Από το κεντρικό κράτος θα καλυφθούν τα αντίστοιχα ποσά και(!) στους Δήμους των Κυκλάδων

Μικρή “ανάσα” για τα τέλη ταφής του 2023

Το βλέμμα στραμμένο στα αυξημένα ποσά που οφείλει να εισπράξει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για το 2024

Προσωρινή “ανάσα” και για τους Δήμους των Κυκλάδων αποτελεί η κάλυψη των ποσών για το τέλος ταφής απορριμμάτων από το κεντρικό κράτος, όσον αφορά το έτος 2023, καθώς από τα δημοτικά ταμεία τελικώς, δεν θα βγουν χρήματα, τα οποία υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν σε αυτά.

Τα παραπάνω έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία 24ωρα από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και έχουν χαρίσει μικρή ανακούφιση στους Δήμους, όπως άλλωστε σημειώνει και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Πιταούλης στην “Κοινή Γνώμη”, ωστόσο, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στο 2024. Από την επόμενη χρονιά, λογικά τα συγκεκριμένα ποσά για το τέλος ταφής θα τα επιβαρύνονται οι δημότες και οι Δήμοι θα πρέπει να τα αποδίδουν στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου που με τη σειρά του, θα τα προωθεί στο κεντρικό κράτος.

Σημειώνεται πως για την περίπτωση της Σύρου, ο Δήμος για το 2023 θα “γλιτώσει” ποσό ύψους 200 χιλ. ευρώ, ενώ για το 2024, η πρόβλεψη για το τέλος ταφής ανέρχεται στα 240 χιλ. ευρώ.

Απαραίτητη η ανάπτυξη ανακύκλωσης

Ειδικότερα, για τη διευκόλυνση των Δήμων έγινε γνωστό πως με ποσό 93 εκατ. ευρώ, το κεντρικό κράτος θα έρθει να καλύψει το τέλος ταφής για το 2022 και το 2023.

Σχετικά με το θέμα, μίλησε ο Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος αρχικά τόνισε πως ουσιαστικά ένας Δήμος όσο περισσότερο αναπτύσσει την ανακύκλωση, τόσο λιγότερα απορρίμματα θάβει και άρα, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος ταφής.

“Προφανώς για το τέλος ταφής δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας την Περιφερειακή Αρχή. Το τέλος ταφής έχει καθοριστεί από το 2022. Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι υποχρεωμένος να το εισπράττει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που μπαίνουν στον ΧΥΤΑ. Γι αυτό οι Δήμοι πρέπει να οργανώσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων με τρόπο που να υπάρχει ανακύκλωση, γιατί αλλιώς θα υπάρχει μία έξτρα επιβάρυνση από το τέλος ταφής”, εξηγεί αρχικά, αναλύοντας παρακάτω τα δεδομένα για την περίπτωση της Σύρου.

“Ο Δήμος μας και ο ΦΟΔΣΑ για το α΄ εξάμηνο του 2022 είχε αποδώσει κανονικά το τέλος ταφής. Εν τω μεταξύ όμως η πολιτεία με μία τροποποίηση του νόμου ανέφερε ότι τα ποσά που αφορούν αυτό το τέλος ταφής για το 2022 θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Οπότε στη λογική αυτή ένα κομμάτι της σημαντικής μείωσης που έκανε για τα τέλη του 2023 ο ΦΟΔΣΑ, ήταν ένα μέρος ότι το τέλος ταφής που είχε αποδώσει για το 2022 ο Δήμος, δεν θα το απέδιδε ο ΦΟΔΣΑ και θα τα πλήρωνε η κεντρική κυβέρνηση από τους πόρους του 2024”, ανέφερε, εξηγώντας πως τελικά ένα σημαντικό ποσό ο Δήμος και για το 2022 το γλιτώνει. Πρόσθεσε δε, πως, ένα μέρος της μείωσης αυτού του ποσού, αφορά απολογιστικά στο τι υλοποιήθηκε και τι όχι. “Και ένα δεύτερο κομμάτι συνδέεται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ και το γεγονός ότι δεν είχαν υλοποιηθεί όσα προέβλεπε ο αρχικός τους προϋπολογισμός. Γι αυτό, τα συγκεκριμένα τέλη που πρέπει να αποδώσει ο Δήμος μας για το 2023, μειώθηκαν σημαντικά”.

