Ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια πρότασης του αντιδημάρχου Καθημερινότητας και Μικρών Έργων, Γ. Μαραγκού

Πρώτη μήνυση για τους βανδαλισμούς στις δημοτικές τουαλέτες

Θα κατατεθεί στην Αστυνομία υλικό από τις εξωτερικές κάμερες καταγραφής, της οδού Ανάφης

Σκληραίνει τη στάση του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τους συνεχείς βανδαλισμούς που λαμβάνουν χώρα στις δημοτικές τουαλέτες της οδού Ανάφης στην Ερμούπολη της Σύρου, καθώς αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στην Αστυνομία, παράλληλα με υλικό που έχουν καταγράψει εξωτερικά των τουαλετών, οι κάμερες που προσφάτως τοποθετήθηκαν.

Πρόκειται για μία ενέργεια αποφασιστικού χαρακτήρα σε συνέχεια πρότασης του αντιδημάρχου Καθημερινότητας και Μικρών Έργων, Γιάννη Μαραγκού, στην προσπάθεια να περιοριστούν οι φθορές που διαπιστώνονται - με χρήση σπρέι - εσωτερικά των δημοτικών τουαλετών.

Το θέμα εισηγήθηκε εκτάκτως ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, οπότε και ομόφωνα όλα τα μέλη στήριξαν την κίνηση για κατάθεση μήνυσης.

Κύριος στόχος της Δημοτικής Αρχής αποτελεί ο περιορισμός αυτού του “εφιάλτη” που καταγράφεται και παρατηρείται σχεδόν σε καθημερινή βάση σε πολλά σημεία της Ερμούπολης. Για το σοβαρό θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαραγκός, ο οποίος επεσήμανε πως ενέργειες που προκαλούν φθορές σε δημοτική και δημόσια περιουσία, δεν μπορούν παρά να σταματήσουν.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος με την πρώτη μήνυση που καταθέτει αναφορικά με τον χώρο των τουαλετών, θα επιδιώξει να μπει τέλος σε αυτόν τον κύκλο καταστροφής που προκαλούν συστηματικά άγνωστοι. Άλλωστε, το Τμήμα Μικρών Έργων με την υποστελέχωση που έχει, δεν μπορεί να καλύπτει άμεσα όλες τις ανάγκες για καθαρισμό που προκύπτουν μετά από φθορές.

Κοινή γραμμή όλων των παρατάξεων

Σύμφωνα με τη θετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, όλες οι παρατάξεις στήριξαν την πρόταση του κ. Μαραγκού, αφού υπερψήφισαν την εισήγηση ώστε να κατατεθεί μήνυση.

“Θα ήθελα να πάρουμε μία απόφαση ως Δημοτική Επιτροπή γιατί συγκεκριμένα την Πέμπτη, 16/5 ή Παρασκευή 17/5 έγιναν κάποιοι βανδαλισμοί, κάποια γκράφιτι στο εσωτερικό στη μία τουαλέτα της οδού Ανάφης στην Ερμούπολη. Θέλω μία απόφαση ώστε να καταθέσουμε σαν Δήμος μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης”, σημείωσε αρχικά, επισημαίνοντας πως, στην Αστυνομία θα δοθεί και υλικό από τις κάμερες.

“Έχω πάρει και το υλικό από τις κάμερες τις δύο συγκεκριμένες ημέρες που θα πάω και θα το καταθέσω και αυτό στην Αστυνομία, μήπως καταφέρουμε και βρούμε κάποιον. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Κλείνουν οι τουαλέτες το βράδυ και κάποιοι σε αυτό το διάστημα – γιατί ξέρουμε και τον χρονικό ορίζοντα, γιατί το προηγούμενο πρωινό πήγε η καθαρίστρια και ήταν όλα εντάξει και την Παρασκευή το πρωί, που πήγε να τις καθαρίσει, υπήρχαν τα γκράφιτι. Άρα, έχουμε το χρονικό διάστημα το οποίο έχουμε πάρει από τις κάμερες, το οποίο και θα καταθέσουμε στην Αστυνομία και θα καταθέσουμε και μήνυση”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, επεσήμανε πως, οι κάμερες καταγράφουν αποκλειστικά εξωτερικά, προς διευκρίνιση για την τοπική κοινωνία.

“Οι κάμερες καταγράφουν εξωτερικά. Έχουμε δει κάποιες ύποπτες κινήσεις και θα τα δει όλα η Αστυνομία, αφού θα καταθέσουμε το υλικό από τις κάμερες. Από εκεί και μετά, θα το αξιολογήσουν οι ειδικοί”, συμπλήρωσε στη συνεδρίαση.

