Άμεσα στην Αθήνα και στο Υπουργείο Πολιτισμού η πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Ανοίγει” η συζήτηση για τη διάσωση συνολικά των ταφικών μνημείων

Ενέργειες σε συνέχεια της προώθησης του έργου αποκατάστασης των τεσσάρων πρώτων μνημείων στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου

Στη διάσωση των ταφικών μνημείων συνολικά(!) που βρίσκονται στον χώρο του Κοιμητηρίου πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη στοχεύει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προωθώντας πρώτα στοιχεία που συνδέονται με την καταγραφή – αποτύπωσή τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο θα προγραμματίσει άμεσα συνάντηση στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκύπτει σε συνέχεια της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη Σύρο, τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και των αναφορών της περί ανάγκης προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίον μπορεί να αναπτυχθεί μία συνολική δουλειά διάσωσης των ταφικών μνημείων της Σύρου.

Με αφορμή την υπογραφή σύμβασης του Δήμου με σύμβουλο για την προώθηση του έργου της διάσωσης των πρώτων τεσσάρων ταφικών μνημείων Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου, στις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να αναπτύξει νέα συνάντηση με το Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, ώστε να συναποφασιστεί ο “δρόμος” που θα ακολουθηθεί για τη διάσωση και των άλλων μαυσωλείων.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού στη Σύρο, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της στον χώρο, είχε προτείνει στον Δήμο να μπορέσει να αναπτύξει μία συνεργασία με κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, ώστε να εκπονηθεί μία έρευνα που θα αφορά στην ορθή καταγραφή και αποτύπωσή τους, ακολούθως στην κατηγοριοποίησή τους και εν συνεχεία να οριστικοποιηθεί ο τρόπος τμηματικής αποκατάστασής τους, πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ξεκινά το πρώτο έργο της διάσωσης των 4 ταφικών μνημείων

Ειδικότερα, μετά από την υπογραφή της σύμβασης για το έργο διάσωσης των τεσσάρων ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, υπενθυμίζεται πως ο Δήμος έχει εξασφαλίσει για τον σύμβουλο το ποσό των 75 χιλ. ευρώ και για το έργο το ποσό των 450 χιλ. ευρώ.

Ερωτηθείς για το στάδιο της συνεννόησης με τον σύμβουλο, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποίησε τα εξής: “Ο σύμβουλος θα μας οδηγήσει μέχρι τη δημοπράτηση και την επίβλεψη του έργου. Περιμέναμε τον ίδιον προχθές, αλλά λόγω κακοκαιρίας δεν ήρθε. Πηγαίνει λοιπόν η συνάντησή μας για την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσουμε και να μας θέσει τα χρονοδιαγράμματα ώστε να προχωρήσουμε”.

Σύμφωνα πάντως με το περιεχόμενο του διαγωνισμού για την ανάδειξη συμβούλου, ο ίδιος θα πρέπει να λειτουργήσει σε συγκεκριμένους χρόνους. Ειδικότερα, το πρώτο στάδιο του ελέγχου των μελετών και της ωρίμανσης του έργου θα απαιτήσει διάστημα από 1 μέχρι 6 μήνες, ενώ παρομοίως διάστημα - το περισσότερο - έξι μηνών προβλέπεται για τη δημοπράτηση του έργου, δηλαδή για την έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που θα οδηγήσουν στη διαγωνιστική διαδικασία για τα 450 χιλ. ευρώ. Τέλος, το διάστημα του ενός έτους θα αφιερωθεί στο στάδιο της υλοποίησης των συντηρήσεων και της αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων. Ο ίδιος θα επιβλέψει το έργο.

