Κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης, οι Ν. Λειβαδάρας και Μ. Αληφραγκής

Νέες καταρρεύσεις και η πολιτεία απούσα

Αποκλείστηκε νέο τμήμα δημόσιου χώρου για την ασφάλεια των πεζών

Σε νεκρή ζώνη μετατρέπεται ο δημόσιος χώρος και δρόμος δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική και βορειοανατολική πλευρά, καθώς νέες καταρρεύσεις από τις όψεις του, επέβαλαν εκτεταμένο αποκλεισμό της περιοχής, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή.

Αγανάκτηση και αγωνία προκαλεί ξανά στη Δημοτική Αρχή η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, να μην ανταποκρίνονται στις συνεχείς οχλήσεις για εξεύρεση χρηματοδότησης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο και άκρως απαραίτητο έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Αποτέλεσμα της εν λόγω κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως ευθέως πια, απειλείται η σωματική ακεραιότητα των πεζών, από τις κατ’ εξακολούθηση αποκολλήσεις μερών των επιφανειών του κτηρίου, το οποίο – δυστυχώς – μέχρι σήμερα, ως μνημείο, δεν έχει δεχθεί την απαιτούμενη συντήρηση.
Αποφασισμένοι να αναδείξουν το θέμα μέσω ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας παρουσιάζονται ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής στην περίπτωση που μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η κυβέρνηση, δεν έχει ανταποκριθεί στο επιτακτικό αίτημά τους για ραντεβού με κύριο θέμα τη διάσωση του Δημαρχείου.

Πλήρης αποκλεισμός δρόμου

Έντονα θορύβησαν ξανά τη Δημοτική Αρχήοι νέες αποκολλήσεις τμημάτων του Δημαρχιακού Μεγάρου, προ ημερών, οι οποίες επέβαλαν τον πλήρη αποκλεισμό του μικρού δρόμου που γειτνιάζει με το μνημείο.
“Με νέα αυτοψία που έγινε, έχει αποκλειστεί και η γωνία που είναι μεταξύ του μικρού δρόμου ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μέχρι και το τμήμα της Σχολικής Επιτροπής. Ενδεχομένως να τοποθετηθούν και στέγαστρα συνολικά σε όλη την μπροστινή όψη του Δημαρχείου”, γνωστοποίησε ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας πως, δυστυχώς έως σήμερα, δεν υπάρχει απάντηση της κυβέρνησης για τη λήψη χρηματοδότησης ώστε να “κλείσουν” όλες οι πληγές του κτηρίου.
“Έχουμε στείλει μία νέα επιστολή στον πρωθυπουργό, αρχές Ιανουαρίου και δεν έχουμε πάρει απάντηση”, τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπληρωματικά, ο Νίκος Λειβαδάρας υπενθύμισε πως ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικού “εργαλείου” μέχρι σήμερα για το Δημαρχείο.
“Είχαμε εγκεκριμένη μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από δύο χρόνια, δηλαδή στις 14 Ιουνίου του 2022. Τότε δεν υπήρξε κανένα χρηματοδοτικό “εργαλείο” στο οποίο θα μπορούσαμε να το εντάξουμε. Η επιστολή μας η πρώτη έγινε 19 Οκτωβρίου προς τον υπουργό, ενώ στις 3 Νοεμβρίου 2022 πήγαμε στην Αθήνα στον κ. Πέτσα. Ο υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένος και πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε, μας είχε πει ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα γιατί κατανοεί πως πρόκειται για μνημείο”, υπενθύμισε πρωτίστως ο δήμαρχος, εξηγώντας μάλιστα πως χρήματα δεν μπορούν να ληφθούν ούτε από το νέο ΕΣΠΑ. “Οποιοδήποτε “εργαλείο” και ειδικά το ΕΣΠΑ θα μας πήγαινε πίσω δύο χρόνια. Είναι κατανοητό πως πρέπει να γίνει κάτι άμεσα”, συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας πως ο κ. Πέτσας “είχε πει ότι η μόνη λύση είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.

Απευθείας στον Πρωθυπουργό

Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει απάντηση, δήλωσε ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας τα εξής. “Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Έστειλα 12 Δεκεμβρίου κι άλλη μία επιστολή και στις 10 Ιανουαρίου 2023 αποκολλήθηκαν κι άλλα κομμάτια, από την πρόσοψη τη νοτιοανατολική – από τη βορειοανατολική είχαν φύγει κομμάτια από τον πύργο πριν λίγο καιρό. Προωθώ νέα επιστολή στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς, με την οποία ζητάμε άμεσα ραντεβού για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Η υπόθεση επείγει”, ξεκαθάρισε ο κ. Λειβαδάρας, ενώ τόνισε πως, επειδή πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, “θα γνωστοποιήσουμε το θέμα ευρέως”.
“Δεν θέλω να κάνω λαϊκισμό. Είναι ένα κτίριο επικίνδυνο που στεγάζει τόσες Υπηρεσίες. Εξαντλήσαμε όλο το περιθώριο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ευθύνη σε βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές

