Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δ. Σαγκινέτος μιλάει για την υπόθεση του έργου των Πευκακίων

“Κατεύθυνσή μας να διαμορφωθεί σύγχρονο προπονητήριο”

Προσπάθεια να υπερπηδηθεί το εμπόδιο των επιπλέον τομών για διαπίστωση τυχόν νέων ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Προσηλωμένη στο στόχο της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου σταδίου για τις ανάγκες των αθλητών στίβου αναφορικά με τον πολυσυζητημένο χώρο των Πευκακίων, βρίσκεται η νέα Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να υπάρξει λύση για τους αθλητές του νησιού, εντός της γεωγραφικής περιοχής της πόλης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αρμόδια πρόσωπα που Δήμου βρίσκονται σε επαφή με το Υπ. Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της απαίτησης πραγματοποίησης νέων τομών στον κυρίως χώρο του σταδίου, για διαπίστωση τυχόν νέων ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Αν τελικώς ξεπεραστεί αυτό το στάδιο, - καθώς όπως εξηγεί αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού στον Δήμο, Δομένικος Σαγκινέτος, η σταδιακή διαμόρφωση του σταδίου, “τεκμηριώνει” πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να διασωθεί -, τότε, άμεσα ο Δήμος, θα μπορέσει να αρχίσει ξανά τις ενέργειές του για να υλοποιήσει ένα σύγχρονο στάδιο με στίβο 200 μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως σε ένα τμήμα του αθλητικού χώρου έχουν βρεθεί κάποια ευρήματα από παλαιό τείχος και αυτά, θα πρέπει να αναδειχθούν. Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για το γεγονός πως η νέα Δημοτική Αρχή στοχεύει στο να κλείσει επιτυχώς τη συγκεκριμένη υπόθεση, μίλησε ο κ. Σαγκινέτος.

Αξίζει να αναφερθεί πως, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου γνωστοποίησε τα εξής: “Μίλησα με τον διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπ. Πολιτισμού, τον κ. Δημήτρη Αθανασούλη και το μόνο θέμα που έχουν από την πλευρά τους είναι ότι θέλουν να αναδειχθεί, το κομμάτι τη κερκίδας, που σταμάτησε με το προηγούμενο έργο. Προτείνουν κάποιους τρόπους και θέλουμε να εξετάσουμε με την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Αθλητισμού τον βέλτιστο τρόπο”.

  • Πώς κατέληξε να διαμορφωθεί σε εκείνο το σημείο ένα στάδιο και που βρίσκεστε σήμερα;

“Εμείς βρήκαμε ένα στάδιο σε πλήρη εγκατάλειψη, το οποίο μετά από την εργολαβία που σταμάτησε, παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση. Προέκυψε το θέμα με τα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και άρχισε μία διερευνητική ανασκαφή. Ήδη υπήρχε ένα συγκεκριμένο σημείο στη νοτιοανατολική πλευρά, στο οποίο βρισκόταν ένα τμήμα από ένα παλαιό τείχος που δεν ξέρουμε από που προερχόταν. Κατά πάσα πιθανότητα, προερχόταν από το παλιό υδραγωγείο και όχι από τα σύνορα της πόλης με το τείχος. Υπάρχει κι ένας κρουνός σε εμφανές σημείο. Αυτό ήταν γνωστό τοις πάσι και ότι ανέκαθεν υπήρχε και αρχαιολογικό μουσείο στο νησί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σχετικά με το πώς κατέληξε να δημιουργηθεί το στάδιο, να πω τα εξής: Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και μετά με το Γυμνάσιο έπρεπε κάπου να γυμνάζονται τα παιδιά. Άρχισε με μία μικρή αγορά στο συγκεκριμένο σημείο και μετά, με δωρεές επωνύμων προσώπων, εργοστασιαρχών όπως του Βαρδάκα κ.α., καθώς και με τη συνδρομή του Δήμου, άρχισε να αγοράζεται τμηματικά ο χώρος.

Η συγκεκριμένη περιοχή λεγόταν, περιοχή των Πέντε Μύλων. Υπάρχει και σχετική οδός κοντά ενώ υπάρχει και φωτογραφία του 1947 που γίνονται γυμναστικές επιδείξεις στο σημείο και υπάρχει και ο ένας μύλος.

