Θετική έκβαση στη συνάντηση δημάρχου, Ν. Λειβαδάρα και αν. υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα για δημαρχείο, ηλεκτροκίνηση και δημοτική οδοποιία

Απέσπασε 5,5 εκατ. ευρώ από την “ατζέντα” Πέτσα

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ αναμένει εντός Μαρτίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τις νέες δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, προκειμένου να “τρέξει” έργα για το Δημαρχιακό Μέγαρο, την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τη δημοτική οδοποιία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή στην “Κοινή Γνώμη” αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Πέτσα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος θα λάβει εντός του επόμενου μήνα υψηλές χρηματοδοτήσεις που ανέμενε εναγωνίως, για να απαντήσει σε “ανοικτά” και σοβαρά θέματα του νησιού.

Πρώτο στην “ατζέντα” της χθεσινής συζήτησης τέθηκε το έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, που συνδέεται άμεσα και με την ασφάλεια των πολιτών στην πλατεία Μιαούλη. Ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε για διάθεση ποσού ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ όσον αφορά την πολυσυζητημένη παρέμβαση για το Δημαρχιακό Μέγαρο και μάλιστα η χρηματοδότηση θα δοθεί εντός Μαρτίου, προκειμένου ο Δήμος να “τρέξει” τάχιστα τη δημοπράτησή του. Αν και η μελέτη υπέδειξε παρέμβαση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, το ποσό που απομένει, αναμένεται να το καλύψει ο Δήμος.

Επιπλέον, η Σύρος αποσπά ένα μεγάλο ποσό για να προωθήσει δράσεις ηλεκτροκίνησης στο νησί, όπως επίσης, αναμένει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις σε δημοτικούς δρόμους.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τον κ. Πέτσα ήταν και ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, αλλά και ο συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Νίκος Λαζαρίδης.

Πράσινο φως” για το δημαρχείο

Ειδικότερα, από την πλευρά του Στέλιου Πέτσα σχετικά με την υπόθεση του Δημαρχιακού Μεγάρου, τονίσθηκε πως εντός Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

“Τέθηκε πρώτα επί τάπητος το θέμα του Δημαρχιακού Μεγάρου. Έγινε κατανοητό πως πέραν της αποκατάστασης ενός ιστορικού μνημείου, πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες και για την άρση της επικινδυνότητας. Θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου. Είναι κάποιες τυπικές διαδικασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα και μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε τη χρηματοδότηση στα χέρια μας”, ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, μιλώντας στην εφημερίδα, ενώ έδωσε απαντήσεις και για το ύψος της κάλυψης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

“Συζητήθηκε πολύ και αυτό το θέμα του ύψους της χρηματοδότησης. Ο ίδιος μίλησε για 2 εκατ. ευρώ. Αναφέραμε πως η μελέτη με τα τεύχη δημοπράτησης – τα οποία βγαίνουν βάσει του κρατικού τιμολογίου – είναι 2,3 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε ο δήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα πως το ποσό που απομένει – αν απαιτηθεί - θα το καλύψει ο Δήμος.

“Εμείς ήδη μιλήσαμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και ακόμη κι αν δώσουν τα 2 εκατ. ευρώ, δεν τίθεται θέμα, γιατί πέραν του ότι θα δοθεί έκπτωση στο έργο, αν απαιτηθεί ένα ποσό θα είναι πολύ μικρό και θα καλυφθεί από τον Δήμο”, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, αισιοδοξώντας τόνισε πως, “στόχος μας είναι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση”.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Μηνάς Αληφραγκής. “Υπήρξε δέσμευση για τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως το Υπουργείο να καλύψει και όλο το ποσό. Από την πλευρά μας και με τα 2 εκατ. ευρώ είμαστε ικανοποιημένοι επειδή μπορούμε να δημοπρατήσουμε. Θα υπάρξει έκπτωση σίγουρα και φυσικά με ένα ποσό των 2 εκατ. ευρώ, αν λείψει μέρος, θα μπορεί να το καλύψει ο Δήμος από ιδίους πόρους. Σαφώς η πίεση που ασκήσαμε ήταν για να καλυφθεί όλο το ποσό, δηλαδή να χρηματοδοτηθούμε και για τα 2,3 εκατ. ευρώ”, σχολίασε, εκφράζοντας τέλος ευχαριστίες προς τους βουλευτές του νομού. “Ευχαριστώ τον κ. Φόρτωμα για τον προγραμματισμό της συνάντησης και τον κ. Συρμαλένιο γιατί έκανε πολλές ενέργειες και ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα”.

Ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνηση

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται και για δράσεις ηλεκτροκίνησης στη Σύρο. Αν και ο Δήμος προ καιρού είχε υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο τελικά θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

“Είναι μία θετική εξέλιξη και λογικά και γι’ αυτό το έργο μέσα στον Μάρτιο θα μας έρθει η χρηματοδότηση”, ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, με τον κ. Αληφραγκή να προσθέτει τα εξής: “Μας εγκρίθηκε το ποσό, έστω και μειωμένο. Για την ηλεκτροκίνηση είχαμε υποβάλλει πρόταση για 2,5 εκατ. ευρώ και έγιναν τελικά 1,7 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ανακοινωθεί πια και θα προχωρήσουμε. Είναι μία θετική εξέλιξη”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος μέσω του συγκεκριμένου έργου θα κληθεί να αποφασίσει για προμήθεια ηλεκτροκίνητων 5θεσιων επιβατικών οχημάτων, για αμαξίδιο, για ηλεκτρικό ημιανατρεπόμενο φορτηγό και για λεωφορεία σχετικά με τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας.

Μαξιλαράκι” και για το οδικό δίκτυο

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε - με πολλές πιθανότητες - η ένταξη του Δήμου στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του έργου “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δημοτικού Οδικού Δικτύου” με ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

“Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ενταχθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και να πάρουμε ένα μεγάλο ποσό, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ. Είμαι ικανοποιημένος από τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε τις χρηματοδοτήσεις. Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός”, δήλωσε ο Νίκος Λειβαδάρας.

Από την πλευρά του, ο Μηνάς Αληφραγκής τόνισε τα ακόλουθα για το θέμα του οδικού δικτύου.

“Είναι σχεδόν βέβαιο και για το κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετικά με έργο αποκατάστασης και βελτίωσης οδοποιίας στη Σύρο. Δεσμεύθηκε να πάρουμε ένα μεγάλο ποσό, οπότε αν συνυπολογίσουμε και τα δικά μας χρήματα, το ποσό των 300 χιλ. ευρώ, γίνεται κατανοητό πως θα προχωρήσουμε σε επουλώσεις του οδικού δικτύου ευθύνης μας”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τέλος, προέβη σε ένα συνολικότερο σχόλιο, λέγοντας πως, “περιμένουμε ότι όλα θα πάνε θετικά. Ήταν και ένας ειδικός συνεργάτης του κ. Πέτσα στη συνάντηση και πιστεύω ότι όλα θα προχωρήσουν καλώς. Φάνηκε κάθετος στις αναφορές του και θεωρώ ότι δεν μας εμπαίζει ο υπουργός”.