Εργασίες και μελέτες

Για τα τέσσερα ταφικά μνημεία, για τα οποία προβλέπεται η συντήρηση και αποκατάστασή τους, υπάρχουν δύο μελέτες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το περιεχόμενο των οποίων προβλέπει τις κατωτέρω εργασίες: 1. Μελέτες καταγραφής της παθολογίας και δομοστατικής τεκμηρίωσης για την αποκατάστασή τους (εργασίες αναστήλωσης). Ειδικότερα, από τις μελέτες προβλέπεται: Κατά περίπτωση ολική ή μερική αποσυναρμολόγησή τους, αρίθμηση και ταξινόμηση των αρχιτεκτονικών μελών, αφαίρεση των μεταλλικών συνδέσμων και γόμφων, που έχουν προκαλέσει λόγω οξείδωσης τα δομοστατικά προβλήματα των μνημείων, καθαρισμός των εντορμιών από τα υπολείμματα των οξειδίων, συντήρηση / αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών, σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη. Όπου υπάρχουν φθορές αρχιτεκτονικών μελών θα αποσπαστούν τα θραύσματα, θα καθαριστούν οι θραυσιγενείς επιφάνειες και θα συγκολληθούν με λευκό τσιμέντο (σσ. συγκεκριμένος τύπος). Σε περίπτωση εξαιρετικά κατακερματισμένων τμημάτων, θα γίνει συμπλήρωση με νέο μάρμαρο με τη μέθοδο της αντιγραφής. Επιπλέον προβλέπεται, η επανατοποθέτηση των αρχιτεκτονικών μελών στις αρχικές τους θέσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. 2. Μελέτες συντήρησης των ταφικών μνημείων και των αρχιτεκτονικών μελών τους που θα αποσυναρμολογηθούν. Προβλέπονται οι εργασίες: καθαρισμού των λίθινων επιφανειών, αφαίρεσης των σκουρόχρωμων αποθέσεων, αφαίρεσης των πορτοκαλί – καφέ κηλίδων οξείδωσης, απομάκρυνσης των μικροοργανισμών και συντήρησης των μεταλλικών στοιχείων. Υπενθυμίζεται πως οι ανωτέρω μελέτες που θα έχει στη διάθεσή του ο τεχνικός σύμβουλος, έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Μ. Αληφραγκής: Το σωστό είναι να το “τρέξει” το Υπ. Πολιτισμού

 

Αναφορικά με την υπόθεση της διάσωσης συνολικά των ταφικών μνημείων, τα οποία είναι ενταγμένα στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε να γνωστοποιήσει τις κινήσεις του Δήμου, από το χρονικό σημείο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στη Σύρο, μέχρι και σήμερα.

“Όταν είχε έρθει η Υπουργός Πολιτισμού στη Σύρο είχε πει να δούμε και τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία. Ήδη έχουμε στείλει προς το Υπουργείο Πολιτισμού κάποια στοιχεία που είχαμε και κάποιες αποτυπώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο κ. Χατζηγρηγορίου με την ομάδα του στο πλαίσιο του προγράμματος HERMES και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αναμένουμε να οριστεί ένα ραντεβού ώστε να πάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και να συζητήσουμε” ανέφερε αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν ο Δήμος έχει αναζητήσει κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για συνεργασία σχετικά με το κομμάτι της πλήρους αποτύπωσης τους.

“Αυτή ήταν μία άποψη που εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού. Δεν είναι κάτι που στον παρόντα χρόνο έχει ξεκαθαρίσει” σχολίασε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως για μία τόσο εξειδικευμένη δουλειά θα μπορούσε να φροντίσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού.

“Θα μπορούσε να το αναθέσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού σε κάποιον μελετητή” τόνισε, εξηγώντας τη θέση του πως, “Ο Δήμος σίγουρα δεν έχει την τεχνογνωσία για να “τρέξει” αυτά τα έργα. Γι αυτόν τον λόγο έγινε και η ανάθεση των μελετών σε τεχνικό σύμβουλο για τα τέσσερα πρώτα ταφικά μνημεία. Το πιο ορθό κατά τη δική μου θεώρηση είναι να τρέξει αυτό το έργο το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Αν υπάρξει επιμονή να το “τρέξει” ο Δήμος, θα ζητήσουμε να μας επιχορηγήσουν τις μελέτες όπως έγινε για τα τέσσερα πρώτα ταφικά μνημεία και θα το “τρέξει” ο Δήμος. Το σωστό όμως είναι να προχωρήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως, “Είναι ένα θέμα που δεν το αφήνουμε γιατί τα ταφικά μνημεία του Αγίου Γεωργίου έχουν ενταχθεί στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και το νησί μπορεί να απολαύσει προβολή και να έχει τουριστικό όφελος”.

Ετικέτες: