Έκπτωτος ο εργολάβος του έργου στατικής ενίσχυσης της Β΄ Κλειστής Αίθουσας και παύση εργασιών στο γήπεδο μπάσκετ (Α΄ Κλειστή Αίθουσα)

“Άστεγη” η αθλητική κοινότητα της Σύρου

Σοβαρές καθυστερήσεις και επαναδημοπράτηση σε απαραίτητα έργα, την ίδια στιγμή που η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νεολαίας

Έκπτωτος πλέον έχει κριθεί ο εργολάβος για το έργο στατικής ενίσχυσης και βελτίωσης του κλειστού γηπέδου βόλεϊ (Β΄ Κλειστή Αίθουσα) στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς δεν ξεκίνησε ποτέ τις απαιτούμενες διαδικασίες στο πλαίσιο της σύμβασης με τον Δήμο, ενώ απογοήτευση γεννάται και για την έκβαση του αντίστοιχου έργου της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (γήπεδο μπάσκετ), αφού οι εργασίες έχουν “παγώσει”.

Τα ανωτέρω καθιστούν εκτός γηπέδων την αθλητική κοινότητα της Σύρου, η οποία επί της ουσίας παραμένει “άστεγη” εδώ και πολλά χρόνια, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλες και ασφαλείς υποδομές για τη φιλοξενία των νέων σε αυτές.

Πρόκειται για εξελίξεις που έρχονται να μεγιστοποιήσουν την αγωνία των νέων παιδιών της Σύρου αλλά και των οικογενειών τους σχετικά με το πότε οι αθλητές του νησιού θα μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλείς προπονήσεις και αγώνες σε σύγχρονες υποδομές, την ίδια στιγμή μάλιστα που τα δύο συγκεκριμένα έργα είχαν τεθεί επί τάπητος από την αρχή της περασμένης αυτοδιοικητικής θητείας, τουλάχιστον σε μελετητικό στάδιο.

Σήμερα, η μη εξέλιξη των απαιτούμενων παρεμβάσεων με φόντο πλέον και την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις σε υλικά, έρχεται δυστυχώς να προσθέσει επιπλέον υποβάθμιση στις ήδη παλιές αθλητικές υποδομές, αφού το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει εντονότατα τα σημάδια του τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος για το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας θα οδηγηθεί στην επαναδημοπράτησή του, κάτι που σημαίνει πως η υλοποίησή του θα καταγραφεί τουλάχιστον μετά από 8 μήνες. Επιπλέον, η αγωνία διατηρείται στο προσκήνιο για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα αφού το γήπεδο παραμένει “κουφάρι” και οι παρεμβάσεις έχουν “παγώσει” έως ότου ο μελετητής προβεί σε διευκρινίσεις και σε συνεννόηση με τον εργολάβο, για τεχνικά θέματα που άπτονται της θεμελίωσης του γηπέδου.

Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής δίνοντας απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με την έκβαση των δύο έργων για τις βασικές αθλητικές υποδομές της Σύρου, πλησίον της Ερμούπολης.

Β΄ Κλειστή Αίθουσα: Μονόδρομος η επαναδημοπράτηση του έργου

Όσον αφορά την αρνητική τροπή που έλαβε η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στην εργολαβική πλευρά για το έργο στατικής ενίσχυσης της Β΄ Κλειστής Αίθουσας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε τον λόγο που η αρμόδια Υπηρεσία πήρε απόφαση έκπτωσης του αναδόχου.

“Η Υπηρεσία μας δεν παίζει. Η απόφασή μας για τη Β΄ Αίθουσα έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση. Είναι οριστικό αυτό για την έκπτωση” ανέφερε αρχικά ο Μηνάς Αληφραγκής, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Η απόφαση για έκπτωση προήλθε από το γεγονός πως δεν είχε ξεκινήσει τίποτα. Καμία εργασία και προετοιμασία. Θα μπορούσε να έχει κάνει παραγγελίες σε υλικά σε σίδερα, για να γλιτώσει κάποιες ανατιμήσεις. Αλλά δεν έγινε τίποτα”.

