Σε ράγες... εκπόνησης το τοπικό πολεοδομικό για τη Σύρο
- Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:19
- / Eνημέρωση: 22 Δεκ. 2023 - 18:00
Θετικές εξελίξεις καταγράφονται αναφορικά με την απόκτηση τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για τη Σύρο, μετά από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), προ ημερών, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Υπ. Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα που θα οδηγήσει στην εκπόνησή του, ώστε η Σύρος και ειδικότερα οι τρεις δημοτικές ενότητες της Άνω Σύρου, της Ερμούπολης και της Ποσειδωνίας να αποκτήσουν χωροταξικό σχεδιασμό και σαφείς χρήσεις γης, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αλλά και τη διαφύλαξη του χαρακτήρα τους.
Επί του θέματος, τοποθετήθηκε αρχικά ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με στόχο την εκπόνηση της μελέτης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Σε συνέχεια των ανωτέρω, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος θα παρακολουθεί προσωπικά το θέμα στη νέα θητεία, επειδή όπως εξήγησε η Σύρος θα πρέπει να αποκτήσει ένα πολύτιμο “εργαλείο” που θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της και όχι μία “βόμβα” που θα προκαλέσει “σεισμό”.
Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως με αυτό το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, το νησί θα αποκτήσει ένα “μπούσουλα” για τις χρήσεις γης και τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο αναμένει πολλά χρόνια ο Δήμος.
Μ. Αληφραγκής: “Περιμέναμε αυτή τη στιγμή προς όφελος της Σύρου”
Για την ανάρτηση του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει μελετητικό γραφείο που θα προχωρήσει στην εκπόνηση του τοπικού πολεοδομικού με ποσό (867.095,83 ευρώ), ο κ. Αληφραγκής σχολίασε τα εξής: “Το τοπικό πολεοδομικό “τρέχει” από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Έχει άμεση σχέση με το πολεοδομικό και επί της ουσίας είναι αυτό. Αφορά τα τοπικά πολεοδομικά των τριών δημοτικών ενοτήτων της Ερμούπολης, της Άνω Σύρου και της Ποσειδωνίας. Είναι το τοπικό πολεοδομικό για το οποίο παλεύουμε τόσα χρόνια”.
Εστιάζοντας στο πόσο πολύτιμο είναι αυτό ως “εργαλείο” για τη Σύρο, ανέφερε: “Το σημαντικό πέρα από όσα προβλέπει ένα πολεοδομικό σχέδιο είναι ότι καθορίζονται οι χρήσεις γης. Πρέπει να μπει επιτέλους μία τάξη και να σταματήσει η αναρχία που υπάρχει. Θα προστατευθεί και το ιστορικό κέντρο και γενικά θεωρώ ότι θα προστατευθεί με αυτόν τον τρόπο η φυσιογνωμία της Ερμούπολης”.
Εξήγησε δε, πως, “σε κάποιους δρόμους βλέπουμε ότι αυτό έχει χαθεί. Δηλαδή στην παραδοσιακή αγορά, στην οδό Χίου έχει μεταβληθεί λίγο ο χαρακτήρας γιατί έχουν ανοίξει και άλλα καταστήματα. Αυτά όλα με το σχέδιο ρυθμίζονται σταδιακά. Σίγουρα δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να φύγει ή να έρθει. Όμως το βασικό με το σχέδιο είναι να ρυθμιστούν οι βαριές δραστηριότητες, δηλαδή να προσδιοριστεί που μπορεί να αναπτύσσεται και τι”.
Μιλώντας με ένα παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως, “ενδεικτικά να πω πως ένα βενζινάδικο δεν μπορεί να είναι κάτω από σπίτια”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “θεωρώ ότι με το τοπικό πολεοδομικό θα αναβαθμιστεί κυρίως το ιστορικό κέντρο”.
Επεσήμανε δε, πως ο διαγωνισμός θα “τρέξει” από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και σαφώς μετά θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. “Σαφώς θα έχει εμπλοκή και η Πολεοδομία του Δήμου”, σχολίασε σχετικά, σημειώνοντας πως, “είναι ένα πολύτιμο “εργαλείο” και το περιμέναμε εδώ και τρία χρόνια από τη στιγμή που σταδιακά το Υπουργείο προχωρούσε τη συνεργασία με το ΤΕΕ για τις προκηρύξεις των τοπικών σχεδίων των Δήμων”.
Αλ. Αθανασίου: “Επιβάλλεται στενή συνεργασία Δήμου – μελετητών”
Σε παρόμοιο τόνο και ο νέος δήμαρχος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εκπόνησής του. “Είναι κάτι πολύ σημαντικό ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για να προχωρήσει το τοπικό πολεοδομικό. Περιμέναμε επί μία τριετία. Αργήσαμε πολύ. Ίσως επειδή προχώρησαν τα ειδικά χωροταξικά της Μυκόνου και της Σαντορίνης που είναι κορεσμένες περιοχές”, σχολίασε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας πως, “θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό “εργαλείο”. Ο τόπος μας το περιμένει χρόνια”.
Στην ερώτηση αν θα συμπεριληφθεί σε αυτό η δουλειά που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής για το πολεοδομικό και όσες ενδεχομένως αποφάσεις ελήφθησαν μέχρι σήμερα, με την απαραίτητη επικαιροποίηση στοιχείων, ανέφερε: “Θεωρητικά θα τα ενσωματώσουμε με τους μελετητές, τους οποίους μένει να τους γνωρίσουμε ποιοι θα είναι. Δηλαδή μένει να ζητηθούν από την Πολεοδομία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στοιχεία. Δεν μπορεί να ξεκινήσουν από το μηδέν”.
