Απολογισμός της ΔΕΥΑΣ για την τρέχουσα θητεία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Επενδυτικό πρόγραμμα για αποχέτευση και ύδρευση

Παρουσίαση για όσα έγιναν και για όσα δρομολογήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Υψηλούς στόχους έθεσε η ΔΕΥΑ Σύρου αναφορικά με τη δρομολόγηση και υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος για την αποχέτευση και την ύδρευση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την τελευταία τετραετία, με το βασικότερο έργο όλων, να αφορά στο αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γιαλού, που ολοκληρώθηκε.

Βαδίζοντας προς το κλείσιμο της τετραετίας και στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ανέλαβε να πραγματοποιήσει τον απολογισμό και της ΔΕΥΑΣ, στο Δ.Σ. της οποίας, υπενθυμίζεται πως προεδρεύει ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

Κάλυψη της νότιας Σύρου

“Στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Στρατηγική επιλογή αποτέλεσε η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, προκειμένου να καλύψει όλους τους οικισμούς που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού”, ανέφερε αρχικά ο Νίκος Λειβαδάρας, επισημαίνοντας την αξία ενός τέτοιου έργου. “Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και παράλληλα δίκτυα ύδρευσης, έτσι ώστε τα επεξεργασμένα λύματα να επιστρέφονται στις περιοχές προέλευσης ως νερό άρδευσης. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μια σημαντική περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση των χωριών του νησιού με παράλληλη εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας”.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε αναλυτικότερα, τα έργα που υπηρετούν τον στόχο αυτό είναι: “«Η συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού», προϋπολογισμού 2.358.950 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, το οποίο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022. Το έργο αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Μέγα Γιαλού, Βάρης και Αζολίμνου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ερμούπολης (για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω οικισμών), καθώς και των δικτύων επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.”.

Σήμερα, όπως διευκρίνισε, πραγματοποιούνται συνδέσεις των κατοίκων της περιοχής με το δίκτυο αποχέτευσης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως σε αυτή τη θητεία, “υπεγράφη ακόμη η σύμβαση και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης η β΄ φάση του εν λόγω έργου ποσού 5.167.161,37 ευρώ, το οποίο είχαμε εξασφαλίσει από το ΠΔΕ με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με το οποίο θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού”.

Στα παραπάνω αξίζει να αναφερθεί και η μνεία που έγινε στην ολοκλήρωση του έργου “Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης Σύρου”, το οποίο εξήγησε πως, “αποτελεί την αναγκαία υποδομή για την επεξεργασία των λυμάτων από τα παραπάνω αναφερόμενα δίκτυα, ποσού 1.441.477,43 ευρώ”.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Λειβαδάρας σε συνέχεια όσων έχει αναφέρει κατά καιρούς και ο κ. Γιαλόγλου, υποστήριξε: “Θεωρούμε ότι είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομοτεχνικό άλμα, δεδομένου ότι η επεξεργασία των λυμάτων επιστρέφει ως νερό άρδευσης στις περιοχές από τις οποίες αυτά συλλέγονται”.

Σύστημα τηλεελέγχου και μελέτη για αποχέτευση σε Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνία

Στην ανασκόπηση έκανε αναφορά και σε άλλα σημαντικά έργα. Ένα εξ αυτών το σύστημα τηλεελέγχου για εντοπισμό των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης. “Ολοκληρώθηκε το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για τη μείωση των διαρροών και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού» συνολικού ποσού 941.100 ευρώ”, σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας επίσης αναφορά και σε ένα ακόμη απαραίτητο βήμα για το έργο της αποχέτευσης σε τέσσερις ακόμη περιοχές της Σύρου. “Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα αποχετευτικά δίκτυα των περιοχών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας, ποσού 312.411 ευρώ, καθώς επίσης και για την κατασκευή της απαραίτητης Μονάδας Επεξεργασίας για τις ανάγκες της οποίας αγοράστηκε και το κατάλληλο οικόπεδο, αξίας 40.000 ευρώ, όπου με ανάλογο τρόπο, όπως και στην περίπτωση της Βάρης, θα μετατρέπονται τα λύματα σε νερό άρδευσης για τις καλλιέργειες της περιοχής”. Πρόσθεσε δε, πως, “για την υλοποίηση του έργου, έχει ήδη υποβληθεί πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης”.