· Αναφέρατε πως με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, ουσιαστικά εξουσιοδοτείστε για να πάτε στην Αστυνομία και να καταθέσετε μήνυση για τους βανδαλισμούς που έγιναν στις τουαλέτες της οδού Ανάφης. Κάνατε την κίνησή σας;

“Έφερα το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή ώστε ως Δήμος να πάμε να καταθέσουμε μήνυση κατά αγνώστων και να παραδώσουμε και κάποιο υλικό που έχουμε από τις κάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο. Είδαμε κάποιες κινήσεις αλλά βέβαια η Αστυνομία είναι αρμόδια για να εξετάσει το υλικό που θα καταθέσουμε.

Αυτό το υλικό θα το καταθέσουμε άμεσα, όπως θα κάνουμε και τη μήνυση κατά αγνώστων, αφού πάρω στα χέρια μου εγγράφως την απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Εντός της εβδομάδας ή ακόμη και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα την καταθέσουμε”.

· Με τους βανδαλισμούς σαφώς προκαλούνται φθορές σε δημοτική περιουσία και φυσικά το Τμήμα Μικρών Έργων που είναι υποστελεχωμένο “τρέχει” για όλα… Ποια είναι η κατάσταση που έχετε να διαχειριστείτε ως αρμόδιος αντιδήμαρχος;

“Αυτό ακριβώς. Θα το πω πολύ απλά. Έχουμε γίνει… λάστιχο στο Τμήμα. Και πάλι καλά που αντέχουν οι εργάτες και δουλεύουν. Σκεφθείτε πως εντός της εβδομάδας, πρέπει να αρχίσουμε και τις ενέργειές μας για τις παραλίες γιατί ο κόσμος γκρινιάζει. Μέσα σε όλον αυτόν τον όγκο της δουλειάς, έχουμε και το θέμα με τους βανδαλισμούς και τις αποκαταστάσεις κ.α.”.

· Ο στόχος σας με τη μήνυση ή και με άλλες μηνύσεις που θα ακολουθήσουν είναι να αποτρέψετε τέτοιες ενέργειες που καταστρέφουν τη δημοτική και δημόσια περιουσία; Οι βανδαλισμοί είναι δυστυχώς ένας καθημερινός “εφιάλτης” κυρίως στην πόλη.

“Θέλουμε να μπορέσει η Αστυνομία να εντοπίσει κάποιους ώστε να περάσει το μήνυμα πως δεν θα μένουμε απαθείς σε αυτά. Τα περιστατικά είναι πολλά. Για παράδειγμα σήμερα (σ.σ. χθες) με πήρε τηλέφωνο η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Άγνωστοι μπήκαν το Σαββατοκύριακο προφανώς μέσα στο σχολείο και έβαψαν με σπρέι μέχρι και τις πόρτες. Η κατάσταση είναι απίστευτη. Είναι τραγικά τα πράγματα”.

· Για τέτοιες ενέργειες που προκαλούν φθορές, θα κάνετε νέες μηνύσεις; Θα είναι μία τακτική που θα ακολουθηθεί από εσάς;

“Όσον αφορά στην περίπτωση του σχολείου, κανονικά πρέπει να πάει ο διευθυντής να καταθέσει. Εμείς δεν μπορούμε να καταθέσουμε μήνυση για το σχολείο. Θα το κάνουμε για τις δημοτικές τουαλέτες. Μήπως και το υλικό βοηθήσει να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Θα κάνουμε όσες κινήσεις πρέπει ώστε να αποτρέπουμε αυτές τις ενέργειες. Επίσης, πήγαν πάλι και έβαψαν όλες τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Ερμούπολη. Και προ ημερών έβαψαν και τη μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής στην πλατεία Μιαούλη. Προχθές που πήγα να ανοίξω το πρώην “Πάνθεον” κι εκεί έβαψαν το τζάμι με σπρέι. Καθαρίζουμε, βάζουμε νέους καθρέπτες και την επόμενη ημέρα είναι πάλι βαμμένοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

· Γνωρίζετε, στην περίπτωση που εξακριβωθούν τα πρόσωπα και οι κινήσεις τους, αν θα είναι εφικτό να επιβληθούν πρόστιμα ή να αναλάβουν το οικονομικό βάρος και τις ανάλογες δαπάνες, όσοι προκάλεσαν τις φθορές;

“Αυτό δεν το γνωρίζω. Θα ερωτηθεί η νομική υπηρεσία του Δήμου μας και θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Σίγουρα, αν υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις σε όσους προκαλούν καταστροφές, τότε ίσως να μην προχωρούσαν σε βανδαλισμούς”.