Απομένουν οι εργασίες για τον εξωτερικό φωτισμό του σχολικού συγκροτήματος της περιοχής Μάννα στη Σύρο

“Κλείνει” το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των Λυκείων

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου ύψους 382 χιλ. ευρώ

Το σημαντικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων Σύρου ολοκληρώνεται επισήμως, μετά και τις τελευταίες εργασίες για τον εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου, κατόπιν αιτήματος της σχολικής κοινότητας.

Στο κύριο έργο των 382.400 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια και τοποθέτηση των απαραίτητων φωτιστικών για το σχολικό συγκρότημα της περιοχής του Μάννα, μετά από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τον εργολάβο να παίρνει παράταση μέχρι και τις 21 Μαΐου ώστε να φροντίσει για τις εργασίες που θα καλύψουν τον εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου.

Ουσιαστικά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης οδηγεί το σχολικό συγκρότημα σε μία νέα εποχή, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του και αναβαθμίζοντάς το ενεργειακά.

Παράλληλα, η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ θα βοηθήσει τον Δήμο και στο κομμάτι της εξοικονόμησης χρημάτων όσον αφορά το κόστος των καταναλώσεων, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή.

Υπενθυμίζεται πως το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης υλοποιήθηκε από την εταιρεία ΙΜΙΑ Τεχνική Α.Ε.. Η σχετική πράξη είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο” - Άξονας Προτεραιότητας 2 “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων” με τίτλο “Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων”, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ολοκληρώθηκε το βασικό έργο

Σύμφωνα με την ενημέρωση χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής από τον Μηνά Αληφραγκή , το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ολοκληρώθηκε και περιελάμβανε τα εξής: α. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος για μερική κάλυψη κατανάλωσης με την διαδικασία netmetering. β. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέου τύπου φωτιστικά LED. γ. Αντικατάσταση των λεβήτων-καυστήρων με νέου τύπου λέβητες και αντικατάσταση κυκλοφορητών με νέου τύπου inverter. δ. Μόνωση των κεντρικών σωλήνων θέρμανσης και τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. ε. Εγκατάσταση συστήματος BMS.

“Το βασικό έργο της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί. Η παράταση που ψηφίσαμε αφορά σε νέες εργασίες, οι οποίες είναι και υδραυλικές εργασίες, αλλά κυρίως αφορά τον ηλεκτροφωτισμό του κτιρίου εξωτερικά με προβολείς κλπ” ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα πως η κάλυψη του εν λόγω αιτήματος προωθείται καθώς συνδέεται άρρηκτα με το έργο.

“Ήταν και αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου και των μαθητών, της σχολικής κοινότητας συνολικά. Είναι έργο ύψους 30 χιλ. ευρώ είναι συναφές με το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης και γι αυτό ζητάμε την παράταση. Το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει το αρχικό συμβατικό ποσό. Βγαίνει μέσα από τα απρόβλεπτα” διευκρίνισε ο ίδιος.

Έλεγχος στη θέρμανση

Εν συνεχεία ρωτήθηκε αν το θέμα της απρόσκοπτης θέρμανσης στα κτίρια των Λυκείων αντιμετωπίσθηκε, καθώς είχε δει το φως της δημοσιότητας το γεγονός πως τα καλοριφέρ δεν είχαν λειτουργήσει για κάποιες ημέρες το διάστημα της χειμερινής περιόδου, με τις συνθήκες εντός σχολείου να είχαν διαμορφωθεί δύσκολες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

“Βέβαια. Μα ήδη έχει λειτουργήσει η θέρμανση μετά από αυτό το γεγονός που είχε συμβεί, είχαν μπει νέες υδραυλικές εγκαταστάσεις και είχαν αντικατασταθεί οι τσιμούχες. Είχε αποκατασταθεί το θέμα άμεσα” τόνισε, σημειώνοντας παρακάτω πως το συγκεκριμένο έργο θα βοηθήσει τον Δήμο και στο κομμάτι του περιορισμού του κόστους της ενέργειας.

“Θα βοηθήσει πολύ τον Δήμο στο κομμάτι το οικονομικό. Μιλάμε για ολόκληρο σχολικό συγκρότημα. Θα υπάρξουν φωτοβολταϊκά πάνελ και μοιραία θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος” σχολίασε σχετικά ο Μηνάς Αληφραγκής, δίνοντας έμφαση στο θέμα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ, σε συνέχεια ενημέρωσης της Οικονομικής Επιτροπής.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως είχε εγκριθεί σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και ΔΕΔΔΗΕ για το κομμάτι των φωτοβολταϊκών πάνελ, μέσω των οποίων θα τροφοδοτείται με ρεύμα το σχολικό συγκρότημα. “Αυτό, θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα αφενός τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας των σχολείων, αφού αυτή θα γίνεται μέσω βιώσιμων μορφών ενέργειας και αφετέρου την μείωση των εξόδων για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αφού πλέον θα μειωθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση” επανέλαβε ο Αντιδήμαρχος για το μεγάλο έργο.