Σύμφωνα με όσα επισήμανε, “αυτό σημαίνει πως όλα αυτά που έχουν γίνει κατά καιρούς για το πολεοδομικό, - όπως το παλιό ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ποσειδωνίας που είχε προχωρήσει και δεν είχε βγει το ΦΕΚ -, λογικά, θα επικαιροποιηθούν από τους μελετητές και θα ενσωματωθούν στη νέα μελέτη”.
Για το περιεχόμενο δε, του τοπικού πολεοδομικού, ξεκαθάρισε πως απαιτούνται αντανακλαστικά από τον Δήμο. “Θέλει προσοχή και θέλει να είμαστε κοντά σε όλη αυτή τη δουλειά και αυτό επειδή από αναπτυξιακό “εργαλείο”, μπορεί να γίνει “βόμβα”. Το λέω γιατί με το ΣΧΟΑΠ του Δήμου Ποσειδωνίας, ουσιαστικά έτσι όπως το είχε σχεδιάσει αρχικά η μελετητική εταιρεία έπρεπε να φύγουν τα θερμοκήπια από εκεί που είναι ή τα πρατήρια υγρών καυσίμων από τις θέσεις που βρίσκονται. Δεν είχε λογική αυτό. Ή έκανε τουριστική χρήση σε αγροτικές περιοχές”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε σχετικά με αυτό το σχέδιο ως “εργαλείο” πως, “θα έχουμε χρήσεις γης και χωροταξία. Γι αυτό επισημαίνω πως δεν μπορεί να έπεται ο υπερκείμενος σχεδιασμός για το χωροταξικό των υποκείμενων σχεδιασμών. Είτε αφορά τη NATURA, είτε του χωροταξικού για τον τουρισμό”.
Ζουμ… στον παραδοσιακό χαρακτήρα της αγοράς
Ειδικότερα για τις χρήσεις γης και για τον προσδιορισμό της φυσιογνωμίας ορισμένων οδών με ιδιαίτερο χαρακτήρα όπως η παραδοσιακή αγορά της Χίου, αλλά και σχετικά με το αν αυτή μπορεί να προασπιστεί, ο Αλέξης Αθανασίου υπήρξε σαφής. “Στη χωροταξία και στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό, θεωρητικά μπορείς να κάνεις τα πάντα και να απαγορεύσεις και τα πάντα. Όμως, επειδή συνήθως κάνουμε χωροταξία και σχεδιασμό αφού έχουν χτιστεί τα πάντα, ή οι χρήσεις γης είναι συγκεκριμένες, καλό είναι να μην “ανατινάξουμε” όλο τον κόσμο και τους επιχειρηματίες. Χρήσιμο και αναγκαίο θα είναι να τους δοθεί – αν χρειαστεί – μία εύλογη περίοδος προσαρμογής, αν μιλάμε για παράδειγμα για ένα μαγαζί που πρέπει να φύγει από την παραδοσιακή αγορά”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “αλλά δεν μπορείς την άλλη μέρα να του πεις σήκω και φύγε. Γι αυτό λέω ότι μπορεί να αποτελέσει βόμβα. Είναι σοβαρή δουλειά”.
Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “θέλει μία συνεργασία με την Υπηρεσία της Πολεοδομίας και με εμάς τους αιρετούς ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα κάνει άνω κάτω όλη την κοινωνία. Σε κάποιες των περιπτώσεων θα την κάνει, αλλά όχι να γίνει “σεισμός”. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν στην παραλία της Ερμούπολης να μην υπάρχουν σούπερ μάρκετ και να είναι μόνο τουριστική η χρήση. Όμως τώρα που υπάρχουν, δεν μπορείς να πεις σε μία επιχείρηση σήκω και φύγε. Θα καθοριστεί η χρήση γης”.
Έκλεισε τις απαντήσεις του, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “εμείς έχουμε την πρόθεση και σίγουρα από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να είμαστε πάνω από αυτή τη δουλειά που θα γίνει. Η εμπειρία έχει δείξει πως πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά το θέμα και να συνεργαστούμε. Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρήσει και το πιστεύει θα είναι από τα πιο σημαντικά “εργαλεία”. Εύχομαι η φιλοσοφία να είναι ό,τι έχουμε σχεδιασμένο και ψηφισμένο από παλιά να μην πάει χαμένο. Με κάποιο τρόπο να ενσωματωθεί. Θα τα δούμε όλα αυτά. Ας ελπίσουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε τόσα χρόνια με τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Σύρος πρωταγωνίστρια στα "Best City Awards 2024"
25 Ιαν. 2025 - 8:18 - Τέλος στον “εφιάλτη” των προσφυγών για τη ναυαγοσωστική κάλυψη
24 Ιαν. 2025 - 6:20 - Αιρετοί άμεσα αντιμέτωποι με τους πολίτες
23 Ιαν. 2025 - 6:20 - Βλέπει μείωση δημοτικών τελών σε δύο χρόνια
22 Ιαν. 2025 - 6:20 - “Το λιμάνι της Σύρου με το ναυπηγείο είναι πολύ διαφορετικό”
22 Ιαν. 2025 - 6:19