Από τις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Κριτική απέναντι στην πολιτική περικοπής των δαπανών

Γ. Πιταούλης: Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική ευστάθεια του Δήμου

Στο στόχαστρο της κριτικής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης βρέθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης αναφορικά με την πολιτική “στραγγαλισμού” των δαπανών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν παρομοίως, η μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία.

Πρόκειται για μία σταθερή κριτική που δέχεται ο συγκεκριμένος Αντιδήμαρχος καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, η οποία συνοδεύτηκε όμως από αρκετές ανατροπές και δύσκολες συγκυρίες όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, επιχειρήματα που θέτει επί τάπητος ο ίδιος, προκειμένου να αιτιολογήσει τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών του Δήμου.

Συγκεκριμένα, οι παρατάξεις “Η Σύρος που αξίζουμε” και “Πρώτα η Σύρος” καυτηρίασαν την τακτική περικοπής δαπανών, σημειώνοντας πως ο Δήμος δεν πρέπει να λειτουργεί στην κατεύθυνση της γιγάντωσης του αποθεματικού του, αφού δεν είναι επιχείρηση, ασχέτως αν οφείλει να έχει αυτονόητα τον έλεγχο των οικονομικών του.

Η Σύρος που αξίζουμε: Παράτυπη η τάση αποταμίευσης

Εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης εκφράστηκε αρνητική ψήφος στο θέμα της έγκρισης των οικονομικών για το β΄ τρίμηνο του 2022, με κύριο επιχείρημα τη στάση του Γιάννη Πιταούλη, για τον οποίον παρατηρήθηκε πως λειτουργεί με το “σταγονόμετρο” στο θέμα των δαπανών.

“Το β΄ τρίμηνο του έτους όσοι είμαστε αρκετά χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο το γνωρίζουμε, παραδοσιακά δεν μπορεί να μας προσφέρει ασφαλή συμπεράσματα για έσοδα, για έξοδα και για στοχοθεσία. Όμως από τους πίνακες διαπιστώνεται ο συνεχής στραγγαλισμός των εξόδων στα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να εξακολουθεί να ασκεί μέρος των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του, με τάσεις να αποταμιεύει. Το τονίζω αυτό γιατί το χρηματικό υπόλοιπο όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα είναι 7.327.083,71 ευρώ” σημείωσε η εν λόγω παράταξη, ενώ παρατήρησε πως, “Αυτό το πράγμα όμως είναι παράτυπο”.

Ο αιρετός που εκπροσώπησε τη μείζονα μειοψηφία πρόσθεσε δε, πως, “Επίσης διαπιστώνεται πρόβλημα στα έργα, στις επενδύσεις δηλαδή με χαμηλή απορρόφηση 12,2% για το πρώτο εξάμηνο του έτους και τέλος προβλήματα στα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας τα οποία θα γίνουν και εντονότερα στο 3ο και 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, εξήγησε πως, “Παραδοσιακά ψηφίζουμε κατά, έχοντας καταψηφίσει φυσικά με άλλον τρόπο τον προϋπολογισμό”.

Πρώτα η Σύρος: Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”. Σύμφωνα με όσα υποστηρίχθηκαν από πλευράς ελάσσονος μειοψηφίας, ούτε η ενεργειακή κρίση μπορεί να “αξιοποιηθεί” ως επιχείρημα για τη στάση του Αντιδημάρχου, αφού η κατάσταση των οικονομικών στον Δήμο είναι διαχειρίσιμη.

“Να αιτιολογήσουμε και τη δική μας αρνητική ψήφο στο συγκεκριμένο θέμα. Πράγματι όπως ειπώθηκε προηγουμένως, παρατηρείται – και μάλιστα όχι μόνον σε αυτό το τρίμηνο αλλά διαχρονικά κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας – μία περικοπή των εξόδων στα απολύτως αναγκαία και βασικά τούτο δεν δικαιολογείται για έναν Δήμο. Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση, εμπορικό κατάστημα για να περιορίζουμε τις δαπάνες μας και να ανεβάζουμε τα αποθεματικά μας για ασφάλεια” ανέφερε αρχικά η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ ακολούθως, σχολίασε και τη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.

