Συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ερμούπολης, Δημήτρη Κοσμά, από το συνδυασμό “Αναγέννησί μας”

“Με γνώση, εμπειρία και πρόγραμμα θα εργαστούμε για τη Σύρο”

Την εμπειρία, τη γνώση του και την αγάπη του για τη Σύρο θέτει ως “θεμέλια” της συμμετοχής του στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης, Δημήτρης Κοσμάς με το συνδυασμό “Αναγέννησί μας”.

Διατηρώντας την πεποίθηση πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μπορεί και πρέπει να βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης, ο κ. Κοσμάς συμπορεύεται με τον υποψήφιο δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει τον τόπο από όποια θέση του ζητηθεί, την επομένη των εκλογών, αν ο συνδυασμός “Αναγέννησί μας” είναι η νέα Δημοτική Αρχή.

Στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” μιλάει για θέματα όπως το master plan του λιμένα, για τα προβλήματα του νησιού που απαιτούν λύσεις, ενώ επισημαίνει την ανάγκη για ενότητα και διάλογο για κάθε κρίσιμο θέμα του τόπου. 

  • Είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης με το συνδυασμόΑναγέννησί μαςκαι τον Αλέξη Αθανασίου. Ποιοι είναι οι λόγοι που διεκδικείτε για μία ακόμη θητεία, την εκλογή σας;

    “Η ενασχόληση με τα κοινά, αποτελεί για μένα κομμάτι της ζωής μου. Δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να είμαι αποκομμένος κι έξω από τα δρώμενα του τόπου μου. Από μικρή ηλικία μέχρι σήμερα, ήμουν και είμαι παρών και στα όμορφα και στα άσχημα και στα δύσκολα και στα εύκολα που παρουσιάζονται κάθε φορά. Η αγάπη, ο σεβασμός, ο αγώνας για να φέρω εις πέρας το έργο που αναλαμβάνω, είναι στάση ζωής. Είναι η θέληση να πετύχω το καλύτερο για την ευημερία των συμπολιτών μου και την ανάπτυξη του τόπου μου.”. 

  • Το πρόσφατο διάστημα έγινε πολύς λόγος για το αν συμβαδίζει η αξιοποίηση της μαρίνας με τη βιομηχανική δραστηριότητα στο λιμάνι. Έχετε διατελέσει πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά το παρελθόν, πώς οραματίζεστε τη βελτίωση και την ανάπτυξη όσον αφορά στην πόλη και στο λιμάνι της;

    “Το νησί μας ανήκει σε όλους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει επενδύσεις, που είναι ικανές να προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας. Με συνεννόηση, κατανόηση, σεβασμό και διαβούλευση, μπορούν να συνυπάρχουν πολλές δραστηριότητες στο λιμάνι μας. Κάθε επιχείρηση έχει υποχρέωση να τηρεί σωστά και απαράκλητα όλους εκείνους τους όρους που απαιτούνται για την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία της. Η οικονομία και επιχειρηματικότητα του νησιού μας είναι σημαντικό να στηρίζεται από όλους μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

    Πολλές και συνεχείς οι προσπάθειες για την έγκριση του Λειτουργικού Σχεδιασμού του λιμένα της Ερμούπολης (master plan). Πίστεψα και πιστεύω στα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση της μεταφοράς του ακτοπλοϊκού λιμένα από τη σημερινή θέση, στη θέση Λαδόπουλου, όπως έχει σχεδιαστεί. Ένα υπερσύγχρονο λιμάνι, ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σύγχρονης ακτοπλοΐας και του επιβατικού κοινού. Σημαντική παράμετρος, η ύφεση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την πόλη μας, αφού πλέον ο σημερινός λιμένας αξιοποιείται για τη φιλοξενία τουριστικών σκαφών, (αναβαθμίζοντας πολύ την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη), ο χώρος αναμονής των αυτοκινήτων για την επιβίβασή τους στο πλοίο προσφέρεται σαν χώρος στάθμευσης και επιπλέον δεν έχουμε την επιβάρυνση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην πόλη μας. Αναπτύσσεται το νότιο τμήμα της λιμενολεκάνης, που μέχρι σήμερα είναι από τα πλέον παραμελημένα και πιστεύω, με τη μεταφορά του λιμένα, στη διάσωση και ανάπλαση των ερειπίων του εργοστασίου Λαδόπουλου και των άλλων ιδίων κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή.”. 