Αρχίζουν τα πρώτα έργα για να διαμορφωθεί ένας χώρος για τις γυμναστικές επιδείξεις στο τέλος των σχολικών ετών και σταδιακά, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, περίπου το 1954, ολοκληρώθηκε ένα τμήμα του σταδίου. Σε αυτό, είχαν γίνει κανονικά οι ανασκαφές και μάλιστα στη δυτική πλευρά, επί της Καποδιστρίου, υπάρχει ένας μεγάλος τοίχος – χτισμένο πρόσφατα – για να χωρέσει τον κανονικό στίβο, όταν αποφασίστηκε να πάρει τη μορφή του σταδίου.

Από τότε, το 1950 άρχισαν να γίνονται και οι πανκυκλαδικοί αγώνες στο συγκεκριμένο σημείο. Μετά έγινε νέα επισκευή τη δεκαετία του 1960 με συμπληρωματικές κερκίδες και μία υπόγεια διάβαση για μία δεύτερη είσοδο προς την πλευρά της Καποδιστρίου. Έγιναν όλα αυτά και δεν βρέθηκε τίποτα άλλο σε ευρήματα. Ο εργολάβος μάλιστα με τις τομές, δεν είχε βρει τίποτα νεότερο, ούτε κτίσματα, ούτε κάτι άλλο”.

  • Ποια είναι η απαίτηση της Εφορείας και του Υπουργείου Πολιτισμού σήμερα; Επιμένουν σε νέες τομές;

“Είναι και ο δήμαρχος στην Αθήνα και έχει πάει στο Υπ. Πολιτισμού και αυτό που παλεύουμε να πετύχουμε είναι να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα ευρήματα που διαπιστώθηκαν και ως εκεί. Αυτό ζητούν κι εκείνοι. Άρα, από εκεί και μετά, θα πρέπει να συνεχιστεί το έργο. Ζήτησαν και επιπλέον τομές και εμείς θα καλέσουμε τον κ. Αθανασούλη για να εξηγήσουμε και να διαπιστώσει και ο ίδιος πως με όσα έγιναν κατά τη διαμόρφωση του σταδίου, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εκεί ήταν κορυφή λόφου και δεν υπάρχει τίποτα. Άρα, αυτό το στάδιο θέλουμε να το ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε”.

  • Παραμένει στόχευση για εσάς να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο προπονητήριο;

    “Θέλουμε να κάνουμε προσπάθεια ώστε να αναζητήσουμε ένα επιπλέον ποσό για το στάδιο και να δημιουργηθεί ένα νέο προπονητήριο για την πόλη. Σήμερα, δυστυχώς η εικόνα του σταδίου είναι απογοητευτική και έχουν πρόβλημα και οι περίοικοι και λογικό. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, παρά μόνο προπονητήριο”.

  • Ο στίβος θα είναι 200 μέτρων ή δεν είναι εφικτό;

“Ο στίβος θα είναι 200 μέτρων, των 100 μέτρων που παρέμενε και οι χώροι για τα άλλα αθλήματα διατηρούνται. Θα προβλέψουμε και διαμόρφωση του χώρου που ήταν το γήπεδο μπάσκετ για το κοινό. Η πόλη δεν έχει στάδιο. Στη Βάρη έχει κάνει έργο η Περιφέρεια αλλά υπάρχει απόσταση. Σύμφωνα με όσα μου ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Λεονταρίτης, μέσα στο Μάιο μπορεί να πέσει το ταρτάν, γιατί θα πρέπει να είναι στεγνός ο χώρος για να μην έχουμε προβλήματα”.

  • Πώς θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα, στην υλοποίηση έργου για το στάδιο;

“Θα ξεπεράσουμε το θέμα των επιπλέον τομών και γι αυτό θέλουμε τη συνάντηση με τον κ. Αθανασούλη στη Σύρο. Αυτή είναι η πρώτη προσπάθειά μας, μετά θα κάνουμε μελέτη για την προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τέλος, θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση για το έργο. Πρέπει να αναδειχθούν τα ευρήματα και θα το σεβαστούμε, αλλά θα προχωρήσουμε και στο στάδιο. Δεν επηρεάζει σε κάτι το σημείο που βρίσκονται. Δεν εγκαταλείπουμε σε καμία περίπτωση το στάδιο”.