Μόνο μέσω χρηματοδότησης ή χορηγιών μπορεί να “επιστρέψει” στην παραδοσιακή μορφή του και να διατηρηθεί ως αθλητικός χώρος, αφού ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αδυνατεί να καλύψει το κόστος που υποδεικνύει η γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη

Έργο 650 χιλ. ευρώ για την “επούλωση” του γηπέδου Άνω Σύρου

Πολιτική απόφαση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει προσεχώς το πολυσυζητημένο γήπεδο

Ποσό ύψους 650 χιλ. ευρώ πρέπει να αναζητήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αν θέλει να επαναφέρει σε συνθήκες ασφάλειας τη λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου, αφού αυτό το κόστος υπέδειξε οριστικά πλέον η γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη, που έχει στη διάθεσή της πλέον η Δημοτική Αρχή.

Ο αθλητικός χώρος παραμένει κλειδωμένος μέχρι την εκτέλεση απαραίτητων παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν πως δεν θα κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή εντός του γηπέδου, μετά από τις κατολισθήσεις που είχαν καταγραφεί προ ετών και συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2019.

Αύριο, Τρίτη, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παραλαμβάνει τη γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε κατόπιν σύμβασης που είχε συνάψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με τον γεωλόγο μελετητή, Γεώργιο Κατωπόδη, ώστε να προσδιοριστεί ένας τρόπος “επούλωσης” της κατάστασής του, μετά από την πρώτη βράχων εντός αγωνιστικού χώρου.

Το κόστος που υποδεικνύει η εν λόγω μελέτη προβληματίζει έντονα, καθώς άμεσα δεν μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου και ως εκ τούτου, επιβάλλεται η αναζήτηση χρηματοδότησης ή χορηγιών, αν επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να διατηρηθεί αποκλειστικά ως αθλητικός χώρος. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξετασθεί το σενάριο της μετατροπής της χρήσης του και της δημιουργίας ενδεχομένως ενός πολυχώρου πολιτισμού – αθλητισμού.

Τεράστιο κόστος για ένα ασφαλές γήπεδο

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Τα έργα που προτείνονται στη μελέτη “με βάση τις αναγραφόμενες ποσότητες και τις ισχύουσες τιμές των τιμολογίων των δημοσίων έργων”, εκτιμώνται σε προϋπολογισμό περίπου 650 χιλ. ευρώ.

Στο περιεχόμενό της, η γεωτεχνική μελέτη όπως έχει γνωστοποιήσει η “Κοινή Γνώμη” σε πρόσφατη αναφορά της και στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Μηνά Αληφραγκή “προτείνει δύο λύσεις άρσης επικινδυνότητας των κατολισθήσεων από τον λοφίσκο που υπάρχει στη μία πλευρά του γηπέδου”. Ειδικότερα, “Προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών πλεγμάτων στον λοφίσκο, με αντιστηρίξεις, μετά από έναν καθαρισμό ώστε ακόμη και σε ενδεχόμενη νέα κατολίσθηση να συγκρατήσουν τα κομμάτια που θα αποκολληθούν, τα πλέγματα”.

Αυτονόητο είναι πως μία τέτοια παρέμβαση θα απαιτήσει ένα ποσό της τάξεως των 650 χιλ. ευρώ, για το εφικτό ή μη, της διάθεσης του οποίου ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Νομίζω πως αυτή τη στιγμή αν μιλάμε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκεί και να λειτουργήσει ως αθλητικός χώρος, δηλαδή ως γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι σε αυτό το ποσό των 650 χιλ. ευρώ, δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα από τον Δήμο” ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη”, εκτιμώντας πως ο Δήμος και κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, θα πρέπει είτε να αναζητήσουν χρηματοδότηση, είτε να βρουν χορηγίες.

Προς την ίδια κατεύθυνση είχε τοποθετηθεί και ο κ. Αληφραγκής σε παλαιότερη συνεδρίαση, εξηγώντας πως ήδη ο Δήμος κάνει επαφές με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, όπως την ΕΠΣ Κυκλάδων και την ομάδα του Α.Ο. Άνω Σύρου, ώστε να επιδιωχθεί η αναζήτηση χορηγιών.

Μάλιστα είχε γνωστοποιήσει πως το διάστημα αυτών των προσπαθειών είχε οριστεί σε τρίμηνο, ώστε μετά να λάβει απόφαση ο Δήμος για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Εναλλακτικά ένας πολυχώρος

Στην περίπτωση που δεν αποφέρουν καρπούς οι όποιες προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου ύψους 650 χιλ. ευρώ, με το οποίο το γήπεδο θα μπορέσει να παραμείνει γήπεδο, τότε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα πρέπει να επιλέξει έναν άλλον τρόπο λειτουργίας του χώρου.

Εναλλακτικά δεν αποκλείεται αν κάποιες παρεμβάσεις έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο αλλά προσφέρουν μια άλλη χρήση, ο Δήμος να πάρει απόφαση να μετατρέψει το γήπεδο σε έναν πολυχώρο. Δηλαδή να διατηρηθεί ένα μικρό τμήμα ως γήπεδο και το υπόλοιπο να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού, που θα μπορεί να φιλοξενεί και εκδηλώσεις.

Πρόκειται για σενάριο που θα κληθούν να επεξεργαστούν οι αιρετοί και οι παρατάξεις και να λάβουν - σχετικά - πολιτική απόφαση.