  • Ποια θεωρείτε κρίσιμα θέματα - προβλήματα για τη Σύρο και το μέλλον της και κατά τη γνώμη σας πρέπει να τεθούν στην πρώτη γραμμή;

    “Είναι πολλά τα θέματα πρώτης γραμμής, που αν θέλετε και η εξέλιξη του κοινωνικού, υγειονομικού και οικονομικού γίγνεσθαι, μας υποχρεώνουν να τα εντάξουμε στην πρώτη γραμμή. Στην τελευταία τετραετία δεν λύθηκαν ζητήματα καθημερινότητας αλλά και άλλα που θα προσέφεραν ένα καλύτερο περιβάλλον.

    Έτσι λοιπόν, το κυκλοφοριακό που συνεχίζει να απασχολεί το νησί μας είναι ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα. Η παράταξή μας, έχει ήδη ασχοληθεί με την εξέταση του θέματος, έχοντας έρθει σε επαφή με συγκοινωνιολόγους, με την εξεύρεση χώρων στάθμευσης, με απαραίτητη τη διασύνδεσή αυτών με μικρά, ευέλικτα λεωφορεία.

    Η καθαριότητα, που σήμερα δεν είναι ικανοποιητική. Απαιτείται νέος σχεδιασμός, οργάνωση, ο εξοπλισμός της υπηρεσίας με νέας τεχνολογίας μηχανήματα και απαραίτητα, όσο το δυνατόν, με την προσθήκη επιπλέον εργατικού δυναμικού, θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα νησί καθαρό, σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε κάθε χωριό.

    Ο Δήμος και όλοι οι φορείς του νησιού αλλά και ο κάθε συμπολίτης μας, πρέπει να στηρίξει το Νοσοκομείο «Βαρδάκειο και Πρώϊο». Η υγεία είναι ό,τι σημαντικότερο αγαθό για όλους μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους του νησιού μας, αλλά και όλους τους Κυκλαδίτες. Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενός λειτουργικού Νοσοκομείου, είναι βασικός λόγος επιλογής των επισκεπτών – τουριστών. Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να απασχολήσει όλους μας και με κατάλληλες και συνεχείς οχλήσεις, να απαιτήσουμε την σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του, προσφέροντας και εμείς οι ίδιοι ότι είναι δυνατό και απαιτείται γι αυτό το σκοπό.

    Η μεταφορά του ακτοπλοϊκού λιμένα, όπως αναφέρθηκα και παραπάνω. Η δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής καθώς και παιδικών χαρών σε όλα τα σημεία του νησιού μας. Η ασφάλεια, και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων (σχολείων κ.λ.π.). Η αναβάθμιση και προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος, οι σοβαρές παρεμβάσεις στην εξωστρέφεια του τουριστικού προϊόντος, οι αθλητικές υποδομές και προπάντων η κοινωνική πολιτική που τόσο θα ωφελήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Και όλα μαζί θα αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα για την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.”. 

  • Αν εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμος για το νησί; Θα σας ενδιέφερε να αναλάβετε ξανά θέση ευθύνης;

    “Αν οι συμπολίτες μου, μου κάνουν την τιμή να επιλέξουν εμένα και την παράταξη «Αναγέννησί μας», για την επόμενη δημοτική θητεία, είμαι έτοιμος να αναλάβω οποιαδήποτε θέση μου ανατεθεί, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.”. 

  • Γιατί ο κόσμος να στηρίξει το συνδυασμό του Αλέξη Αθανασίου και τη δική σας υποψηφιότητα έναντι των άλλων συνδυασμών;

“Η τύχη του νησιού μας είναι πάλι στα χέρια, τη σκέψη και την ψυχή του συριανού λαού. Πρέπει να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν ικανούς για να συνεχίσει το νησί να οδεύει προς την ανάπτυξη. Ο συνδυασμός «Αναγέννησί μας» έχει ικανά στελέχη. Με γνώση, εμπειρία, νεανική ορμή, πρόγραμμα και θέληση για ανιδιοτελή προσφορά. Με μπροστάρη άξιο, έντιμο, εργατικό, γνώστη των τοπικών προβλημάτων, γνώστη της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με όρεξη και όραμα για τον τόπο μας, με θέληση για προσφορά, εμπνευστή και ισχυρό συνδετικό κρίκο της αλυσίδας των ανθρώπων της Αναγέννησίς μας …, τον Αλέξανδρο Αθανασίου.

Εγώ σαν “κρίκος” αυτής της ανθρώπινης αλυσίδας, υπόσχομαι να εργαστώ όπως τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας περισσότερη εμπειρία, γνώση και πάντα αγάπη για τον τόπο μου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, ξεπερνώντας μεμψιμοιρίες, ανούσιες αντιπαλότητες, φωνές που σκοπό έχουν μόνον να δημιουργούν εντυπώσεις. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε στην άκρη τους πολιτικούς του τίποτα και να πορευτούμε με σοβαρότητα, πίστη και επιμονή για την «Αναγγένησί μας».”.