Με πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη που απεδέχθη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου χθες, προβλέπεται η μεταφορά και στέγαση των Διευθύνσεων της, στη Σύρο

Διάσωση και αξιοποίηση από την Περιφέρεια για το “Κυκλαδικόν”

Νέα εποχή... ανατέλλει για το “Κυκλαδικόν” - εμβληματικό κτήριο του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη στην Ερμούπολη -, καθώς μετά από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ιστορικό ακίνητο αναμένεται να διασωθεί και να στεγάσει τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο.

Μετά από πολλά χρόνια, η κάκιστη κατάσταση που έχει βρεθεί το κεντρικό ακίνητο του Κληροδοτήματος, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, μέσα από την εφαρμογή της λύσης που πρότεινε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, ώστε να επιτευχθεί πολλαπλό όφελος για το νησί και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Μέχρι σήμερα, οι όποιες προσπάθειες έγιναν για να περάσει σε επενδυτές για τουριστική αξιοποίηση, απέβησαν άκαρπες, κατάσταση που προβλημάτισε έντονα συνολικά την τοπική κοινωνία, αφού το πολυσυζητημένο ακίνητο “Κυκλαδικόν” βρίσκεται στο κέντρο της Ερμούπολης, απέναντι από την πλατεία Μιαούλη και δυστυχώς σε φάση… αποσύνθεσης.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί σήμερα στη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος, στο οποίο ανήκει το “Κυκλαδικόν” και στην οποία εκ θέσεως – βάσει του διαθέτη – προεδρεύει ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Λεονταρίτης, καθώς και πλέον δύο μέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από παραίτηση του διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, η εντεταλμένη για τα Κληροδοτήματα, Δώρα Καρτάνου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς.

Στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Γιώργος Λεονταρίτης μίλησε αναλυτικά για τα επόμενα βήματα και για την εξασφάλιση χρημάτων ήδη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου γι’ αυτό το έργο (2,5 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή ως αρχικό ποσό και 37.200 ευρώ για σύνταξη φακέλου – μελέτης).

Υπενθυμίζεται πως το “Κυκλαδικόν” είναι ένα νεοκλασικό κτήριο με μαρμάρινες προσόψεις συνολικού εμβαδού 1.280 τ.μ. και 300 τ.μ. διαθέσιμου υπόγειου χώρου.

Σήμερα η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για μίσθωση κτηρίων στο νησί δίνει 140 χιλ. ευρώ ετησίως και η πρόταση προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος θα είναι για παραχώρηση του “Κυκλαδικόν” για τουλάχιστον 50 χρόνια, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

 

 

· Ελήφθη η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου για αξιοποίηση του πρώην “Κυκλαδικόν” προς κάλυψη των αναγκών στέγασης των Διευθύνσεων της Περιφέρειας, στη Σύρο. Πώς καταλήξατε σε αυτή την πρόταση, που αλλάζει ριζικά τη διαδρομή που υπήρχε έως σήμερα, αυτήν της προσπάθειας για τουριστική επένδυση στο κτήριο του Κληροδοτήματος; Ποια θα είναι τα οφέλη;

“Πιστεύω ότι είναι μία πολύ σημαντική απόφαση που αφορά τον θεσμό που εκπροσωπώ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία επιτέλους, μετά από 14 χρόνια - γιατί ο περιφερειακός θεσμός μετεξελίχθηκε το 2010 -, θα αποκτήσει ένα διοικητήριο στο οποίο θα στεγάσει όλες τις Διευθύνσεις.

Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Πρωτίστως, αναβαθμίζει το κύρος του θεσμού, ο οποίος σήμερα βλέπει διάσπαρτες τις Διευθύνσεις στο νησί, με όποιες παρενέργειες συνεπάγεται αυτό ως προς τη λειτουργία των Υπηρεσιών. Επίσης, ως προς τις δαπάνες που καταβάλλει η Περιφέρεια, δηλαδή τα ενοίκια και τα οποία είναι αρκετά χρήματα που καταβάλλει ετησίως. Η Περιφέρεια έχοντας διάσπαρτες τις Υπηρεσίες στο νησί, δεν έχει τη διοικητική οντότητα και το κύρος που μπορεί να προσδώσει ένα διοικητήριο και μάλιστα, στην πλατεία Μιαούλη, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Ακόμη, η Σύρος θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανακατασκευή και ανάπλαση αυτού του  ιστορικού κτηρίου, το οποίο θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το οποίο με την ανακατασκευή και λειτουργία του θα δώσει ζωή στην πλευρά της πλατείας, η οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια εικόνα που δεν αρέσει σε κανέναν.

Πιστεύω είναι η σωστότερη λύση αυτή στην οποία καταλήξαμε. Είναι μια λύση που είχα σκεφτεί πολλά χρόνια πριν, αλλά δεν είναι εύκολη διότι απαιτούνται πολλά κεφάλαια”.

· Άρα, από την πλευρά της Περιφέρειας αυτή η πρόταση δεν αποτελεί έναν θεωρητικό σχεδιασμό; Σε πρακτικό επίπεδο, πώς θα προχωρήσετε; Υπάρχουν χρήματα για τη διάσωση και κατάλληλη διαμόρφωση του κτηρίου; Είναι πρόταση υλοποιήσιμη;