Ερωτηθείς για τον λόγο που ο εργολάβος δεν ξεκίνησε το έργο στη Β΄ Κλειστή Αίθουσα αμέσως μετά από το πέρας των υποχρεώσεων της ομάδας βόλεϊ Foinikas ONEX, ο Αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής. “Προφανώς οι ανατιμήσεις που έγιναν στα υλικά. Δεν υπήρχε δικαιολογία για εμένα, γιατί αυτά θα μπορούσε να τα είχε παραγγείλει πολύ καιρό πριν. Πέρα από τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την ομάδα του Φοίνικα, ώστε αυτός να ξεκινήσει τον Μάρτη, ο εργολάβος είχε όλο το περιθώριο να παραγγείλει τα υλικά και άρα, να προλάβει, να γλιτώσει κάποιο κόστος” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως μετά από την παρέλευση του χρονικού περιθωρίου που είχε ο εργολάβος, ο Δήμος προχώρησε στην απόφαση έκπτωσης και μονόδρομος πλέον για την υλοποίηση του έργου είναι η επαναδημοπράτησή του.

“Για το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας θα πάμε σε επαναδημοπράτηση. Η πλευρά του εργολάβου έχει καταθέσει ενστάσεις και μόλις εξετασθούν όλα αυτά και τελειώσουμε, θα πάμε σε επαναδημοπράτηση του έργου” ανέφερε, εξηγώντας πως, αυτή την έκβαση θέλει να αποφύγει ο Δήμος σχετικά με την Α΄ Κλειστή Αίθουσα. “Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα γιατί όλα αυτά σημαίνουν καθυστερήσεις” σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως, “Η μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση με ό,τι αυτό σημαίνει σε καθυστερήσεις”.

A΄ Κλειστή Αίθουσα: Να μην πάρει αρνητική τροπή το έργο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, μίλησε και για την εργολαβία της Α΄ Κλειστής Αίθουσας η οποία συνοδεύεται από τεράστιες παύσεις εργασιών και ως εκ τούτου, μεγάλες καθυστερήσεις.

“Η Α΄ Κλειστή Αίθουσα έχει σταματήσει αυτό το διάστημα και λόγω καλοκαιριού και επειδή θέλει κάποια ενημέρωση ο εργολάβος από τον μελετητή. Έχουμε τη δέσμευση ότι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα είναι στη Σύρο και ο μελετητής και ο εργολάβος ώστε να λύσουν κάποια προβλήματα για να ξεκινήσουν” γνωστοποίησε ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας πως σήμερα, “Δεν είμαι βέβαιος για το πώς θα προχωρήσει το έργο”, ωστόσο σύμφωνα με όσα εκτίμησε, η παρέμβαση στην Α΄ Αίθουσα δεν θα λάβει την τροπή που πήρε το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας. “Μετά την έκπτωση που κάναμε στον εργολάβο στη Β΄ Αίθουσα, προφανώς έχει θορυβηθεί.

Είναι ο ίδιος εργολάβος αλλά δύο ανεξάρτητες εργολαβίες. Έδειξε διάθεση για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα και είχε πει ότι θέλει να ολοκληρώσει το έργο. Περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα, αρχές της επόμενης να δώσουν σημεία ζωής και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι” πρόσθεσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ακόμη πως, “Είναι θέματα στη θεμελίωση που χρειάζονται διευκρινίσεις”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος να “κολλήσει” το έργο και άρα ο αθλητικός χώρος να παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή ένα “κουφάρι”, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Ελπίζω πως όχι. Έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα το ολοκληρώσει. Θα δούμε την εξέλιξη”.

Προβλήματα στα έργα

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Μηνάς Αληφραγκής προέβη σε ένα γενικότερο σχόλιο αναφορικά με την αγωνία των νέων που σήμερα, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δυστυχώς, δεν έχουν ασφαλή γήπεδα, να προπονηθούν.

“Το άγχος είναι περισσότερο δικό μου, παρά των υπολοίπων. Δεν είναι το μόνο έργο που έχει κολλήσει. Για τους βρεφονηπιακούς είχε βγει άγονος ο διαγωνισμός, για την οδοποιία, δεν είχαμε αποτέλεσμα και πάμε για επαναδημοπράτηση, το έργο του Βούρλη έχει καθυστερήσει και περιμένουμε την απόφαση για τα κυκλοφοριακά μέτρα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Πιστεύω ότι λίαν συντόμως θα προχωρήσει. Όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η συμπεριφορά των εργολάβων που δρουν “εκβιαστικά” ώστε να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε πολλά έργα” υποστήριξε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως, “Η Υπηρεσία μας κοιτά το συμφέρον του Δήμου. Δεν πρόκειται να είναι χαλαρή. Ασκούμε πιέσεις. Η Υπηρεσία πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου”.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως, “Κατανοώ την αγανάκτηση και την ανησυχία του κόσμου και αναλαμβάνω και το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Πρέπει να καταλάβει βέβαια και ο κόσμος ότι τα δημόσια έργα παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα”.