Επιπλέον 80 χιλ. ευρώ ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το 2022

Το “χαράτσι” φέρνει περικοπές στην Καθαριότητα

Συνολική απαίτηση του Φορέα για τον ΧΥΤΑ Σύρου την τρέχουσα χρονιά ύψους 870 χιλ. ευρώ

Περικοπές στις δαπάνες της Καθαριότητας φέρνουν ήδη από το τρέχον έτος οι απαιτήσεις του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αφού τελικώς για το 2022 από 790 χιλ. ευρώ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλείται να πληρώσει 870 χιλ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά έγιναν γνωστά αρχικά στη γενική συνέλευση του Φορέα στη Ρόδο προ εβδομάδων, οπότε και κατέθεσε τη θέση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η εκπρόσωπός του, Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη, ενώ μόλις χθες, το θέμα “πέρασε” από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, τα μέλη της οποίας κλήθηκαν να υπερψηφίσουν την αύξηση των 80 χιλ. ευρώ, που ζητά ο Περιφερειακός Φορέας.

Ο γνωστός “εφιάλτης” της διαχείρισης των απαιτήσεων του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου παραμένει σταθερά στο προσκήνιο, αφού τα ποσά που ζητά για τη λειτουργία και τις συντηρήσεις στον ΧΥΤΑ Σύρου είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που είχε συνηθίσει να δαπανά ο Δήμος.

Όλα τα παραπάνω, έρχονται να σημάνουν περικοπές από το τρέχον έτος και μάλιστα ύψους 80 χιλ. ευρώ, ανατρέποντας τον προγραμματισμό του Δήμου, όσον αφορά τις δαπάνες της ανταποδοτικής Υπηρεσίας.

Η ανησυχία δε, για τις απαιτήσεις (1,3 εκ. ευρώ) για το έτος 2023, θέτουν τον Δήμο προ της απόφασης αύξησης των δημοτικών τελών.

Γ. Πιταούλης: Πρώτες συνέπειες στην Υπηρεσία

Επί του θέματος μίλησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης σημειώνοντας πως χθες πέρασε η αναμόρφωση του τρέχοντος προϋπολογισμού, προκειμένου να ενσωματωθεί σε αυτόν η νέα απαίτηση του ΦΟΔΣΑ ύψους 80 χιλ. ευρώ.

“Στην αναμόρφωση αυτή ενσωματώνεται το κόστος της εισφοράς για τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ για το 2022. Δηλαδή η αύξηση του κόστους που προκύπτει μόνον για τη φετινή χρονιά που είναι ένα ποσό ύψους 80 χιλ. ευρώ και το οποίο στερεί ο ΦΟΔΣΑ από τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών της Καθαριότητας” τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εξηγώντας μάλιστα πως, το ανωτέρω ποσό “είναι μία αύξηση του κόστους που από τις 790 χιλ. ευρώ που ήταν η εισφορά του Δήμου για το 2022, μετά τη γενική συνέλευση πηγαίνει στις 869.718 ευρώ. Οπότε αυτό το κόστος τυπικά και με βάση το νόμο, θα πρέπει να καταχωρηθεί στον δημοτικό προϋπολογισμό”.

Σχετικά με τις ανωτέρω απαιτήσεις και την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε τα εξής: “Γενικότερα έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας στον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι αποφάσεις του Περιφερειακού Φορέα. Αλλά σε τεχνικό επίπεδο, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αναμόρφωσαν τον προϋπολογισμό τους, έκριναν ότι οι δαπάνες που χρειάζονται και που θα εκτελέσουν μέσα στο 2022 θα είναι υψηλότερες και έτσι ήρθαν κι έβαλαν αυτό το ποσό στον Δήμο. Αντίστοιχα αναπροσαρμόζονται σε όλους τους Δήμους”.

Ερωτηθείς, τι θα σημάνει αυτή η νέα απαίτηση για τον Δήμο, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Στην ουσία μειώνονται οι δαπάνες της Υπηρεσίας. Επειδή η Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί ανταποδοτικά σε έναν μεγάλο βαθμό, ερχόμαστε και μειώνουμε άλλες δαπάνες που θα αφορούσαν στην Καθαριότητα ώστε να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε αυτό το κομμάτι. Οι κύριοι κωδικοί από τους οποίους “τραβάμε” χρήματα είναι οι αποδοχές της Καθαριότητας, το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τις προμήθειες πλαστικών κάδων. Ακόμη δηλαδή και αυτό, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τη λειτουργία της Υπηρεσίας και την καλύτερη εικόνα, αυτή τη στιγμή ερχόμαστε και τα τραβάμε για να δώσουμε αυτό το ποσό των 80 χιλ. ευρώ προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ”.