Η σοβαρή υπόθεση έγινε θέμα συζήτησης και στην εκδήλωση κοπής πίτας στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης, όπου παρόντες ήταν οι βουλευτές, Φίλιππος Φόρτωμας από τη Νέα Δημοκρατία και Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Στην πίτα που έκοψε το ΚΑΠΗ Ερμούπολης ήταν παρών και ο βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας. Κάναμε μία παρέμβαση προς τον ίδιο, μία αιχμηρή παρέμβαση με τον δήμαρχο και ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι σε δέκα ημέρες θα έχουμε νέα του”, γνωστοποίησε ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας πως πλέον, “το μόνο που μένει να κάνουμε και θα προχωρήσουμε είναι η δημοσιοποίηση του θέματος σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Και είμαστε υποχρεωμένοι να το προχωρήσουμε το θέμα” δήλωσε, εξηγώντας πως, “Δεν μιλάμε για ένα έργο μικρό κτήριο και για ένα ασήμαντο κτήριο που “πέφτει”. Μιλάμε για ένα πανελλαδικό μνημείο”.
Για τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις από βουλευτές, ο ίδιος ανέφερε τα ακόλουθα. “Έδειξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος και ήδη είχε κάνει αναφορά προ καιρού. Σε αυτήν οι απαντήσεις του κ. Πέτσα ήταν ό,τι να ‘ναι. Στο πρόγραμμα Τρίτσης δεν μπορούσε να ενταχθεί γιατί τη στιγμή που “έτρεξε” αυτό, ο Δήμος δεν είχε εγκεκριμένη μελέτη για τις όψεις”. Σε νέα απάντηση του κ. Συρμαλένιου, ο αντιδήμαρχος, σημείωσε πως, “μας είπε ότι θα υποβάλλει και νέα ερώτηση προς τον Υπουργό, στην οποία είναι υποχρεωμένος να απαντήσει δια ζώσης ο κ. Πέτσας”.
Επιπλέον, σχολίασε πως για το εν λόγω έργο και τη χρηματοδότηση, ευθύνη οφείλουν να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές. “Είναι ενημερωμένοι όλοι οι βουλευτές και πλέον το “μπαλάκι” είναι σε εκείνη την πλευρά. Παρέμβαση είχε κάνει και ο βουλευτής, ο κ. Βρούτσης”, υπενθύμισε ο Μηνάς Αληφραγκής.
Στην ερώτηση, αν οι νέες οχλήσεις δεν αποδώσουν αποτέλεσμα, ποια θα είναι η στάση της Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος τόνισε τα εξής. “Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανένας Δήμος της εμβέλειας του δικού μας Δήμου δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει 2,5 εκ. ευρώ. Εκτός και αν κλείσουμε τελείως τον Δήμο και όλα τα λεφτά μας τα ρίξουμε στο Δημαρχείο. Από τη μία πλευρά ο ΦΟΔΣΑ ζητά 1 εκατ. ευρώ, από την άλλη πλευρά έχουμε αυξήσεις εξαιτίας ενεργειακής κρίσης. Επιφορτιζόμαστε με τόσα. Ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το ποσό. Και εκτός από τον κ. Πέτσα, έχει υποχρέωση και το Υπ. Πολιτισμού να δει τι θα κάνει. Η κα Μενδώνη μας έστειλε στον κ. Πέτσα, αλλά αυτή δεν είναι λογική. Ας τα βρουν”.
Ο κ. Αληφραγκής ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του γι αυτό, λέγοντας πως, “Όσοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές, οφείλουν να θέσουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους. Χρειάζεται να πιέσουν και να βοηθήσουν”. Σε ανάλογο τόνο και ο Νίκος Λειβαδάρας ανέφερε πως, “Περιμένουμε και τον κ. Φόρτωμα και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε. Από τη στιγμή που δεν ανταποκρίνονται, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”.

Έργο μόνωσης

Με αφορμή τα παραπάνω, πρέπει να τονισθεί πως προχωρά έργο μόνωσης της οροφής του Δημαρχείου, μετά από διαγωνισμό που είχε κάνει ο Δήμος. Παρά τις καθυστερήσεις από τον εργολάβο μέχρι σήμερα, τελικά δίδεται σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο εξάμηνη παράταση στη σχετική σύμβαση και το έργο θα υλοποιηθεί.
“Όσον αφορά το έργο της μόνωσης έχει ζητηθεί από τον εργολάβο η επιμήκυνση του χρόνου της σύμβασης κατά έξι μήνες, θέμα που θα περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σύμβαση λήγει τέλος Ιανουαρίου, οπότε με αυτήν την απόφαση θα υλοποιηθεί το έργο μέχρι τον Ιούλιο”, διαβεβαίωσε ο κ. Αληφραγκής.