“Αυτό που κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή έχει υποστηρίξει ότι φοβάται, δηλαδή την ενεργειακή κρίση είναι ένα επιχείρημα έωλο, το οποίο δεν βασίζεται πουθενά. Έχει περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα, δώδεκα μήνες δηλαδή και πλέον ζούμε σε αυτήν την κατάσταση και είναι διαχειρίσιμη κατά τη γνώμη μας. Και αν δεν είναι, αυτή είναι η δουλειά της Δημοτικής Αρχής, να τη διαχειρίζεται, χωρίς να χρειάζεται να στραγγαλίζει τα υπόλοιπα έξοδα έτσι ώστε να κινείται σε επίπεδα ασφάλειας και να λειτουργεί ως επιχείρηση” πρόσθεσε η συγκεκριμένη παράταξη, καταθέτοντας τέλος την αρνητική ψήφο της.

Δημοτική Αρχή: Έλεγχος και ανταπόκριση χωρίς εκτροχιασμό στα έκτακτα

Απαντήσεις αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε για την οικονομική διαχείριση έδωσε ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης.

“Είναι ένα επιχείρημα που διαπιστώνεται επανειλημμένα χωρίς να έχει πραγματική βάση. Και αναφέρομαι στον στραγγαλισμό των εξόδων. Έχω την άποψη και έχω και τη γνώση σε σχέση με τα αιτήματα τα οποία έρχονται από τις δημοτικές υπηρεσίες ότι αυτά, αν όχι στο σύνολό τους στο συντριπτικό βαθμό που έρχονται αυτά τα αιτήματα ικανοποιούνται. Αυτό μπορεί να το ελέγξει κάποιος και να δει τα τεκμηριωμένα αιτήματα. Ποια έχουν ικανοποιηθεί και ποια όχι” ανέφερε πρωτίστως προς επιβεβαίωση της θέσης του ότι δεν στραγγαλίζει τις δαπάνες του Δήμου, ενώ πρόσθεσε παρακάτω τα εξής: “Από εκεί και πέρα, πάντοτε όταν έρχονται και προκύπτουν επιπλέον δαπάνες είναι σημαντικό ο Δήμος να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές και όχι να μην κάνουμε τίποτα”.

Παραθέτοντας ένα σχετικό παράδειγμα, ο ίδιος τόνισε τα ακόλουθα: “Ήρθαμε και βάλαμε 160 χιλ. ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες και μάλιστα σε αυτό, υπάρχει βάση και αναφέρεται ότι δεν είναι επαρκές. Δεν είναι ικανοποιητικό. Με συγχωρείτε αλλά ο δημοτικός προϋπολογισμός του 2019 δεν θα το άντεχε αυτό το έξοδο. Εδώ λοιπόν είναι που κρίνεται η δική μας διαχείριση”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Γιατί είναι εύκολο να λες ότι θα ήθελα παραπάνω ώρες αλλά όταν είχες την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, δεν θα μπορούσες να το υλοποιήσεις με βάση τις προτεραιότητες που είχες βάλει τότε. Άρα, να έχουμε μία εικόνα στο τι γίνεται”.

Εκτός των ανωτέρω, μίλησε γενικότερα και για τις μεγάλες δαπάνες του Δήμου, εξηγώντας τα εξής: “Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι μεγάλες συμβάσεις για τις οποίες έχουν τρέξει οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί και οι οποίες εκτελούνται ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και εκτιμώ ότι κάθε δαπάνη που έρχεται, προσπαθούμε να τη δούμε, να τη βάλουμε σε ένα πλαίσιο του πώς μπορεί να συνεργεί σε επίπεδο Δήμου και να μπορέσει να λειτουργήσει συνολικά, έτσι ώστε και η λειτουργία της κάθε υπηρεσίας να γίνεται καλύτερη αλλά και να μην θέτουμε σε κίνδυνο την όποια οικονομική ευστάθεια του Δήμου”.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής έδωσε απαντήσεις για το θέμα της απορροφητικότητας στο κομμάτι των έργων.

“Μιλάμε για το πρώτο εξάμηνο και η απορροφητικότητα είναι στο 13%. Δεν νομίζω ότι είναι μικρό το ποσοστό αν αναλογιστούμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκλεινε τις χρονιές της με μία απορροφητικότητα στο 10-11%. Οπόταν νομίζω, ας αφήσουμε να περάσει ο χρόνος και στο τέλος του έτους, βλέπουμε τι απορροφητικότητα θα έχουμε” υποστήριξε σε απόλυτο τόνο.