Ως εκ τούτου, στην παρατήρηση πως, από το φετινό έτος καταγράφονται συνέπειες και απώλειες για τον Δήμο, με φόντο το πέρασμα του ΧΥΤΑ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, υπήρξε σαφής: “Έτσι ακριβώς. Δυστυχώς. Μας απασχόλησε το γεγονός αν θα έπρεπε να ενσωματώσουμε αυτή την εισφορά στην προτεινόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με την έννοια ότι έρχεται σε μία στιγμή που τα τέλη για το 2022 είναι ψηφισμένα, άρα, ανατρέπει τον όποιο σχεδιασμό είχε ο κάθε Δήμος, αλλά και σαν διαφωνία στις επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Η Οικονομική Επιτροπή έχει την επιλογή αν θέλει να μην περάσει την αναμόρφωση, αφού είναι το αρμόδιο συλλογικό όργανο και αποφασίζει και εισηγείται στο Δ.Σ. την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αλλά μάλλον προκρίναμε το γεγονός να μην δημιουργήσουμε κάποιο τεχνικό ζήτημα από τη στιγμή που φαίνεται πως εδώ υπάρχει μία σοβαρή πολιτική διαφορά”.

Αλ. Αθανασίου: Πρέπει να συζητηθεί το πρόβλημα και η διαχείρισή του

Για εξελίξεις που έρχονται να σημάνουν στάση πληρωμών στην Υπηρεσία Καθαριότητας έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως, αυτή θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και “με δεδομένο ότι θα έχουμε νέο εγκεκριμένο προϋπολογισμό, αν όλα πάνε καλά, γύρω στο Μάρτιο του 2023, γίνεται κατανοητό ότι τα τιμολόγια μελετών, έργων, προμηθειών και λοιπών υπηρεσιών των ανταποδοτικών θα πληρωθούν με τεράστια καθυστέρηση στους αναδόχους”.

Ειδικότερα, η παράταξή του μειοψήφησε αφού εξ αρχής είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2022, με τον ίδιο να διευκρινίζει τα εξής: “Δικαιώνεται η πρόβλεψη της μείζονος μειοψηφίας ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του ΚΑ 20 για να μπορέσει να πληρώσει υποχρεώσεις στον περιφερειακό διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ακριβώς λόγω του ότι θα χρειαζόταν να καταβάλει αυτό το ποσό των 80 χιλ. ευρώ που έπρεπε να μπει έξτρα. Αυτή τη στιγμή κηρύσσει στάση πληρωμών η Υπηρεσία Καθαριότητας, με την έννοια ότι δεν θα μπορεί να κάνει μία δαπάνη ανάγκης, όταν χρειαστεί, δηλαδή Νοέμβρη και Δεκέμβρη και με δεδομένο ότι συνήθως αν πάνε όλα καλά έχουμε προϋπολογισμό τον Μάρτιο, κατανοούμε ότι αν χρειαστούμε κάτι, πρέπει να βρούμε κάποιον προμηθευτή που θα πρέπει να περιμένει επτά και οκτώ μήνες για να πληρωθεί. Είναι μία Υπηρεσία που κινείται καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο”.

Ερωτηθείς αν αυτή η κατάσταση γεννά έντονη ανησυχία για τα παρακάτω βήματα του Δήμου, ο κ. Αθανασίου λέει τα εξής: “Προκαλεί τεράστια ανησυχία αυτό το θέμα γιατί πρέπει να δούμε τι θα κάνει τώρα η Δημοτική Αρχή. Εγώ έχω πει πολλές φορές και στα δημοτικά συμβούλια και στις Οικονομικές Επιτροπές να συζητήσουμε καταρχάς το θέμα των τελών και να δούμε τι αύξηση θα υπάρξει. Γιατί χωρίς αύξηση δεν γίνεται. Εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με δημιουργικές λογιστικές και με κάποιες μικρές δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος, όπως είχαμε κάνει με τον ηλεκτροφωτισμό”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε δε, πως, “Το ότι έπεσε αυτό το βάρος στην ανταποδοτική Υπηρεσία, σίγουρα θεωρώ ότι ένα κομμάτι θα μετακυληθεί στον κόσμο. Μοιραία θα γίνει αυτό”.