Με προσεκτικά βήματα και σε σωστούς χρόνους η υλοποίηση της ανάπλασης στον δρόμο που οδηγεί στο λιμανάκι της περιοχής

Να μην επηρεαστεί η σεζόν στον Φοίνικα

Προχωρά στη δημοπράτηση του έργου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Ανεπηρέαστη πρέπει να παραμείνει η τουριστική σεζόν στο χωριό του Φοίνικα, το προσεχές καλοκαίρι, με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου να επισημαίνει πως θα επιλέξει σωστούς χρόνους υλοποίησης του έργου της ανάπλασης του δρόμου που οδηγεί στο λιμανάκι, αφού εντός των επόμενων ημερών προχωρά στη δημοπράτησή του.

Η αγωνία επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής γίνεται αντιληπτή από τη Διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου επεσήμαναν πως στο χωριό και στο παραλιακό τμήμα, δεν θα υπάρξει όχληση, στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα χθες, το Δ.Σ. ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και άμεσα θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου.

Κ. Μαραγκού: Θα εξετασθεί ο τρόπος υλοποίησης

Την ικανοποίησή της για το γεγονός πως ανάβει το “πράσινο φως” για τη βελτίωση της εικόνας και της κατάστασης του δρόμου στον Φοίνικα, ο οποίος οδηγεί στο καταφύγιο σκαφών, εξέφρασε η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού.

“Ήρθε επιτέλους η έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας. Οπότε είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκρίνουμε τους όρους δημοπράτησης και το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό με την ελπίδα ότι θα βρεθεί ανάδοχος και ότι γρήγορα θα ξεκινήσει τις εργασίες για να προλάβουμε το καλοκαίρι”, παρατήρησε αρχικά η ίδια, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Θα δούμε πως θα εξελιχθεί όλη η διαδικασία. Είναι λογικό ότι το καλοκαίρι δεν μπορούν να γίνουν εργασίες και ευχόμαστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλιώς θα διακοπούν και θα συνεχιστούν τον Οκτώβρη ή θα δούμε αν μπορούν να ξεκινήσουν τμηματικά”.

Αναφορικά με τον χρόνο δημοπράτησης, δηλαδή λίγο πριν την Πασχαλινή περίοδο, η ίδια πρόσθεσε τα εξής. “Τρέξαμε πάρα πολύ για την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης και περάσαμε από χίλια δύο “κύματα”. Ο λόγος που ερχόμαστε τελευταία στιγμή και πριν το καλοκαίρι να δημοπρατήσουμε είναι οι εγκρίσεις”.

Αλ. Αθανασίου: Θετικές εξελίξεις και παρατηρήσεις

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, αναφορικά με τις οποίες προέβη και σε ορισμένες παρατηρήσεις – επισημάνσεις.

“Πραγματικά είναι ευχάριστη η εξέλιξη. Τρεις παρατηρήσεις θέλω να κάνω. Το ένα είναι να έρθουν οι εργολάβοι γιατί έχουμε αυτά τα φαινόμενα που έχουμε δει κατά καιρούς και σε έργα που “βγαίνουν” και σε έργα που δεν “βγαίνουν”. Το βασικό είναι να έρθει αξιόπιστος εργολάβος για να μας κάνει το έργο και να μην μπλοκάρουμε και παιδευόμαστε. Και μία γενικότερη παρατήρηση είναι ότι θα παρακαλούσα τώρα που φτάσαμε σε αυτό το ευτυχές σημείο στην Περιβαλλοντική Μελέτη να το ξαναψάξουμε για τους ξύλινους πεζοδιαδρόμους, που υπάρχουν και σε νησιά της Δωδεκανήσου”.

Ο ίδιος αναφορικά με τον χρόνο εκτέλεσης του έργου, πρόσθεσε τα εξής: “Φαντάζομαι ότι το χρονοδιάγραμμα και οι εργασίες δεν θα ενοχλήσουν την καλοκαιρινή περίοδο που όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στο αλιευτικό καταφύγιο του Φοίνικα με τον πάρα πολύ κόσμο, τα πάρα πολλά σκάφη. Αυτό είναι θέμα της Υπηρεσίας και διαχείρισης των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά”, σχολίασε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Μ. Αληφραγκής: Κατανόηση από επιχειρηματίες

Τη δική του εκτίμηση κατέθεσε για τους χρόνους υλοποίησης του έργου ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας σε ανάλογο ύφος με τους ανωτέρω πως θα πρέπει να υπάρξουν αντανακλαστικά για τη σεζόν, αλλά και κατανόηση για την όχληση, στη διάρκεια της εκτέλεσής του.

“Εγώ εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να μην έχει γίνει το έργο και πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός τέτοιος, ώστε να ξεκινήσει το έργο όταν έρθει η ώρα του και από εκεί και μετά να “μαζευτεί” και να ξεκινήσει ξανά τον Σεπτέμβρη. Θα πρέπει οι καταστηματάρχες, κάτοικοι και όλοι, να δείξουν μία ανοχή γιατί το έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια. Όλοι ζητάμε έργα και όταν έρθει η ώρα να γίνουν, εκεί ο καθένας θέλει την ησυχία του”, σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, “Οχλήσεις θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι η Υπηρεσία να φροντίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες”.

Μετά την υλοποίηση, επιλογή για κυκλοφοριακά μέτρα

Δεδομένης της ανάπλασης που θα υπάρξει και θα δημιουργηθούν πεζοδιάδρομοι κατά μήκος του δρόμου και στο ίδιο επίπεδο με αυτόν, θα δοθεί η δυνατότητα για λήψη κυκλοφοριακών μέτρων στην περιοχή.

“Σωστά είπε και ο κ. Αληφραγκής ότι και οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή” ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοίνικα, Γιώργος Περρής, ρωτώντας μεταξύ άλλων για να υπάρξει ενημέρωση, σχετικά με το αν ο πεζοδιάδρομος θα καταλαμβάνεται από οχήματα. “Ο δρόμος θα είναι διπλής κυκλοφορίας; Ταυτόχρονα θα είναι δύο αυτοκίνητα στον δρόμο; Άρα, θα πατούν τον πεζοδιάδρομο” τόνισε σχετικά, με τον αρμόδιο υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΛΤΣ, Ρένο Ζερβό να επισημαίνει τα εξής: “Ο πεζοδιάδρομος είναι ένας χώρος στο ύψος του υπάρχοντος δρόμου που δύναται να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν ως πεζοδιάδρομος.

Με προσωρινές ή μόνιμες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο δρόμος δεν αλλάζει ως προς τη γεωμετρία του. Μάλιστα μεγαλώνει κατά μισό μέτρο”, διευκρίνισε, λέγοντας τέλος πως, “εφόσον γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται μπορεί να τοποθετηθεί και εξοπλισμός (παγκάκια κ.α.)”.

Η συζήτηση έκλεισε με το σύνολο των ομιλητών να συναινεί πως αυτό που προέχει σε πρώτο επίπεδο είναι η υλοποίηση του έργου.