Αναγνωρίζω την ελάφρυνση για το 2023”

Συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος, ο Δήμος θα διευκολυνθεί για το ποσό των 200 χιλ. ευρώ περίπου. “Από τη ρύθμιση αυτή, κατανοούμε ότι παρόμοια ρύθμιση θα προωθηθεί και για το 2023. Πρακτικά, ο ΦΟΔΣΑ έχει πει για το 2023 ότι στον Δήμο μας πρέπει να αποδώσουμε περίπου 720 χιλ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό έχει συμπεριλάβει κι ένα ποσό για το τέλος ταφής. Περίπου στις 200 χιλ. ευρώ. Άρα, αυτό σημαίνει πως ο Δήμος μας, δεν θα πρέπει να αποδώσει για το 2023 720 χιλ. ευρώ αλλά 520 χιλ. ευρώ γιατί το τέλος ταφής θα καλυφθεί από το κράτος”, εξήγησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “διαφορετικά, για το 2023 θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κράτος μας επιχορηγεί με 200 χιλ. ευρώ”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι είναι μία σημαντική ελάφρυνση. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένας τρόπος έμμεσης ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Δεν είναι οριστική ρύθμιση του τέλους ταφής”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ξεκαθάρισε βέβαια πως αυτά τα ποσά για το τέλος ταφής από το 2024 και μετά, θα αποδίδονται από τους Δήμους στους ΦΟΔΣΑ. “Για το 2024 το πληρώνουμε κανονικά”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως για τη Σύρο είναι 240 χιλ. ευρώ.

“Οπότε ναι μεν υπάρχει μία διευκόλυνση και μία ελάφρυνση των Δήμων από τον χειρισμό της κυβέρνησης και δίνει στον Δήμο μία “ανάσα” σε σχέση με τα επόμενα δημοτικά τέλη, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι η οριστική ρύθμιση αυτού του τέλους”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ακόμη πως, το θέμα είναι πως αυτά τα ποσά οδηγούνται στο ταμείο του κεντρικού κράτους και ουσιαστικά δεν επιστρέφουν στους δημότες. “Τα χρήματα αυτά εισπράττονται από τους Δήμους και τους δημότες και κατά κάποιο τρόπο θα τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος για δράσεις σχετικές με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Το σοβαρό είναι πως φεύγουν πόροι από την τοπική κοινωνία και τους Δήμους και πηγαίνουν σε κεντρικό επίπεδο. Και τους διαχειρίζεται το Υπουργείο”, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Απολογιστικά η καταβολή των εισφορών

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στον χρόνο καταβολής των εισφορών, επισημαίνοντας βέβαια και τη δυστοκία των Δήμων να πληρώνουν αυτό το “χαράτσι”. “Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ δεν τιμολογεί μηνιαίως. Συνήθως στο τέλος της χρονιάς. Φέτος, τιμολόγησε στο α΄ εξάμηνο και μετά πάλι στο τέλος της χρονιάς. Η πρακτική αυτή συνδέεται προφανώς και με τη δυσκολία των περισσότερων Δήμων της Περιφέρειας να αποδώσουν τα χρήματα αυτά στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Όσον αφορά το κομμάτι της τιμολόγησης εκφράζαμε κάποιες εύλογες διαφωνίες. Εμείς πληρώναμε κανονικά. Αλλά η δυσκολία επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως οι υπόλοιποι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν”, σχολίασε με νόημα, λέγοντας πως, για την επόμενη χρονιά, “προσωπική εκτίμησή μου είναι πως το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο στους άλλους Δήμους της Περιφέρειας και μετά στον Δήμο μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα δημιουργήσει εν τέλει πρόβλημα και στη δική μας Υπηρεσία Καθαριότητας”. Εξήγησε ειδικότερα πως, “για το 2024 ο Δήμος καλείται να πληρώσει συνολικά 1,4 εκατ. ευρώ και τα 240 χιλ. ευρώ είναι το τέλος ταφής. Η ρύθμιση για τα έτη 2022 και 2023 από το κεντρικό κράτος δείχνει τη σημασία που υπάρχει να προωθείται αυτή για τους Δήμους”.

Τα ποσά για το 2024

Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί πως το τέλος ταφής για το 2024 αναφορικά με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων φθάνει τα 328.488 ευρώ, για την Πάρο στα 327.792,24 ευρώ, για τη Μύκονο στα 690.000 ευρώ, για τη Σίφνο σε 47.088 ευρώ, για την Κέα σε 36.696 ευρώ, για την Ίο στα 46.224 ευρώ, για την Αμοργό σε 34.872 ευρώ, για την Κύθνο σε 21.552 ευρώ, για τη Σέριφο στα 22.392 ευρώ και για την Αντίπαρο σε 36.469,92 ευρώ.

 

 

 

 

 

Ετικέτες: