Τα σημαντικότερα σημεία του απολογισμού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2021

Στήριξη ευάλωτου πληθυσμού σε κρίσιμους καιρούς

  • Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022 - 06:19

Σημαντικό “μαξιλάρι” από την πλευρά της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “αναπτύσσεται” για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με το έργο του Κέντρου Κοινότητας και όλων των γραφείων να αποδεικνύεται πολύτιμο.

Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού για το έτος 2021 ακολουθούν παρακάτω, με φόντο τον αποψινό επίσημο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής. Να σημειωθεί πως για τα θέματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας αρμόδια ήταν η Αγγελική Πρίντεζη.

Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Σύρου – Ερμούπλης λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση μέσω της ΕΕΤΑΑ Α.Ε..

Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το πρόγραμμα αποτελείται από δύο επιμέρους δομές, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί μια διαφορετική περιοχή του Δήμου. Η μία δομή εξυπηρετεί την Ερμούπολη, το Μάννα και την Αζόλιμνο και η δεύτερη εξυπηρετεί τα χωριά που ανήκαν στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, καθώς και εξυπηρετούμενων που διαμένουν στον Γαλησσά. Στόχος του προγράμματος είναι η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες που κατοικούν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δίνοντας προτεραιότητα σε: α. Άτομα με χαμηλό εισόδημα τα οποία αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση, β. Άτομα τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω κινητικών ή άλλων δυσκολιών και γ. άτομα τα οποία διαβιούν μοναχικά.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων καθώς και μη ηλικιωμένων (ΑΜΕΑ κλπ) που χρήζουν κατ΄ οίκον βοήθειας, υποστηρικτικών υπηρεσιών αλλά και ιατρικών ή / και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Στόχος είναι η παραμονή των ωφελουμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Στο πρόγραμμα απασχολούνται σήμερα μία ψυχολόγος, δύο νοσηλεύτριες, δύο κοινωνικές φροντίστριες (οικογενειακοί βοηθοί).

Ενδεικτικώς παρατίθενται στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία του προγράμματος για τον Ιανουάριο 2021.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Κοινωνική Υπηρεσία το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι στηρίζει 42 άνδρες, 60 γυναίκες, δηλαδή 102 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας αφορούν το κύριο έργο.

Η Υπηρεσία στον απολογισμό της διευκρινίζει πως από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, επιφορτίστηκε επιπλέον λόγω πανδημίας με τη συνδρομή για τους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, διαθέτοντας έναν εργαζόμενο και ένα όχημα για τη μετακίνηση κλιμακίου.

Στον Δήμο το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ

Από 1/9/2021 ο Δήμος ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης, τη λειτουργία της δομής, η οποία εντάσσεται (όχι αποκλειστικά) στη συγχρηματοδοτούμενη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” ΕΣΠΑ 2014 – 2020 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ θα λειτουργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του ΟΕΥ του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια του 2021 πραγματοποιήθηκαν δράσεις όπως: 1. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό εργαστήρι του ANIMASYROS για τα άτομα με αναπηρίες στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης.

2. Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μιαούλη έκθεση χειροποίητων δημιουργιών των παιδιών του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Δράσεις με κοινωνική ουσία και μήνυμα

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, ενίσχυσε και στήριξε τον πληθυσμό άλλων Δήμων, οι οποίοι είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα, οργανώθηκαν με τη βοήθεια εθελοντών δημοτών: 1. τον Αύγουστο, συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικού εξοπλισμού για τους πυρόπληκτους. 2. τον Οκτώβριο, πρόσκληση για αποστολή βοήθειας στους σεισμοπαθείς του Δήμου Μίνωα – Πεδιάδας, 3. συγκέντρωση και αποστολή Χριστουγεννιάτικων δώρων για την Κιβωτό του Κόσμου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν: 1. σε συνεργασία με την άτυπη εθελοντική οργάνωση κοινωνικής αλληλεγγύης Win Cancer και την αποστολή πασχαλινών και χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών στα αντικαρκινικά Νοσοκομεία. Η ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών υπήρξε συγκινητική. Τέλος οργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Γενικότερη στήριξη πολιτών

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται σε τακτική συνεργασία με συλλόγους και φορείς του νησιού, καθώς και με ιδιώτες που επιθυμούν να παράσχουν υλική συνδρομή σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Διατηρώντας και προστατεύοντας ως οφείλει, την ανωνυμία των πολιτών, η υπηρεσία δέχεται τα αιτήματα φορέων και – αξιοποιώντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία και διάθεση για προσφορά – διαμεσολαβεί προκειμένου οι προσφορές να φθάσουν στις οικογένειες που τις έχουν ανάγκη. Στοιχεία έμμεσων δωρεών με τη διαμεσολάβηση του Κέντρου Κοινότητας: Συνολικός αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 33.

Με εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής και ακολουθώντας προβλεπόμενες διαδικασίες, ενισχύθηκαν οικονομικώς πολίτες του νησιού οι οποίες έχρηζαν άμεσης οικονομικής ενίσχυσης λόγω έκτακτων αναγκών που αντιμετώπιζαν.

Το έτος 2021 ενισχύθηκαν οικονομικώς 4 άτομα και νοικοκυριά λαμβάνοντας το ποσό των 1.100 ευρώ.

Ακόμη η Κοινωνική Υπηρεσία μερίμνησε για συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για 52 άτομα, ενώ στο κομμάτι της διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες στήριξε 119 άτομα.