“Ναι. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη μου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη. Ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, θα ήταν ευχής έργον να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση. Αυτή την πρόταση δεν την κατέθεσα ποτέ σε κανένα Δ.Σ. από όσα κάναμε διότι έπρεπε πρώτα να έχω εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Δεν εξαγγέλλω ποτέ πράγματα για τα οποία δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσω να υλοποιήσω. Κι αυτό πλέον, έχει διαπιστωθεί.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε προσφύγει σε λύσεις που επιθυμούσαμε να έχουν ευδοκιμήσει, αλλά δεν έχουν ευδοκιμήσει. Κάναμε και τις δημοπρασίες, οι οποίες απέβησαν άγονες και απευθείας αναθέσεις σε επενδυτές, που για διάφορους λόγους κι αυτές απέβησαν άγονες. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε αυτή την αρχική σκέψη και να την κάνουμε πλέον πρόταση, για την ανακατασκευή του κτηρίου και την εγκατάσταση των Διευθύνσεων της Περιφέρειας, διότι υπάρχει το χρηματοοικονομικό “εργαλείο”, μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε άμεσα να προβούμε στην ανακατασκευή του κτηρίου. Συγκεκριμένα, έχουμε διασφαλίσει σήμερα, 2,5 εκατ. ευρώ για την επισκευή του ακινήτου, ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο και το οποίο δεν θα απορροφηθεί άμεσα. Ωστόσο, εμείς το δεσμεύσαμε για να υπάρχει για την ανακατασκευή του κτηρίου. Αν χρειαστούν κι άλλα χρήματα – που θα χρειαστούν – είναι 100% βέβαιο ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν και θα ολοκληρωθεί το κτήριο χωρίς κανένα πρόβλημα για τις εργασίες”.

· Χρειάζεται προηγουμένως εκπόνηση μελέτης; Έχετε δεσμεύσει κάποιο ποσό γι αυτή την ανάγκη;  Ποια άλλα βήματα ακολουθούν;

“Όντως το αμέσως επόμενο βήμα είναι η ανάθεση ενός φακέλου σύνταξης δημόσιας σύμβασης για την επισκευή του ακινήτου σε ιδιωτική εταιρεία, ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Να έχουμε στα χέρια μας αυτή τη μελέτη, τα συντομότερο, ώστε μετά να αρχίσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες και με το Υπουργείο Πολιτισμού, με την Πολεοδομία, αλλά και με όποια άλλη εμπλεκόμενη Αρχή. Πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε αυτή τη μελέτη από το οποιοδήποτε γραφείο του ανατεθεί. Έχουμε το ποσό των 37.200 ευρώ και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουμε να πάμε σε εξωτερικούς συνεργάτες, διότι οι Υπηρεσίες μας δεν νομίζω πως θα μπορούσαν να συντάξουν μία τέτοια μελέτη στον χρόνο που επιθυμούμε για να “τρέξουμε” το θέμα.

Επιπλέον, θα συζητηθεί προηγουμένως η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος για την αποδοχή της. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή για να απαντήσει στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου”.

· Με τα δεδομένα και το πλαίσιο που έχετε θέσει, φαίνεται μετά από πολλά χρόνια, να υπάρχει μία πρόταση υλοποιήσιμη για τη διάσωση ενός κεντρικού ακινήτου που είναι σε δίνη αποσύνθεσης εδώ και πολλά έτη. Είστε αισιόδοξος για τον άμεσο χαρακτήρα του έργου;

“Αισθάνομαι πολλή χαρά και μεγάλη ικανοποίηση γιατί και ως πολίτης, προτού αναλάβω τα καθήκοντά μου και ως πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής είχαν την αγωνία γι’ αυτό το συγκεκριμένο εμβληματικό κτήριο. Είμαι χαρούμενος που θα δοθεί αυτή η οριστική λύση, που πιστεύω ότι είναι η βέλτιστη για το νησί μας, για την Περιφέρεια και θα αποδοθεί το κτήριο όπως πρέπει στη συριανή κοινωνία. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής. Αυτό έχει αξία από τη συμμετοχή μας στα κοινά. Το αποτέλεσμα μετρά όπως λέει ο λαός και χαίρομαι γιατί αυτή η Περιφερειακή Αρχή, καθημερινά, αποδεικνύει πως δεν πολιτεύεται με στόχο τη δική της επικρότηση από τον κόσμο, αλλά με στόχο την επίλυση μεγάλων προβλημάτων στα νησιά μας, ακόμη και σε θέματα που δεν είναι δικής της αρμοδιότητας. Είμαι χαρούμενος ως Συριανός που με τη στήριξη του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και των συναδέλφων, αυτό το κτήριο θα αποκατασταθεί και θα αποδοθεί στους Συριανούς, που μέχρι τώρα αγωνιούσαν για την τύχη του.

Ήταν μία μοναδική διαδρομή και τη διέσχισα μόνος μου. Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και αναφορές που γίνονται από ανθρώπους, που η μοναδική συμμετοχή που είχαν στη λύση του προβλήματος ήταν τα σχόλια. Είναι ένα παράπονο που τώρα μπορώ να το εκφράσω αφού οριστικοποιείται η λύση. Σε αυτή τη διαδρομή δεν βοήθησε κανένας. Καμία Δημοτική Αρχή, κανένας από τους φορείς της Σύρου, κανένας από εκείνους που αποκαλούμε επώνυμους Συριανούς που υπερηφανεύονται ότι συναναστρέφονται με μεγάλους επενδυτές. Κανένας στα 12 χρόνια δεν ήρθε να προτείνει μία λύση ή να καταθέσει μία πρόταση. Όλοι θεωρούσαν πως την αποκλειστική ευθύνη την είχε η Διοικούσα Επιτροπή. Αλλά η Διοικούσα Επιτροπή δεν είναι ούτε γραφείο επενδύσεων, ούτε γραφείο real estate. Έχουμε απλά την ευθύνη να διαχειριζόμαστε το Κληροδότημα. Η ευθύνη για τη διάσωση των Κληροδοτημάτων που αποδόθηκαν στη συριανή κοινωνία, τους αφορά όλους. Σε αυτά τα χρόνια, δυστυχώς, δεν βρέθηκε ποτέ κανένας να προτείνει μία λύση”.