εντός Ιουνίου (2021). Ήταν από τις πρώτες προτάσεις – πανελληνίως – που εγκρίθηκαν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου, σημειώνοντας ακόμη πως, αυτό σαν το γεγονός, “μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην προετοιμασία και τη δημοπράτηση των έργων”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Σήμερα, έχουμε ήδη δημοπρατήσει την αφαλάτωση της Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600 κυβικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και τώρα δημοπρατούμε το δεύτερο υποέργο που έχει να κάνει με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Επισκοπειού χρηματοδότησης ύψους 630 χιλ. ευρώ”.

Υπογειοποίηση δικτύου και σύνδεση με οικισμό Πάγου

Ερωτηθείς σχετικά με την παλαιότητα του υπάρχοντος δικτύου και αν εξαιτίας αυτής της συνθήκης είχαν εκφραστεί από δημότες, παράπονα προς τη ΔΕΥΑ Σύρου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. υπήρξε σαφής. “Θέματα ποιότητας δεν έχουν. Όμως, όταν τα δίκτυα δεν είναι υπογειοποιημένα, το νερό σε κάποιες εποχές είναι πιο ζεστό και σε άλλες περισσότερο παγωμένο. Εγείρονται τέτοια ζητήματα και ασφάλειας του δικτύου και θερμοκρασίας νερού”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος τόνισε πως, “Θα γίνει υπογειοποίηση του δικτύου και αυτό θα εκσυγχρονιστεί” ενώ σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε για τον χαρακτήρα του έργου, “αφορά στην αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Επισκοπειού με νέους σωλήνες πολυεθυλαινίου υψηλής πυκνότητας τρίτης γενιάς. Το υπάρχον σήμερα δίκτυο αποτελείται από αμιαντοσωλήνες, σιδηροσωλήνες και πλαστικούς και σε πολλά τμήματά του είναι υπέργειο”.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου επεσήμανε δε, πως, “Το δίκτυο εκτείνεται και συνδέεται με το δίκτυο του γειτονικού οικισμού του Πάγου ώστε να επιτυγχάνεται η εναλλακτική τροφοδοσία ανάλογα με τα διατιθέμενα αποθέματα”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη σημαντική πρόβλεψη πως, “θα συνδεθεί και με τον οικισμό του Πάγου ώστε να υπάρχει αυτή η εναλλακτική δυνατότητα τροφοδοσίας”, γνωστοποίησε πως, το συνολικό μήκος των νέων δικτύων είναι περίπου 10 χλμ.

Έναρξη εκτέλεσης ίσως και Φεβρουάριο (2022)

Κληθείς να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίον θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, ο ίδιος ανέφερε πως αν τρέξει ομαλά η διαγωνιστική διαδικασία, αυτό θα είναι εφικτό να γίνει εντός του πρώτου διμήνου του 2022.

“Από τη στιγμή που εγκρίναμε τα τεύχη δημοπράτησης, εντός του επόμενου μήνα θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός. Θεωρώ πως με το νέο έτος (2022), κατά τον Φεβρουάριο περίπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση. Αν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με τα σχετικά πρακτικά, νομίζω πως αρχές του έτους θα ξεκινήσει η υλοποίηση” δήλωσε ο κ. Γιαλόγλου, γνωστοποιώντας παράλληλα πως στο τεχνικό δελτίο σημειώνεται πως η χρονική διάρκεια υλοποίησης του δεν υπερβαίνει του 18 μήνες.

Άλλωστε, ο εν λόγω οικισμός δεν επηρεάζεται από την επισκεψιμότητα που γνωρίζει το νησί κάθε θερινή σεζόν, αφού δεν διαθέτει επιχειρήσεις ή ξενοδοχεία.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για το πολύ σημαντικό έργο, εξήγησε πως, “Από το προτεινόμενο έργο θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ύδρευσης και θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού στη βρύση του καταναλωτή. Αυτός είναι ο στόχος μας”.

Τετράμηνη παράταση για την α΄ φάση του αποχετευτικού

Στην ίδια συνεδρίαση, το Δ.Σ. ενέκρινε το αίτημα τετράμηνης παράτασης για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης στον οικισμό Βάρης – Μέγα Γιαλού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, “Πάμε μέχρι τον Ιανουάριο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Απλώς χρειάστηκε λίγος περισσότερος χρόνος για τις συνδέσεις του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την ολοκλήρωση των βανοστασίων. Δεν είναι κάποιο σοβαρό θέμα. Κατά τα λοιπά προχωρήσαμε κανονικά”. Τέλος, βάσει των όσων εξήγησε, “Οι αποκαταστάσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Απλώς χρειάζεται χρόνο ο εργολάβος για να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις”.