Μελέτη για επέκταση αφαλάτωσης και χρήση ΑΠΕ

Έμφαση έδωσε και στην υπόθεση της μελέτης για το μεγάλο έργο της βελτίωσης του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης με τη συνδρομή ΑΠΕ και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. “Μια ακόμη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από εθνικούς πόρους, αφορά στη μελέτη για τη βελτίωση, επέκταση και ενεργειακή αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης, δυναμικότητας 10.000 κυβικών ημερησίως, το οποίο θα στεγαστεί στην ίδια περιοχή με το υπάρχον. Η ενεργειακή αναβάθμιση με χρήση ΑΠΕ αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 2,7 μεγαβάτ σε δημοτικό οικόπεδο στην περιοχή «Βούλιας», γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής του νερού, η οποία με τη σειρά της θα μετακυλήσει στους λογαριασμούς ύδρευσης των δημοτών”, σημείωσε ο δήμαρχος, μιλώντας παρακάτω και για άλλες σημαντικές παρεμβάσεις.

“Θα πρέπει να αναφέρουμε την ολοκλήρωση του υδρευτικού έργου στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Αντικαταστάθηκε, επίσης, μέρος του δικτύου στην Πλατεία Μιαούλη και την οδό Σταματίου Πρωίου με αφορμή τις εργασίες για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου. Έγιναν ψηφιακές παρεμβάσεις στους λογαριασμούς με το σύστημα e-bill, όπου ο δημότης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ψηφιακά την εξόφληση του λογαριασμού του”, συμπλήρωσε.

Εντάξεις στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Επιπλέον, μίλησε και για εντάξεις έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. “Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης τα έργα: 1. Επέκταση, βελτίωση, εκσυγχρονισμός και ψηφιακή διαχείριση υποδομών ύδρευσης Νήσου Σύρου Π/Υ 4.881.460,00 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 3 υποέργα: α. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Επισκοπείου Δήμου Σύρου Ερμούπολης, ποσού 478.135,17 ευρώ, β. Προμήθεια και εγκατάσταση 8.000 ευφυών ψηφιακών οικιακών υδρομέτρων και ηλεκτρονική διαχείριση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη Χαμηλή Ζώνη της Ερμούπολης (ζώνη υψηλής πίεσης) και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα, συνολικής δαπάνης 2.878.800,00 ευρώ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 2.000 ηλεκτρονικά υδρόμετρα. γ. Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600m3/ημέρα, ποσού 494.574,00 ευρώ”.

Επιπλέον, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε και για την ενίσχυση του συστήματος υδροδότησης του νησιού δεδομένων και των προβλημάτων που προέκυψαν το καλοκαίρι του 2021. “Η ΔΕΥΑΣ προχώρησε σε μίσθωση πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 340 m3/ημερησίως, ποσού 74.400,00 ευρώ, για την ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος Ποσειδωνίας και την αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών σε νερό κατά την τουριστική περίοδο και για χρονικό διάστημα έξι μηνών, στη θέση Αγκαθωπές Ποσειδωνίας Σύρου. Μετά από τρεις περιόδους παραμένει στα πάγια της ΔΕΥΑΣ”.

Άλλα έργα

Ακόμη αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα λυμάτων της ΔΕΥΑ Σύρου προϋπολογισμού 1.139.795,60 ευρώ ενώ παράλληλα προχώρησε σε ενίσχυση της δυναμικότητας των μονάδων αφαλάτωσης του Γαλησσά καθώς και σε άλλες επιμέρους παρεμβάσεις. Τέλος, επισήμανε πως το 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εξής έργα: 1. «Αντικατάσταση καταθλιπτικού αγωγού πλησίον αντλιοστασίου παλιάς αφαλάτωσης», ποσού 51.177,00 ευρώ και 2. «Εργασίες συντήρησης δικτύων ύδρευσης 2022» ποσού 60.000,00 ευρώ.

 

 

 

Ετικέτες: